Parvula ve Moss (Bitkisi) Hakkkında.


musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 00:25
Merhaba sevgili arkadaşlar,
Mağazadan kadehte aldığım beta'mı ilk önce fanusa sonrada dayanamayıp daha büyük ısıtıcılı filtreli nano bir akvaryuma taşıdım,(şuan mutlu ve sağlıklı çok şükür) daha sonrada zemin kumunu hagen kum kaplayıp 12-15 gün önce kadar parvula yı zemine 2şer 3er ektim ve üzerine biraz daha kum serptim, bide coconat'ın üstünence moss bitkim var, soruma gelince arkadaşlar neredeyse 15 gün oldu bitkilerimde pek bir gelişme olmadı bugun akvaryumcu arkadaşlara uğradım bana sıvı gübre verdiler balık 1 adet olduğu için bitki gelişiminin yavaş olacağını söylediler gübrenin birazdaha hızlandıracağını söylediler. Btkilerimin ölmesinden endişeleniyoryum yanlış bişeymi yapıyorum acaba? akvaryumum 18lt olması gerek arkadan komple filtreli ve su yüzeyindeki pislikler içinde şelale filtrem var led ışıklarım var.

 

Şimdiden zamanını harcayıp yazdıklarımı okuyan ve cevap yazan arkadaşlarıma teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratankÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 165
muratankÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 00:38
 Öncelikle bitkide 2 hafta zaten adaptasyon sürecidir, hatta bu sürede büyümeyi bırakın kendini bırakma solma bile normal olabiliyor, sizin yapacağınız en büyük hata sorun var piskolojisiyle gübrede aşırıya kaçmanızdır. 1 ay gübre hiç eklemeyin ve sadece bekleyin bu işin sırrı sabır, yeterli ışığı verin ve bekleyin.

Mesela bendede Parvula var dikdikten 1 ay boyunca eski çimleri hep soldu ama yanlardan yeni sürgünler verdi demekki bu normal bi durum, daha sonrada iyice kendine geldi.
 En büyük yapılan hatada hevesle kurulan akvaryumlarda gelişme yok düşüncesiyle gübreleme yapmak ve yarardan çok zarar vermektir, kullanılmayan gübre yosun patlamasına yol açar ve bunun telafisi daha zordur sadece akışına bırakın.
muratank2014-05-02 00:42:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 00:49
Murat bey öncelikle teşekkür ederim,
belirtmeliyim ki ilk bitki tecrübem ve tedirgin oluyorum, led ışık doğru mu bilemiyorum doğru ise tam olarak günün hangi saatlerinde ve ne kadar açık kalacak. Birde co2 olayı var ben bilmiyordum sizlerden öğrendim ama okadar aparat yapacak kadar akvaryumda yer yok malesef.
gübreyi bugun ekledim az miktarda bir daha koymam öyle ise 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sPiRitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2008
İl: Kirikkale
Mesaj: 676
sPiRitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 00:57
Mustafa Bey; ben de gübreleme yapmanızı tavsiye etmem. Akvaryumunuzun ışık sistemi bitki için yeterli olmayabilir. İmkanınız varsa 865 kodlu tasarruf ampullerinden kullanmanızı öneririm. Ayrıca mayalı sistem co2 içinde akvaryumun içinde yere ihtiyacınız yok. Sadece akvaryumun içine girecek bir hava hortumu olacak okadar.(vortex falan yapılmayacaksa). Bunun haricinde sabırlı olmalısınız. Ayrıca biraz daha bitki ekleyebilirsiniz. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4326
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 02:37
Parvula diger zemin bitkileri gibi asiri isik isteyen bir tur degildir. Yanliz oturmus, eskimis zemin ister. Alisma zureside uzundur. Bu yuzden aylarca hic bir tepki alamiyabilirsiniz. Ama bir kere yerine uyum sagladiginda istikrarli sekilde her yeri saracaktir.

Kullandiginiz akvaryumuda biliyorum. Lambasi hazir satilanlar arasinda gordugum bitkiye en uygun led diyebilirim. Ama genede zorlu bitkiler tercih etmeyin. Aslinda isin sirri dogru bitkileri secmekde. Bakimi kolay turler secerseniz ne co2 nede baska bir sey gerekir. Belki biraz sivi potasyum o kadar. Moss iyi secim. Yanina anubias ve fern turlerini mango yada yati koklerine tutturarak harika tasarimlar yapabilirsiniz. Guzel bir dekor, ic acici bir goruntu icin illa zor bitki turleri sart degil. Nette arastirisaniz bakimi kolay bitkilerle yapilmis cok guzel tanklar gorursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 00:01
[QUOTE=sPiRit]Mustafa Bey; ben de gübreleme yapmanızı tavsiye etmem. Akvaryumunuzun ışık sistemi bitki için yeterli olmayabilir. İmkanınız varsa 865 kodlu tasarruf ampullerinden kullanmanızı öneririm. Ayrıca mayalı sistem co2 içinde akvaryumun içinde yere ihtiyacınız yok. Sadece akvaryumun içine girecek bir hava hortumu olacak okadar.(vortex falan yapılmayacaksa). Bunun haricinde sabırlı olmalısınız. Ayrıca biraz daha bitki ekleyebilirsiniz. Saygılarımla.[/QUOTE]

Kulladığım akvaryumu netten buldum, ışığı yeterli olur mu? olmaz mı? bilgilerinden wat ından anlaşılır mı?
buyrun link 
http://www.canpet.net/of-nano-planted-1-sun-a-blue-akvaryum-9-24w-16l
önerdiğiniz ampulleri üstten sarkıtmak gerek uğraşılırsa olur gibi, 
co2 gerekirse yapıcam, sanırım biraz daha bekleyip sonuç ne olacak görmekte fayda var. Belkide ilk denemem hüsran olacak.
Vortex ne demek malesef anlamadım. Sizden gelen bilgilerle dizginlendim sabırlı olacağım yeni bitkiler içinde önce ektiklerimin çıktığını görmek gerek :) Teşekkür ederiz.
Saygılarımla


[QUOTE=darkaura]Parvula diger zemin bitkileri gibi asiri isik isteyen bir tur degildir. Yanliz oturmus, eskimis zemin ister. Alisma zureside uzundur. Bu yuzden aylarca hic bir tepki alamiyabilirsiniz. Ama bir kere yerine uyum sagladiginda istikrarli sekilde her yeri saracaktir.

Kullandiginiz akvaryumuda biliyorum. Lambasi hazir satilanlar arasinda gordugum bitkiye en uygun led diyebilirim. Ama genede zorlu bitkiler tercih etmeyin. Aslinda isin sirri dogru bitkileri secmekde. Bakimi kolay turler secerseniz ne co2 nede baska bir sey gerekir. Belki biraz sivi potasyum o kadar. Moss iyi secim. Yanina anubias ve fern turlerini mango yada yati koklerine tutturarak harika tasarimlar yapabilirsiniz. Guzel bir dekor, ic acici bir goruntu icin illa zor bitki turleri sart degil. Nette arastirisaniz bakimi kolay bitkilerle yapilmis cok guzel tanklar gorursunuz.[/QUOTE]

Merhaba,
büyük hevesle ekmiştim dolayısı ile beklentim büyük oldu, ekimde sizce hatamı yaptım satıcı nın söylediği gibi 2şer 3er ayırıp hagen kuma kökleri sırasıyla ektim sonrasında yaklaşık 1cm kadar daha kum serptim ektiklerimin %90 lık kıksmı neredeyse hiç gözükmüyor kumun altındalar.
Birde bu bahsettiğim sıvı gübre dun 5ml kadar akvaryumuma uyguladım önerileriniz kullanılmaması yönünde, suyun büyük bir bölümünü değiştirmelimi yoksa birdaha kullanmasam olurmu?
Camlarımdada oluşumlar başladı yosun diye tahmin ediyorum.
kullandığım tankın linki buyrun 
http://www.canpet.net/of-nano-planted-1-sun-a-blue-akvaryum-9-24w-16l

Teşşekkür ederiz.
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4326
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 00:36
Hobide ilk öğrendiğim şey asla akvaryumcuların söylediklerini ciddiye almamak oldu. Çoğu çikolata satan bakkaldan farklı değildir, esnaflıkdan öteye geçmez. Kendilerini geliştirme öğrenme gibi bir gayretleride yoktur. Bunu konuya hakim bir kaç akvaryumcuyu hariç tutarak söylüyorum. Bir şey alcaksanız azla akvaryumcunun sözlerine değer vermiyin. Önce internetten araştırın, burda forumda sorun, sonra alın. Acemilik zamanlarında kötü tecrübelerim oldu. Artık bilmediğim, tankıma uygun olacağından emin olmadığım hiç bir balığı yada bitkiyi almıyorum.

Gelelim tankınıza. Sizin tankın büyük boyu bende var. O yüzden lambasını biliyorum. Güzel bir lamda ama kesinlikle yüksek ışık isteyen bitkilere yetersiz. Parvula çok ışık istemez. Ondan ziyade oturmuş eski taban ister. Sizin tankda tutarmı tutmazmı bir şey diyemem. Dediğim gibi fern ve anubias türlerine odaklanın. Nitratı düşürmek içinde pistia yada salvini natans gibi yüzey bitkileri güzei olur. Bettalarda yüzey bitkilerini severler. Altlarına saklanıp yuva yaparlar. 

Şu aşamada fazla gübre kulllanmanıza gerek yok. Hatta hiç ihitiyacınız bile olmayabilir. İlla kullanacaksanız sera floranın yanına sıvı potasyumu şiddetle tavsiye ederim. Bitkilerin 3 ana besini N, P, K, nitrat fosfat ve potasyum. Nitrat ve fosfat tankınıza yemlerle bolca girer ama potasyum her zaman eksik kalır. Bu yüzden bitkilide çok gerekli. Ayrıca diğer gübrelere nazaran çok zararsızdır. Kullanımı balıklar için tehlike arz etmez. Diğer tüm gübreleri balıkları sağlıkları açısından dikkatli kullanmak gerekir. Asla aşırı doz olmamalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 22:28
[QUOTE=darkaura]Hobide ilk öğrendiğim şey asla akvaryumcuların söylediklerini ciddiye almamak oldu. Çoğu çikolata satan bakkaldan farklı değildir, esnaflıkdan öteye geçmez. Kendilerini geliştirme öğrenme gibi bir gayretleride yoktur. Bunu konuya hakim bir kaç akvaryumcuyu hariç tutarak söylüyorum. Bir şey alcaksanız azla akvaryumcunun sözlerine değer vermiyin. Önce internetten araştırın, burda forumda sorun, sonra alın. Acemilik zamanlarında kötü tecrübelerim oldu. Artık bilmediğim, tankıma uygun olacağından emin olmadığım hiç bir balığı yada bitkiyi almıyorum.

Gelelim tankınıza. Sizin tankın büyük boyu bende var. O yüzden lambasını biliyorum. Güzel bir lamda ama kesinlikle yüksek ışık isteyen bitkilere yetersiz. Parvula çok ışık istemez. Ondan ziyade oturmuş eski taban ister. Sizin tankda tutarmı tutmazmı bir şey diyemem. Dediğim gibi fern ve anubias türlerine odaklanın. Nitratı düşürmek içinde pistia yada salvini natans gibi yüzey bitkileri güzei olur. Bettalarda yüzey bitkilerini severler. Altlarına saklanıp yuva yaparlar. 

Şu aşamada fazla gübre kulllanmanıza gerek yok. Hatta hiç ihitiyacınız bile olmayabilir. İlla kullanacaksanız sera floranın yanına sıvı potasyumu şiddetle tavsiye ederim. Bitkilerin 3 ana besini N, P, K, nitrat fosfat ve potasyum. Nitrat ve fosfat tankınıza yemlerle bolca girer ama potasyum her zaman eksik kalır. Bu yüzden bitkilide çok gerekli. Ayrıca diğer gübrelere nazaran çok zararsızdır. Kullanımı balıklar için tehlike arz etmez. Diğer tüm gübreleri balıkları sağlıkları açısından dikkatli kullanmak gerekir. Asla aşırı doz olmamalı.
[/QUOTE]

Işık konusunda beni rahatlattınız, parvula da 4-5 adet yeni sürgün gözlemledim diğerleri üstüne attığım kumun altından çıkabilecek mi aşikar. Hindistan cevizi üstündeki moss bitkimdede azda olsa yeni minik yeşermeler var ama rengi solan yerlerde var malesef. Anubias bitkisini beğendim eğer kolay ise yetiştirmesi co2 kurmadan yaşatabilirsem düşüne bilirim, tabi ilk denememden sonuç alıp anubias ıda daha bir hevesle eksek  güzel olur. Bakımı ve yetiştirmek konusunda bilgim yok ama yüzey bitkilerini seviyorum, düşünmedim değil fakat benm tankımda yüzeyde filtre sisteminin oluşturduğu bi girdap söz konusu, bu yüzden olmıyacağını düşünerek vazgeçmiştim. 

Önerileriniz doğrultusunda "sera sıvı gübre" kullanmayı bıraktım, potasyum kullanmam gerekir mi? "sera florena" gibi şişedemi satılıyor (potasyum)?
Saygılarımla..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sPiRitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/09/2008
İl: Kirikkale
Mesaj: 676
sPiRitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 02:22
Mustafa Bey mesajınızı okurken "anubias ıda daha bir hevesle eksek  güzel olur." cümlenizdeki eksek kelimesini söz gelimi mi kullandınız bilmiyorum ama anubias kuma gömülmez ben hatırlatayım istedim. Bir taşa ya da kayaya sabitleyebilirsiniz. Ayrıca co2 gereksinimi düşük olduğundan yaşatabilirsiniz. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4326
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 02:45
Anubias ve fern türleri çok az ışıkla, gübresiz bakılabilir. Ama az gübrenin zararı olmaz. Fazla kaçarsa yosunlanmadan anlar su değiştirirsiniz. Potasyum değişik markalarda satılır. Basit bir madde olduğundan demir yada diğer karışık gübreler gibi kaliteli marka olması fark etmez. Yolunuz üzeriyse sirkeciden yada benzerl kşmyacalardan toz halinde potasyum sülfat alıp kendinizde hazırlıyabilirsiniz. Çok çok ucuza gelir. Gerçi sizin hacminizde ve kullanım oranınızda çok fazla gitmez.

Anubias ve fernlerin sayısız türleri var. Anubias petite biraz pahalıdır ama sizin tankda hoş durur. Anunias nanada küçük boyu ile sizin tanka uygun. Fernlerden windelovda görsel br tür. Normal java fern sizin tanka çok büyük kaçar. Anubiaslarda dikkat etmeniz gereken tek nokta kuma gömmeyeceksiniz, yoksa çürür. Misina ile bir kök yada dekora bağlayın o bir süre sonra kendi yapışığ tutar. Bunların yanında mangrow yada yati kökleri kullanırsnaız tankınız çok dekoratif olacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2014 14:50
[QUOTE=sPiRit]Mustafa Bey mesajınızı okurken "anubias ıda daha bir hevesle eksek  güzel olur." cümlenizdeki eksek kelimesini söz gelimi mi kullandınız bilmiyorum ama anubias kuma gömülmez ben hatırlatayım istedim. Bir taşa ya da kayaya sabitleyebilirsiniz. Ayrıca co2 gereksinimi düşük olduğundan yaşatabilirsiniz. Saygılarımla.[/QUOTE]

Resimlerde kayaya bağlanmış şekillerini görmüştüm, aslına bakılırsa ekip ekmicem hakkındada bilgim yoktu :) Görünüşe göre dayanıklı bir bitki
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4326
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2014 14:59
Şöyle örnek vereyim zamanında amcamın japon kavanozuna ufak bır parca fern atmıştım. Ne bir aydınlatma ne gübre, hatta kavanoz cama bile yakın değil. Güneş ışığıda çok az geliyor. Büyümesede 2 senedir o fern yerinde ölmeden duruyor. Hala canlı.

Fern anubias yanına saz da güzel olur. Betta doğal ortamında prinç tarlalarında yaşadığından sazları sever. Sazda oldukça dayanıklıdır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2014 17:41
[QUOTE=darkaura]Anubias ve fern türleri çok az ışıkla, gübresiz bakılabilir. Ama az gübrenin zararı olmaz. Fazla kaçarsa yosunlanmadan anlar su değiştirirsiniz. Potasyum değişik markalarda satılır. Basit bir madde olduğundan demir yada diğer karışık gübreler gibi kaliteli marka olması fark etmez. Yolunuz üzeriyse sirkeciden yada benzerl kşmyacalardan toz halinde potasyum sülfat alıp kendinizde hazırlıyabilirsiniz. Çok çok ucuza gelir. Gerçi sizin hacminizde ve kullanım oranınızda çok fazla gitmez.

Anubias ve fernlerin sayısız türleri var. Anubias petite biraz pahalıdır ama sizin tankda hoş durur. Anunias nanada küçük boyu ile sizin tanka uygun. Fernlerden windelovda görsel br tür. Normal java fern sizin tanka çok büyük kaçar. Anubiaslarda dikkat etmeniz gereken tek nokta kuma gömmeyeceksiniz, yoksa çürür. Misina ile bir kök yada dekora bağlayın o bir süre sonra kendi yapışığ tutar. Bunların yanında mangrow yada yati kökleri kullanırsnaız tankınız çok dekoratif olacaktır. 
[/QUOTE]

Sayenizde bitkiler hakkında biraz daha bilgi sahibi oluyorum,
Bu potasyumu illa kullanmam gereklimidir? 
Bahsettiğiniz anubias türleri hoşuma gitti sabırsızlanıyorum, 
Mangrow yada yati suya salınım yapar mı? malum 24*24*28 ebatlarında akvaryuma sahibim en küçük hata suyumun rengini bozmaya yetiyor. Yada hiç kök koymayıp bende zaten bi coconout var üstü moss sarılı arka kısmına doğru küçük bi tanede anubias sarsam (sesli düşünüyorum) :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir