"Plywood"dan ilhamla fayans akvaryum
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2008 00:51
Merhaba forum sayın üyeleri;
ec3406 2008-09-01 00:53:21
Öncelikle bilmeyenler için, "plywood" nedirden başlayalım. Basitçe izahla, alışagelen 4 köşe cam akvaryum yerine, 3 köşesi (ve de tabanı) izole edilmiş ahşap panel olan ve yalnızca ön tarafı camdan ibaret bir akvaryum yapım tekniğidir. Uzun cümlelerle izah yerine, aklımızda canlansın diye aşağıdaki internet adresine bakmamız daha yararlı olur diye düşünüyorum.
"Plywood" akvaryumların avantajı, büyük boyutlu bir akvaryum istendiğinde, artan cam kalınlığına ve boyutlarına bağlı olarak artacak yüksek maliyetlerin düşürülmesidir. En bilindik akvarist hastalığına, yani daha daha daha büyük akvaryuma sahip olma arzusuna yakalanmış, merakla ve ihtirasla birbirine cam fiyatı ve satıcısı/şehri soran forumdaki ben de dahil üyeleri düşündüğümüzde, "plywood" akvaryumlar oldukça ilgi çekici olsa gerek.
Asıl konuya dönersek, "kendin yapçılara" açmak istediğim konu şudur: "Plywood" akvaryumdaki ahşap panel yerine, tuğla veya başka bir yapı malzemesi üzerine fayans döşenerek bir akvaryum yapılabilir mi?
Harçla sabitlenen tuğlalar, basınca karşı dayanıklı olabilecek midir? Balık sağlığı için çözünmeye/erimeye karşı tavsiye edilebilecek bir fayans markası var mıdır yoksa alabalık çiftliği mantığıyla su geçirmeyen alelade bütün fayanslar makbul müdür? ( Derz ve silikon markası sormamalı, adama söverler, forumda bir tarama yaptırılsaydı keşke serzenişleri yükselir bir anda) Bu konuda başka şeyler düşünülmeli midir?
Büyük ebatlarda birşeyler yapmaya kalkılsa bu yolla, bayağı ilginç şeyler ortaya çıkar sanırım. Fayans kaplı tuğlalarla, malum isteklerimiz de (fona/mağara/dekor vs.) fazlaca karşılanabilir kanaatindeyim.
Görüş bildiren ve ve bildirmeyen üyelere vakit ayırdıkları için teşekkür ederim. Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2008 08:26
Paylaşım için teşekkürler.
Forumumuzda da aynı projeyi yapan bir üye vardı. İlk başlarda izoleden sebep biraz sorun çekmişti ancak sonradna herşey rayına oturmuştu. Bence harika oluyor. Hem maliyet, hemde mobiyla tasarımıyla çok ideal bir düşünce.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2008 19:58
Plywood, bir akvaryum yapım tekniği değildir.. Türkçe'de kontraplak olarak bilinen malzemenin İngilizce karşılığıdır.. vsezer 2008-09-01 19:58:44
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2008 14:14
Ben yaptım şahsen ,çokta memnunum.Sorunuza gelince evet betonarme izolasyonlu akvaryum mümkündür.Hatta o verdiğiniz linktede aratırsanız "concrete" betonarme akvaryumlara rastlayabilirsiniz.Tuğlalar basıncı kaldırır (iyi işçilikle).Zaten bu akvaryumlarda bahsedilen basınç problemleri ,tahta ve betonarme akvaryumlar için dert değildir.Benim akvaryumuda forumda aratırsanız bulabilirsiniz. "kontrplak akvaryum" diye. Bir arkadaşım daha inşa edecek kontrplak işallah. 2 metreyi geçen bir proje.
cemakkaya 2008-09-03 23:28:21
Betonarme akvaryumlar için kullanabileceğiniz ,çimento esaslı yalıtım malzemeleri var.Genellikle su deposu yalıtımda kullanılıyorlar.Kullanımı oldukça basit.2 komponentli.Karıştırıyorsunuz ve sıva yapıyorsunuz.Kuruduktan sonra üzerleri boyanabiliyor dilerseniz.
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2008 14:22
Plywood = kontraplak değildir.
sancos 2008-09-12 18:15:33
Plywood ağaç tabakalarından oluşan bir paneldir.Plywood çok iyi mekanik dayanıklılığa sahip olmasına karşın hafif olan bir malzemedir.Katman sayısı genelde tek sayı olacak şekilde üretilir.Dış katmanlar genellikle panelin uzun ölçüsüne paralel yöndedir.Birbirini izleyen katmanlar birbirine dik olacak şekilde yapıştırılır.Bu üretim şekli dayanımı artıran vibrasyonla oluşacak şok etkilere karşı koyan bir yapıdır.
Plywood deyimi ‘veneer plywood’ dışında ‘blackboard’ve ‘laminboard’ içinde kullanılmaktadır.
Plywood deyimi ‘veneer plywood’ dışında ‘blackboard’ve ‘laminboard’ içinde kullanılmaktadır.
Plywood yerine tuğla vb. inşaat malzemeleride kullanılabilir. Bunun için ihtiyacınız olan şey yapı kimyasallarının özellikleri. Bunuda "sika" yapı kimyasalları ile yapabilirsiniz. Panora 5alışveriş merkezindeki akvaryumun yalıtımını yapan firmanın kalfasıyla konuşmuştum. Sika kullandıklarını söylediler. Gerek web sitesinden gerekse ofislerinden bu konuda yardım alabilirsiniz....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 20:02
Benim 45x45x45 fayans sump sistemim var. 1 tonluk bir akvaryum yapmayı düşünüyorum. Bu sistem hem maliyet hem hafiflik açısından camdan iyi olur araştırmak lazım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 22:41
Benim polyesterden yapmış oldugum akvaryumum 3 seneye yaklaştı hiç bi sorun çıkmadan kullanmaya devam ediyorum üstelik 1000 lt
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2011 02:03
Sadece tuğla ve harç malzemesi büyük hacimlerde dayanıklı olmaz haa yaparsın tek duvarda bitişik 5-6 tuğlayla kalın bir duvar o zaman bişey diyemem ancak hacim arttıkça işin içine beton + inşaat demiri vs gibi etkenler girer ancak sadece tuğla ile yapılacaksa ytong kullanılabilir hafiflik açısından iyi bir malzeme.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 21:32
Evin dekorasyonu için bir ara bauhousedan cam tuğla bakmıştık bir tanesinin fiyatı 5 liraydı 2 sene önce modeller lüksleştikçe 25 liraya kadar çıkıyordu fazla maaliyetli olmasın size ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir