Önce Can Güvenliğimiz


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 04:09
                                                                      
                                        
Merhabalar ;
 
Gün geçtikçe akvaryum ve canlılarına olan merakını , sevgisini , tutkusunu içinde barındıran , imkanları doğrultusunda ilk başlarda minik bir fanus'a bile razı olan ve daha sonra biraz bilgi ve tecrübe sahibi olunca 1 ve 1'den fazla akvaryum edinmek isteyen yeni hobici kardeş,arkadaş ve abilerimize bu güzel hobide bazı tehlikelerin bulunduğunu hatırlatarak  bunlar için ne gibi bir önlem alınabileceği , neler yapmamız gerektiği hakkında birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.
 
Biliyorsunuzki günlük yaşantımızda elektriğin yeri ve önemi çok fazla.Neredeyse girip çıkmadığı yer yok.Tabi bu girdiği yerlerden biride hayallerimizi canlandırdığımız , büyük çaba ve uğraşlar verdiğimiz , işten okuldan geldiğimizde hemen karşısına geçtiğimiz e büyük keyif alarak içerisindeki balıklarımızı seyrettiğimiz akvaryumlarımızdır.
 
Elektriğin akvaryumlarımız için önemi çok büyüktür.Hatta akvaryumlarda olmazsa olmazlardandır.Bitkilerimizin gelişimi için aydınlatmada , filtrasyon için ve hava için dış filtre ve hava motorlarımızda , uygun su sıcaklığı için ısıtıcılarımızda elektrik kullanıyoruz.
 
Şimdi bizi akvaryumda elektrik ile ilgili ne gibi tehlikeler tehdit ediyor , ve bu tehlikelerden nasıl korunmalıyız biraz detaya girerek anlatmaya başlayalım.
 
1-)En önemli madde budur ! Her ne olursa olsun , ne durumda olursak olalım , gerek işimiz acil olsun , gerek 1 saniyelik olsun akvaryuma müdahale edeceğimiz zaman tüm fişleri çekmeliyiz.
 
"Ya hemen şu kayayı düzeltip işimi bitireceğim , ya su ısıtıcıda yamuk kalmış dur şunuda düzelteyim" vs. deyip asla ve asla fişi çekmemezlik etmeyin bu altın kuraldır.
 
Fişleri çekmeden akvaryuma el sokmak , kişinin göz göre göre ölümü karşısına alması demektir ! Bir kez birşey olmaması yada başkasına birşey olmaması bundan sonra yada size birşey olmaz anlamına gelmez.
 
2-)Yine önemli bir madde , asla ve asla yaralı , hasarlı , şüphe duyduğunuz , deforme olmuş ekipmanlara akvaryumunuzda yer vermeyiniz.Kablosunda sıyrık olan bir iç filtre , camı çatlak bir ısıtıcı gibi...O anda su ile teması olmasada unutmayın ki farkında olmadan illaki bir gün su ile temas edebilir.
 
Öyle malzemeleri kullanıp canınızı tehlikeye atacağınıza , kullanmayıp kendinizi hayata sımsıkı bağlamak en doğru olandır.
 
3-)Üstü yarı açık akvaryumların üzerine akvaryumdan yüksekte olması nedeni ile kesinlikle hava motoru koymayın.Herhangi bir titreşimde , çarpmada , darbede vs. suyu içine düşer ve o anda sizde akvaryum ile temas halinde iseniz elektrik akımına kapılabilirsiniz.
 
4-)Çektiğiniz fişin , elektriğini kesmek istediğiniz ekipmana ait olduğundan emin olmalısınız , onun için fişi çektikten sonra kablo takibi yaparak hangi ekipmana ait olduğunu anlayabilirsiniz.
 
Örn:Ana tank ile yavru akvaryumunun ekipmanlarının fişleri 8'li bir prizde ise , siz yavru akvaryumunun ısıtıcısını çekeceğiniz zaman yanlışlıkla ana akvaryumdakini çeker ve böylece doğru fişi çektiğinizi zannedip içerisinde enerji olan akvaryuma müdahale etmiş olursunuz.
 
5-)Asla ve asla olası bir elektrik kaçağını kendi vücudunuzun bir parçası ile (Örn:parmak değdirerek) test etmeyin.O anda panikle parmağınızı kurtarmaya çalışırken el/bilek/kol derken iyice su ile temasınızı arttırabilirsiniz.
 
Özellikle ve özellikle sol eliniz ile hiç denemeyin.Sol el kalbe daha yakın olduğundan akımdan çabuk etkilenerek kalbiniz durabilir.(Allah korusun)
 
6-)Prizlerinizi akvaryum altında , profil sehpanın bacağında , civarında yada yerde bulundurmayınız.Mümkün olduğu kadar sehpa üstü yada duvara monteleyerek kullanınız.Aksi takdirde olası bir sarsıntı (deprem gibi) , akvaryum patlaması , sızdırması gibi durumlarda priziniz su ile temas eder ve o anda orada yerde yada herhangi bir şekilde temas eden biri yada birileri varsa korkunç bir şekilde elektrik akımına kapılırlar.
 
7-)Her zaman yanınızda elinizi kurulayacağınız bir bez bulundurun.Akvaryuma müdahalede bulunduktan sonra kesinlikle ıslak el ile fişlerinizi takmaya kalkmayın.Aksi takdirde ciddi şekilde elektrik akımına kapılabilirsiniz.
 
8-)Akvaryumdaki canlılara bakarak "Demekki elektrik yok , olsa balıklar çarpılırdı"deyipte ilk maddede belirttiğim gibi direk su ile temas etmeyin.Olası bir kaçak durumunda balıklar çarpılmazlar.Ama siz elinizi soktuğunuz anda o korkunç akıma şiddetli bir şekilde kapılırsınız.
 
9-)Diğer fişleri çekipte , aydınlatmayı çekmemezlik yapmayın.Reflexlerinizle yapacağınız ani bir hareket , balık sıçraması vs gibi durumlarda sıçrayacak olan suyun kapaktada elektrik tesisatına temas etmesi elektrik akımına kapılmanıza yetecektir.
 
10-)Bu madde'de genellikle bitki akvaryumları sahiplerinin yaptığı bir tekniğin ne kadar tehlike arz ettiğini anlatacağım.Fakat bu her kapakta böyle olur , kesinlikle yapmayın demiyorum.Gerekli özeni gösterip tedbir aldıktan sonra birşey olacağını sanmıyorum.
 
Işıktan daha fazla istifade etmek için akvaryum kapaklarının iç kısımları alüminyum folyo ile kaplanır.İşte bundan sonra asıl tehlike başlar.Alüminyum iletken bir madde olduğundan dolayı kapaktaki elektrik tesisatından oluşabilecek bir kaçak,ark,kablo gevşemesi vs. durumunda alüminyum folyo ile temas eden elektrik kablosu kapağa elektrik akımı verektir ve o kapağa dokunduğunuz anda elektrik akımına kapılabilirsiniz.Hele birde bir şekilde su ile teması varsa işte o tehlikenin en büyüğünü o zaman arz etmektedir.
 
Arkadaşlar benim söyleyeceklerim bu kadar.Zevk alarak yaptığımız bu hobicilikte elektrik ile dikkat etmemiz gereken konulara elimden geldiğince net bir şekilde değindim.Siz siz olun bu saydığım maddelerin tamamına en üst düzeyde önem verin.En azından "Amaaan bana birşey olmaz" deyipte kendinizi düşünmüyorsanızda arkanızda bırakacağınız kişileri düşünün.
 
Yazan: Furkan CAN

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 10:12
Forumda son aylarda açılmış en önemli ve  hassas konuyu açtığınız ve bu hobiye yeni başlayan arkadaşlarımızın dikkatini çektiğiniz için teşekkür ederim.Umarım bu hayati konu yöneticiler tarafından iğnelenir ve birçok kazanın önüne geçilmesine vesile olunur.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5229
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 10:16

Furkan Bey, yazı için teşekkürler.

Konuyu iğneliyorum.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih06Çevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 91
Fatih06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 10:33
Akvaryum hobisine başlıyacak arkadaşların ve bu hobiyi devam ettiren arkadaşların özellikle dikkat etmesi gereken önemli bir konuyu açtığın için teşekkürler.
Ben bu maddelerin herzaman hepsini uygullamıyordum ama göz göre göre tembellik yapmayacağım fişi çekeceğim. Zaten genelde duvar prizine bağlı çoğaltılmış fişler kullandığımıza göre fişi çekmek zor olmasa gerek.
Furkan bey , Erdal bey ve diğer dikkate alan arkadaşlara teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

didesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 886
didesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 10:41
Furkan Bey, çok çok faydalı bir konuya değinmişsiniz.
Anlatım dilinizde süper olmuş :)
Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

.SERHAT.Çevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 69
.SERHAT.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 20:49
"8-)Akvaryumdaki canlılara bakarak "Demekki elektrik yok , olsa balıklar
çarpılırdı"deyipte ilk maddede belirttiğim gibi direk su ile temas
etmeyin.Olası bir kaçak durumunda balıklar çarpılmazlar.Ama siz elinizi
soktuğunuz anda o korkunç akıma şiddetli bir şekilde kapılırsınız."                                                                                                                      
 
Ben hep buna gübeniyodum saolun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 20:50
Furkan bey;teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gxlbrktÇevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 431
gxlbrktÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 20:52
Çok yararlı bilgiler teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

krıza06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 278
krıza06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2008 21:21

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakan YavuzÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 28
Hakan YavuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2008 17:42
Furkan Bey böylesine önemli bir konuya degindiginiz icin tesekkürler. Ben de maalesef cogu zaman elektrik baglantisini kesmeden elimi sokuyorum akvaryuma. Dediginiz gibi kesinlikle yanlis bir davranis. Ancak insan cok zaman - özellikle bu aliskanligindan vazgecmeye calistigi ilk günlerde- dalginlikla suya gene herhangi bir önlem almadan dokunuyor. Ben nacizane elektrigi kapatmayi unutup dalginlikla elimi suya sokarsam diye aldigim bir iki basit önlemi buraya aktaracagim.
 
Önce akvaryumdan insan nasil carpilir onu özetleyeyim. Herhangi bir elektrik kacagi durumunda baliklarin carpilmamasi onlarin toprakla temasi olmamasindandir. Yani elektrik devresi kapanmadigi icin baliklarin vücudundan akim gecmez. Ancak biz elimizi soktugumuzda, vücudumuzun diger bir bölümü (genelde ayaklarimiz) toprakla temas ettiginden devre kapanir ve gececek yol arayan akim bizim vücudumuzu secer. Vücudumuzun iletkenligi de gayet düsük oldugundan, -ayni rezistansli isiticilarimizin suyu isitmasi gibi - akim dokularimizi yaka yaka gecer. Iletkenlik arttikca ortaya cikan termal enerji artar, biz de o denli kömür oluruz. Sayet sadece ari sokmasi gibi kücük bir aciyla carpma olayindan kurtulmussak, gecen akimin cok düsük olmasindan dolayidir.
 
Insani carpmaya birkac miliamper yeter. 10 miliamper civari hoplatir, 20 miliamper solugu kesebilir, 100 miliamper kesin öldürür, 1 amperle carpilanin cesedi kömür halini alir. Akvaryumda 1 amperlik akim yaratacak potensiyel farki olmasa bile öldürücü akimlari doguracak gerilimler muhtemeldir.
 
Madem ki baliklar devre kapali oldugu icin carpilmiyorlar, biz de carpilmamak icin devreyi kapatmayalim. Yani kendimizi topraktan izole edelim. Bu akvaryuma elinizi sokarken plastik tabanli bir ayakkabi ya da terlik giyiyorsaniz mümkün olabilir. Tabi insan ayagina terlik gecirmeyi de unutabilir, bu durumda benim yaptigim gibi yapin ve akvaryumun önüne, yani elinizi sokarken ayakta durdugunuz yere kalin, PVC tarzi bir kaplama yerlestirin. Böylece en azindan ayaklarinizi topraktan her halükarda izole etmis olursunuz.
 
Lütfen unutmayin, ayaklarinizi izole etseniz bile vücudunuzun baska yerleri toprakla temas edebilir ve carpilabilirsiniz. Bu yüzden siz yine de unutmadiginiz sürece bütün fisleri prizden cekin. Bu yöntemi sadece dalginlikla carpilma riskinizi azaltmak icin, ya da sizin yoklugunuzda baska birinin akvaryuma elini sokmasi durumunda carpilmamasi icin ilave bir önlem olarak kullanin.
 
Fisleri prizden cekmeye gerek kalmadan carpilma riskini sifira indirmenin de yolu mevcut. Bunun icin suda salinim yapmayan bir metal parcayi (paslanmaz celik, titanyum, altin vs.) suya daldirin. Bu parcanin suyun disinda kalan kismina bir iletken tel baglayin (bakir, celik vs.). Bu telin ucunu da iyi topraklanmis baska bir iletkene baglayin.
 
Akvaryumun etrafinda iyi topraklanmis iletken bulmak oldukca güc olabilir. Bunun icin örnegin evin su tesisatindeki metal borular kullanilabilir. Su tesisatlari mutlaka topraklanmistir.Ya da teli uzatip evinizin paratoneri varsa ona da baglayabilirsiniz.
 
Türkiye de henüz satisa cikti mi bilmiyorum ama üc fazli prizlere takilabilen topraklama aparatlari mevcut. Internetten yaptigim arastirmaya göre fiyatlari 20 dolar civari ABD de. Onlardan bir tane bulursaniz, alip takin kafaniz rahat olsun. Ama unutmayin, prizleriniz akvaryum seviyenizin altindaysa, herhangi bir tank patlamasinda sizi o da kurtaramaz.
 
Herkese hobisinde kazasiz belasiz günler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2008 20:22
Ellerine sağlık Furkan. Güzel bir yazı olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2008 20:44
 
Fişleri çekmek yerine anahtarlı priz alırsınız düğmeye basarak aç-kapa yaparsınız,zor olmasa gerek Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

C.Doruk AnıkÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 317
C.Doruk AnıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2008 20:53

Furkan bey çok teşekkür ederim elinize sağlık çok önemli bir konuya el atmışsınız.Bu olay dün gece benim başıma geldi sirkülasyon motoru aşşağıya kaymış diye elimi akvaryuma sokunca hafif kesik olan parmağımdan bir akım geçti.Ekipmanları kontrol ettiğimde sirkülasyon motorunun kablosu açılmış ve bir kaçak vardı bu benim aklımı başıma getirdi.Ve sizin önerilerinizi bundan sonra dikkate alacağım.ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM...

SAYGILAR....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2008 01:36
Hakan Bey harika anlatmışsınız teşekkürler.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
Teşekkürler Onur , beğenmene sevindim.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
Cihat Bey bende bahsettiğiniz butonlu prizlerden kullanıyorum.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
Cem Bey büyük geçmş olsun belki farkında değilsiniz ama korkunç bir kazadan dönmüşsünüz.Aman biraz daha dikkatli olun.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ayrıca diğer yorum yapan herkesede ayrı ayrı teşekkür ederim.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir