Parvula
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2009 20:25
Eleocharis Parvula
İnce, uzun, açık yeşil yapraklara/dallara sahiptir, akvaryumlarda ön veya orta kısmına taban/çim bitkisi olarak kullanılır. Grup olarak dikildiklerinde çim görüntüsü verdiğinden oldukça dekoratif bir türdür. Akvaryum.com parvula
Henüz tam sınıflanmamıştır, belirli bir bölgenin değil dünyanın pek çok yerinde bulunur.
Eleocharis Parvula bitki akvaryumlarında sıklıkla kullanıldığı halde, nedense forumlarda bu bitkiye dair bilgilere çabucak ulaşmak zor. O nedenle başlığın ismini yalnız parvula koydum.
Genel bilgi : Aklimatizasyonu kolay, yüksek ısı toleransına sahip, dayanıklı bir bitkidir. Ancak büyüme hızı, CO2 ve besin takviyesinden çok etkilenir. Yatay büyümesi oldukça yavaş olduğundan, birbirine yakın gruplar halinde dikilmesi tavsiye edilir. Ön Plan Bitkileri
Boyu : 3-7 cm
Genişliği : 5-10+ cm
Işık gereksinimi : Düşük-Çok yüksek
Isı toleransı : 10-28°C
PH toleransı : 5-8
Sertlik toleransı : 1-12 dGH
CO2 gereksinimi : Gerekli
Büyüme hızı : Orta
Bakım zorluğu : Kolay
Aslında parvula diyince Eleocharis Parvula ve Elocharis Acicularis'i birlikte açıklamak lazım.
Benim farkettiğim yurdışı bitki tanklarında Eleocharis Acicularis bizde ise Elocharis Parvula daha çok kullanılıyor. Tropica firması yalnız Eleocharis Parvula üretimi yapıyor.
Asıl farklılık Parvulanın boyu 3-10cm Acicularisin ise 10-15cm olmasıdır.
Birde bu aileden Eleocharis vivipara varki onun boyu 40 cm cıvarı oluyor.
Bu forumda Eleocharis Parvula ve Eleocharis Acicularis hakkında yazılmış yazılar var;
öncelikle ilgili linkleri ekleyeyim.
Barış Er
Güçhan Alkan (zehr)
Altan Miskioğlu
Yorumlar;
En iyi dekore edilebilecek ön ve orta plan bitkilerindendir.Dikilirken her bir kök,ayrı ayrı dikilmelidir.Öbek halinde dikilirse çürümeler olabilir.Dikimden sonra tablet gübre kullanmak adaptasyonu hızlandırır.Bir hafta içinde toprak altından çıkan yeni filizler görebilirsiniz. Hakan Kinci
Hakan Kinci
Bende yaklaşık 8 aydır olan sağlıkla baktığım güzel bir çim bitkisi.Gübreli,yüksek ışıklı ve karbondioksitli bir ortamda yanlardan sürgün vererek çoğalıyor ve büyüyor.Ön ve orta planda taban bitkisi olarak ta kullanılabilir.
Ufuk UÇAR
Parvula çok güzel ve tabanı kaplayabilen bir tür. Ama sıklaşınca aralarına giren pislikler, bitki parçaları çürüdükçe oralarda yosunlanmayı artırıyor. İyi bakım ve gözlemlemek gerekiyor. Özellikle araları temizlemek faydalı oluyor. Aydınlatma, besin ve ışık yeterli verilirse sorunsuz bir tür.
Adem Tanış
Işığı iyi alacak bir konuma diktim pervulayı. yana kol atarak ürüyor. Çoğalması biraz yavaş oldu bende. Çünkü taban kumum çok inceydi ilerlemekte zorlandı. Daha sonra üzerine hagen siyah serdim şimdi daha hızlı ilerliyor. Sachem sıvı gübre kullanıyorum birde düzenli CO2 veriyorum. Görünüşü çok güzel bir çayırı seyretmek gibi.
Bahadır Pişirici
CO2 gübrelemesi de şart değil bu bitki için zamana bırakın, başlangıçta eski yapraklar yavaşça çürümeye başlarken (bu su şartlarına bağlı olarak çok az miktarda olacak sanıyorum) bitki yeni sürgünler verecektir.
Caner Kara
Kendi yorumum;
Bitki ilk dilkidiğinde15-20 günlük bir adaptasyon dönemi sonrası yayılmaya başladı.
En önemli konulardan biri dikimin nasıl yapıldığı. Tavsiye edilen dikim (oliver knot) cuba dikimine çok benziyor. Kök (stonewool) hariç üstte 1-1,5 cm kalacak şekilde dikim yapınca bitkinin fotosentez yapması ve yana yayılmı teşvik edilmiş oluyor. Ben bu kısaltma işini (budama) dikimden sonrada yaptım; Birkaç defa budama yapınca boyunun artık hiç uzamayacağını düşündürtüyor size, bu noktada sabırlı olun...
İlk dikilen parçalar yosunlanma ve çürümeye başlarken (tam bu noktada sabırlı olun) yeni filizlerlerle hayata devam ediyor.
Adem beyin dediği gibi bitki sıklaşınca araya giren pislikler yosunlanma ve çürümeyi kolaylaştıryor.
SAE ve karidesler bu konuda çok faydalı oluyor...SAE ler bitkinizi yukarı su üzerine kaldırmışsa bunun nedeni genelde yosunlamış yada çürümekte olan bitkiden kaynaklanmakta.
Tahminim ışığın az olması çürümeyi kolaylaştıran faktörlerden biri...Çürüme olunca tüm tabanı komple sökmek yerine 10-15 cm lik parçalar halinde söküp, sökülen kısımda bulunan az sayıda çürümemiş parçayı (filiz) tekrar dikiyorum.
iLK TECRÜBEM --yapılmaması gerekenler, kendi tankım--
1- Alırken sağlıklı olmasına dikkat edin, özellikle köklerde sararma varsa almayın..
2- Dikimi aşağıdaki gibi yapmayın;
................................................................................
Doğru olanı; Adem bey (ADEM TANIŞ) gibi dikebilirsiniz..
.........................................................................................
İkinci denemede başarılı oldum
Parvulaların gelişimi
0
2hafta
4hafta
6hafta
8hafta
10 hafta
Bundan sonra bu forumdaki parvula tanklarının fotoğraflarını ekleyerek devam etmek istiyorum.
İsteyen arkadaşlar yorum eklemeye evam edebilirler...Parvula tankı fotoğrafları eklemek isteyen olursada memnun olurum.
Beğenenler: [T]188740,Engin_35[/T][T]200515,ssk1903[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189569,Abdullah AYTAN[/T]
+1: [T]228012,Hobici26[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2010 10:54
Son günlerde parvulanın yatık (eğik) olarak büyümesinin nedenlerini araştırıyoruz.
Evet parvula çoğunlukla dik olarak yetiştiği bilinen bir bitki.
Ama bendekiler ve yurtdışı tank fotolarında benzer büyümeyi gördüm
Bendeki parvula tropika ve ekim yaparkem kök üstünde 1,5cm kalacak şekilde makasla kesip öyle ekim yatım. Bunun dışında ışık, co2, akıntı gibi faktörler böyle bir büyümeye etki edebilir.
Parvula yetiştiren arkadaşlar bu konuya katkı sağlarlarsa memnun oluruz...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2010 00:02
Benim akvaryumumda da E parvula mevcut. 4 hafta önce 1 saksı Tropicaparvula aldım. Öncelikle Tropica'nın kalitesini belirtmek istiyorum, zemin btikisi alacaksanız Tropica'yı ilk olarak tercih etmenizi öneririm. Yüksek bir kondisyona sahip olan bitki 2 haftalık bir alışma evresinden sonra yayılmaya karar verdi. Bitkiyi dikerken bir demetini budamamış, diğerlerini kısaltmıştım. Kısaltılmış demetin daha çabuk yayıldığını gördüm. Ayrıca unutmamak gerek bütün zemin bitkileri zengin içerikli tabanı severler, çünkü kökleri yardımıyla ilerlerler, yaprak-gövde sistemleri, stem ve geniş yapraklı diğer bitkiler gibi besini almaya elverişli değildirler. Zeminde kullanılan kum da parvulanın gelişim hızını belirliyor. Hagen siyah kendini her türlü zemin bitkisi yetiştirmede ispat etmiş bir ürün, ben de kullanıyorum, çok memnunum, herkese de tavsiye ederim. Düzenli budama (boy kısaltma) yaparak bitkinin yayılma hızını arttırabilirsiniz. Ayrıca zemin bitkileri ışığa daha fazla ihtiyaç duyduklarından, ışık az geldiğinde parvula yapraklarının kalınlaştığını gözlemleyebilirsiniz. Gübre ve CO2 zaten bitki akvaryumundan konuşuyorsak temel unsurdur. Henüz besin eksikliği karşısında ne gibi bir tavır gösterdiğini gözlemleyemedim ama, 2 hafta su değişimi yapamayınca yapraklarda fuzzy alg oluşumu gözüme çarptı. Budama ve su değişimi akabinde aralara girme fırsatı bulan bilimum yosun temizlik ekibi (karidesler, Otocadler) parvulalardan çıkmaz oldu. Bitki önce köke gidiyor sonra kendini yayıyor, ilk iki haftaya dikkat!.... Resimler eklenecek
Saygılarımla...
Saygılarımla...
Beğenenler: [T]178389,canspartan[/T][T]235480,√olkaπ[/T]
+1: [T]35091,captain_55[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2010 23:33
Mutlu bey katkı sağladığınız için teşekkürler.
Parvulanın bir kısmını boyunu kısaltmadan bir kısmını boyunu kısaltarak ektiğiniz gözlem yapmak için iyi olmuş.
Benim özellikle sormak istediğim sizin parvulada yatık(eğik) büyüme söz konusumu? her iki gurupta dikmi büyüyor?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 13:03
Budama yaptığım demet ile yapmadığım demetler arasında çok fazla bir fark görmedim. Ancak, dikimden 4 hafta sonra parvulaların tamamını budadım.
Benim akvaryumumdaki parvulalar da ilginçtir çok fazla boyuna uzamıyorlar. Yatay gelişimleri ise çok hızlı değil. Bunu arttırmak için daha fazla ışığa ihtiyaç duyduklarını düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 18:25
Bir saksısına en fazla 7,5 Tl verin. Tropica gibi ithal markalarda ise fiyat daha yüksek olabilmektedir. Ben bir saksısını en son 10 TL ye aldım. Çok bulunmuyor buralarda. Ama yaşatamadım. Akvaryumun üstüne çıkan (çöpçüler söküyorlar) kökler yaşıyor. Bir iki parça da hâlâ yaşıyor ama umut vermiyor. CO2 desteği ve zengin bir zemin, kuvvetli bir ışık yoksa ve de bitki konusunda acemi iseniz denemeyin derim. Ben iki yıllık tecrübeme rağmen akvaryum şartlarım nedeni ile başaramadım. Çöpçü ve vatozlar söktü büyük çoğunluğunu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 12:05
Yatık büyüme sorununa cevap vereyim parvula yetiştirmeye kalktınızmı bol t5 ve yüksek watt kullanıyoruz oda bitkinin hemen yayılmacı bir gelişim izlemesine yol aşıyor yapraklar daha açık yeşil bir renk ve kalınlık alıyor. Işığı t8 ve daha az yaparsanız bitki hemen boy vermeye başlayacaktır.
İnanın rotala macandra bitkisinin 200 litre akvaryumda yaklaşık 140 watt ışıkta yaklaşık 5 cm boy ile akvaruyuma yayıldığına şahit oldum yapraklarının şekli bile bir ayda değişip oval uzun bir hal aldı diğer akvaryumdaki aynı bitki ile nerdeyse benzer yanı kalmadı.
Bir süre sonra ışığı azalttığımızda bitkinin tekrar uzayıp normal formuna geldiğini gördük. Bu durum aynı parvula içinde geçerli bence ışığı litre başına 0,5 watt kadar düşürmek gerekiyor tabii ki zor yayılmasına sebep olacak o ayrı bir konu.
Beğenenler: [T]175587,oyavuz10[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2011 02:12
Çok güzel yararlı bi paylaşım olmuş, derlemeniz için teşekkür ederim.
Adem beyin akvaryumuna bittim muhteşem duruyor akvaryumun sag tarafındaki yerde olan bitki açık yeşil yaprakları olan o bitkinin adı nedir acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2011 00:08
Anadolu yakasında nerede bulabilirim? Fiyat aralığı nedir acaba?
Beğenenler: [T]203203,alibenali[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2011 21:43
[QUOTE=Nazım]Parvula dikimini yanlış göstermişsiniz üst yaprakları kökden 1-2 cm kalacak şekilde kesmelisiniz ki daha çabuk adapte olsun.[/QUOTE]
Nazım Bey bir yanlışlık yok,tercih meselesi.Bir bitkinin adaptasyonu için en önemli şey kuvvetli bir kök sistemidir.Kuvvetli kök sistemini teşvik etmemiz için öncelikle tuvelet budaması yani köklerini budamamız gerekir(daha sağlıklı bir yöntem adaptasyonu atlatmamış bir bitkiyi daha az yorarsın).Bitkinin kendisini budaman sadece sürgün vermesini teşvik eder.Parvula kolay ama narin bir bitki adaptasyonunu tamamladıktan sonra sürgün vermesini teşvik etmek için budama yapabilirsiniz o zaman çok daha sağlıklı bitkileriniz olur. Emre Bey gayet güzel bir derleme yapmış,eline sağlık.
Nazım Bey bir yanlışlık yok,tercih meselesi.Bir bitkinin adaptasyonu için en önemli şey kuvvetli bir kök sistemidir.Kuvvetli kök sistemini teşvik etmemiz için öncelikle tuvelet budaması yani köklerini budamamız gerekir(daha sağlıklı bir yöntem adaptasyonu atlatmamış bir bitkiyi daha az yorarsın).Bitkinin kendisini budaman sadece sürgün vermesini teşvik eder.Parvula kolay ama narin bir bitki adaptasyonunu tamamladıktan sonra sürgün vermesini teşvik etmek için budama yapabilirsiniz o zaman çok daha sağlıklı bitkileriniz olur. Emre Bey gayet güzel bir derleme yapmış,eline sağlık.
+1: [T]100078,scrap[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir