SOĞUTUCUNUN KRALI BURDA
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2010 11:25
Kesin çözüm bu arkadaşlar prob termoplastik kaplamalı..... http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=386572&PID=2073704#2073704
Konuyu sonuna kadar inceleyin....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2010 10:47
Bu sistem bence mantıklı ama tankı soğutmaz.Zaten oda ısısı 30 derece iken suyun sıcaklığı 27 derecelerde falan olur.Ayrıca fanlar tanka zaten sıcak olan havayı üfler.Bahsettiğiniz gibi soğutma olması için sizin en az 100w lık bir fan kullanmanız gerekli diye düşünüyorum.Ben dün gece oda ısısı ile tankın ısısını eczaneden aldığım derece ile ölçtüm.Sonuç aynen bahsettiğim gibi çıktı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2010 12:53
Fanlar tam olarak düşündüğünüz gibi üfleyerek soğutma yapmıyor. Suyun buharlaşmasını hızlandırarak soğutuyor. Oda ısısı 30 derece iken, kullandığınız ekipmanlara, su miktarına ve aydınlatmanıza bağlı olarak su sıcaklığı 25 ile 35 derece arasında değişebilir. Her tankta aynı ısılardan bahsedemeyiz. Uygun miktarda fanı doğru olarak yerleştirirseniz etkili soğutma yapabilirsiniz. Forumda bu konuda detaylı çok sayıda bilgi mevcuttur.
Örneğin ben 30 litre için 2W'lık ufak bir fan kullanıyorum. Antalya sıcağında (36-38 C) akvaryumda okuduğum en yüksek sıcaklık 27 C. Aşırı buharlaşma gibi bazı dezavantajları var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 03:16
Buharlaşma neyse ne ama benim düzenek baya başarılı tıkır tıkır çalışıyor. Oda sıcaklığı 34 iken bile akvaryum 27 derece. Kendi kendine çalışıp duruyor işimi görüyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 14:52
Fanla akvaryum soğumaz beyhude uğraşlar bunlar. Fanla ancak foresanın
yaydığı ısı bir miktar akvaryumdan uzaklastırılabilir. Üzeri açık bir
akvaryum ısıdan dolayı sürekli buharlasarak kendini bir miktar soğutur.
Yine de yapmak istiyorsanız sizin paslanma sorununuz için sprey akrilik vernik kullanmanızı tavsiye ederim. Yüzeye sıkın kurusun Su geçirmez olur.
ilef2008 2010-07-28 14:53:04
Yine de yapmak istiyorsanız sizin paslanma sorununuz için sprey akrilik vernik kullanmanızı tavsiye ederim. Yüzeye sıkın kurusun Su geçirmez olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 15:53
[QUOTE=ilef2008] Fanla akvaryum soğumaz beyhude uğraşlar bunlar. [/QUOTE]
Cem bey kusura bakmayın da 32 derecelerden 26-27 dereceye düşen akvaryumları görmezden gelerek bunu nasıl söylüyorsunuz?Tecrübeleriniz varsa açıklayın bizde öğrenelim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 16:09
Ben size akvaryumu soğutamazssınız değil akvaryumu sağlıklı soğutamazssınız demek istedim aslında Ama pek yansıtamamışım üst mesajımda. Suyu buharlastırarak soğutma yönteminiz. Ve buharlaşan sudaki eriyik madde yoğunluğu artarak su değerlerini değiştirir. Tabi saf su eklemediğiniz sürece
Katılan katılmayan yazssın görüşlerini.
Bir de şu var Arkadaşlar yazmış hava sıcaklığı şu kadar akvaryumunki bu kadar diye. Hiçbir zaman su sıcaklığı ve hava-kara sıcaklığı aynı olmaz su sıcaklığı daha düşük olur normal şartlarda da.
ilef2008 2010-07-28 16:13:22
Katılan katılmayan yazssın görüşlerini.
Bir de şu var Arkadaşlar yazmış hava sıcaklığı şu kadar akvaryumunki bu kadar diye. Hiçbir zaman su sıcaklığı ve hava-kara sıcaklığı aynı olmaz su sıcaklığı daha düşük olur normal şartlarda da.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 16:34
Su sıcaklığı ile oda sıcaklığı sadece oda ısıtılıyorsa ozaman farklı olur. Çünkü soba veya klima konveksiyonel olarak sadece havayı ısıtır. Buda odadaki eşyalara yanımaz. Duvarları ısıtmaz. Ama yazın izmirde ve benzeri şehirlerde oda sıcaklığı 34 iken duvar veya eşya sıcaklıkları bunun da üzerindedir. Dolayısıyla su sıcaklığının oda sıcaklığından farklı olması mümkün değildir. Lakin kışın oda 25 derece ise su 15 derece bile olabilir. Aynı şey bu mevsimde iç anadoluda iç egede karadenizde doğuda da bu şekilde oluabilir.chen 2010-07-28 16:34:40
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 19:21
Fanla akvaryum bir seviyeye kadar soğutulur. Beyhude uğraş değildir. Duruma göre oldukça başarılıdır. Buharlaşma ile su değerlerinde değişme olduğu doğrudur. Düzenli su değşimleri ile bunun da kısmen önüne geçmeye çalışıyoruz. Sürekli olarak su değiştirmeden buharlaşan suyu musluk suyundan eklerseniz bir seviyeden sonra problem çıkarabilir. Aşırı buharlaşma nedeni ile tankın bulunduğu odada nem artışı oluyor. Bunu da odayı mümkün olduğunca çok havalandırarak çözmeye çalışıyoruz.
maviyeşil 2010-07-28 19:29:53
Hava sıcaklığı ile su sıcaklığı arasındaki ilişkiyi yukarıdaki mesajımda anlatmaya çalıştım. Evet, sürekli buharlaşma eğiliminde olduğundan, suyun havadan daha soğuk olması beklenebilir. Ancak, akvaryumlarda kullandığımız ekipmenlar (motor, aydınlatma...vs) sürekli suya ısı yayarlar. Buna bağlı olarak tankımızdaki su hava ile aynı sıcaklıkta, hatta daha sıcak olabilir.
Cem Bey, soğutma konusunda siz ne tavsiye edersiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 21:01
Bu konu üzerine varsayım yapılması gerekecek bir konu değil, bilimsel tabloları olan bir konudur.
Akvaryum ile ilgili yazdığım yazıların çoğu ilgili konularla ilgili yaptığım amatör çapta araştırmalara ve tecrübelere dayanıyor ama bu konu ODTÜ makine müh.liğinde lisans, halen Boğaziçi üni.de yüksek lisans düzeyinde eğitimini aldığım bir konudur. HVAC (Isıtma Havalandırma İklimlendirme) dersinde detayları öğretilir.
Deniz seviyesi için ilgili tablo burada: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/PsychrometricChart-SI.PDF
2 tane sıcaklıktan bahsedilir birincisi wet bulb temperature dediğimiz ıslak sıcaklık ölçümüdür. Termometre ıslak bir şekilde ölçülür. diğeri ise dry bulb temperature dediğimiz kuru sıcaklık ölçümüdür ki bu bizim bildiğimiz sıcaklık ölçümüdür.
Su sıcaklığı ile hava sıcaklığı arasındaki fark havanın neminden kaynaklanır. Havadaki nem %100 ise su sıcaklığı ve hava sıcaklığı birbirine eşit olur. Nem azaldıkça fark artar. Örneğin deniz seviyesinde %40 nemde 30 derece sıcaklık varken, ıslak sıcaklık ölçümü 20 derecedir (tablodan bakıp örnek olarak söyledim) Tabi akvaryumda böyle büyük bir fark göremiyoruz çünkü ıslak sıcaklık ölçümünde termometrenin etrafında çok ince çabuk buharlaşan bir su tabakası var ama akvaryumun buna kıyasla çok fazla bir yüksekliği var ve sadece yukarıdaki birkaç mm de buharlaşma söz konusu, bu yükseklik yüzünden çevre sıcaklığının etkisi artıyor ve akvaryum suyu sıcaklığı; 2 sıcaklık arasında ama kuru sıcaklığa çok daha yakın bir sıcaklıkta dengeleniyor.
Sudaki soğukluğun nedeni havada %100 nem yokken, yani hava hala buhar alabilecek kapasitedeyken suyun buharlaşması ve bu buharın geride kalan sudan ısı çekmesi sonucu suyun soğumasıdır. Eğer kapalı bir ortam varsa, örneğin kapalı bir kavanozda su buharlaşacak,bu buharlaşma sonunda nem %100'e geldiğinde artık buharlaşıp sudan ısı çekemeyecektir. Bu durumda su da, buhar da çevre ile ısı alışverişini bitirip oda sıcaklığı kaç ise o dereceye gelecektir. Bu nedenle fark olması için nemin olabildiğince düşük olması lazım, akvaryumcular yazın soğutmaya yardım olmak için akvaryumun kapaklarını açmayı öğütlerler, nedeni bu durumdur.
Fan ne işe yarar? Fan soğutucu değildir, fan sadece havayı hareketlendirir. Olan bir şeyi hızlandırır. Örneğin arabanızın motorundan gelen su 90 derece hava 30 derece, bunu kendi haline bırakırsanız su soğur, ama biz hızlı soğusun istersek bu suyun geçtiği plakaya fanla üfleyip soğutmayı hızlandırırız. Su kapalı bir sistemde döndüğü ve buharlaşma olmadığı için motor kapansa, su dönmeye fan da çalışmaya devam etse su sıcaklığı 30 derece olan hava sıcaklığından daha aşağı inemez. Benzer olarak siz de akvaryum camına veya içinden su geçen akvaryum borusuna fanı üfletirseniz fan soğutmaz aksine hava 35 derece su 30 dereceyse. fan bunu hava 35 su 31-32 bile yapar.
Peki niye fanı öneriyoruz? Fan suya çarptığı zaman su üzerinde birikmiş buharı uçurur, böylece üzerinde çok daha az buhar olman su, yüzeyden çok daha hızlı buharlaşarak sudan çok daha fazla ısı çeker ve su daha alt sıcaklıklara soğur. Tabi siz akvaryumun üzerini tamamen izole ederseniz ve bu nemi atamazsanız fan da hiçbir işe yaramaz çünkü fanın üflediği hava da %100 nemli olur.
Fanın dezavantajı buharlaşmadır, ben bitki tankında zaten buharlaşan suyu reverse osmosdan saf olarak doldurduğum için bir problem yaşamıyorum ama musluk suyu kullananların zamanla suyu sertleşir, bunu önlemek için 3-4 günde bir %30 luk su değişimi yeter de artar bile. Fanın yaptığı buharlaşma bulunduğu odayı da aşırı nemli yapacağından odanın havalanması gerekir.
Soğutuclar fandan tamamen farklı bir prensiple çalışır. Örneğin fişten 200 wattlık gücü alır, akvaryumunzdan da 400 watt çeker ve bulunduğu odaya bu 200 ve 400 ü toplayıp 600 olarak verir. (Buzdolaplarınız arkası bu yüzden sıcaktır) Hem soğutucunun verimi hem de odanın şartlarının iyileşmesi için soğutucu varken de oda havalandırılmalıdır.
30 wattlık bir fan 360 lt akvaryumu hava 35 dereceyken 25 dereceye getirebiliyor. Ancak tasarruf ve az nem için (özel şartlar isteyen canlılarınız yoksa) yazın 28 kışın 25-26'da tutmak en mantıklısı.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 17:00
[QUOTE=bjkalley].......Ancak tasarruf ve az nem için (özel şartlar isteyen canlılarınız yoksa) yazın 28 kışın 25-26'da tutmak en mantıklısı..........[/QUOTE]
serkan.canbaz 2010-07-29 17:01:38
Rafet Bey merhaba, bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Son cümlenizde yazmış olduğunuz tropheuslar için de geçerli mi? Örneğin ben Kasakalawe besliyorum. Su sıcaklığını yaz-kış 26 yada 26,5 derecede tutuyorum. Yazın 28 olabilir mi mesela? Balıklar için bir sorun teşkil etmez mi? Enerji tasarrufu sağlayacağı kesin. 30 metrekarelik bir odada şu an (yazın yani) 320 litrelik akvaryumumda üst kapakta 2 ad. 50mm 12vdc pc fanı ve ısı kontrol cihazım var. Oda genelde 30-32 derece oluyor. Fanlar 26,5 derece için 0,1 histerizisle günün en sıcak zamanlarında yaklaşık saatte 15-20 dakika çalışıyorlar. Sabah, akşam ve gece tabiki daha az çalışıyorlar. 28 dereceye set edersem eminim ki daha da az çalışacaklardır. Uygun olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 17:15
500 lt lik akvaryumumda su sıcaklığı 33 dereceyi buldu çareyi 220w la çalışan ortalama 25 cm çapında bir fanda buldum fan 24 saat çalışır durumda suyum 26.5 derece de sabit duruyor. Yanlız buharlaşma hat safhada 1 hafta içinde 40 lt den fazla buharlaşma mevcut. 500 lt de frontosa besliyorum frontosa lar her ne kadar dayanıklı balıklar olsalarda dişileri tüpçük çıkardığında suyun sıcak olmasından kaynaklı çok cabuk parazit kapabiliyorlar bu nedenle doğal ortamlarındaki su sartlarını ve sıcaklığını yakalamak gerekli diye düşünüyorum balıklarımızın rahat etmesi için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 20:21
Çalışmanız güzel fakat neticede zaten en fazla 4 ay sıcak oluyor bundan dolayı teferuat çok ben doğuda olmama rağmen sıcaklığı 30 dereceden 25 dereceye indirmek için 2 tane basit fan ve bir adet adaptör kullandım en fazla 30 dakikada sıcaklık 23-24 dereceye iniyor ısıtıcıyı şu an kapattım akvaryumun evin ısısından ısınması 2-3 saat sürüyor 3 saat sonra adaptörü taklıyorum .Zaten bu şekilde en fazla 1 ay daha idare edersek sıcaklıklar düşünce fanları çıkarırırz.Ama sizin çalışmanızda gayet güzel otomatiğe bağlamışınız kolay gelsin başarılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir