Ölçtüğümüz Isı ne kadar doğru?
Merhaba arkadaşlar,
Birçoğunuz belkide benim gibi takıntılı kişiler, bendeki takıntılar ise çeşitli. Öncelikle her ne yaparsam yapayım elimdeki imkanlar ölçüsünde mükemmeliyetçiyim. Şu anda Malawi beslemekteyim, bir süre sonra Tanganika'ya geçmeyi düşünüyorum ve iki göl türleri arasındaki farklılığın ve ihtiyaçların farkındayım. Tanganika'ya geçmeden önce bazı şeyleri test ediyorum ve yapabileceğim hazırlıkları planlıyorum. Bugün akvaryum ısımı ölçtüm, cama yapıştırılan ve dijital diye satılan ama dijital ile hiçbir alakası olmayan derece, akvaryuma içeriden takılan gerçek dijital derece, standart bir multimetre ve giriş seviyesi profesyonel bir multimetre ile ölçüm yaptım. değerler birbirinden farklı çıktı.
Cama yapıştırılan model hariç diğerlerini kalibrasyonlarını bir nebze ölçmek için buz testine soktum, işin garibi hepsi 0 dereceyi gösterdi. taban ve tavan arasında 2 derecelik fark var. 0.3'lük bir farkı kabul edebilirim ama 2 derecelik fark kabul edilebilir bir tolerans değil. Sonuçta bazı arkadaşlar bu testimi abuk bulabilirler, cama yapıştırılan o abuk dereceyi doğru kabul ediyor olabilirler ama hassas türler için ben gerçek dereceyi bilmeliyim. (ki klasik rezistanslı su ısıtmayı da rijit dağılım yapmadığından benimsemiyorum, ileride o sistemi de değiştireceğim)
Discus veya deniz akvaryumu olan bir kişi için 1 derecelik ısı farkı, göz önünde tutulması gereken bir farktır. En basit kalibrasyon testi buz testidir ama 2. bir sabit ısı kaynağı daha bulunup onunla da test edilmesi gerekir. (mesela 50 derecelik sabit bir ısı kaynağı, iki kaynakta ölçülüp kalibrasyon yapılabilir, veya en azından hangi derecenin doğru ölçtüğü anlaşılabilir)
Sizce en doğru ısı ölçümünü almak için ne gibi şeyler yapılabilir? (Kendi ölçümlerimde bana en doğru gelen pro multimetrenin söylediği, çünkü içlerinde en güvenilir olan ve satılmadan önce kalibrasyonu yapılmış olan o)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Balıkların yaşadıkları ortamlardada suyun sabit kalmayacağını düşüyorum.Ölçüm yaptığınız dereceler çok pahalı ölçüm aletleri.Sabit ısıyı yakalamak için normal akvaryum ısıtıcılarıda çok güvenilir olmayacaktır o halde sizin için.Balıklar bunları rahatlıkla tolere edebilirler.
Şimdi bişey söyleyeceğim bana kızacaksınız ama...Söylemedende geçemeyeceğim.Bende kendi balıklarım için mükemmel bir ortam oluşturmaya çalışırım.Hemde kendim için görsellik çok önemlidir.Kısaca yıllardır akvaristim ama benim hiçbir zaman bu kadar kötü gözüken bir suyum ve kirli camlarım olmadı.Amacım kırmak değil lütfen yanlış anlamayın ama dereceden daha önce ilgilenecek sorunlarınız var gibi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kaliteli termometrelerde yanılma payları yazar, mesele seranın 2 derecelik yanılan termometreside var, 0,5 lik de.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Metin bey,
Cam kirliliği o günün su değişim günüm olmasından kaynaklanıyor, kapağı kaldırdığımda kapakta yoğunlaşan damlalar akvaryum camından akma yapıyor. suyun kötülüğü ise o gün verdiğim larvalardan (sanırım) ne zaman sivrisinek larvası versem suda bir miktar köpürme oluyor (hava taşı aktifse, aktif olmadığında köpürme olmuyor) Ama haklısınız, en azından fotoğraf çekmeden önce temizlemeliydim (kızmak ne kelime, belirttiğiniz konuda haklısınız)
Isıtma sistemi konusunda haklısınız, soğutma sistemleri kısmındaki yazımda anlattığım ve yapmayı düşündüğüm sistemi asıl olarak ısıtma için kullacağım zaten. klasik rezistanstan çok daha rijit bir ısınma yapacaktır.
Sanırım konu çıkmazda olan bir konu, elimizdeki termometrenin ne kadar doğru ölçtüğünü ya tahmini olarak bulacağız, yada pro bir ölçü aletine sahip birisini bulup onun derecesi ile elimizdekini karşılaştırıp, aradaki fark değerini bulacağız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir