Spiriluna sadece balıklar için mi?


erencbulutÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 371
erencbulutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 03:58

Balıklarıma aldığım yemlerin içeriğine baktığımda spiriluna yosununun bulunduğunu fark ettim,kısa bir araştırma sonucunda yüksek protein mineral ve vitamin kapasitesi olduğunu fark ettim.Buraya kadar her şey normal,bu yosun türünü neden insanlar kullanmıyor dedim kendi kendime ve araştırmaya devam ettim,bazı sitelerde zayıflama başlıkları altında tablet olarak kullanımına sahip olduğunu öğrendim fakat bir yazıyı okuyana kadar kafam karışık değildi,buyrun.

Saygılar sevgiler...

ege üniversitesi bilim teknoloji merkezi(ebiltem) binasının arkasında bulunan küçük binadan 2 şişe aldım geçen gün bundan. maksatım düzensiz beslenme alışkanlıklarımı bir nebze olsun takviye etmekti. ama bu doğal vitaminin içeriğindeki beta karotenle ilgili daha önce okuduklarım beni kıllandırmıştı. sigara kullanıcıları için beta karotenin kanserojen etki taşıdığını okumuştum bir yerde. çok bilmek iyi diil işte. iç rahatlığıyla vitamini alamadığım için egeert'e sordum işin aslını bir mail göndererek. ertesi gün cevap geldi.

bu alternatif tıp kapsamında değerlendirilebilecek vitaminlerin yolunu kesmeye çalışıyorlar bence. nasıl yıllarca çayı karaladılar yok kansızlık yapar yok demirin emilimini eksiltir diye, aynı şekilde vitaminleri de karaladılar. çay içmeyelim kola içelim(çayı kötüleyen yazılar kadar çıkmadı kolayı kötüleyen yazılar), vitamin kullanmayalım ki hastalanalım ve büyük ilaç devlerini zengin etmeye devam edelim...

egeert'ten gelen maildeki yazı şöyle:

antioksidan vitaminler – sigara ilişkisi

antioksidan vitaminlerin ve diğer doğal kaynaklı maddelerin çesitli
hastalıklara
karşi koruyucu etkinliği yapılan araştırmalarla gittikçe daha net
anlaşilıyor.
sigara içen kişilerde bu korunma ihtiyacı daha belirgindir. bu yüzden
sigara
içen kişilerin özellikle b vitaminleri ve c vitamini, beta-karoten, e
vitamini,
selenyum, l-cysteine, glutathione gibi antioksidan besin maddelerini
daha fazla
almaları gerekiyor.

sigaranın sağlığa olan zararları ve özellikle sigara dumanının çesitli
hastalıklara yol açan serbest radikallerin en büyük kaynaklarından biri
olduğu
bilinen bir gerçektir. bugün özellikle batı dünyasında ölümlerin üçte
birinin
sigarayla bağlantılı olduğu biliniyor (1). sigara karşitı kampanyalara
rağmen
ülkemizde de sigara içenlerin sayısında çok belirgin bir düşüş
görülmüyor. bu
da bizi önemli bir noktaya getiriyor; korunma.

sigara içenlerde en çok yükselen risk faktörlerinden birisi de akciğer
kanseri.
araştırmalar, sigara tiryakiliğinin süresine ve içilen miktara bağlı
olarak
akciğer kanserine yakalanma riskinde 5-10 kat yükselme olduğunu
gösteriyor.
dolayısıyla akciğer kanserine karşi korunma üzerine çok sayıda çalisma
yapılmış
durumda. son dönemde çok okunan günlük gazetelerde ve yayın
kuruluşlarında
sigara içenlerin a, b, c ve e vitaminlerinin almaması gerektiğine dair
yanıltıcı haberler çikti. bu haber, 1996'da finlandiya'da yapılan bir
beta
carotene, retinol (vit a) çalismasinin (5) sonucunda yapılan bir
uyarının
tekrar gündeme getirilmesiydi ancak haber ne yazık ki bilimsel
gerçeklerin
iletilmesinden çok sansasyon yaratılması göz önüne alınarak sunuldu.
antioksidan vitaminlerin ve diğer doğal kaynaklı maddelerin çesitli
hastalıklara
karşi koruyucu etkinliği yapılan araştırmalarla gittikçe daha net
anlaşilıyor.
sigara içen kişilerde bu korunma ihtiyacı daha belirgindir. bu yüzden
sigara
içen kişilerin özellikle b vitaminleri ve c vitamini, beta-karoten, e
vitamini,
selenyum, l-cysteine, glutathione gibi antioksidan besin maddelerini
daha fazla
almaları gerekiyor. bunun için de sebze-meyva ağırlıklı bir beslenme
tavsiye
ediliyor.

bu antioksidan vitaminlerin takviye olarak alınmaları konusu ise daha
da
ayrıntılı araştırılmıştır. daha önceki çalismalarda besinlerle
alındığında
ciddi koruyucu etkileri bulunmuş olan (2) beta-karotene'in sentetik
formunun
hap olarak verildiğinde yüksek-risk altındaki kişilerde akciğer
kanserine
rastlanma yüzdesini yükseltebileceği bulunmuştur (3,4,5). dolayısıyla
sentetik
beta-karoten takviye olarak çok fazla sigara içen kişilere tavsiye
edilmez.
sentezlenmiş vitaminleri içeren takviyelerle alınan sentetik beta
karoten,
trans beta-karotene denilen tek bir molekülden oluşur. besinlerden
alınan beta
karotene ise trans ve 9-cis şeklinde iki molekül içerir.

hem hayvan deneylerinde, hem de insanlarda yapılan deneylerde, doğal
beta
karotendeki antioksidan aktivitenin sentetik formlarında bulunmadığı
tespit
edilmiştir. beta karotenin en ideal doğal kaynağı olarak bir deniz
yosunu olan
d.salina türleri kabul edilir. çünkü bu kaynaktan elde edilen beta
karotenin
tek molekül yerine karotenoid karışımı şeklinde olduğu bilinmektedir.
araştırmalar antioksidan aktivite açısından karotenoid karışımının daha
etkili
olduğunu göstermiştir.
sigara içen kişilerde özellikle suda çözünen vitaminlerin vücuttan daha
hızlı
atıldığı bilinmektedir (1). bu yüzden bu kişilerin b vitaminleri, folik
asit, c
vitamini gibi mikro besin maddeleri yönünden eksiklik çekebilecekleri
belirtilmektedir (6).

bu antioksidan vitamin ve minerallerin besinlerden alınması önemlidir.
çesitli
sağlık örgütleri, kişinin günlük ihtiyacı olan antioksidan vitamin ve
mineralleri alabilmesi için günde en az 6 ögün sebze-meyva yemesi
gerektiğini
belirtmektedirler. ancak burada alınan sebze ve meyvaların hormonsuz,
organik
ve mikro besin maddeleri açısından tam olması gerekir. bunun yanında
sigara
içen kişilerde bu miktar daha da artmalıdır. özellikle büyük şehirlerde
yaşayanlar, bu tür bir beslenme tarzını uygulama konusunda şanslı
değildir. bu
durumda, doğal kaynaklı vitamin ve mineral takviyelerinden
yararlanılabilir. bu
amaçla kullanılabilecek takviye planı aşağıdaki gibi tavsiye edilmiştir
(1);
vitamin c 1,000 mg
vitamin e 400 iu
çinko 15-30 mg
selenyum 100-200 mcg
burada unutulmaması gereken, hiçbir takviye programının sigarayı
bırakmak kadar
sağlığa olumlu etkileri olmayacağıdır. ideal olan sigarayı bırakıp
sebze-meyva
ağırlıklı bir beslenme alışkanlığına geçmek ve vücudu desteklemek için
tavsiye
edilen takviyelerin spirulina gibi doğal formlarını kullanmaktır.

kaynaklar
1. haas, elson m.d., staying healthy with nutrition, berkeley ca, 10th
edition,
1992-2003.
2. shekelle rb, lepper m, liu s, et al. dietary vitamin a and risk of
cancer in
the western electric study. lancet 1981;2:1185-90
3. hennekens ch, burning je, manson je, et al. lack of effect of
long-term
supplementation with beta carotene on the incidence of malignant
neoplasms and
cardiovascular disease. n engl j med 1996; 334: 1145-9.
4. albanes d, heinone op, taylor pr, et al. alpha-tocopherol and
beta-carotene
supplements and lung cancer incidence in the alpha-tocopherol,
beta-carotene
cancer prevention study: effects of base-line characteristics and study
compliance. j natl cancer inst 1996; 88: 1560-70.
5. omenn gs, goodman ge, thornquist md, et al. effects of a combination
of beta
carotene and vitamin a on lung cancer and cardiovascular disease. n
engl j med
1996; 334: 1150-5.
6.cogswell me, weisberg p, spong c, cigarette smoking, alcohol use and
adverse
pregnancy outcomes: implications for micronutrient supplementation. j
nutr.
2003 may; 133(5 suppl 2):1722s-1731s

erencbulut2006-10-2 4:23:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4788
SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 12:27
Bende bir link vereyim.. Spirulina faydaları

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erencbulutÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 371
erencbulutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 16:36

Verdiğiniz linkteki bilgilerin hepsini okumuştum,spiriluna yosununun kapsülünde bulunan beta-karotene'in sentetik olmasıyla ve sigara içenlerde akciğer kanseri riskini arttırması nedeniyle kafa karıştırıcı buldum.

Saygılar sevgiler...

erencbulut2006-10-2 16:36:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir