Nereye Gidiyor bu Tropheus sevdası ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben en sonda sölediklerinize ve en başta sölediklerinize katılmıyorum 5000 tl hangi akvaryuma harcıyorsunuz en kral akvaryumu kurun dediğiniz litrelerde hatta gidin 2 metrelik ithal akvaryum alın gene 2500 tl tam kurulum akvaryum alıyorsunuzki bu profil üzeri cama cam olarak giydirme mobilyalı sumplı bir akvaryum olarak düşünürseniz dahada ucuza geliyor.Balık konusuna gelince F0 balık bence her haliyla diğer üretimlere göre kendisini çok belli ediyor.Renk olsun boyu gelişmişliği olsun.Ben daha hiç bir kimseyi görmedim elindeki yemlerle F0 olmayan bir balığı F0 rengine getirebilen kısa sürede 13 cm ye ulaştıraiblen.Ben şuan kazumbalarıma 10 çeşit yem kullanmaktayım ve hala F0 rengini yakalayamamaktayım.Bu işten siz görmemiş olaiblirsiniz ama çok güzel üretim haneler kurup çok güzel yavru satışından para kazanan insanlar var. Canlı hayvan herzaman bir ikilemdir ölücekmi yaşıcakmı fakat doğru ortam sağlandığında ve gereken ilgi gösterildiğinde bu bir kumar olmaktan çıkar ve gayet güzel bir şekilde üretime başlarsınız.Ben evinde malawi chicled üreten 10 15 yaşlarında çocuklar gördüm bu çocuklar balıklarını satıp kova yem alıyorlardı düşünün küçücük çocuk evinde bu işi yapabiliyorsa neden üretimciler tropheustan para kazanamasın ki gereken emek gösterildiği taktirde herzaman karşılığını alırsınız canlı hayvanlardan.Saygılar
[/QUOTE] 200-60-85 cm.lik bir akvaryumu en az 15 mm. camdan yaparsınız ve ben en az 1000 tl.dedim ama aslında bu akvaryumu 2000 tl.ye ancak yaptırtabilirsiniz. Sump ses ve koku yaptığı için siz bu akvaryuma Eheim 2260 veya Eheim 2280 koymanız lazım, sadece motoru 1000 tl. tutar. 2 tane koysanız 2000 tl.yapar. Isıtıcısada öyle. Kısaca sadece 1 tonluk akvaryumunuz size 3500 tl.ye mal olur. Bunu sumplu yaptırsanız 2500 tl.ye mal olur. Sumpun motoruda ayda 100 tl. elektrik yakar. Kışın ise sumptan dolayı aşırı ısı kaybı olur ve ısıtıcı aşırı elektrik yakar. Buharlaşmadan dolayıda evde iyi koku olur. Ayrıca akvaryumculuktan kazandığı parayla bir porche veya mercedes 600 gibi lüks arabalara binenleri , boğazda yalı alanları, çocuklarını ABD'de okutanları hiç görmedim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Isparta da killifishleri akvaryum ortamına taşıma gayretlerini bilirsiniz Murat Bey di sanırım uğraşan okadar sert pis soğuk sudan çıkan balıkların adaptasyonu epey zor olmuş,trop gibi herşeye hasta olan uyuz balığı nasıl oluyorda gölden çıkarıp hemen ihraç edebiliyorlar göle olan adaptasyonları milyon yıllık olan bu balıklar genlerinden sıyrılıp akvaryum ortamına alışıveriyorlar?İnsanın hoşuna giden balığı alıp beslemesi ayrı konuda ben şu F ibarelerine taktım ya!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu saatten sonrada ithal balığı FO diye satanlarada yuh olsun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hatta net bir cevap verecek kimsenin çıkmamasıda cidden üzücü.
Aşağıda cevabını bilmediğim 2 soru var.
1. F0 balık Türkiyede varmı? yokmu?
2. İthal balık direk gölden gelen balıkmı demek? yoksa yurtdışında ticarethanelerde veya hobicilerin elinde doğmuş, büyümüş ve bize gelmiş balıkmı demek?
Çünkü ileride hedef olarak direk gölden gelen ve kardeş olma riski bulunmayan F0 duboisi'lerimin olmasını hayal ediyordum. Ama yukarıdaki sorumun cevabını tüm konuyu okumama rağmen bulamadım. (F0 balığın olmadığına dair mesaj sayısı çok olduğu için vede aksi hiçbir kimse tarafından iddaa edilmediğinden olmadığı düşüncesi ağır basıyor)
Bu iki soruya net bir cevap verilmeli. Ama kim verecek bu konuda net birşey diyemiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Memleketimizde bile birsürü üretici abimiz var iken !!!! , birde göl kenarına çöreklenmiş sömürgecileri düşünsenize ne ileri üretim haneleri olduğunu ? F0 diye gelen balıklar 1890 larda keşfedilmiş 100 sene aynı popülasyon devam edermi , sizce o balıklar yetermi taleplere ?adam neden herseferinde dalıp dalıp balık tutmaya uğraşsınkı? bu su hiçmi kirlenmiyor hiç mi balıklar birbirini yemiyor hiç mi oradaki halk balık tutmuyor timsahlar ilangileri hiçmi löplöp yutmuyor? çok şükür ki az sayıda da olsa bilinçlenme filizleri gördüm ben burada hırsından arınmış insanlarda, neyin ne olduğunun farkına varmaya başlamışlar ilangiler kasakalaweler mobalar 100 sene önce tutulup konuldu üretimhanelere o gün bin yavru almaya başlamışlardı bugün 1 milyon yavru alıyorlar üretimhanelerden,göl kenarındaki....
[/QUOTE]
Bu yazıma kanıt olarak sizlere sunuyorum yorum sizin ,albino tropheus güzel çıkmış,
http://en.aquanet.tv/Video/208-mireille-schreyen-talks-about-fishes-of-burundi-and-tanganyican-legend-pierre-brichard
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tüm akvarist ve hobici arkadaşlar öncelikle herkese keyifli ve sağlıklı hobiler dilerim. Bahsi geçen konulara açıklık getirmek ve sizlerin düşüncelerinizi, kaygılarınızı ve sorularınızı gidermek amacı ile cevap vermeyi her ne kadar istemesem de bazı yazıları yazan arkadaşlarımızın bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde yazmaları ve özelikle de Afrika’dan gelen balıkların çiftliklerde yetişme balıklar ve av yasağının bir buçuk yıl olduğu iddialarını gerçekten anlayabilmiş değiliz.
Amerikalı firmanın yazmış olduğu İngilizce yazıyı ya okumadınız yada yanlış okumuş veya yanlış değerlendirmiş olabilirsiniz yasaklanmış av tarihi tam olarak 01 Aralık 2009 da başlayıp 28 Şubat 2010 tarihinde sona ermektedir.Av yasağı yaklaşık olarak üç aydır ve bu süre kesinlikle bir buçuk yıl değildir. (Yönetimden ricam Amerikalı firmadan kopyalanarak siteye eklenen yazının yeminli tercümanlar tarafından Türkçe’ye çevrilmesi ve faturanın firmamıza gönderilmesini rica ederim.)
Av yasağı başlamadan önce Afrikalı ihracatçı firmalar da bu süre zarfında ithalatçı müşterilerinin siparişlerini aksatmamak ve siparişleri gönderebilmek adına kendi planları doğrultusunda bir dizi programlar yapar. Firmamız bilindiği üzere ithalatlarını bugünün şartları gereği sadece Tanzanya’dan gerçekleştirmektedir. Tanzanya’da kesinlikle Tanganyıka ve Malawi balıklarının yetiştirme çiftlikleri yoktur.Burundi ülkesinde yetiştirme çiftlikleri vardır. Burundi ülkesinde var olan çiftliklerde ise nesli tükenmekte ve nadir olan türlerin üretimi yapılmaktadır.AyrıcaTanganyıka gölünden yeni çıkan tüm balıklar buraya getirilerek incelemeler yapılır ve isimler verilir, bu çiftlik bir nevi enstitü gibi çalışmaktadır.
Tanzanya’dan ülkemize bizim veya başka firmaların ithal ettiği tüm balıklar vahşi (F0) balıklardır. Burundi ülkesinden ithal edilerek ülkemize getirilecek (türe göre değişir) vahşi (F0) balıklar değildir. Bilindiği gibi Tanganika gölü Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi ülkeleri arasında yer almaktadır. Kongo %45 Tanzanya ise %41 ile gölden en büyük payı almaktadır. Tanzanya, ve Kongo’da Tanganyıka gölü balıklarını üretecek çiftlikler henüz mevcut değildir. Afrika seyahatimizde Tanzanya konsolosluğumuz ve Zanzibar’da yaşayan arkadaşlarımdan edindiğim bilgiler Tanzanya ve Kongo’da balık üretim çiftliklerinin olmadığı yönündedir.Zambiya hakkında ise henüz bilgi sahibi değilim arkadaşlar. Tanzanya’ dan balık ithalatı yapabilmek diğer ülkelere göre daha kolay gözüksede balıkların sipariş tarihinden firmamıza gelmesi yaklaşık bir ile bir buçuk ay sürmektedir. Balıklar sipariş verilmeden önce ülkemizdeki mercilere gerekli yasal izinler alındıktan sonra Tanzanyada çalıştığımız firmaya sipariş edilen miktardaki ve türdeki balıklar gölün değişik yerlerinden (koy ve derinliklerinden) yakalanarak uzunca geçen aşamalardan sonra ülkemize gelmektedir.
Bu aşamalar nelerdir:
1- Sipariş edilen balıkların gölden yakalanarak toplanması
2- Toplanan balıkların nakledilerek ihracatçı firmaya getirilmesi ve türlerinin ayrılması
3- Getirilen balıkların sağlık durumunun incelemesi, kontrolleri ve kondisyon uygulanması
4- Sağlık sertifikası ve orıgın belgelerinin tamamlanması
5- Gönderim aşamasına gelen balıkların paketlenerek havayolu şirketlerine teslimi
Ülkemize getirilen her türlü canlının gerekli mercilere yasal izin belgeleri
alınmadan ithal edilemez. Tanzanya’dan getirdiğimiz balıklar vahşi (F0) türlerdir. Bunu kötülemek için veya polemik yaratmak için söylemiyorum , kesinlikle kimse üstüne alınmasın bazı arkadaşlarımız gerekli araştırmayı yapmadan yazıyor lütfen özellikle rica ediyorum bu konulara daha fazla dikkat edelim.
Örneğin :
1- Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkeler ne tür ürünler ithal ederler ve ihraç ederler.
2- Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkelerde yaşayan insanların gelirleri, asgari ücret ve yaşam standartları vs. vs…
Arkadaşlar bu ülkeleri biraz araştırdığınızda sosyo ekonomik, sağlık, siyaset, iç savaş, çıkar çatışmaları vs. vs. gibi durumları içler acısı ,özellikle Kongo’yu araştırmanızı tavsiye ediyorum bu ülkeyi yıllarca sömüren Belçika şu an ekonomisi ile Avrupa’nın sayılı ülkelerindendir. Yıllarca İngilizler tarafından sömürülen Tanzanya ise yeni yeni ayaklarının üzerinde duran bir ülke ama buna rağmen durumu fazla ilerlermiş bir ülke değil.Bunları niçin yazdım Tanganyıka gölü etrafında bulunan tüm ülkeler şu an içler acısı ve ticaret yaparak para kazanmaya ihtiyaçları var ve bu ülkelerde üretim yapabilecek alt yapı (su , elektrik vb.) yok, yem yok, ekipman yok ve enerji fiyatları yüksek arkadaşlar. Ayrıca belirtmek isterim şu anki mevcut şartlarda üreterek para kazanamazlar. Firmamız öncelikli olarak afrikadan balık ithal etmeye devam edecektir ve afrikada bulamadığımız türleri ise başka ülkelerden ithal edeceğiz. Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkeler çiftlik kurup balık üretebilirseler şayet yine balık ithal ederiz ve getirdiğimiz balıkları hiç tereddüt etmeden balıklar F1, hibrit balık yada çiftlik balığıdır der ve öyle satışa sunarız bundan hiçkimsenin şüphesi olmasın. Yorumlarınıza ve önerilerinize her zaman açığız ama üç şartımız var doğru soruyu, araştırmayı ve saygıyı elden bırakmamak şartı ile.
Örneğin :
İsmini vermek istemediğim bir arkadaşımız nasıl bir araştırma yaptığını bilmiyorum. Akvaryumcu bir arkadaşımızın konusunda haziran 2010 şikayet tarihi belirtilmesine rağmen konu ile uzaktan yakından alakamız yok. Bizi kalitesizlikle suçlayabiliyor. Bahsi geçen akvaryumcu arkadaşımızla biz 01/01/2011 tarihinden itibaren çalışıyoruz. Yinede bu arkadaşımızın canı sağolsun.(Tartışma konusu olmasın sadece bir örneklemedir.)
Bir diğer arkadaşımız F0 tropheus yok F0 balık varsa ben ona yalancı diyorum diye bir cümle kuruyor. Yinede bu arkadaşımızın canı sağolsun.(Tartışma konusu olmasın sadece bir örneklemedir.)
Bana göre yine tam bir araştırma yapılmadan sarf edilmiş cümleler. Niye bana göre diyorum, bugün F0 balık yok demek Tanganyıka veya Malawi göllerini inkar etmek demektir. Nasıl bizim denizlerimizde canlı yaşıyor ise burada Tanganyıka ve Malawi göllerinde canlılar yaşamakta bunlar tropheus, frontosa vs.vs.vs. sadece Tanganyıka gölünde 300 den fazla tür canlı var ve bunlarında kendi aralarında varyeteleri var.
Tanganyıka Gölü hakkında ufak bir bilgi
Gölün kapladığı toplam alan : 32.893 Km² ‘dir.
Gölün kıyı şeridi uzunluğu : 1.828 Km.'dir
Gölün ortalama genişliği : 50 Km.’ dir.
Gölün orta kısmındaki derinlik : 570 m.’ dir.
Gölün en derin yeri : 1470 m.’ dir.
Arkadaşlar yukarıda belirttiğim özelliklerdeki Tanganyıka gölü yeryüzündeki bir çok ülkeden büyük devasal bir göldür. Tabiî ki çevresel, ekolojik, iklim şartları ve yanlış avlanma sonucu bir çok tür nesli tükenmekte ve ya tükenebilir durumda olabilir buna kesin bir şey söyleyemiyorum.
İthalatını gerçekleştirdiğimiz ve ülkemize getirdiğimiz balıklarda bu durum söz konusu değildir.(Dilerseniz bu durumu başka bir konu ile tartışabiliriz.)
Tanzanya’da çalıştığımız firmaya istediğimiz adette balık siparişi geçemeyiz misal 1.000, 2.000, 3,000 veya 5.000 adet tek tür ve tek seferde balık getiremeyiz.
Sertifika:
Bildiğiniz gibi daha önce bir çok arkadaşımızın bir şekilde güveni suistimal edildi veya kandırıldı.
Tecrübeli olan ( Cobra-Kerem EĞRİ, Erdal HOCA, Fatih8234-Fatih ALPDAĞ, FIRATSSS-Fırat SEVİM, tanganyıka_fish-Ali AKGÜN, necozafer-Necmettin Zafer ÜNAL, DenizYıldız- Deniz YILDIZ, meto2m-Metin ÇETİN) ve Tanganyıka türleri besleyen diğer tecribeli forum üyesi arkadaşlarımız ve ağabeylerimiz bir bakışta balığın F0 olup olmadığını, bir çok özelliğini net bir şekilde anlayabilir.
Peki ya tecrübesiz arkadaşlarımız!!!
Bizden balık alan tecrübeli yada tecrübesiz tüm arkadaşlarımıza vahşi, balığın türü, dişi erkek adeti net ve eksiksizdir bu yüzdendir ki kendimize güvenimiz tam en az üç kere kontrolden geçtikten sonra aynı zaman da alış veriş yapan arkadaşlarımız bilir balıkları alan arkadaşımıza da kontrol et deriz. Balıklarını kontrol ettirdikten sonra teslimini yaparız.Hatta yok abi ben size kesinlikle güveniyorum diyen arkadaşlarımıza bile kontrol ettiriyoruz. Niye bu kadar kontrol yapıyoruz hepimiz insanız bilmeyerek yapılan hataları minimum seviyeye indirmek için ve bu yüzden kendimize olan güvenimiz tamdır.
Sertifika düzenleyerek balıkları alan arkadaşımızın ismini yazıyoruz ve balıklarını bir şekilde elden çıkarmak istediğinde örneğin 3e 9d balık alan bir arkadaşımız aradan belli bir zaman geçtikten sonra balıklarını satmayı veya takas etmeyi düşündüğünde balıkları satmak istediği yada takas için vermeyi düşündüğü bir başka kişi balıkları kontrol ettiğinde sürpriz yaşamasın ve güveni sarsılmasın (bunun bir sürü örneği var forumda).
Sertifikanın arkasında belirtildiği gibi bizim sattığımız balıklar ismine düzenlediğimiz ve kontrol işlemlerini net bir şekilde tespit ederek teslimini gerçekleştirdiğimiz ilk alıcı arkadaşımızın haklarını korumak içindir.
Balıkları bir şekilde satarak yada takas yolu ile elinden çıkaran arkadaşlarımızın elindeki, ikinci yada üçüncü şahısların elindeki sertifikalar geçersizdir.
Düzenlediğimiz sertifikalarda seri numarası ve cilt kaplama yaparak taklit edilebilmeyi en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zaman da seri numarası ile balıkları alan şahsın ismini dişi erkek adetini ve hangi tür balık aldığını kayıtlarımızda tutuyoruz.
Balıkları almak isteyen ikinci şahıslar sertifikanın arkasında belirtilen firma telefonumuzdan bize ulaşarak sertifika sorgulaması yaparak suistimallerin önüne geçebilirler.
Sertifikayı niye veriyoruz kalite ve güveni standartlarını yükselterek, haksız rekabeti önlemek ve müşterilerimize en güzel ve doğru hizmeti verebilmek adına yapıyoruz. Bu sektörde Türkiye’de ilk defa firmamız tarafından düzenlenen sertifika, satışı gerçekleşen balıkların yukarıda belirttiğimiz şartlar yerine getirildiğinde balıkların türü, vahşi, dişi ve erkek adetleri olmak üzere firmamızın ve müşterilerimizin haklarını korumak içindir.
Niye, nedenlerle dolu dünyamızda saygı sınırları içerisinde tartışalım ve bugünden itibaren yepyeni bir sayfa açalım ithalatçı firmalar olarak (balık ve akvaryum malzemeleri), tüm akvaristler ve hobiciler olarak, Türkiye’deki bir çok forum yöneticileri olarak, dernekler ve sivil toplum örgütleri kısacası bu işe gönül vermiş, emek vermiş herkesi bu sektörü daha yukarılara taşıyalım gerekirse bir sempozyum düzenleyelim çıtayı en yükseğe taşıyalım. Saygılarımla…
Deep Sea Pet Center Oğuzhan UYGUN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tüm akvarist ve hobici arkadaşlar öncelikle herkese keyifli ve sağlıklı hobiler dilerim. Bahsi geçen konulara açıklık getirmek ve sizlerin düşüncelerinizi, kaygılarınızı ve sorularınızı gidermek amacı ile cevap vermeyi her ne kadar istemesem de bazı yazıları yazan arkadaşlarımızın bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde yazmaları ve özelikle de Afrika’dan gelen balıkların çiftliklerde yetişme balıklar ve av yasağının bir buçuk yıl olduğu iddialarını gerçekten anlayabilmiş değiliz.
Amerikalı firmanın yazmış olduğu İngilizce yazıyı ya okumadınız yada yanlış okumuş veya yanlış değerlendirmiş olabilirsiniz yasaklanmış av tarihi tam olarak 01 Aralık 2009 da başlayıp 28 Şubat 2010 tarihinde sona ermektedir.Av yasağı yaklaşık olarak üç aydır ve bu süre kesinlikle bir buçuk yıl değildir. (Yönetimden ricam Amerikalı firmadan kopyalanarak siteye eklenen yazının yeminli tercümanlar tarafından Türkçe’ye çevrilmesi ve faturanın firmamıza gönderilmesini rica ederim.)
Av yasağı başlamadan önce Afrikalı ihracatçı firmalar da bu süre zarfında ithalatçı müşterilerinin siparişlerini aksatmamak ve siparişleri gönderebilmek adına kendi planları doğrultusunda bir dizi programlar yapar. Firmamız bilindiği üzere ithalatlarını bugünün şartları gereği sadece Tanzanya’dan gerçekleştirmektedir. Tanzanya’da kesinlikle Tanganyıka ve Malawi balıklarının yetiştirme çiftlikleri yoktur.Burundi ülkesinde yetiştirme çiftlikleri vardır. Burundi ülkesinde var olan çiftliklerde ise nesli tükenmekte ve nadir olan türlerin üretimi yapılmaktadır.AyrıcaTanganyıka gölünden yeni çıkan tüm balıklar buraya getirilerek incelemeler yapılır ve isimler verilir, bu çiftlik bir nevi enstitü gibi çalışmaktadır.
Tanzanya’dan ülkemize bizim veya başka firmaların ithal ettiği tüm balıklar vahşi (F0) balıklardır. Burundi ülkesinden ithal edilerek ülkemize getirilecek (türe göre değişir) vahşi (F0) balıklar değildir. Bilindiği gibi Tanganika gölü Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi ülkeleri arasında yer almaktadır. Kongo %45 Tanzanya ise %41 ile gölden en büyük payı almaktadır. Tanzanya, ve Kongo’da Tanganyıka gölü balıklarını üretecek çiftlikler henüz mevcut değildir. Afrika seyahatimizde Tanzanya konsolosluğumuz ve Zanzibar’da yaşayan arkadaşlarımdan edindiğim bilgiler Tanzanya ve Kongo’da balık üretim çiftliklerinin olmadığı yönündedir.Zambiya hakkında ise henüz bilgi sahibi değilim arkadaşlar. Tanzanya’ dan balık ithalatı yapabilmek diğer ülkelere göre daha kolay gözüksede balıkların sipariş tarihinden firmamıza gelmesi yaklaşık bir ile bir buçuk ay sürmektedir. Balıklar sipariş verilmeden önce ülkemizdeki mercilere gerekli yasal izinler alındıktan sonra Tanzanyada çalıştığımız firmaya sipariş edilen miktardaki ve türdeki balıklar gölün değişik yerlerinden (koy ve derinliklerinden) yakalanarak uzunca geçen aşamalardan sonra ülkemize gelmektedir.
Bu aşamalar nelerdir:
1- Sipariş edilen balıkların gölden yakalanarak toplanması
2- Toplanan balıkların nakledilerek ihracatçı firmaya getirilmesi ve türlerinin ayrılması
3- Getirilen balıkların sağlık durumunun incelemesi, kontrolleri ve kondisyon uygulanması
4- Sağlık sertifikası ve orıgın belgelerinin tamamlanması
5- Gönderim aşamasına gelen balıkların paketlenerek havayolu şirketlerine teslimi
Ülkemize getirilen her türlü canlının gerekli mercilere yasal izin belgeleri
alınmadan ithal edilemez. Tanzanya’dan getirdiğimiz balıklar vahşi (F0) türlerdir. Bunu kötülemek için veya polemik yaratmak için söylemiyorum , kesinlikle kimse üstüne alınmasın bazı arkadaşlarımız gerekli araştırmayı yapmadan yazıyor lütfen özellikle rica ediyorum bu konulara daha fazla dikkat edelim.
Örneğin :
1- Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkeler ne tür ürünler ithal ederler ve ihraç ederler.
2- Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkelerde yaşayan insanların gelirleri, asgari ücret ve yaşam standartları vs. vs…
Arkadaşlar bu ülkeleri biraz araştırdığınızda sosyo ekonomik, sağlık, siyaset, iç savaş, çıkar çatışmaları vs. vs. gibi durumları içler acısı ,özellikle Kongo’yu araştırmanızı tavsiye ediyorum bu ülkeyi yıllarca sömüren Belçika şu an ekonomisi ile Avrupa’nın sayılı ülkelerindendir. Yıllarca İngilizler tarafından sömürülen Tanzanya ise yeni yeni ayaklarının üzerinde duran bir ülke ama buna rağmen durumu fazla ilerlermiş bir ülke değil.Bunları niçin yazdım Tanganyıka gölü etrafında bulunan tüm ülkeler şu an içler acısı ve ticaret yaparak para kazanmaya ihtiyaçları var ve bu ülkelerde üretim yapabilecek alt yapı (su , elektrik vb.) yok, yem yok, ekipman yok ve enerji fiyatları yüksek arkadaşlar. Ayrıca belirtmek isterim şu anki mevcut şartlarda üreterek para kazanamazlar. Firmamız öncelikli olarak afrikadan balık ithal etmeye devam edecektir ve afrikada bulamadığımız türleri ise başka ülkelerden ithal edeceğiz. Tanganyıka gölü etrafında bulunan ülkeler çiftlik kurup balık üretebilirseler şayet yine balık ithal ederiz ve getirdiğimiz balıkları hiç tereddüt etmeden balıklar F1, hibrit balık yada çiftlik balığıdır der ve öyle satışa sunarız bundan hiçkimsenin şüphesi olmasın. Yorumlarınıza ve önerilerinize her zaman açığız ama üç şartımız var doğru soruyu, araştırmayı ve saygıyı elden bırakmamak şartı ile.
Örneğin :
İsmini vermek istemediğim bir arkadaşımız nasıl bir araştırma yaptığını bilmiyorum. Akvaryumcu bir arkadaşımızın konusunda haziran 2010 şikayet tarihi belirtilmesine rağmen konu ile uzaktan yakından alakamız yok. Bizi kalitesizlikle suçlayabiliyor. Bahsi geçen akvaryumcu arkadaşımızla biz 01/01/2011 tarihinden itibaren çalışıyoruz. Yinede bu arkadaşımızın canı sağolsun.(Tartışma konusu olmasın sadece bir örneklemedir.)
Bir diğer arkadaşımız F0 tropheus yok F0 balık varsa ben ona yalancı diyorum diye bir cümle kuruyor. Yinede bu arkadaşımızın canı sağolsun.(Tartışma konusu olmasın sadece bir örneklemedir.)
Bana göre yine tam bir araştırma yapılmadan sarf edilmiş cümleler. Niye bana göre diyorum, bugün F0 balık yok demek Tanganyıka veya Malawi göllerini inkar etmek demektir. Nasıl bizim denizlerimizde canlı yaşıyor ise burada Tanganyıka ve Malawi göllerinde canlılar yaşamakta bunlar tropheus, frontosa vs.vs.vs. sadece Tanganyıka gölünde 300 den fazla tür canlı var ve bunlarında kendi aralarında varyeteleri var.
Tanganyıka Gölü hakkında ufak bir bilgi
Gölün kapladığı toplam alan : 32.893 Km² ‘dir.
Gölün kıyı şeridi uzunluğu : 1.828 Km.'dir
Gölün ortalama genişliği : 50 Km.’ dir.
Gölün orta kısmındaki derinlik : 570 m.’ dir.
Gölün en derin yeri : 1470 m.’ dir.
Arkadaşlar yukarıda belirttiğim özelliklerdeki Tanganyıka gölü yeryüzündeki bir çok ülkeden büyük devasal bir göldür. Tabiî ki çevresel, ekolojik, iklim şartları ve yanlış avlanma sonucu bir çok tür nesli tükenmekte ve ya tükenebilir durumda olabilir buna kesin bir şey söyleyemiyorum.
İthalatını gerçekleştirdiğimiz ve ülkemize getirdiğimiz balıklarda bu durum söz konusu değildir.(Dilerseniz bu durumu başka bir konu ile tartışabiliriz.)
Tanzanya’da çalıştığımız firmaya istediğimiz adette balık siparişi geçemeyiz misal 1.000, 2.000, 3,000 veya 5.000 adet tek tür ve tek seferde balık getiremeyiz.
Sertifika:
Bildiğiniz gibi daha önce bir çok arkadaşımızın bir şekilde güveni suistimal edildi veya kandırıldı.
Tecrübeli olan ( Cobra-Kerem EĞRİ, Erdal HOCA, Fatih8234-Fatih ALPDAĞ, FIRATSSS-Fırat SEVİM, tanganyıka_fish-Ali AKGÜN, necozafer-Necmettin Zafer ÜNAL, DenizYıldız- Deniz YILDIZ, meto2m-Metin ÇETİN) ve Tanganyıka türleri besleyen diğer tecribeli forum üyesi arkadaşlarımız ve ağabeylerimiz bir bakışta balığın F0 olup olmadığını, bir çok özelliğini net bir şekilde anlayabilir.
Peki ya tecrübesiz arkadaşlarımız!!!
Bizden balık alan tecrübeli yada tecrübesiz tüm arkadaşlarımıza vahşi, balığın türü, dişi erkek adeti net ve eksiksizdir bu yüzdendir ki kendimize güvenimiz tam en az üç kere kontrolden geçtikten sonra aynı zaman da alış veriş yapan arkadaşlarımız bilir balıkları alan arkadaşımıza da kontrol et deriz. Balıklarını kontrol ettirdikten sonra teslimini yaparız.Hatta yok abi ben size kesinlikle güveniyorum diyen arkadaşlarımıza bile kontrol ettiriyoruz. Niye bu kadar kontrol yapıyoruz hepimiz insanız bilmeyerek yapılan hataları minimum seviyeye indirmek için ve bu yüzden kendimize olan güvenimiz tamdır.
Sertifika düzenleyerek balıkları alan arkadaşımızın ismini yazıyoruz ve balıklarını bir şekilde elden çıkarmak istediğinde örneğin 3e 9d balık alan bir arkadaşımız aradan belli bir zaman geçtikten sonra balıklarını satmayı veya takas etmeyi düşündüğünde balıkları satmak istediği yada takas için vermeyi düşündüğü bir başka kişi balıkları kontrol ettiğinde sürpriz yaşamasın ve güveni sarsılmasın (bunun bir sürü örneği var forumda).
Sertifikanın arkasında belirtildiği gibi bizim sattığımız balıklar ismine düzenlediğimiz ve kontrol işlemlerini net bir şekilde tespit ederek teslimini gerçekleştirdiğimiz ilk alıcı arkadaşımızın haklarını korumak içindir.
Balıkları bir şekilde satarak yada takas yolu ile elinden çıkaran arkadaşlarımızın elindeki, ikinci yada üçüncü şahısların elindeki sertifikalar geçersizdir.
Düzenlediğimiz sertifikalarda seri numarası ve cilt kaplama yaparak taklit edilebilmeyi en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zaman da seri numarası ile balıkları alan şahsın ismini dişi erkek adetini ve hangi tür balık aldığını kayıtlarımızda tutuyoruz.
Balıkları almak isteyen ikinci şahıslar sertifikanın arkasında belirtilen firma telefonumuzdan bize ulaşarak sertifika sorgulaması yaparak suistimallerin önüne geçebilirler.
Sertifikayı niye veriyoruz kalite ve güveni standartlarını yükselterek, haksız rekabeti önlemek ve müşterilerimize en güzel ve doğru hizmeti verebilmek adına yapıyoruz. Bu sektörde Türkiye’de ilk defa firmamız tarafından düzenlenen sertifika, satışı gerçekleşen balıkların yukarıda belirttiğimiz şartlar yerine getirildiğinde balıkların türü, vahşi, dişi ve erkek adetleri olmak üzere firmamızın ve müşterilerimizin haklarını korumak içindir.
Niye, nedenlerle dolu dünyamızda saygı sınırları içerisinde tartışalım ve bugünden itibaren yepyeni bir sayfa açalım ithalatçı firmalar olarak (balık ve akvaryum malzemeleri), tüm akvaristler ve hobiciler olarak, Türkiye’deki bir çok forum yöneticileri olarak, dernekler ve sivil toplum örgütleri kısacası bu işe gönül vermiş, emek vermiş herkesi bu sektörü daha yukarılara taşıyalım gerekirse bir sempozyum düzenleyelim çıtayı en yükseğe taşıyalım. Saygılarımla…
Deep Sea Pet Center Oğuzhan UYGUN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir