Ph Düşürme Yöntemi Mekanik Mi Kimyasal Mı?


giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 684
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 2 Saat 32 Dakika önce
Öncelikle neden Ph düşürmek istediğimi anlatayım.
Bitkili akvaryumlarda düşük Ph bitkilerin besin alımlarını çok olumlu yönde etkiliyor ve ayrıca discus bakıyorum ve tüm amazon balıkları gibi discuslar da düşük Ph'lı suları seviyor, çoğunlukla böyle sularda yaşıyor.

Akvaryumumda Ph 7,8 dolaylarında seyrediyor ve bu değeri 6,5 civarına çekmek ve o değerlerde sabit tutmak istiyorum.
Bunun için iki etkili yöntem var araştırdığım kadarıyla:
Mekanik yöntem: Ro sistemle arıtılmış su
Kimyasal yöntem: Ph düşürücü humik fulvik asit ağırlıklı katkı maddeleri (peat, torf leonardit, çay gibi)

Hangi yöntemi tercih etmeliyim bilemiyorum.

Mekanik yöntemle örneğin sadece membran kullanarak Ph'ı 6 dolaylarına çekebiliyorsunuz fakat iletkenlik de aşırı düştüğünden saf suya yakın değerler elde ediyorsunuz ve bu biraz tehlikeli. Çünkü iletkenliğin düşmesi demek faydalı minerallerin de az olması demek. Bu yüzden hem bitkiler hem balıkların sağlığı için sıvı gübre takviyesi yapmanız gerekiyor. Fakat sabit su değerleri elde ettiğiniz için su değişimlerinden sonra gübre takviyesi yaparak bu sorun çözülebilir kanısındayım.

Kimyasal yöntemde bir çok alternatif var ama tüm alternatiflerin ömrü kısa. Sera süper peat en çok tavsiye edilen ürün. Ardından torf, cocopeat, leonardit gibi malzmeler geliyor. Bunların maalesef ömürleri 2-3 ay kadar anladığım kadarıyla. Ve bir diğer sıkıntılı yanları suya salınım yaparak Ph düşürdükleri için suyu sarartmaları. Ve mesela aldınız ve filtreye koydunuz diyelim, ertesi gün de Ph 6-6,5 seviyelerine indi. E su değişimi yaptıkça bu değer yukarı yine çıkacaktır ve orta uzun vadede sabit bir değer olmayacaktır.

Şimdilik membran filtreye daha yakınım ama onun da eksi yönü aşırı su israfı. 1 litre arıtılmış su elde etmek için 3 litre kadar atık su çıkarıyorsunuz. Yani 200 lt tankta %20 su değişimi yapacaksanız 40 lt arıtılmış suya ihtiyacınız var ve bu da 120 lt atık su demek. Aşırı. Yani yazık bi kere. Atık suyu değerlendirmek de mümkün ancak haftada 2-3 kez su değişimi yaptığım oluyor ve bu da yıllık olarak bakarsanız tonlarca su demek.

Başka bildiğiniz etkili ve hesaplı yöntemler varsa önerilerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir