Şelalenin Sırrı
Bir fikrin sonuçlanmış bir tasarıma dönüşmesi genellikle bir deneme dönemi gerektirir. Araştırma ve malzeme temini de önemli etkenler arasındadır. Belki de sağlam bir fotoğraf deneyimim olduğundan, akan suyun fotoğrafını düşük poz süresiyle çektiğimde bizim gördüğümüz kadar berrak olmayan beyaz bir ipekle kaplanmış gibi göründüğünü farkettim. Bu fikri kullanan ve genel bir nehir görünümü veren peyzajlar mevcuttur. Aynı fikri kullanarak şelale görüntüsü verilebileceğine inanıyorum.
Kurulum aşamasında, yukarıdan aşağıya doğrudan düşen suyu yaratmayı tasarlamış olsam da bu efekti taklit edecek bir çözüm bulamadım. Bu etkiyi yaratmak için beyaz kum kullandım ama suyun detaysız ve parlak görünümünü yakalamak mümkün olmadı. Araştırma kaynağı olarak Çindeki Jiuzhaiigou vadisindeki çok ünlü doğal şelaleyi kullandım.
Jiuzhaiigou vadisi bir çok konuda ilham kaynağım oldu.
Yapıya karar verdikten sonra, bahçe malzemeleri satan bir mağazaya bu tasarım için uygun taşlar satın almak için gittim. Tasarıma uygun yuvarlanmış taşlar buldum. Yuvarlak şekilli bu taşların kalınlıkları da 1-2 cm civarındaydı ve kaba bir renk dokusuna sahiptiler. Nehir yatağında aşınmış olmalıydılar. Suyun değerlerini değiştirmeyeceklerini düşündüm ve bir hafta kadar suyun içinde tutarak test kitleriyle su değerlerini ölçtüm. Önemli bir değişime neden olmadıklarını görünce akvaryumuma koydum.
İstiflenmiş taşları bağlamak için plastik şeritler kullandım.
Sarp kayalığı taklit edebilmek için taşları bağlamak zorundaydım. Bunun için çeşitli yollar denedim ama kolayca aşağı yuvarladıklarından sonunda plastik bir ağın üzerine bağladım ama duvar gibi bağlamış olmama rağmen bu kez de çok ağır olduklarından aşağı yuvarlandılar. Hava filtresi temel yapıyı oluşturmakta esinlendiğim şey oldu. Plastik bir ızgarayı temelde bulunacak filtre toplarının bir arada tutulması için kullandım. Plastik ağ ızgaraya bağlandığında yapı taşları taşıyacak kadar sağlam hale geldi. Ayrıca bu yapının arkasına su akacak şekilde bir çıkış borusu da koydum. Filtre topları bakteriler için uygun yerleşme alanları olduğundan bu fikir bir iç filtreleme sistemi de yaratmış oldu.
Filtre toplarını temel oluşturacak şekilde plastik ızgaraya yerleştirdim.
Zeminin bitmiş hali
Taşları plastik ağ üzerine sabitlemek için şeritler kullandım. Her taş katmanı arasındaki boşluk ileride doldurulacak.
Plastik ağ zemine naylon şeritlerle de tutturuldu. Gerçekte sadece naylon şeritlerle bağlanmış taşlar sabitlendi, diğerleri katmanların aralarına gevşekçe yerleştirildi.
Taban ve taşlar akvaryumun ortasına iki büyük taşın da yardımıyla yerleştirildi ve sabitlendi.
Çözülmesi gereken sorunlardan biri de şelale efektini taklit etmek için beyaz kum kullanılmasıdır. Mağazalarda çokça beyaz kum bulunur ama fotoğraftaki görsel etkileri iyi değildir. Kumsaldan alınacak kum çok iyi olmasına ve en iyi görsel etkiyi yaratmasına rağmen rengi fazlaca krem gibidir. Denemelerimde sadece yarın gün sonra bile PH'ta hızlı yükseliş gördüğümden gazgeçmek zorunda kaldım. Sonunda seçimim ADA Rio Negro Sand yönünde oldu. Bu kum kumsaldaki kadar iyi, pirinç kadar parlak renkli olduğu gibi nehirden alındığından PH'ı da etkilemez. Tanecikleri yarı-şeffaf silikon gibidir. Görsel etkisi harikadır, detayları olan bir kar beyazı etkisi elde edersiniz.
ADA Rio Negro Sand, içeriği yarı-şeffaf silikon gibidir.
Zemine gereğinden fazla kumun dökülmemesi için filtre malzemesini yamacın en üstüne yerleştirdim.
Deneme sürecinde istediğim görüntüyü elde etmek için kullanılan kum taşların yüzeyine kabaca döküldü. Eğim çok fazla olduğundan sadece çok küçük bir bölümü taşların yüzeyinde kalabildi. Referans aldığım fotoğraftakine benzemeyen bir şekilde şelalenin kış aylarındaki haline benzer bir görüntü oluştu. Sonuç benim ilk fikrimden çok uzak bir şekilde ruhsuz beyaz bir ırmağa benzedi.
Kum taşların üzerine dikkatlice dökülüyor.
Referans aldığım fotoğrafa bakarak oluşan görüntüyle karşılaştırdığımda en önemli farkın su hareketinin ve serpintilerin sürekliliğinin olmayışı olduğunu gördüm. Masa dekorasyonundan hatırladığım kadarıyla hareket eden su etkisi yaratmak için su kumla birlikte pompalanıyordu, ben de bunun aynısını bir deneme modelinde denedim. Evet, bu istediğim etkiydi ama ancak küçük bir alanda suyun hareket ettiği izlenimini veriyordu ve sistemde kumun devir daimini sağlamak zordu. Bu sistemi yaratabilsem bile şelalenin her parçasında kum hareketliliğini kontrol etmek zor olacaktı.
Bir çok denemeden sonra bile çözüm konusunda bir fikrim yoktu. Zaman geçiyordu ve ben de sadece Rio Negro Sand kullanmaya karar verdim. Daha önce yazdığım gibi bazı taşları yamaca gevşekçe bırakmıştım, bu yüzden neredeyse her ay akvaryumdan çıkartıp temizleyip tekrar yerlerine koyuyordum. Son ovalama sırasında daha önce hiç temizlemediğim bir taş üzerinde bir miktar beyaz mantar buldum. Aradan uzun zaman geçmiş olmalıydı, bu mantar sayesinde su hareketi etkisini vermek için ne yapmam gerektiğini bulmuş oldum.
Pamuk, suni pamuk, filtre malzemesi ve birleşim filtresi gibi malzemeleri denedimse de sonuç kabul edilebilir değildi. Son olarak filtre elyafını denedim. Çok ince katmanlar halinde yırtmış olsam bile su içinde sıkışmayacaktı. Taşı saran fiberin dokusu suyun akışı gibi oldu. Yine de kumu döktükten sonraki görüntü her yerde kabul edilebilir değildi. İstemeden de olsa bu sonucu kabul etmek zorunda kaldım.
Filtre elyafıyla kaplandığında güzel görünense de kum döküldükten sonra %100 istediğim gibi olmadı.
Fotoğraf çekiminden iki gün önce referans aldığım fotoğrafa ve tanka baktım. Kendime hangi parçanın taklidinin en iyi sonucu verdiğini ve nedenini sordum. Sonunda esas unsurun gözlemleme olduğunu anladım. Sadece su hareketinin sürekliliği değil aynı zamanda kumun konumunun da önemli olduğunu anladım. Daha fazla kum içeren bölgelerdeki görsel sonuç daha parlaktı. Fotoğrafta bu parlak alanlar suyun birlikte aktığı alanlardı. Su taşların yüzeyinden geçtiğinde görüntü bulanıklaşıyordu. Bu fikri kullanarak filtre elyafını ve kumu yeniden düzenledim. Bu fotoğraf yeniden düzenleme sonrasında deneme amaçlı çekildi.
Değerlendirme:
Fotoğraf çekiminden önceki iki haftada neredeyse her gün aynı şeyi yaptım; kum yüzeyini temizledim, elyafları yeniden düzenledim ve kirlenen elyafları her hafta değiştirdim. Elyafları ekledikten sonra tasarım sürdürülmesi çok zor bir hale geldi. Her zaman yeni şeyler arayan bir su altı peyzajcısı olarak fotoğraf çekildikten bir ay sonra tankı boşattım ve AGA yarışması için başka bir denemeye baştan başladım. Dört ay süren yaratma süreci sona böylece sona erdi. 6Kg ADA Rio Negro Sand ve şelaleyi oluşturmak için yüzden fazla taş parçası kullandım ama dönüp sonuca baktığımda değdi diyorum.
Bu kurulumla ilgili daha fazla fotoğraf için tıklayın:
http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_zoom&Itemid=29&catid=116
*Creative Aquascape Union sitesinden alıntıdır, aşağıda orijinal link i verilen sayfadan tercüme edilmiştir:
http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=38
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
çeviri için saolun ben görmüştüm fakat denemedim süper duruyor ama ben şelale taraftarı deyilim biraz ürkütüçü uçan balıklar gibi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir