Silinebilir


tmehmetÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/05/2021
İl: Kocaeli
Mesaj: 25
tmehmetÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2021 18:31
[EDIT]tmehmet,2021-07-05 20:18:04[/EDIT]

Beğenenler: [T]224151,Mussa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2021 21:25
1. Sudaki oksijenle alakalı. 1 yıldır büyüttüğüm tropheuslar var 9 adet, ilk andan itibaren dış filtre + günde 3-4 saat dalga motoru + kumun altında 40cm uzunlukta hava taşı kullandım. Suda hep bol bol kabarcık vardı. Kabarcıktan değil, suda çözünen oksijenden hava alıyorlar biliyorum ama sonuçta bir çeşit gösterge. Görüntüyü daha temiz bir hale getirmek için hava taşını hatta dalga motorunu çıkarmak istiyorum. Altta yüzeyin bir videosunu ekledim. 120cm lik akvaryum, 9 büyük tropheus var sadece, su sıcaklığı 32 derece. Bu şartlarda, sadece bu yüzeydeki dalgalanma, yeterli oksijeni almalarını sağlar mı? Akvaryumun diğer ucunda yüzeyde bazen yağ tabakası gibi bir tabaka oluşuyor, ama üstten bakınca hep akıntı oluyor. Dış filtrenin su basış ucunu daha incesi ile değiştirdiğimden daha tazyikli akıyor su.

[K]Videodaki Dış filtrenin dalganması debi anlamında yetersiz. Hava taşı olması, özellikle bu havalarda size fayda sağlayacaktır. Kafama takılan kısım 32 derece durumu. 32 derece yüksek bir ısı değer ve ısı ne kadar yükselirse havalandırmaya o kadar dikkat etmeniz gerekecek. Dalga motoru çıkabilir ama hava taşı kalmalı. Çıkışı değiştirip tazyik arttırmak da fayda sağlayacaktır. En aşağıya dün akşam çektiğim bir video ekledim, orada benim de sistemi inceleyebilirsiniz. [/K]


2. Dalga motoru ile alakalı. Akvaryumun bakteri döngüsü iyi derece oturdu, temizlik yaparken mis gibi toprak kokusu geliyor, filtrede çok iyi malzemeler var ve tortu filtresinin de etkisi ile 5-6 aydır hiç açmadım filtreyi. Ancak buna rağmen, dalga motoru kapalı olunca dipte pislikler birikiyor. Sürekli kalmıyor orada tabi, 1-2 güne ufalıp eriyor ama bu süreçte yeni pislikler oluştuğu için tabanda hep bir pislik oluyor. Birde tropheuslar akıntılı su seviyor denildiği için, hacmin 4 katı net debili dış filtreye ek dalga motoru çalıştırıyorum. Sormak istediğim konu, bu şartlarda dalga motorunu çıkarsam bir sıkıntı olur mu? Görseline, akvaryuma taktığımdan beri sinir oluyorum ama dipteki pislikleri tortu filtresine çekiyor, balıklarda spor yapmış oluyor diye kullanıyorum bunca süredir. Dipte pislik olmasının kumdaki bakteriler için daha iyi olduğunu okudum geçenlerde, ne önerirsiniz?

[K]Oturmuş tankda dipte biriken pislik kendiliğinden bir süre sonra yok olur (Eğer aşırı besleme yapmıyorsanız) Dalga motoru faydalı fakat görselliği ve ses problemi sebebi ile nefret ediyorum ama bende kullanıyorum. Dipte kumda bulunan yararlı bakteriler dışkıları parçalayarak azot vs. döngüyü sağladığından dalga motorunun direk dış filtre emişine itelemesine gerek yok. Ben dip çekimini artık resmen unuttum. 41 yavru var 20 lik tankda..
[/K]

3. Bu da dekor ile alakalı. Bir süredir dekoru değiştirip biyotop akvaryumlarına benzetmeye heves ettim, ancak dişilerden iki tanesi peş peşe yumurta aldığı için erteledim. Her ikiside yumurtayı attığı için şu ara değiştirmeyi düşünüyorum. Sorum ise şu, sizce tropheuslar için 3-5 tane gnays kayadan ve trop küpünden başka dekor olmayan ama su hacmi daha fazla olan bir akvaryum mu daha iyi, yoksa su hacminden 40-50 litre feragat edip, daha fazla kayalı, kayaların arasında hem büyükler hem gelecek yavrular için saklanma alanı olan, amazon hançeri tarzı 3-5 bitki olan, kaya yüzeyleri yosunlu bir akvaryum mu daha iyi? Boş görüntüden sıkılmaya başladım, troplar böyle seviyor diye diye ticari ilgilenenlerin akvaryumuna benzedi. Biraz yeşillendirmek, kaya miktarını arttırmak, hem değişiklik olur, hem uğraş olur. Filtredeki bakterileri koruyabilirim ama kumun altına strafor koymak için hem kumları komple alacağım, hem de suyun %50 sini değiştireceğim, dolayısıyla dekor ve kumdaki bakteriler komple iptal. Fakat kayalar yeşil yosun tutar ve yavrular olursa, çok güzel bir görüntü olacak. Dış filtredeki bakteriler ile kısa sürede yeniden dengeye kavuşacaktır diye düşünüyorum.

[K]Trop tanklarına bol kaya koymak yeterli oluyor, görseli güzel doğala yakın oluyor. Aşk küpü filan ben hiç beğenemiyorum. Amaç üretim değilse zaten bence bu tür küp filan tercih edilecek şeyler değil. Kayalarda yosun işi kolay fakat sizin balıkların boylarında balıklar için birşey fark etmiyor. Yavrular resmen yosun kazımaktan bitap düşüyor ama yetişkinler hiç yüzüne bakmıyor. Kum altı strafor filan eğer ağır kayalar kullanmayacaksanız gereksiz. Balıklar kumu kazıyor, sağdan soldan strafor görünüyor. Kayalar ilk etapda kahverengi yosun tutuyor sonra yeşile dönüyor. Ama yeşil yosun dert. Camlarda bir tutunmaya başladımı işkence. Balıklar da yemiyor zaten..[/K]


4. Akvaryumu koyduğum oda üst katta ve güney cephesine bakıyor, önü açık, marzara süper olsa da aşırı akşam güneşi alıyor, güneş batana kadar görünüyor. Akvaryum ise tam camın kenarında, yazları bu odayı kullanmıyoruz biz, o sebeple klima yok. Sıcak ne kadar etkiler bu balıkları, kaç dereceye kadar dayanırlar? 1-2 tane bilgisayar fanı bağlasam, gündüzleri çalışacak şekilde zaman saatine bağlasam nasıl olur, su sıcaklığını dengesiz yapar mı? Bu sorun yüzünden balıkları satmayı bile düşündüm ama o kadar büyüttüğüm balığı vermek istemiyorum. 35 derecelere kadar çıkar diye düşünüyorum.

[K]35 derecelerden sağ kurtulan balıkların heykelini dikmek lazım. 27-28 ler uygun, 30-32 yüksek, aşırı hızlı nefes alma vermeler gözlemlenir. 35 ile ilgili tahminim bile yok.[/K]

5. Tropheusların yanına, eğer kayalık yeni düzeni yaparsam, 1-2 çift farklı Tanganyika türü eklemeyi düşünüyorum Leleupi, Daffodil, Eretmodus gibi. Görseli iyileştirmek - bollaştırmak istiyorum, çok boş geliyor gözüme akvaryum. Bunun ne gibi sıkıntıları olabilir bana? Tropheusların yavrusu olsun istiyorum tabi ama öyle ticari bir amacımda yok, 3-5 yavru olsun ortalarda dolansın yeter. Kavga-yavru yeme gibi durumlar oluşabilir mi? Su hacmi olarak hepsine yeterli olacağını sanıyorum, öyle 20 tane balık koymak gibi bir düşüncem yok yanlış anlaşılmasın.

[K]Tropheus yanına eretmodus kesinlikle koymak lazım :) Lelupi de Troplara karışmadan aralarda derelerde dolanıyor. Her ikisi de benim videoda var. Kesin bir göz at :) Bunun yanında Auratus da ekleyebilirsin. Renk ve hareket katar. Yakında bende ekleyeceğim. [/K]

6. Şu an 2 erkek var, kayaları ve diğer 2-3 tür balığı ekleyince, erkeklerden bir tanesini çıkarmam mantıklı olur mu? Olası kavgaların önüne geçip, rahat ettirmek için. 2 erkeğin biri aşırı aktif-saldırgan, diğeri pasif. Aktif olan belirli saatlerde rahat oluyor, hiçbirine karışmıyor, belirli saatlerde de 30-40 cm alana hapsediyor hepsini. Pasif olan ise genelde dişilerden farksız ama denk geldiğinde kübün birine dişileri çekmeye çalışıyor o da, ama korkuyor diğer erkekten. Saldırgan olanı ayırmayı düşünüyorum diğer türleri eklersem.

Kesinlikle ciddi kavgalar yoksa kimseyi ayırmanı önermem. Çünkü Troplarda düzen bozulursa üreme vs. de duruyor. Tank biraz hareketlenince kavgalar daha da azalacaktır.

Sağlıklı balıklar, keyifli hobiler dilerim.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=ET835ZTizYk&t=406s[/VID]

Beğenenler: [T]224151,Mussa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir