Online Akvaryum Yönetim Ve Takip Sistemi


caglaroflazogluÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2016
İl: Hatay
Mesaj: 14
caglaroflazogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2016 13:32
Arkadaşlar herkese merhabalar,

Bir süredir üzerinde çalıştığım bir akvaryum otomasyonu projemi sizlere tanıtmak ve fikir/tavsiyelerinizi alabilmek için bu başlığı açtım.

Öncelikle belirtmek isterim ki ilk akvaryumu deneyimini 6-7 yaşında geçirdim. Uzun yıllardır içimde olan bu özleme geçen aralık ayında eşimin bana doğum günümde almış olduğu 60 lt akvaryum ile son verdik :) Akvaryumda farklı Cichlid türü balıklara sahibim. Bu balık türünün bu boyutlarda bir akvaryum için uygun olmadığının bilinci içerisindeyim. Fakat eşimin hediyesi olan bu balıkları çok seviyorum.

Mesleğim ve uzmanlık alanım gereği yazılım ve elektronik bilgisine sahibim. Yılın bazı dönemleri evde bulunamıyor olmamız sebebiyle bu projeyi hayata sokma kararı aldım ve Nisan ayında çalışmalara başladım.

Daha önce de belirttiğim üzere bu başlığı açmamdaki asıl sebep sizlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanabilmek.

Yapmış olduğum bu sistem ile ilk etapta akvaryumu online olarak gözleyebilmek ve yemleme işlemini düzenli olarak online şekilde gerçekleştirebilmeyi hedefledim. Sistemin çalışır haline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz (veriler 1 dk lik periyotlarla sunucuya aktarılmaktadır).

[URL]http://akvaryum.oflazoglu.org[/URL]

Projenin gelişimi ile ilgili zaman çizgisine ve proje ilerlemesine

[URL]http://akvaryum.oflazoglu.org/history[/URL]

Adresinden erişebilirsiniz. Detaylar kısmen de olsa burada mevcut. Zaman buldukça da burada detayları izah etmeye çalışacağım.

Tabiki şunu da belirtmek isterim ki bu projeyi yapmamdaki amaç akvaryumdaki balıkların sağlıklı yaşamalarını sağlamak.

Teknik sorulara geçeyim:

1) Amonyak akvaryumdaki en büyük problem. Su düzenleyiciler bu sorunu çözmede yeterli oluyor mu? Kendi akvaryumumda düzenli olarak su değişimi yapıyorum. Ayrıca dış filtre de kullanıyorum. Filtrede kömür ve seramik mevcut. Amacım ph ı takip edip suya gerektiğinde bu maddeden eklemek. Ama yarar ve zararları hakkında net bilgiye sahip değilim. Birçok bilgi var ama bu çalışmaya girmeden önce sizlerin fikirlerinizi almak istedim. Alternatif düşüncelere açığım. Su değişimi yapabilen bir sistemin entegresini zaten yapacağım. Buharlaşma söz konusu çünkü, su ilavesi şart.

2) Akvaryumda ph ölçümü yapan var mı? Tatlı su akvaryumlarında balık ve bitki türü dışında ph için neleri kriter olarak kabul ediyorsunuz?

Fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Proje Güncellemesi:
Röle sistemi aktif edildi..

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187667/110820160018291.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187667/110820160018311.jpg[/IMG]
[EDIT]caglaroflazoglu,2016-08-11 00:28:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]15655,gokberkgonenc[/T][T]176223,Murid[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]174140,KadiR[/T][T]183321,yusufdemir[/T][T]183918,emreatik[/T][T]179452,ilhannnn01[/T][T]175508,ResulEmre[/T]
+1: [T]163380,dream07[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2016 17:37
Selamlar çok faydalı bir çalışma olmuş, ellerinize emeklerinize sağlık [:iyi:] [:nazar:] [:iyi:] Sistem tamamen hayata geçtiğinde özellikle akvaryumlarımızdan tatil sebebiyle uzak kaldığımız zamanlarda büyük yarar sağlayacaktır. Gerçekten başarılı buldum. Tebrikler.

Teşekkür Edenler: [T]187667,caglaroflazoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkanarikanÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2016
İl: Antalya
Mesaj: 55
serkanarikanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2016 19:04
Çok iyi bir proje olmuş ellerinizi sağlık. İlerleyen zamanlarda projeyi paylaşmak gibi bi düşünceniz var mı? 😊

Beğenenler: [T]187667,caglaroflazoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caglaroflazogluÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2016
İl: Hatay
Mesaj: 14
caglaroflazogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2016 19:47
[QUOTE=serkanarikan]Çok iyi bir proje olmuş ellerinizi sağlık. İlerleyen zamanlarda projeyi paylaşmak gibi bi düşünceniz var mı? 😊[/QUOTE]

Verim alabilirsem neden olmasın :) Şuan için henüz bir maliyet çalışması yapmadım, deneysel olarak devam ediyorum :) Sistem stabil gibi duruyor olsa da henüz çıkacak problemlere karşı çözüm sunamıyorum. Gözünüz gibi baktığınız akvaryumunuzun berbat olmasını istemem :) Yeterli bir olgunluğa erişince detayları buradan paylaşacağım zaten :)
Fikirleriniz varsa da almak isterim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkanarikanÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2016
İl: Antalya
Mesaj: 55
serkanarikanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2016 22:49
Anladığım kadarı ile akla gelebilecek çoğu faktörün üzerinde çalışıyorsunuz zaten. :) Projeniz sadece akvaryumundan bi süre uzakta kalmak zorunda olanlara hitap ederek kısıtlanmamalı bence. Akvaryumun yanı başında olsak dahi canlılarımızın sağlığı açısından her an bütün değerleri anlık olarak takip edip müdahaleleri komutlar ile yapabilir miyiz? Siz projenizi tanıtım amaçlı web site üzerinden yayınlıyorsunuz, bir uygulama yapmanızı istemeyeceğim tabi ama mesela internet bağlatısı olmasa bile bu sistemi çalıştırabiliriz gibime geliyor. Localhost üzerinden evde basit bi yerel ağ oluşturarak telefon dahil bütün cihazlarda kullanabilmek maliyet açısından da hoş olur :) her ay veya yıl internet sitesi ve domain için ödeme yapmamız gerekmez sonuçta tüm dünya bizim akvaryumumuzu incelemeyecek :) internet bağlantısı da olsa tadından yenmez tabi.. bu sorunu da akvaryuma mini bir pc monte edip gerekli server ayarlarını yapıp biz bile ücretsiz olarak internette takip edilebilir bir sistem yaparak bu sorunu aşabiliriz :) bu sayede bütün amaçları karşılayacaktır. Maliyet açısından da az önce bahsettiğim gibi hosting ve domain ücretlerini de bir kenara koymuş oluruz :)

Beğenenler: [T]187667,caglaroflazoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caglaroflazogluÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2016
İl: Hatay
Mesaj: 14
caglaroflazogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2016 00:34
Baglanti icin kullandigim cihaz linux tabanli. Bu nedenle zaten soylediginizi yapmak cok basit ve daha once benzer uygulamalari cokca yaptim. Suan benim icin en buyuk sorun evde olmadigim zamanlarda uzaktan yonetim isini gerceklestirebilmek. Hali hazirda uzak sunucuya sahip oldugum icin yonetim kismini disaridan yapabilmekteyim. Local network icerisinde kullanilacak ise android bir uygulama ve servis yazarak da cesitlilik arttirilabilir (uzak sunucu ile de kullanilabilir). Bahsettiginiz gibi evden yayin yapmaniz mumkun fakat servis saglayicinizdan ip adresi kiralamak zorundasiniz (modem uzerinden portu natlamaniz da gerek). Cunku ip adresi surekli sabit kalmaz. Herhangi bir kesinti aninda degisebilir. Ip yi bilmeden de akvaryuma ev agi disindan baglanamazsiniz(ip yi saat basi mail atan bir cron scripti yazarsaniz isler degisir, daha once denemistim). Zaten bu projede uzak sunucu kullanmamdaki asil neden bu oldu, sunucunun adresi belliydi servis yazmam yetti. Evde kurmus oldugum bu sistem her dakikada bir sunucuya istek gondermektedir. Gelen istekler filtreden gecirildikten sonra loglanmakta ve cihazin yapmasi gereken islem listesi cihaza bildirilmektedir. Yapmis oldugum bu sistemle kullanicilar icin istenilen sayida akvaryum yonetimi gerceklestirilebilir. Kodu da bu sekilde gelistirdim zaten. Dil ve platform ile ilgili hicbir problemim yok. Istedigim her seyi herhangi bir dilde veya platformda yazabilirim. Benim tek sorunum baliklarla ilgili bilgim. Temel kisimlari hallettikten sonra gerisi teferruat yani :) Onceligim yonetimin dogru olarak yapilabilmesi tabiki. Bu hafta sicaklik sensoru ve roleleri entegre edip akvaryum isiginin kontrolunu sunucu uzerinden bir takvime baglayarak yemleme gibi otomatik hale getirmek. Bugun farkettigim bir sorun da bolgede yapilan yeralti calismalarindan dolayi zaman zaman internet ve elektrik kesintisinden dolayi hizmette yasanan aksamalar. Sistem sunucu uzerinden calistigi icin son etkinlik bilgisini kayit altina alabilmekteyim fakat kesintinin bir internet kesintisi mi yoksa elektrik kesintisi oldugu bilgisini ilk baglantida sisteme bildirmem gerekiyor, eksik burasi. Bu, sonraki stratejiyi belirlemek icin oldukca onemli. Hedef akilli bir akvaryum :) Merak edenler icin bir bilgi kesintilerde gecmise donuk 8 saatlik zaman diliminde gerceklesmeyen tum islemler baglanti saglandigi anda islenmeye baslar. Zaten kesintilerde sistem opsiyonel olarak bilgilendirme maili atiyor. Boylece yemlemeyi ve resim gonderme islemini kacirma olasiligim kalmiyor. 8 saat opsiyoneldir ayarlar her akvaryum icin sunucu uzerinden guncellenebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkanarikanÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2016
İl: Antalya
Mesaj: 55
serkanarikanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2016 00:44
[QUOTE=caglaroflazoglu]Baglanti icin kullandigim cihaz linux tabanli. Bu nedenle zaten soylediginizi yapmak cok basit ve daha once benzer uygulamalari cokca yaptim. Suan benim icin en buyuk sorun evde olmadigim zamanlarda uzaktan yonetim isini gerceklestirebilmek. Hali hazirda uzak sunucuya sahip oldugum icin yonetim kismini disaridan yapabilmekteyim. Local network icerisinde kullanilacak ise android bir uygulama ve servis yazarak da cesitlilik arttirilabilir (uzak sunucu ile de kullanilabilir). Bahsettiginiz gibi evden yayin yapmaniz mumkun fakat servis saglayicinizdan ip adresi kiralamak zorundasiniz (modem uzerinden portu natlamaniz da gerek). Cunku ip adresi surekli sabit kalmaz. Herhangi bir kesinti aninda degisebilir. Ip yi bilmeden de akvaryuma ev agi disindan baglanamazsiniz(ip yi saat basi mail atan bir cron scripti yazarsaniz isler degisir, daha once denemistim). Zaten bu projede uzak sunucu kullanmamdaki asil neden bu oldu, sunucunun adresi belliydi servis yazmam yetti. Evde kurmus oldugum bu sistem her dakikada bir sunucuya istek gondermektedir. Gelen istekler filtreden gecirildikten sonra loglanmakta ve cihazin yapmasi gereken islem listesi cihaza bildirilmektedir. Yapmis oldugum bu sistemle kullanicilar icin istenilen sayida akvaryum yonetimi gerceklestirilebilir. Kodu da bu sekilde gelistirdim zaten. Dil ve platform ile ilgili hicbir problemim yok. Istedigim her seyi herhangi bir dilde veya platformda yazabilirim. Benim tek sorunum baliklarla ilgili bilgim. Temel kisimlari hallettikten sonra gerisi teferruat yani :) Onceligim yonetimin dogru olarak yapilabilmesi tabiki. Bu hafta sicaklik sensoru ve roleleri entegre edip akvaryum isiginin kontrolunu sunucu uzerinden bir takvime baglayarak yemleme gibi otomatik hale getirmek. Bugun farkettigim bir sorun da bolgede yapilan yeralti calismalarindan dolayi zaman zaman internet ve elektrik kesintisinden dolayi hizmette yasanan aksamalar. Sistem sunucu uzerinden calistigi icin son etkinlik bilgisini kayit altina alabilmekteyim fakat kesintinin bir internet kesintisi mi yoksa elektrik kesintisi oldugu bilgisini ilk baglantida sisteme bildirmem gerekiyor, eksik burasi. Bu, sonraki stratejiyi belirlemek icin oldukca onemli. Hedef akilli bir akvaryum :) Merak edenler icin bir bilgi kesintilerde gecmise donuk 8 saatlik zaman diliminde gerceklesmeyen tum islemler baglanti saglandigi anda islenmeye baslar. Zaten kesintilerde sistem opsiyonel olarak bilgilendirme maili atiyor. Boylece yemlemeyi ve resim gonderme islemini kacirma olasiligim kalmiyor. 8 saat opsiyoneldir ayarlar her akvaryum icin sunucu uzerinden guncellenebiliyor.[/QUOTE]

Her şeyi çok güzel düşünmüşsünüz :) tüm aksiliklerin üstesinden gelebileceğinize inancım tam. Umarım çok kısa sürede en başarılı sonuçları elde edersiniz :) bana kalırsa projeniz için destek alıp yükünüzü hafifletin :) her aşamayı takip ediyor olacağım [:nazar:][EDIT]serkanarikan,2016-07-25 00:44:55[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]187667,caglaroflazoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caglaroflazogluÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2016
İl: Hatay
Mesaj: 14
caglaroflazogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2016 10:25
Teşekkür ederim ilginiz için, proje ile ilgili her türlü öneriye açığım. Projenin başarılı olabilmesi için her türlü detayın düşünülmesi gerekiyor. Bu nedenle de fikirleriniz benim için çok önemli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KadiRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1088
KadiRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2016 10:45
Bu tür projeler oldukça ilgimi çekiyor geçen günlerde buna benzer bir konu daha görmüştüm.

Yanlız beni düşündüren konu şu. Biz balık besleme işini hobi olarak yapıyoruz. Hobi nedir kişinin işi, meslek çalışması, asıl uğraşı dışında, dinlendirici bir iş olarak yaptığı, oyalayıcı şey. Ticari olarak bu faaliyetleri yürütenlere eyvallah bu proje onlara büyük fayda sağlayabilir. Hatta geçen ki konuda su değişimi yapabilecek bir sistem de kurulsa daha güzel olur diye bir öneride bulunmuştum.

Sizin gibi bir durumda olan akvaryuma ulaşamayan müdahale edemeyen biri içinde uygun bir proje. Ancak eğer canlılarımıza ve akvaryumumuza ayıracak vaktimiz yoksa zaten yapmayalım biz bu işi. Neden yapıyoruz ki ? Bu bir hobi bir uğraş aynı zamanda.

Geçen aylarda bir yakınım benden de özenerek balık beslemeye karar verdi. Biz akvaryum ve balık ekipman araştırırken hop babası gitmiş herşeyi almış gelmiş. Gelen akvaryum bizim beslemek istediğimiz türe uygun değil. Ekipmanlar istediğimiz standartlarda değil bir sürü yapay dekor almış. Kıramadık koca adam hediye olarak gönlünden geçirmiş almış. Biraz zaman sabır biraz daha sabır akvaryumu bir düzene koyabildik çok şükür. Sonra kendisine de uygun bir dille anlattım olayı bunun bir hobi olduğunu bu işe zaman ve emek harcamadıktan sonra herşeyi hazır aldıktan sonra bir anlamı kalmayacağını izah ettim. Gel gör ki akvaryum bizim istediğimiz gibi olmadı ama.

Bu projeninde ihtiyaç dışında ki durumlarda bireysel hobiciler için uygun olduğunu düşünmüyorum. [EDIT]KadiR,2016-07-25 10:45:53[/EDIT]

Beğenenler: [T]187667,caglaroflazoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rccolÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/08/2010
İl: Bursa
Mesaj: 1380
rccolÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2016 11:01
Merhaba;
Bu tür sistemlere ilgi duyan biri olarak çalışmanızı tebrik ediyorum.

Ayrıca bu tür çalışmanın hobicilik kavramına ters olduğunu da düşünmüyorum.

Her halükarda çalışıyoruz, öğrenciyiz, tatile gidiyoruz vb.
Yani sonuçta akvaryumun başında 7/24 beklemiyoruz.

Sürekli ph ölçerek değerlerin dışına çıkınca , yada su seviyesi belli bir değerin altına düşünce yada ısı max-min aralığının dışına düşünce bizi uyaran bir sistem olsa problem olmadan müdahale ederek canlılarımızı kurtarsak fenamı olur?

Yada yazılımla güneş doğuş batış saatlerine uygun lambaları yaktırıp söndürsek evden uzak olduğumuz da yemlemeyi yapabilsek bence çok hoş olurdu.

Benzer bir projeyi bende Win CE yüklü bir dokunmatik terminal üzerinde planlıyorum.
Tankla ilgili işlerimi bitirince bu tarafa yöneleceğim.

Beğenenler: [T]187667,caglaroflazoglu[/T][T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]174140,KadiR[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caglaroflazogluÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2016
İl: Hatay
Mesaj: 14
caglaroflazogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2016 11:16
[QUOTE=KadiR]Bu tür projeler oldukça ilgimi çekiyor geçen günlerde buna benzer bir konu daha görmüştüm.

Yanlız beni düşündüren konu şu. Biz balık besleme işini hobi olarak yapıyoruz. Hobi nedir kişinin işi, meslek çalışması, asıl uğraşı dışında, dinlendirici bir iş olarak yaptığı, oyalayıcı şey. Ticari olarak bu faaliyetleri yürütenlere eyvallah bu proje onlara büyük fayda sağlayabilir. Hatta geçen ki konuda su değişimi yapabilecek bir sistem de kurulsa daha güzel olur diye bir öneride bulunmuştum.

Sizin gibi bir durumda olan akvaryuma ulaşamayan müdahale edemeyen biri içinde uygun bir proje. Ancak eğer canlılarımıza ve akvaryumumuza ayıracak vaktimiz yoksa zaten yapmayalım biz bu işi. Neden yapıyoruz ki ? Bu bir hobi bir uğraş aynı zamanda.

Geçen aylarda bir yakınım benden de özenerek balık beslemeye karar verdi. Biz akvaryum ve balık ekipman araştırırken hop babası gitmiş herşeyi almış gelmiş. Gelen akvaryum bizim beslemek istediğimiz türe uygun değil. Ekipmanlar istediğimiz standartlarda değil bir sürü yapay dekor almış. Kıramadık koca adam hediye olarak gönlünden geçirmiş almış. Biraz zaman sabır biraz daha sabır akvaryumu bir düzene koyabildik çok şükür. Sonra kendisine de uygun bir dille anlattım olayı bunun bir hobi olduğunu bu işe zaman ve emek harcamadıktan sonra herşeyi hazır aldıktan sonra bir anlamı kalmayacağını izah ettim. Gel gör ki akvaryum bizim istediğimiz gibi olmadı ama.

Bu projeninde ihtiyaç dışında ki durumlarda bireysel hobiciler için uygun olduğunu düşünmüyorum. [/QUOTE]

Bu konuda kesinlikle size katılıyorum, ama bu projenin altında yatan düşüncenin kesinlikle sorumluluktan kaçmak olmadığının altını tekrar çizmek isterim. Aralık ayından beri birden fazla balık kaybettim ve sebebini de bilmiyorum. Forumlarda popülasyon dengesi için gerekli olduğunu düşünenler var. Eğer elimde suya ait analizler olsaydı ve ben bu analizlere bakarak önlem almış olsaydım o balıkları belki de kaybetmeyecektim. Bu canlıları doğal ortamlarından alıp kendi yapay ortamlarımızda beslemeye çalışıyorsak bu sorumluluğu zaten almışız demektir. Ve onlara işkence etmek yerine en uygun yaşam koşullarını sağlamakta bizim görevimizdir. İlk gönderide de amacımın balıkların sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlamak olduğunu belirtmiştim. Örneğin, yaz aylarında havaların sıcak olduğu gerçeği var bu konuda bilinçli miyiz mesela, akvaryum sıcaklığımız dengede mi?

[QUOTE=rccol]Merhaba;
Bu tür sistemlere ilgi duyan biri olarak çalışmanızı tebrik ediyorum.

Ayrıca bu tür çalışmanın hobicilik kavramına ters olduğunu da düşünmüyorum.

Her halükarda çalışıyoruz, öğrenciyiz, tatile gidiyoruz vb.
Yani sonuçta akvaryumun başında 7/24 beklemiyoruz.

Sürekli ph ölçerek değerlerin dışına çıkınca , yada su seviyesi belli bir değerin altına düşünce yada ısı max-min aralığının dışına düşünce bizi uyaran bir sistem olsa problem olmadan müdahale ederek canlılarımızı kurtarsak fenamı olur?

Yada yazılımla güneş doğuş batış saatlerine uygun lambaları yaktırıp söndürsek evden uzak olduğumuz da yemlemeyi yapabilsek bence çok hoş olurdu.

Benzer bir projeyi bende Win CE yüklü bir dokunmatik terminal üzerinde planlıyorum.
Tankla ilgili işlerimi bitirince bu tarafa yöneleceğim.[/QUOTE]

Şuan çalışan sistem uzaktan yemleme yapabiliyor. Veritabanına kayıt girerek tarih ve saat ayarı yapabiliyor yemleme sonrasında da akvaryum görüntüleri otomatik olarak sunucuya yükleniyor. Daha önceki gönderimde ve projenin zaman çizgisinde de göreceğiniz üzere iki hafta içerisinde sıcaklık bilgisi de sistemde yer almaya başlayacak. Ayrıca röleler ile de lambanın, ısıtıcının aktif/pasif olması sağlanacak. Burada beni en çok yoracak olan kısım elektriksel kısmı olacak. Röle ve prizleri bir plastik kutu içerisinde toplamam gerek (buranın işçiliği fazla). Yazılım tarafı çok basitti o kısmı tamamladım bile. Ph sensörler yurtdışından sipariş edildi. 1 aya kadar ancak ulaşacak. Onun dışında alternatif ölçüm tekniklerine de bakılabilir (suyun iletkenliği/direnci gibi). Bu çalışma maliyeti azaltır, çünkü sadece ph sensör kontrolör ile birlikte 20-25$ civarı.

Beğenenler: [T]174140,KadiR[/T]
+1: [T]174140,KadiR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KadiRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1088
KadiRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2016 11:31
Son cümlemde belirttiğim gibi projenin ihtiyaç dışında bireysel hobiciler için uygun olmadığı kanaatindeyim. Yani eğer akvaryuma müdahale edemiyorsak veya tatile gittiysek veya ticari olarak yapıyorsak bu işi zaten çok faydalı düşünülmüş bir proje.

Haricinde eğer vaktimiz varda biz vaktimizi bu hobiye ayırmıyorsak burada bir problem var demektir.

Hani uygun olmayan hacimde balık besleyen arkadaşlarımıza kızıyoruz ya bazen hem akvaryumu küçük hemde koca balık besliyor diye aynen o misal.
Eğer ayıracak vaktimiz yoksa zaten beslemeyelim biz bu balıkları çünkü hobi bu mecbur değiliz.

Onun dışında ki suyu test ve analiz etmesi konusuna kesinlikle bir sözüm yok. Gayet faydalı bir işlem.

Teşekkür Edenler: [T]187667,caglaroflazoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caglaroflazogluÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2016
İl: Hatay
Mesaj: 14
caglaroflazogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2016 10:12
Sıcaklık sensörünü dün gece entegre ettim. Su sıcaklığının yaklaşık değerine 32 derece diyor ama kalibrasyon sorunu olabilir. Dijital bir termometre ile teyit etmek gerek sıcaklığı. Eğer bu kadar yüksek ise ek tedbirler almam gerekecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KadiRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1088
KadiRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2016 10:14
Basit digital termometreler var akvaryum için onlardan bir tane alıp anlık görüntüde görülecek şekilde monte edebilirsin. Hem sensörlerden gelen veriyi kontrol eder hemde termometreden anlık veriyi görmüş olursun sağlama olmuş olur.

Beğenenler: [T]187667,caglaroflazoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir