S. osphromenoides ( Çikolata Gurami ) Üretimi


UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 18:39
Bu türün üretimini düşündüğüm için bu makaleyi çevirdim. Çevrilmişken de forumda yayınlayayım dedim. Belki yakın bir zamanda ben üretip ayrı bir konu açarım. 
 
 
 
 

Üreme zamanı dişi kuyruk yüzgecinde siyah bir nokta gösterirken, erkek anal yüzgecindeki şeridi ortaya koyar. Erkek üreme zamanında kırmızıya çalan bir renge bürünür, dişi ise daha soluk olur.

 

 Üremesi için 2 yöntem öneririm;

1.si 150 – 200 litreye 10 balık

2.si tek çift olarak küçük bir tankta, 

 Her iki seçenekte de su değeri önemlidir.

 

Ph: 5 – 6.5 arası

Gh: 0 – 5 arası

Nitrit ve nitrat mümkün olan en az değerde olmalıdır. Suyun asidik olması ve saflığı önemlidir.

 

 Bitki şart ayrıca ağaç kökü de olmalıdır, kuru yaprakta kullanılabilir. Platanus hispanica, Quercus faginea yaprakları ve Fagus sylvatica (Avrupa Kayını) gibi ağaçların yaprakları kullanılabilir. Bitki olarak Cryptocorine türünden bitkiler, Microsorum pteropus ya da Cerathophyllum demeresum gibi bitkileri öneririm. Ayrıca su üstü bitkileri de olmalıdır. Yavru aşamasında riccia ve Vesicularia daubiana bitkileri güzel sonuçlar verir.

 

 Üretim küçük tankta yapılıyorsa pipo filtre ve haftalık su değişimi, büyük tank ise güçlü bir filtrasyon olmalıdır. Önerim her zaman için daha büyük bir filtre.

 

 Isı 27 – 28 derece olmalı ve ayrıca su üstündeki havada bu değerlerde tutulmalıdır. Yani kapağı tam kapanan bir akvaryum kullanmanız işinize yarar. Suyu asidik ve yumuşak tutmak önemlidir. RO cihazı bu konuda çok işinize yarar.

 

Yemlemeyi unutmayın, benim önerim canlı ve dondurulmuş yemler.

 

 Eğer her şey yolunda gidiyorsa renk değişimleri başlar, grup halinde besleniyorlarsa erkekler kavga ederler. Erkek açık bir alana dişiyi çeker ve dişide istekli ise düz alana yumurtlar ve erkek yumurtaları hızlıca döller, dişi yumurtaları ağzına alır.

 

Benim yaptığım sisteme göre dişi hep en kuytu yerlerde saklanır ve hep çift olarak üretirim. Bu yüzden üreme işlemi bittikten sonra erkeği ayırırım. Dişiyi loş ışıklı bir ortamda bırakırım, bu aşamada tankın etrafını kapatmak dişinin şok olmasına engel olur, yani korkutmamak için.  Bu aşamada dişiyi gözlemlemek gerekir, günde 1 kere ya da 2 günde bir. Bu arada dişi devamlı ağzını çalkalar, sakız çiğner gibi. Eğer her şey yolunda giderse dişi 8. gün yavrularını serbest bırakır. Tabi yavaşça ilk önce ilk gelişenleri. Eğer 3.–5. günlerde doğum belirtileri biterse demek ki yumurtalar döllenmemiştir ya hepsini yer ya da atar. Eğer grup tankında üretildiyse 7. gün ayrı akvaryuma alınır ya da aynı tankta yalnız ise önceden riccia falan olmalı ki rotifer gibi şeyler oluşsun ve yavrular bunları yesin. Yoksa daha önceden artemia çıkarılmalı aksi takdirde ilk bir kaç saat içinde bir şey yemeyen yavrular ölür. Yavruların hepsini salınca dişi tanktan alınır, genelde 40–60 arası yavru gözlemlerim. Yavrular 7 mm civarı çıkar ve ortalarında renkleri olur. Günde bir kaç kere yeni çıkarılmış artemia verilmeli ve günlük su değişimi yapılmalıdır. Üreme aylık periyotlarla olur. Yavrular 1,5-2cm olana kadar canlı yem verilmelidir, ayrıca yavrular bu boyda anaçları gibi görünmeye başlar. 2 ay sonra artık her şeyi yiyebilirler, yani ağızlarına sığabilen her şeyi. Bu arada artemia vermek bir anda kesilmemeli yavaş yavaş azaltılarak bırakılmalıdır. Genelde ölümler ilk 1 – 2. hafta yaşanır ve çok olmaz, 4 – 5 yavru kaybederim. Ölenler ya iyi yem yemediklerinden dolayı zayıf düşen yavrulardır ya da yukarıdan hava almaya başladıkları ilk dönemde ölen yavrulardır. Su değişimi aksatılmazsa ölüm oranı az olacaktır.   

 
Çeviren: Sergen Tuncer 
Yazan: Jose Maria Romero Leon
Maranon2010-05-09 19:06:34

Beğenenler: [T]69574,fantastik3[/T][T]229696,eackgzz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasdaqÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 262
nasdaqÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 19:11
Bu türün ülkemizde üretilmesi gerçekten güzel olur.Umarım başarılı olursun sergen.Şimdiden başarılar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 19:16
Teşekkürler Levent abi, senin desteğin olmasaydı pek düşünmezdim üretimini. Eğer üretirsem bana çok şey katacağı kesin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sfcscannowÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 125
sfcscannowÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 00:27
Çok güzel bir tür, Sergen ürettiğinde çok daha güzel olacak. Başarılar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir