Riccia - Sakal Yosunu - Lepistes Üçgeni


bburakbudakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 109
bburakbudakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 10:55
Merhaba arkadaşlar uzun yıllardır hobiyle uğraşıyorum. Birçok akvaryumum var ancak bugüne kadar hiç bitki kullanmadım. Bütün tanklarım cama cam. Birgün bir arkadaş bana bir miktar riccia getirdi. Bu bitki gerçekten çok hoşuma gitti ve lepistes akvaryumuma koymaya karar verdim. Ancak haftalar geçti pek büyümediler. Bende bunları büyütmek amacıyla büyük şeffaf bir bidona akvaryumdan aldığım suyu doldurdum. İçine çiçek saksılarımdan birini koydum. Gübre ve toprak olsun istedim. Forumdan okuduğum mayalı co2 düzeneğini kurarak ucuna bir hava taşıyla birlikte bidona yerleştirdim. Bidonuda balkona koydum. (istanbul'da direk güneş ışığına maruz kalıyor) Herneyse 1 2 haftada baktımki riccia lar akvaryuma oranlar çok hızlı gelişiyorlar. Burda yumak haline gelen riccialardan azar azar akvaryuma ekleme yapmaya başladım. ELimdeki çok çok az olan riccialarım 1 ayda mevcudun neredeyse 10 katına ulaştı. Bilindiği üzere bu bitki gerçekten pahalı bir bitki. Zaman zaman yeni doğan yavrular bu bitkilerin arasına saklanıyor ve koloniye müdahele etmeme rağmen yavrular hayatta kalmayı başarıyor. Oran düşük olsada doğal şartlarına bırakmak beni sevindirdi. Doğum yapacak dişi balıkları artık yavruluğa koyarak stresde yaratmamış oluyorum. Neyse aradan bir müddet zaman daha geçti tahmin ettiğim gibi su yeşilleşmeye ve sakal yosunu oluşmaya başladı. Yosun okadar hızla arttıki riccialarımın arasını iyice sardı ve canım bitkilerimin özelliklerinden uzaklaşmasına nedne odlu. Ben ne yapayım diye düşünürken bidondan bir miktar riccia aldım lepistes akvaryumuna koydum. Balıklar sakal yosunlarına saldırdılar. Birkaç saat içinde yosundan eser kalmadı. Riccialar tertemiz duruyorlardı. Bir miktar yosunlu riccia daha aldım onuda akvayuma koydum onlarda silinip süpürüldü. Baktım iyi gidiyor akvaryumdan riccia alıp bidonda yosunlanmasından sonra tekrar akvaryuma koyuyorum. Bu şekilkde bir düzenek kurdum kendime bidonda riccia büyüyor yosunlanıyor atıyorum akvaryuma yosunlar yeniyor riicialar temizleniyor. Şimdi size sormak istediğim bu düzenekte bir hatavarmı. Yosunun balıkalra zararı nedir? Sistem sizce nasıl?

Not: Balıklara diğer yemleride veriyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hosokawaÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2009
İl: Çorum
Mesaj: 101
hosokawaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 12:06
Ne kadar zamandır bu şekilde balıklarınızı yosunla besliyorsunuz? Ayrıca balıklar için mi endişelisiniz yoksa bitkiniz için mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mightymuratÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2008
İl: Samsun
Mesaj: 1558
mightymuratÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 12:42
"Yosunun balıklara zararı nedir? Sistem sizce nasıl?"

Yosunun balıklara zararı olmaz aksine yararı olur zaten tadını beğenmeseler yemezler. Özellikle lepistesler yosun ile beslendiğinde çok çabuk büyüyorlar. Benim elma salyangozlarım da yosunlara bayılıyorlar cam kenarındaki akvaryumda bir sürü bitkim var ama sadece camdaki ve bitki üzerindeki yosunları yiyorlar. Diğer  100 litrelik akvaryumumdaki elmalarda anubiaslarımı hapır hupur yiyorlar koca yapraklar yendi gitti :(
mightymurat2009-07-08 16:50:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bburakbudakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 109
bburakbudakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 16:39
[QUOTE=hosokawa]Ne kadar zamandır bu şekilde balıklarınızı yosunla besliyorsunuz? Ayrıca balıklar için mi endişelisiniz yoksa bitkiniz için mi?[/QUOTE]
Yaklaşık 2 haftadır yosun veriyorum. Balıklarda sorun olurmu diy emera ediyorum. Uzun vadede yani Şuan zaten bir sorun gözükmüyor. Sadece benim dikkatimi çeken olay. Yosun kendiliğinden ürüyor ve balıklarlada bunlarla besleniyor. Küçükde olsa bir ekosistem oluşmuş demek oluyor buda sanırım.

Arkadaşlar sorularıma şunuda eklemek istiyorum. Güneş ışığı ve su ikilisiyle oluşmuş bu yosunlar besleyici özellik taşırmı? Taşıyorsa eğer bu özellikleri nasıl oluşuyor. Bilgi verebilecek olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
bburakbudak2009-07-08 17:43:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hosokawaÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2009
İl: Çorum
Mesaj: 101
hosokawaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 22:26
Benim bildiğim kadarı ile sakal yosununun çoğalabilmesi için bulunduğu su kimyası,suyun mineral dengesinin oldukça bozuk olması gerekiyor ancak bu yosun besin olarak balıklara herhangibir zarar vermiyor,akvaryumunuz dışında sakal yosunu oluşup sonradan akvaryumunuza eklediğiniz için herhangibir risk şimdilik yok ancak yosun eğer akvaryumunuzda oluşuyorsa akvaryum suyunuzun balıklarınız için yeterince sağlıklı olmadığı söylenebilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zed43zÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 175
zed43zÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2009 22:40
Güneş ışığı ve su ikilisiyle oluşmuş bu yosunlar besleyici özellik taşırmı? Taşıyorsa eğer bu özellikleri nasıl oluşuyor.

Doğada meyvelerin sebzelerin besleyiciliği nasıl oluyorsa aynen öyle :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir