Nigripinnis ve Leptosoma + Tank Arkadaşları ?
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2009 22:12
Yellow yada Orange Tail renklerine sahip ayrıca vücut renkleri mor-lacivert lekesiz olan türler ile ilgileneceğim.
Sanırım Kitumba türlerinde parçalı olanlar mevcut, onlar pek ilgimi çekmiyor.
Herhangi bir türün Albinosu ile Normal renkli olanları aynı akvaryumda çaprazlama yaratır mı?
Hem Leptosomaların hemde Nigripinnislerin Albinoları çok güzeller. Kilesanınkini hiç görmedim zaten kendini bile bulmak zor.
Bu türlerin Albinoları ile normal varyeteleri bir arada beslenirse eğer eşleşme olursa
eşleşmeler sonucu çıkan yavruların renkleri nasıl olur.
Yarısı albino, yarısı normal renkte mi olur? Yoksa parçalı varyeteler bu durumlarda mı ortaya çıkıyor?
Jumbo kitumbaların albinoları da çok güzel hatta çok daha pahalı satılıyor.
Çaprazlamadan çıkacak sonuçlar güzelliklerini örtmeyecek derecede ise bence bir sorun teşkil etmez.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2009 14:39
Albino Kitumba ile normal Kitumba arası çiftleşmeler kırılma sayılmaz sonuçta ikiside kitumbadır.Albino Kitumba ile normal Kitumba dışında herhangi bir Leptosoma türü çifteleşirse bu kırılmaya girer ve yavruların hangi türe benzeyeceği bilinemez.Aynı şey Nipripinnisler içinde geçerlidir.Kilesa'nın albinosu zaten yok.
Albino bir balıkla normal bir balığın çiftleşmesi sonucu çıkan yavruların ne olacağına gelirsek bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışayım.Böyle bir durumda yavruların albino olması olasılığı %0 yada %50'dir.Burda albino balıkla çiftleşen normal balığın resesif(albinoluğa neden olan çekinik gen) gen taşıyıp taşımadığı önemlidir.Eğer Albino balıkla çiftleşen normal balık resesif gen taşıyorsa çıkan yavruların albino olma olasılığı %50 olduğu gibi normal balık eğer ki resesif gen taşımıyorsa malesef albino yavru çıkma olasılığı %0'dır.İki albino balığın çiftleşmesi sonucu çıkan yavruların albino olma olasılığıda %100'dür.
Karar sizin.Kolay gelsin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2009 14:45
Herşey iyi hoş güzel de bu söylediklerinizin maddiyatı hadi onu da geçtim bakımı çok zordur...Örneğin tricoti beslemek tek tür olarak bile çok zor kaldı ki siz karma tankta beslemeyi düşünüyorsunuz... Erdal Hoca 2009-03-21 15:03:44
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2009 15:27
[QUOTE=demokles]Herşey iyi hoş güzelde bu söylediklerinizin maddiyatı hadi onuda geçtim bakımı çok zordur...Örneğin tricoti beslemek tek tür olarak bile çok zor kaldı ki siz karma tankda beslemeyi düşünüyorsunuz...[/QUOTE]
COBRA 2009-03-21 15:28:42
Hakan Bey arkadaşın bu türleri bakmayı düşündüğü tank;bir kaç türü aynı anda bakmayı sağlayabilicek nitelikte.Ayrıca Tricoti beslenmesi artık çok zor zannedilen bir efsane olmaktan çıkmış durumdadır.Tricoti gerek maddiyattan gerek büyük hacimli tanklar istediğinden gerekse geç renklendiğinden dolayı Ülkemiz'de fazla talep gör(e)memiş ve hep yurtdışı kaynaklardan takip edilmiş olup buna dayalı efsane gibi kabul edilmiştir.Son yıllarda ise Ülkemiz'de bu türle ilgili olan gelişmeler tamamen bunun aksi nitelikte.Hatta son olarak bu tür Sayın Özgür AKGÜL tarafından Ülke sularında üretilmiş durumdadır.Uzun lafın kısası;büyük hacimli bir tankta orta düzey bir akvarist bu türü rahatlıkla besleyebilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2009 17:53
Balıkları sadece Özgür bey'in üretebildiğini buna rağmen kendisininde çok narin ve zor bir balık dediğini de biliyor olmalısınız o zaman.Hatta Naci ve Zafer beylerinde bu balıkları öldüre öldüre Sayısını 2e2d ye ve birazda yavruya kadar indirdiğini de biliyor olmalısınız.Türkiyede bu balığın hala sadece 3-4 kişide olduğunuda biliyor olmalısınız o zaman Kerem bey...
Sonuç olarak bu balık hala bir efsane.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2009 22:01
[QUOTE=demokles]Balıkları sadece Özgür bey'in üretebildiğini buna rağmen kendisininde çok narin ve zor bir balık dediğini de biliyor olmalısınız o zaman.Hatta Naci ve Zafer beylerinde bu balıkları öldüre öldüre Sayısını 2e2d ye ve birazda yavruya kadar indirdiğini de biliyor olmalısınız.Türkiyede bu balığın hala sadece 3-4 kişide olduğunuda biliyor olmalısınız o zaman Kerem bey...
Sonuç olarak bu balık hala bir efsane.
[/QUOTE]
Hakan Bey bu balığın sizin tarafınızdan halen efsane olarak görülmesinin sebebi aslında yazdığınız satırların içerisindedir.Bu balık daha önceki yazımdada belirttiğim gibi çok pahalı ve çok geç renkleniyor.Tabiri caizse Tricoti erkekleri dahi erişkin boya gelip renk alana kadar sıradan dere balığından farksızdır ve buda birçok akvaristin istemeyeceği bir durumdur.Buna dayalı olarakta talep çok azdır.Unutmayalımki daha önceki yıllardada Frontosa Blue Zaire Mobanın beslenmesi ve üretilmesi de bir efsane olarak görülmüş olup bu nedenle birçok akvarist bu balıktan uzak durmuştur, taki bir kaç kişi taşın altına elini sokana kadar.Şuan ise Ülkemiz sularında birçok kişi Mobadan yavru almakta.Bu arada kimse Moba öldürmedi mi? Elbette öldürdü fakat şimdiki durum ortada.Yine Moba'nın tutulması,Tricotinin tutalmasının bir sebebi ise Moba'nın her boyda dişili,erkekli renkli olması ve birçok akvarist tarafından vücut formunun çok beğenilmesidir.Aslına bakarsanız Mobada olduğu gibi yine birkaç kişi taşın altına elini sokup Tricoti getirmiş beslemiş ve sonunda yavruda alınmıştır ama talep olmadığı için ticari amaçlı olarak bu tür tercih edilmemiştir.Şuna emin olunki Ülkemiz'de işini oldukça profesyonel yapan üreticiler 1000'lerce TL. verip yurt dışından oldukça kaliteli Tropheuslar ve Mobalar getirtip üretiyorsa,Tricoti getirtip üretebilirler ve bir efsane olmadığını gösterebilirler fakat talep olmadığı için buna gerek duymuyorlar.Siz birkaç örneği baz alarak hala bu balığa bir efsane olarak bakmakta iseniz size sonuna kadar saygı duyarım fakat benim düşüncelerim aksi yönde.
Sonuç olarak uzun lafın kısası Tricoti bir efsane değildir.Aksini iddaa edenlerede sonu kadar saygı duyarım ama benim gerçeklerimi değiştiremezler.
Saygılar,selamlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2009 00:01
Kerem beyin değindiği konu zaten benim fikirlerimi ortayaçıkaran bir durum olmuştur ki; bende zaten bu istekle yola çıkmış bulunmaktayım.
Herkeste olmayıp bende olmasını istediğim bir türden ziyade, hem güzel bir balık oluşundan dolayı, hemde yaşam tarzı ilgimi çektiğinden dolayı bu türü edinmek istiyorum.
Belki çok uzun uğraşlar sonucunda akvaryumuma koyacak olduğum bu türü bende efsane olmak çıkarmak için elimden geleni yapacağım.
2e 6 d şeklinde kurabileceğim bir koloni ile yıllarca ilgilenebilirim.
Zaten bir çok balık damızlık boya ulaşmadan aslında o kadar da güzel görünmüyorlar.
Belki ileride bende akvaryumum da 5-10 tane yavru görürsem bu balıkların yavrularını ticari amaç gütmeden masraflarımın bir miktarını amorti etmek anlamında temsili ücretlerle sizlerle paylaşmak isterim.
Sonuçta Türkiyede 3-4 kişi de varsa, ben onu belki 6-7 kişi yaparım ve ülkemiz akvaryumlarında da yaygın bir tür haline gelebilir.
Frontosaların güzellikleri hakkında tartışmam, ama bence tricoti gibi hem narin hemde görkenmi görünen bir balık pek olmadı.
Tamamen ağızda kuluçka yapan Tanganyikalara karşı olan eğilimim beni bu balığa sürükledi.
Tricotiyi Akvaryum.com un Tatlı Su Canlıları, Tanganyika Cİchlidleri, bölümü harici başka yerlerde de görmek isteyenlere, bu balıkları evimde akvaryuma alma süreçlerinden tutunda, eğer başarabilirsem, tüm ayrıntılarına kadar gelişim süreçleri, kur yapmaları, günlük davranışları, yem seçimleri, üremeleri, yumurta tutmaları gibi konularda bilgilendirmek isterim.
Ayrıca E. Kilesa ve Furciferde ilgimi çeken bir balık onların tank arkadaşı olarak seçebilirim. Ama yinede ilk hedefim Tricoti olacaktır.
Bunun için uzunsüre bekleyebilirim, bütün yabancı kaynaklardan bilgiler elde etmeye çalışacağım, diğer ülkelerde besleyip, üretenlerle iletişime geçebilirim, su parametreleri, diyetleri, akvaryum dekoru gibi ayrıntıları öğrenip yola bilinçli bir şekilde koyulacağım.
Bu balığı F0 olarak değilde F1 olarak temin etmeye çalışacağım.
Soınuçta Türkiyede doğmuş her nesil daha da sağlıklı olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2009 00:02
Kerem bey konuyu güzel açıklamışsınız teşekkür ederim.Ayrıca beni yanlış anlamayıp yazımı "ters cevap" anlamadığınız için ayrıca teşekkür ederim.Sonuç olarak ticari getirisinden dolayı (ki bence üretilse bile pahalı olacağı için getirisi fazla olduğu için tutulmadı :D:D) tutulmadığı konusunda hemfikiriz.Ama balığın bakılmasının zor olduğu kanısındayım!
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir