Nitrit Ve Nitrat Hakkında


berkanozcannÇevrimiçi

Kayıt: 23/08/2024
İl: Bursa
Mesaj: 6
berkanozcannÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 4 Saat 50 Dakika önce
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/249677/021020241357271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/249677/021020241357521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/249677/021020241358251.jpg[/IMG]

Arkadaşlar merhaba. Beni korkutan birsyeden bahsetmek istiyorum ve ne yapacağımı ileride bilmediğimden size danışmak istediğim. Balıklarım sanki hareketsiz ve halsizlermiş gibi suda süzülürken acaba birşeyleri yanlış mı yapıyorum veya akvaryumdaki bazı değerlerim yükseliyor mu diye test kiti uygulamıştım.yanlış birşey yazarsamda kusuruma bakmayın forumda yeniyim. Suda çok fazla gördüğüm dışkı, pislikler ve yosun tarzı şeylerin çoğalması sonrasında nitrit ve Nitrat değerlerinin yüksek olmasından korktuğumdan dolayı test yapmak istedim ve sonuçlar görüldüğü üzere yukarıda fotoğrafladım. Sizce bu değerler iyimi kötüyse ne yapılmalı iyiyse daha fazla artmaması için neler uygulanabilir? Biliyorum ki bu değerleri sıfırda tutmak zor ki balıklarım az da olsa bu no2 no3 e ihtiyacının olduğunu düşünüyorum doğal bir döngü için. Peki fazla dışkı, pislikler ve yosun tarzı atıkların giderilmesi veya azaltılması konusunda neler yapabilirim? Ayrıca kumun içinde de birsuru pislik ve dışkı olduğunu düşünüyorum ve kumu karıştırarak bir artışa neden olmak istemediğimden nasıl bir önlem alabilirim. Akvaryum 4 5 aydır kurulu ve balıklarım bu arada çok iştahlı ve çok dogurganlar. Son 3 ay içerisinde her ay 1 balık olacak şekilde baliklarimdan biri illaki hamile kalıyor. Durumlar bu şekilde konu hakkında açıklama ve değerli düşüncelerinizi ve ilerleyen süreçlerde bakım, temizlik ve ne yapmalıyım kaliteli bir akvaryum döngüsü için sizden bilgi almak istiyorum. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tafocanÇevrimiçi

Kayıt: 24/01/2024
İl: Tekirdag
Mesaj: 738
tafocanÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 2 Saat 35 Dakika önce
Merhaba bu konuya cevabı kıdemli akvaristler vermesi lazım ç.içi olanlara duyurulur ben cevap vermiyeyim bekliyorum hadi ne yapsın bu adam ???.

Neyse birşey demiyorum zorlada olsa kalp kırmak istemiyorum.oyüzden uzatmadan arkadaşın konusunu cevaplandırıcam.biraz düzenlemeye çalıştım ama hatam varsa uyarırsınız.

Neyse nitrat nitrit seviyen önlem alınması gereken seviyelerde

0,3 mg no2-l altı düşük değerler güvenli kabul edilir. Sendeki ölçü sınır (doğru farz ediyorum testini) ve bu sınırda olmak bile ani nitrat ve ph a bağlı amonyak patlaması yaşatabilir bundan sonrası artışlar ve süreç tehlikelidir ki balıklarında sıkıntılar var diyorsunuz.

Balıkların hareketsizleşmesi gibi durumlar iyiye işaret değil.çünkü Nitrite maruz kalmak kanın oksijen taşıyamaz hale gelmesine neden olur.buda hareketsizlik denge sorunlarına senep olabilir.Ayrıca önlem almazsan nitrat patlaması denen durumu yaşarsın.Yeşil suda olur.

Nitrat ve nitritten detaylı bahsetmek için ph da bilmemiz gerekir.Bu durumlarda ph ın yüksek olması daha tehlikelidir.çünkü amonyak fazlalaşır ki amonyumdan çok daha zararlıdır.

Parça parça değilde bi seferlik fazla sayıda eklenen balıklarda da bu duruma sebeb olabiliyor yakın zamanda ekleme yaptınız mı?.

Size ciklet olmasa tavsiyem hızlı büyüyen bitkiler eklemen olurdu ama mümkün olmucak Bence öncelikle tanktaki havalandırmayı ekstra attırmanız ,yemlemeyi azaltmanız,su değişimlerini düzenli ve ilk olarak en az yüzde 50 kadar yapmanız gerekmektedir.

NO2'yi 1 ppm'nin altında tutmanız gerekir.(Filtreye karbon ekleyin.(tuzlu su kullanırsan zeolit kullanma etkisini kırar)Denitrol tarzı ilaçlar kullanabilirsiniz imkan yoksa nitrit ve nitrattan etkilenen balıklar için tuzlu su iyi gelir ama tuza hassas canlılar olup olmadığına dikkat edinki vatoz var onu çıkartabilirsin.(ilaç kullancaksanız tuz kullanmayın.ilaç kullanmanızı tavsiye ederim)

Bunlar ve yeterli su değişimleri nitratın canlılardaki etkisini azaltır su değişimlerinden sonra. bakteri kültürü eklemesi yapabilirsin.(nitrit 0 çıkana kadar haftada 1 su değişimini unut) su değerleriyle birlikte döngüde eskisi gibi çalışmaya devam edicektir.

Kumu sakın karıştırmayın toplu balık kayıpları yaşayabilirsiniz .Vatozu çıkartıp tuz ekle ve dip çekim ve su değişimleri ile bu sorunu zamana yayarak da çözebilirsin ama riskdir.

Tekrar ediyorım acil durumda eğer süreçte balıklar boğuluyor gibi yüzeye toplanırlarsa acil yüzde 50 su değişimi sera toxivec,denitrol tarzı bir ilaç atıp fazla dan havalandırma yapmaya başla derim.testin bana pek güvenilir gelmedi oyüzden duruma bak uygulamaya başla

Su değişimlerinden sonra bakteri eklemesi yapmayı unutmayın yüzde 50 sonrası (genelde 3 gün de düzelir) yüzde 25 su değişime devam ediniz.taki nitrit 0 olana kadar.iyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir