ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
balci60
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Şubat 2008 21:35
Son Ziyaret:
09 Ocak 2010 14:50
Toplam Mesaj:
10 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Aydın Balcı
Doğum Tarihi:
06 Eylül 1960
Yaş:
64
İl:
Izmir
Meslek:
İnşaat Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Aydın BALCI
İnş. Müh. - İzmir

SON 10 MESAJI

Silis kum hakkında
Arkadaşlar, ben inşaat mühendisiyim. Bu inşaat kumu ve silis kumu konusunda bilgi sahibiyim.

İnşaatlarda kullanılan kumlar, genelde iki çeşittir;
1) Mıcır ve taş kırma tesislerinden elde edilen ve tamburlarda kırıldıktan sonra elekten geçirilerek satılanlar, bunları akvaryumlarda kullanmayın, çünkü bunlar karışık taşların kırılmasıyla elde edilir ve sivri köşelidirler.
2) Dere kumu; bu da bildiğiniz dere kumudur. derelerden çıkarılır elekten geçirilerek herhangi bir işleme tutulmadan kullanılır. Bunu akvaryumumuzda gönül rahatlığıyla kullanabiliriz. Hiçbir etkisi yoktur. Çünkü balıkların doğal yaşam alanlarından yani dere ve göllerden çıkarılır, ama akvaryuma koymadan evvel çok güzel yıkamamız lazım.
 Fiyatıda ; Elinize bir çuval yada kova alıp herhangi bir inşaata gidip, izin isteyerek alırsanız bedava. Ardiyelerden alırsanız, satanın ruh haline göre çuvalı 1 tl'den 5 tl'ye kadar değişebilir.
3) Silis kumu; genellikle yüzme havuzlarında ve arıtma aletlerinde kullanılır. Bunu da akvaryumda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Arıtma tesisi malzemeleri satan yerlerde veya izolasyon malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz (Her şehirde). Fiyatı da 25 kglık çuvalı 11.25 tl dir kdv dahil.

Ben 1976 yılından beri akvaryumla uğraşıyorum, tabi çeşitli aralıklarla. En son 2 sene evvel kendime 85 X 60 X 50 akvaryum kurdum.
Taban malzemem: En alttan itibaren
2 cm dere kumu
1,5 cm (yaklaşık ) tül içinde hindistan cevizi torfu ( marketlerde coco peat dşye satılıyor ve çok ucuz)
3 cm dere kumu
3 cm silis kumu ve acuaclay karışık

Eğer becerebilirseniz,  (eskiden yaptığımız gibi cocopeat yoktu ozamanlar yerine, dere veya göl kenarlarından bulduğumuz  çamuru kullanırdık bitkiler için iyi olurdu ) çamur kullanın. Ama nitrit üretme tehlikesi olur.
Saygılarımla,
balci602009-12-28 20:24:13
Fermante sistem hakkında
Çok teşekkürler Onur bey, Arda bey'in sayesinde ben de cevabımı almış oldum. Bu arada Arda bey'den de özür diliyorum, onun açmış olduğu konuda, ben de araya girmiş oldum. Embarrassed
Fermante sistem hakkında
Onur bey,
 
Hazır sizi online yakalamişken affınıza sığınarak konu harici bir soru soracağım.
 Benim bitkilerim rotala, gül, çınar eledoa. limonphilla, bacoba,ludviga rosanervig.
 
Bacoba haricindekilerde, eledoa da dahil olmak üzere, yaprakların gövdeyle birleştikleri yerden kökler çıkmaya başladı. Yosun değil, iyice inceledim ve uzayıp kuma giriyorlar. Bu iyi birşeymidir ? Yoksa tabandan besin alamıyorlar mı demektir ?
 
Tabanda ilk katmanda torf var, o yüzden taban gübresi kullanmıyorum, ama sıvı gübre veriyorum.
Saygılarımla,
Fermante sistem hakkında
Onur bey,
Söyledikleriniz doğru, fotosentez olmazsa bitkiler besinleri parçalayamıyacağı için öleceklerdir. Ancak ben bunları,
 
"Eğer bahsettiğiniz bu ise kabarcık gözlemlemenin sadece görsel bir şov olduğunu, bitkiler açısından herhangi bir şeyin varlığı veya yokluğunu belirtmediğini açıklamalıyım."
diye yazdığınız için söylemiştim, başka bir amacım yoktu.
 
Saygılarımla,
Fermante sistem hakkında
Arda bey,
 
Üç haftada fotosentezi mutlaka gözlemlerdiniz. Murat Kartal ve Fatih Çelik'in de söylediği gibi sorun büyük bir ihtimalle yetersiz işıklandırmadan kaynaklanıyor olabilir.
 
Sayın Onur bey, o kabarcıklar sadece görsel bir şov değil aynı zamanda, sizin de belirttiğiniz gibi, bitki yapark hücrelerinde oluşan göremediğimiz fotosentez olayının dışa vurumu olan, bizleride heyecanlandıran bir olaydır. O damlacıklar fotosentez olayından sonra ortaya çıkan oksijendir. Bu damlacıkları gördüğümüz zaman bitkimizin fotosentez yaptığını anlıyoruz.
 
Ortaokul ve lise yıllarında, fotosentez deneyi olarak, normal saksı bitkilerini güneş altında tutarak, yapraklarından bir tanesini tabak içinde az bir suya koyarak, kabarcık çıkmasını izler ve fotosentez oluşuyor derdik.
 
Hepinize Saygılarımla,
7.4 ph uygunmudur?

Sayın Ahmet bey,

Yaklaşık 20 gün önce ben de, bitkili akvaryum kurdum. Çokca sitelerden öğrendiğim kadarıyla, az olarak da eskiden yaptığım usülle, akvaryum bir iki balık konacak hale geldi ve bitkilerin gelişimi şu an için çok iyi.

Yazdığınız kadarıyla taban malzemeniz pek iyi değil, daha doğrusu, bitki ağırlıklı az balıklı akvaryum için uygun değil. Benim tabanım şöyle;

En altta, tül içinde 2 cm cocopeat, hertürlü büyük süpermarkette bitki kısmında bulunuyor.
Onun üstünde, 3 cm dere kumu, hertürlü inşaatta sıva kumu olarak bulunuyor.
Onun üstünde 2 cm aquaclay (olmasa da olur)
En üstte, önde 3 cm arkada 5 cm quartz kum, havuzcularda 25 kg'ı 9 ytl.
 
Ben de dinlenmiş çeşme suyu kullanıyorum, 20 gündür pH = 7,50 sabit, kH = 8 derece sabit, çeşme suyu olduğu için bunları düşüremiyorum. Akvaryumda şu anda 4 ad. aymonieri ve 2 ad. cüce vatoz var, hepsi sağlıklı, bunların yanına üç - beş tane canlı doğuran koyacağım. 7,5 pH 'ın etkisi olacağını düşünmüyorum.
Saygılarımla, 
Bahçe torfu kullanmak
Sayın Batuhan BAYRAM,
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Evet sizinde belirttiğiniz gibi, nitrat ve fosfat fazla olduğu ve kafamı kurcaladığı için bu başlığı açmıştım. Aslında hem tecrübesiz hemde tecrübeli sayılırım. 1977 ve 1985 seneleri arasında İTÜ de okurken bu işe Gülhane Parkı'nda akvaryum bölümünde yarım gün çalışarak başladım, sonra bir akrabamızın kıraathanesindeki 150 X 60 X 60 ebatlarında 3 tane akvaryum ve kendi yaptığım daha küçük boyutlarda 5 adet üretim ve karantina tanklarıyla, evde Betta, Guromi ve Melek üreterek devam ettim. 1985 senesinde okul bitip İzmir'e dönünce bir müddet akvaryum yapmadım. 1995 yılında, ortaboy bir akvaryumla tekrar akvaryuma geri döndüm ama hem karımın dırdırı hem de işler yüzünden onu bir arkadaşa vermek zorunda kaldım. Şimdi ise Mayıs 2008 de emekli oluyorum ve bitkili akvaryuma dönüyorum. Neyse tanışma faslı uzun sürdü konuya gelelim.
Eskiden derelerimiz temizdi, derelerden topladığımız güzel topraklarla akvaryum tabanına yatak yapardık ,üstüne de dere kumu koyup bitkileri dikip, 1,5 - 2 ay kadar filtresiz akvaryumun oturmasını beklerdik. Şimdiki gibi Ehaymlar falan yoktu, hava motoruna bağlı cam borularla üstten akıtmalı filtrelerle iş görürdük. Akvaryum iyi oturduysa eğer, cam gibi olurdu, ama aradan bunca sene geçince ve internet çıkınca, genç arkadaşlar bu işi çok iyi ve kuralına göre yapar oldular, sizlerden ve onlardan öğreneceğim çok şeyler olduğunu düşündüğüm için, bitki toprağını sordum, ama hemen hemen herkes olmayacağını söyledi ve ben de, tabana yastık olarak yaklaşık  1-2 cm kalınlığında file içinde cocopeat kullanacağım, üstüne aquaclay ile karışık sarı bayaz kuvars kumu ( 7-10 cm) koyup bitkileri dikeceğim. Biraz fazla bitki dikmek istiyorum. Benim tahminime göre ( arada not, yeni heves birde dış motor aldım), karbonsuz dış motor çalıştırma ve az yem ve gübra takviyesi ile 1-2 ay içerisinde balık koyacak hale gelirim. Şimdilik Co2 düşünmüyorum, gerekirse koyarım ( siz ne dersiniz), eskiden madensuyu dökerdik, hala dökülüyormuş. Belki öyle yaparım. Isıtıcı kullanacağım.
 
Benim bu yazımı sıkılmadan okuduğunuz için teşekkür ederim, eğer bir kusurum olduysa ihtiyarlığıma verin ve beni uyarın.
Saygılarımla, Aydın BALCI.
Bahçe torfu kullanmak
Arkadaşlar ben bu foruma yeni üye oldum, ama uzun zamandır forumdan yararlanıyordum. Ancak bir sorunum oluştu ve yardımlarınızı bekliyorum. Yeni bir bitki akvaryumu yapıyorum, 120 litrelik cama cam bir akvaryum yaptım. Zemin malzemesi olarak; en alta bahçe torfu, üstüne aquaclay ile karışık kuvarz kumu koyacağım. Buraya kadar tamam ama, kafamı kurcalayan veöğrenmek istediğim şu? Bu bahçe torfu , çiçekçilerden alınan torf vr torbanın üstünde yazanlar ise:
% 65 torf
%25 dal ve kök
%10 organik madde
200-500mg/Lt N (azot)
200-500mg/Lt Fosfat (P2O2)
Bunu kullanmam sakıncalımıdır ve sakıncaları nedendir.
Saygılarımla...
kuartz kum litre/kg çevirme
Kum için ortalama değer: 1 litre kum=1,7 - 1,8 kg dır. Yani 10 litre kum yaklaşık 17 - 18  kg dır.
KUM
Eğer silis veya kuvarz kumu ise; havuz filtre malzemeleri satan veya yüzme havuzu kuran firmalardan 25 kg'ı kdv dahil 9 ytl (eski para ile 9 milyon tl) den alabilirsiniz. Boşuna akvaryumculara 25 - 30 ytl vermeyin.
Saygılarımla...
 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.