ky dış filtre yapımı (resimli anlatım)


mikolanj24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 821
mikolanj24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2013 00:59
Merhaba arkadaşlar.Bu konuda kendi yapabileceğiniz örnek bir dış filtre sistemi anlatacağım.Bu sistem en iyi sistem mi,tabi ki hayır.Ben akvaryum hobisine başlayalı 3 hafta oldu .Çok çok daha tecrübeli insanlar var bu forumda o yüzden bu konuyla kalmayın daha fazla araştırın.Benim araştırmalarım sonucundan böyle bir şey çıktı umarım kafanızda bir şeylerin oturmasına yardımcı olur.Yaptığım yanlışlar gözünüze takılırsa lütfen düzeltin beni.

Malzeme olarak:

Sista marka akvaryum silikonlarından kullanabilirsiniz.Akvaryum yapan tanıdık bir camcı dükkanına danıştım biz akvaryum silikonları çıkmadan önce ayna silikonları ile yapardık diyor.Üzerinde hygienic yazmasına dikkat edin.Tüm ayna silikonları sağlıklımıdır bilemiyorum.http://www.techrehber.com/2009/11/silikonlar.html.Buradan okduğum kadarıyla akvaryum silikonunun 24 saat beklemesi gerekiyor.Ayna silikonu için bu tarz bir kullanımdan bahsetmemiş.http://www.orcapyalitim.com.tr/?/=215.Burada ayna silikonunun solvent içermediğinden bahsedilmiş.Silikonu zemini temizledikten ve kuruduktan sonra uygulayın.

Kabınıza uyacak bir musluk conta sistemi bulmalısınız.Bunu nalburlar dan veya sulama bahçe malzemeleri satan,çamaşır makinesi tamircileri gibi yerlerden bulabilirsiniz.


Suyu aktarmak için bir kafa motoruna sahip olmalısınız.Yapacağınız kaba bağlı olarak büyüklüğü değişebilir.Ben 3.8 litrelik bir kaba 15 liralık iç filtrenin kafa motorunu taktım.7-8 litreye kadar benim motorun yeterli olabileceğini düşünüyorum.Ve hortumunuzun bu kafa motorunun girişine uyması gerek.Bunun için küçük borularla veya musluklara takılan uyumlu parçalarla bir ayar çekebilirsiniz.Kafa motorunun şelale borularından bir tanesini çıkartıp musluğa takmayı denedim biraz zorlanarak giriyor böyle bir şey bulursanız da olur.Boruyu takmadan önce çevresine biraz silikon sıktım ve bastırdım.Şuan iyi durumda öbür ucuna hortumu taktıktan sonra bahçe hortumu kelepçesiyle sıkabilirsiniz.Size kalmış.

Hortum seçiminizi esnek ve ince(çap olarak değil malzeme kalınlığı olarak) bir hortumdan yana yapmanızı öneririm.Daha rahat uygularsınız.Tercihe ve sisteminizin şekline bağlı.Pvc borularla şelale gibi sistemler kurabilirsiniz.Bunları sabitlemek için ısıtıcı vantuzlarından kullanın.

Filtre malzemelerinizi akvaryumunuza ve balıklarınıza uygunluğunu ve sırasını araştırın buna göre akvaryum dükkanlarından bulabilirsiniz.

Bunlar dışında matkap,falçata gibi araç gereçler gerekiyor.


Basit olarak bir giriş bir çıkış olmak üzere iki delik olmalı.Size önerim pis su girişi alttan,temiz su çıkışı üstten yapın.Şöyle bir mantık yürütebiliriz pis su girişi alttan olursa kaba pisliklerin filtreye dağılmasını azaltırız.Pis su girişi üstte olursa kaba pislikler daha çok aşağıya inme eğilimi göstereceklerdir.Giriş tarafından kullanacağınız sıralamaya göre filtre malzemeleri bulunur.Temiz su akvaryuma geri gönderilir.Böylece filtre işlemi tamamlanır.

Bunları da araya sıkıştırıyorum çok hoşuma gitti kap.Babam hastanedeyken resimlerini çekip göndermiş sağ olsun.Ama hortumu biraz küçük gelebilir.



Hastane malzemeleri satan yerlere bakıcam kullanışlı bir şeyse nerede bulabileceğinizi buradan yazarım çokta büyük kolaylık olur yapmak isteyenlere

İlk olarak dış filtrenin kabı olarak ne tarz bir şey kullanacağımızı düşünmeliyiz.Yapım aşamasında herkesin aklından geçen en önemli sorun sızdırmazlık. Sızdırmazlığın püf noktaları açılan deliklerde ve aldığın kabın formuna bağlı olarak kabın kendiliğinden sahip olduğu su kaçırabilecek bölgeler.


Mesela bu kap iç haznesi olduğundan çok hoşuma gitti.Kapak kısmında mavi contası olmasına rağmen üç tane bulunan klipsler contaya yeterince baskı yapamıyor.Denememde buralardan su kaçırıyordu.Tabi böyle bir sistemde conta bölümlerini silikonlayıp filtrenin malzemelerini değiştireceğimiz de silikonu söküp tekrar silikonlayabiliriz. Ama uğraş gerektirir ve silikonla oradan tam sızdırmazlığı sağlamanın garantisi olmaz.Bu yüzden yeşil kaptaki gibi vidalı ve contalı bir kap öneriyorum.


Bu tarz kapaklı bir kap alacaksanız alırken kapağı iyice sıkıp contanın sağlamlığını kontrol edin derim.Hem gönlünüz rahat etmezse ve bu tarz bir kabın kapağına silikon uygulayacaksanız klipsli bir sisteme göre daha iyi oturur diye düşünüyorum.İnce bir silikon tabakası sıkarsınız contanın üstüne ve yavaşça çevirerek iyice sıkarak oturtursunuz.Şöyle bir uyarım olacak iyice sıkmanın derecesini buradan anlatamam ama çok abartılı sıkarsanız conta tam oturmayıp yana kayabilir aklınızda bulunsun.Gerçi contanın genişliğine ve bulunduğu yere göre değişir.Bu dediğim bende musluğun contasında başıma geldi.Ama kapağı gerçekten çok sıkmam gerekti.
Bu bahsettiklerim kabınızda zaten aldığınızda bulunan su sızdırma şansı olan yerler.



Musluklu bir kap bulduysanız musluğun şekline,kalitesine,aklınızda bulunan sisteme uygunluğuna bir göz atın.Musluğunuzda conta var mı yok mu kontrol edin.Varsa onuda kontrol edin.Yoksa dışarıdan alacağınız bir conta musluğa oturur mu diyerek bir göz atın.



Bu resim musluklu veya musluksuz aldığınız kapların ikisi içinde geçerli.Musluksuz aldığınız kaplarda ilk olarak seçeceğiniz hortum büyüklüğüne uygun bir musluk sistemi bulmalısınız.Bunu yapı marketlerden vs bulabilirsiniz.Bence oluşturacağınız musluk sisteminde önemli olan contanın büyüklüğü ve musluğun contayı yaladığı yüzeyin genişliği.Ne kadar geniş olursa o kadar iyi diye düşünüyorum.Sonrası matkapla musluk sisteminin gireceği bir delik açmak.Bu deliği çok yüksekten açmamaya dikkat edin sonuçta su girişi olabildiğince altta olması en iyisi olur.Musluk sisteminize güvenmek size kalmış ama ben yinede contayla kap arasına ve hatırlamıyorum ama sanırım contayla musluk arasına da ince bir silikon sıkıp yavaş ve içime oturduğu oranda sıktım.



Geriye temiz suyun çıkışı için bir delik kaldı.Bunu kabınızın üst tarafından açın.Resimdeki benim aldığım kapta böyle bir çıkış vardı.



Küre şeklinde bir uç contanın üstünde dönüyor filan falan.Çıkarın böyle şeyleri uğraşmayın.Heyecan olsun diyorsanız size ve parkelerinize kalmış.Resimde görülüyor sanırım delik tam yuvarlak değil yarım yuvarlak. Matkapla bu deliği tam yuvarlak yaptım.



Resimde görüldüğü gibi üstteki matkap ucuyla rahat oluyor.Böyle bir uç almanızı öneririm.Elinizin ayarı iyiyse istediğiniz her boyutta delik açabilirsiniz.Ben hortumun delik ile arasında yarım santim kalacak şekilde deldim.Hortumu direk buraya sokup dışını silikonladım. Tabi bunu iki kişi yaparsanız daha rahat olur.Biri hortumu deliğe dik bir şekilde tutar.Diğeri güzelce odaklanıp silikonu sıkar.Diğer şekilde hortum sağa sola kayarak biraz rahatsız ediyor.Düz kapaklı sistemler için aynı pis su girişindeki musluk gibi buraya benzer bir sistem uygulayabilirsiniz.Ben direk hortumu silikonladım 1 gün oldu sağlam görünüyor :).Hortumun içerideki ucuna bir file tarzı malzeme geçirin.Küçük parçaları akvaryuma yollamasın.Ben unuttum bir baktım 4 5 parça karbon akvaryum tabanında.Hiç aklıma gelmemişti :)Kesin bir bilgi değil ama şöyle bir şey var aklımda.Suyun kapaktaki conta hizasına gelmesini istemiyorsanız Hortumun ucunu kaba yandan bakarak contanın 1 2 santim aşağısında uzatın öyle silikonlayın. Kabınıza giren su ve çıkan su hızı eşitse üstte bir hava boşluğu oluşur contanız bu hava boşluğu hizasında kalır ve direk suyla teması olmaz.Ama orada sirkülasyon olmadığı için belkide beklemiş hava suyu zehirleyebilir bilemiyorum.Buda heyecan isteyen arkadaşlar için bir öneri:).Ben yanlışlıkla böyle yaptım.Kalan havayıda kabı yana doğru çevirerek su çıkış hortumunun havayı çekmesini sağladım.
Suyu pompalayacağınız bir motora ihtiyacınız var.Bu motor iç filtreniz varsa bunun kafa motoru olabilir.Rahatlıkla gücü yeter merak etmeyin.Ayrıca suyun içinde veya dışında kullanılan kafa motorları satılıyor.
Benim sistemimde iç filtremin kafa motoru akvaryumun içinde.Ama en verimlisinin motoru direk kabın içine yerleştirmek olduğunu öğrendim.Daha düzgün esnek hortumlar alacağım bunları sisteme uygularken motoru içeri almayı düşünüyorum.
Motoru içeri alma işi nasıl olur derseniz benim aklımda şöyle bir şey var ama yaptığımdan söylemiyorum tamamen bir proje.Kabınızın içinde temiz su çıkış hortumunun ucuna direk kafa motorunun su çıkış bölümünü takıyorsunuz.Çıkış hortumunu silikonlamadan motorun fişini delikten dışarı çıkararak öyle silikonluyorsunuz.Veya deliğe sığmıyorsa ona ayrı bir delik açmak zorundasınız.Ve kapağı kapatıyorsunuz tabi kafa motorunun su giriş bölümünde pervanenin küçük filtre parçalarını çekerek zarar görmemesi için bir şey sarmanız gerek yada oraya bir şey uydurmanız gerek.

Motorun dışına karbonun filesini geçirip lastikle sabitledim.
Aklımdan fişin ucunu çıkarmak geçti ama şimdi bozarım yama yapmakta sonradan sıkıntılar çıkarabilir kabloda.O yüzden direk büyük delik açtım.

Böyle bir parçayla deliği daha kolay tutturursunuz.


Açılacak delikler,su giriş çıkış sistemleri ve bunların sızdırmazlığı,Motorunuzun konumu bunları hallettiyseniz filtrenizi boş bir şekilde küvete götürüyorsunuz.Burada filtrenizi teste sokuyorsunuz.Küvet dışında denemenizi önermem:).Emek verdikten sonra sistemin  sağlamlığı konusunda sonsuz bir güven duyarsınız diye tahmin ediyorum :).Küçük kapta bende öyle oldu.Masayı batırınca üzüntüm iki katına arttı :)


Sistem çalışırken kulak çubuğu gibi bir şeyle silikon dipleri gibi yerleri uzun süreli kontrol edin emin olun sağlamlığın dan.Her şey tamamsa Filtre malzemelerini doldurun kabınıza.Ben filtre sıralaması hakkında yanlış bir bilgi vermek istemiyorum.Ama şöyle ki akvaryum ortamına,beslediğiniz balıklara göre değişiklik gösterir diye biliyorum.Sıralamaları kendiniz araştırarak bulabilirsiniz.Ama karbon kullanacaksanız bir filenin içinde kullanın dağılmasın ve motora kaçmasın.



Malzemeleri koyduktan sonra emin değilim ama biraz dezenfekte etmek için böyle çalışırken metilen mavisi veya iyotsuz tuz eklenebilir kaba.Buda okuyanlara benim sorum olsun.Öğrenince bende burayı düzeltirim.

Geldik sistemi akvaryuma yerleştirmeye.Basitçe vantuzlarla giriş ve çıkış hortumlarını cama sabitleyin.Temiz suyu geldiği hortuma pvc boru gibi malzemelerden üstüne delikler açarak şelale sistemi yapabilirsiniz.Bunuda petshoplar da satılan vantuzlarla vs cama sabitleyebilirsiniz.Isıtıcının vantuzları çok ideal bu iş için.

Şimdilik bir şelale yaptım kendime.İç filtrenizin şelalesini hortumlar için olan resimdeki aparattan alıp silikonlayıp kullanabilirsiniz.İyide oldu kullanmayı düşünüyorum.İç filtre şelalesi kullanıyorsanız büyük ihtimal termometrenin vantuzu tam uyar.Bende bir tane çatlamıştı onun vantuzu duruyordu kullandım.Aklınızda bulunsun silikon plastikvari parçaları metal alaşımlı parçalara göre daha iyi tutuyor.Şelale hortumunu çekerken biraz sert çektim elimde kaldı metal tarafından söküldü.Şelale sisteminde bir sıkıntı olmaz akvaryumun içinde ve su çıkışı olduğu için ama musluk alırken plastikvari malzemeler bulursanız daha iyi olur.




Buda akarsa belki kurtarır parkeleri diye :)

Filtrenizi ilk zamanlarda bir kabın içinde çalıştırın.Bir sızdırma olduğunda en fazla akvaryumdaki suyunuzun sadece bir bölümü (motorunuz akvaryumunuzun üst bölgelerinde ise) ve filtre kabınızda kalan suyunuz akabilir.Derin bir kap yeterli olur.Ben önceden su değişimleri için damacanayı kesmiştim.Şimdi resimdeki gibi değilde filtreyi direk içine koyuyorum.Bir kez açmam gerekti kapağı tam sıkamadığım dan battı biraz ortalık sonra içine yerleştirdim.Bir süre böyle bırakacağım
mikolanj242013-10-18 00:59:49

Beğenenler: [T]183422,deserteryan[/T][T]186826,Alper2003[/T][T]214731,Kubilayshn[/T][T]219744,Suatbozacı[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2013 01:58
Benim kanım ise kirli suyun üstten girmesi gerektiğidir, çünkü pislikler altta birikmeye başladığında müdahale edilmezse zamanla tıkanmaya ve sızdırmaya yol açacaktır. 

Tabi bu her gün ilgilenecek kişilerin başına gelmez ama ben ayda sadece 4 gün evde olabildiğimden (Şehir dışında okuyorum) böyle bir şey sadece hobiyi sonlandırmama sebep olacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mikolanj24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 821
mikolanj24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2013 02:24
Pek olucağını sanmıyorum tıkanmanın ama zaman gösterir bakalım teşekkürler yorumunuz için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 07:49
Eline saglik guzel uygulama ve anlatim.

Filtre matigin bence dogru. Su alttan yukari dogru cikacak. Boylece filtre malzemelerinin her tarafı esit kullanilmis olacak. Fakat malzeme dizilimi konusunda sunu soyleyebilirim. Once mekanik temizlik yani kalin ve ince gozenekli sunger, elyaf. Sonra biyolojik temizlik yani seramik halkalar, bio sunger vs. En son da eger kullanilacaksa kimyasal temizlik malzemeleri yani karbon, zeolit vs.

Bence en uygun duzen bu olmali.

Kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mikolanj24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 821
mikolanj24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 12:30
Yakın zamanda motoru içeri almak için açacağım.Dediğinizi dikkate alıyorum.Araştırıp en doğrusunu yapmaya çalışacağım.Bir sorum olacak ince gözenekli sünger için sıvacı süngerleri oluyor kullanabilir miyim?Bir zararı var mıdır? Teşekkürler yorumunuz için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 13:07
Illa ince gozenekli sunger olacak diye birsey yok. Ama mantik olarak kalin gozenekli urunden ince gozenekliye dogru dizmek daha uygun. Sadece sunger ve elyaf da olabilir. Hatta emis borusunun ucuna şelale filtrelerin ucunda olan sungerlerden takarsan buyuk parcalar hic filtreye girmeden tutulur. Aslimda bitki yok senin tankinda o yuzden cok kaba pislik olusmaz. Balik diskilarini da dip cekimiyle alman uygun olur. Filtreler (ic filtrefyi haric tutabiliriz belki) balik diskilarini temizlemek için degildir. Balik diskilari filtrede kaldigi surece su degerlerini bozacaktir.

Teşekkür Edenler: [T]186664,Seko26[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mikolanj24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 821
mikolanj24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 13:30
Motorun girişine tül gibi bir şey geçirmem lazım dün aklıma geldi ama geç saatti şimdi yapacağım onu.Dediğiniz gibi dip çekimiyle pislikleri alıyorum.Peki bir sorum daha olacak.Emiş borusunu akvaryumun tabanına uzatsam en zehirli bölge tabanda olduğu için yararı olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 14:43
En zehirli bolge tabanda degildir. Nitratin hep dipte toplandigi dusunulup dip cekiminin bu yuzden yapildigi bilinir. Nitrat (eger zehirden kastin nitratsa) nitrat suyun genelindedir. Dip cekimi balik pislikleri gibi dipte olusan kaba pisligi almak icin yapilir. Nitrati atmak icin normal su degisimi yapilir. (Filtrasyonu saymıyorum)

Hortumu tabana uzatmana gerek yok. Kumun icinde bol miktarda bakteri var. Kumun aslinda cok buyuk bir filtre oldugunu unutma. O yuzden kuma mümkün oldugu kadar dokunma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AzererdagÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 222
AzererdagÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 15:48
Güzel olmuş ama eksikleri var

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 16:05
[QUOTE=Azererdag] Güzel olmuş ama eksikleri var
[/QUOTE]

Azer kardesim gordugun eksiklikleri soylersen arkadas bu hatalari ve nedenleri gorup duzeltir. Hatanin ne olduğunu ogrenip bir daha yapmaz. Sadece eksik var demek yeterli degil sanirim

Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mikolanj24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 821
mikolanj24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 18:13
Dip çekim olayı şimdi tam olarak oturdu bende.O zaman kumu hafif karıştırıp pislikleri dağıtıp öyle çeksem daha iyi olur sanırım.Ben tabandaki suyu çekmesi için iyice batırıp biraz bekliyordum.Özellikle pisliklere yönelik bir çekim yapmıyordum.Aynen eksiklerimi söylerseniz çok sevinirim.Teşekkürler yorumlarınız için.

Beğenenler: [T]191771,Coconat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mikolanj24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 821
mikolanj24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 10:01
Merhabalar tekrar.

Kafa motorunu filtrenin içine alacağım.Ama fişini çıkarmak için bir delik açmam lazım.Silikonun sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için en az 12 saat kurutmak gerekir diye düşünüyorum.12 saat filtre yapmamam bir zarar verir mi acaba?Pipo filtre alsam bir tane yeterli olur mu?Sonradan hava taşlarını çıkarıp onuda kullanırım diye düşündüm.Ne diyorsunuz bu konuda arkadaşlar?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 11:55
Yeni alınan pipo filtre 12 saat icinde etkisini gostermez zaten. Bence 12 saatte sorun olmaz. Yalniz hava tasini kullan. En azindan suda oksijenlenme ve sirkülasyon olustur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mikolanj24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 821
mikolanj24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 15:26
Bende dediğinizi düşündüm 0 filtre hemen işe yaramaz diye.Hava taşları yeterli olur diyorsanız tamamdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir