ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
SenCano
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
13 Eylül 2024 02:34
Son Ziyaret:
7 Saat 24 Dakika önce
Toplam Mesaj:
7 [1.40 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
7 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Murat Caner Gülhan
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Tekirdag
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

yeni hobici

SON 7 MESAJI

Pipo Filtre Seçimi
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba. Ben bitkili karides salyanoz ve betadan oluşan akvaryum kurmayı düşünüyorum ve pipo filtre kullanacağım. Araştırma yaptım biraz hazneli pipo filtrelere denk geldim hem biyolojik hem mekanik filtrasyon açısından iyi olduğunu tahmin ediyorum ve iki ürün arasında kaldım. Ürün fotoğraflarını alta bırakacağım. Eurostar markası ve XinYou markalarına denk geldim. Eurostar filtreyi en ucuz 450₺ ye buldum çok bir bilgi video yok internette 400lt/saat su çeviriyormuş biyolojik filtre yeri diğerine göre küçük gözüküyor. Xinyou ise en ucuzu 740₺ye buldum internette kullananlar falan var 450lt/saat su çeviriyor o da ve biyolojik filtre yeri bi tık daha büyük gibi geldi bana. sizce ne yapmalıyım fiyat farkı çok biliyorum ama xinyou hem çoğu yerde satışı var bilindik sanırım videosu falan da çok biyolojik haznesi de büyük sizce değer mi?
Xin you: [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250366/170920241633541.jpg[/IMG]

Eurostar: [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250366/170920241634031.jpg[/IMG][EDIT]SenCano,2024-09-17 16:36:12[/EDIT]
Yeni Başlamak
Yem konusunda tek yem çeşidi yeter mi çeşitlilik yapmak gerekir mi? Ne önerirsiniz? ayrıca 2 hafta kendi halinde çalışıçak sonra karides ve salyangozları atacağım ondan da 2 hafta sonra betayı eklerim bu sürede karides ve salyangozlara yem vermeli miyim?
Yeni Başlamak
[QUOTE=Dexter85321]

İyi günler, 15 litre akvaryuma böyle bir şey koymanıza hiç gerek yok, marka vs. pek bilgim yok ama önemli olduğunu düşünmüyorum, Çin ve alman markaları var fiyatına göre.

Anladığım kadarıyla, karides, betta ve salyangoz koymak istiyorsunuz. bende şuanda öyle bir akvaryum kuruyorum bilginize, 2. haftaya girdim.
Öncelikle sabır çok önemli, karides koymak istiyorsanız, akvaryumu kurduktan sonra bettayı koymak için biraz beklemeniz gerekli nedenini aşağıda yazacağım.

Şimdi malzemelerden başlayalım, @hidrodinamik yaptığı hesaplamayı yaparsanız hacmin çok küçüldüğünü göreceksiniz. o yüzden kaya, kök , kum miktarını minimumda tutun, sadece bu da yetmez özellikle yavru karidesler için oluklar yapmanız şart.
bitki kısmına gelirsek istediğiniz basit bitkiyi koyun ama koymadan önce ışık gereksinimine ve büyüme biçimine bakın, küçük bir lepistes otu alırsınız tüm akvaryumu kaplayabilir, o yüzden bitkileriniz hakkında bilgi sahibi olmak balıklar kadar önemli.
Bitkiyi akvaryumunuz da hayal edin.
Filtre olarak pipo filtre, pipo filtre ya da pipo filtre kullanmak mantıklı olacaktır.[:D] küçük askılı bir filtre kullanın (fotoğraf bırakırım aşağıya)
Isıtıcı yukarıda yazmışlar zaten küçük bir şey alın.
Akvaryumu kurdunuz, Tasarımı yaptınız, Bitkilerinizi eklediniz. burada önemli bir unsur var dikkatle okuyun lütfen.
@MasterChief linkini attığı makalelerdeki yeni tank sendromu makalesi detaylıca anlatıyor, okuyun. kısaca anlatmam gerekirse.
balığınız ve karidesleriniz dışkı, idrar yoluyla suya amonyak bırakıyor, bu amonyak artarsa balıklar ölür, bunu bitkilerinize besin yapacak bakterilere ihtiyacınız var.
bu bakteriler haliyle yeni kurulan akvaryumlarda olmuyor, bunu sağlamadan karides ve salyangoz koymamalısınız sağlıklı olmaz. balık koyabilirsiniz ama ilk haftalar su değişimini sık yaparsınız zaten bir süre sonra bakteri döngüsü oluşur.
Bakteri kültürünü oluşturmak için benim şuan yaptığım şey 2 hafta tankı balık olmadan çalıştırmak, garanti olsun derseniz bakteri kültürü atabilirsiniz. zaten bunlar bahsettiğim makalede yazıyor.
(bu bakteriler akvaryumdaki kum, kayalarda ki oluklarda ve pipo filtrenizin süngerinde barınacaktır, biraz daha büyük akvaryumlarda sorduğunuz filtrelerin haznesinde barınmaları gerekiyor.)

Şimdi beta ve karideslere geçelim, bu yazacaklarım benim araştırarak vardığım sonuçlar. doğru olduğunu düşünüyorum.

Akvaryumun bir kaç hafta balıksız çalıştı, (bitkiler var, ışık ve filtre açık). %90 bakteri kültürü oluştu. (bakteri kültürü attıysan %99 [:D])

İlk olarak karidesleri eklemelisin. önce betayı eklersen karidesleri yem olarak algılaması birkaç saniyeyi geçmez.
karideslerin tabanda gezecek , araştırma yapacak oluklara girecek, bitkileri keşfedecek. saklanma yerlerini aklında tutan canlılar.
bir kaç gün sonra bettayı eklersin o da yeni yerine alışacaktır karidesleri inceleyecektir, eğer manyak bir betta seçmediysen yemini verdiğin sürece büyük karideslerini yemesi düşük bir ihtimal olacaktır.
Bu yolu izlersen karideslerin yavrular hariç yaşama olasılığı var.

Eğer daha büyük bir tankın olsaydı, saklanma yerlerini bol tut. 1-2 ay karideslerin üremesini bekle sonra betayı ekle derdim daha uzun süreli olurdu.

son olarak karidesler 1- 1.5 yıl yaşıyor onu da unutma.





[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250259/150920241123391.jpg[/IMG][/QUOTE]

Attığım filtreler biyolojik filtrasyon yaptığı için düşünmüştüm. Bunların tek pipolusu olan da var zaten. Boyut konusunda ilerleyen zamanda hacimi arttırabilirim belki direkt 20-30 litre bir tankla başlarım işleyişi öğrenmek istiyorum başta. Planım şu ilk kat lav kırığı üstüne biraz görsel için silis kum olacak diğer kısımlar hagen kum düşündüm. Hagen kum üzerine küçük bir mosslu ağaç figürü arka taraflara elodea bitkisi bazı bölgelere de limon bitkisi kalan bir köşeye de ufak bir zemin yoncasıyla tamamlamak istiyorum. İlk su dolumunda ise bakteri kültürü ekleyip 1-2 hafta kendi halinde takılmasını düşünüyorum ama bitkiler için gübre eklemeli miyim bilmiyorum bazıları az miktar maden suyu ekliyorlar(soda değil) emin olamadım. Bakteri kültürü oturunca karides ve salyangozları ekleyip 1 hafta gibi ortamı tanımalarını sağlayacağım sonrasında bir adet beta balığı eklemeyi düşünüyorum. Aklımdaki diğer soru da yem ve takviyeler sizce nasıl bir yem tercih edilmeli veya ne takviyesi kullanılmalı akvaryum için? Kabaca attığım fotoğraftaki gibi bir düzen düşündüm.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250366/150920241647021.jpg[/IMG]
Yeni Başlamak
Pipo filtre konusunu araştırdım biraz. Karşıma hazneli filtreler çıktı. Fakat biri fiyatı oldukça yüksek. Faha önce duymuş muydunuz? Hangisini tercih ederdiniz?

860₺: https://www.hepsiburada.com/xinyou-iki-sungerli-motorlu-seramikli-pipo-filtre-xy-2902-pm-HBC00000E2MZ3#

600₺: https://www.trendyol.com/eurostar/5w-motorlu-pipo-filtre-malzemeli-medium-276097-p-817917490?boutiqueId=61&merchantId=939690[EDIT]SenCano,2024-09-15 02:05:42[/EDIT]
Yeni Başlamak
Peki bitki olarak ne önerirsini? zeminin bir kısmına cuba, monte carlo tarzı bitkiler düşünmüştüm fakat CO2 gerekli sanırım onun yerine moss eksem nasıl olur. Arkalara elodea ve moss'un dışında kalana açık bazı bölgelere limon ekmeyi düşündüm. Siz ne dersiniz?
Yeni Başlamak
1 adet beta
5 adet karides
1 adet ramshorn salyangozu
1-2 adet nerite salyangozu
--------------------------
yati kökü
moss bitkisi (yati kökü ve zeminin bir kısmı)
elodea bitkisi
biraz limon bitkisi
güzel bir ışıklandırma
ufak tefek doğal taşlar

şeklinde bir birleşim sizce nasıl olacaktır. Başta akvaryumun oturması için gübre vs. gerekli mi ne yapmalıyım sizce ? Boyut konusunda şuan daha büyük bir akvaryuma geçmek istemiyorum daha yeni başladığım için.
Yeni Başlamak
Öncelikle herkese merhaba. Ben bu hobiye yeni başlıyorum. Elimde 10-15 Litre civarı ufak bir akvaryum var ve bitkili, lepistesli, biraz salyangoz biraz da karidesli kendini çevirebilecek ortalama bir akvaryum yapmak istiyorum. yeni başladığım için pek bilgim yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılar herkese.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.