Su arıtma ( ters ozmoz)
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 13:04
Arkadaşlar geçen gün bir arıtma makinesi aldım. Bu makine çeşme suyunu içme suyuna çeviriyor. Ayrıca bu çevirme işlemini ters ozmoz yöntemiyle yapıyor. Şimdi sorum şu bu makineden elde ettiğim suyu akvaryumlarımda gönül rahatlığıyla kullanabilir miyim? Ayrıca bu makinenin yapmış olduğu arıtma suyu bir hayli yumuşatıyor. Malawi ciklet beslediğim için bu suyun yumuşak olması balıklarımın üzerinde herhangi bir yan etki yapar mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 13:17
Malavi besliyorsanız, çeşme suyunu arıtma cihazından geçirmenize gerek olmadığı gibi su yumuşadığı için sert sulardan hoşlanan Malavi türleri için uygun olmayacaktır. Genellikle Türkiye'nin çeşme suları Malavi türlerinin bakımı için uygun değerlere sahiptir.
Sizin için en uygun olanı çeşme suyunu 2 gün ağzı açık bir su tankında bekleterek yeterli miktarda su değişikliği yapmaktır.
Bekletiğiniz kap içine hava taşı ve ısıtıcı bağlarsanız klorun çabuk uçması, suyun havalanması ve taze suyun akvaryumdaki su sıcaklığıyla eşitlenmesi bakımından daha uygun olur. Hatta ben Malavi beslerken çeşme suyunu doğrudan bekletmeksizin haftada yüzde 30 oranında su değişikliği yapıyordum ve balıklarım çok sağlıklı olduğu gibi düzenli olarak da yavru veriyorlardı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 13:24
Bence de malawi besliyorsanız böyle bir şeye gerek yok. Ancak merakınızı gidermek için çıkan suyun değerlerini ölçüp görebilirsiniz. Tabii burada marka modelde önemli,her su arıtma cihazı ters ozmos cihazı gibi akvaryumdaki su değerlerini istenilen seviyeye getircek diye bir şey söz konusu değil. Hem randıman hemde verimlilik açısıdan yani.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 13:28
Su değerleri çok yumuşak çıkarsa bu suyu nasıl malawilerin istediği düzeye getirebilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 13:37
Arıtma suyu çok yumuşak çıkarsa dış filtrenize midye veya mercan kırığı ekleyerek, ya da Tanganyika Buffer ve Cichlid Lake Salt ürünlerini yeterli miktarlarda kullanarak ve gerekli ölçümleri yaparak su değerlerinizi Malaviler için uygun değerlere getirebilirsiniz, ancak ben tavsiye etmiyorum. Bu gibi işlemler hobi maliyetlerini ve külfetini artıracaktır. Yukarıda da belirttiğim gibi Türkiye'nin su değerleri Malavi türleri için uygundur. nEVA 2008-06-04 13:38:19
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 13:48
Bende daha önceden çeşme suyu kullanıyordum fakat bizim buralardaki sulara aşırı klor atıyorlar. Suyu 4-5 gün bile dinlendirsem yeterli olmuyor. Bu yüzden arıtma cihazıyla bu sorunun bir nebze de olsa önüne geçmeyi planlamıştım.Akvaryumun içine suyu sertleştirmek için ne kadar kaya koymalıyım. Akvaryum üretim akvaryumu olduğu için içerisinde fazla miktarda kum da yok. O yüzden akvaryumun içine koyacağım kayalarla ve filtrenin içine koyacağım midye kırıklarıyla bu sorunu ortadan kaldırabilir miyim?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 14:11
Ne kadar klor eklenirse eklensin, isterse suyun dörtte biri klor olsun, klor çok uçucu bir madde olduğu için 4-5 gün hava taşıyla beslenerek, ağzı açık bir tankta bekletilen suda klor falan kalmaz.
Yine de yeterli olmuyor diyorsanız bekletme tankında Sera aquatan veya Tetra Aquasafe gibi ürünler kullanarak suyu akvaryum için uygun değerlere getirebilirsiniz.
Akvaryuma kaya koymaya gelince her kaya da suyu sertleştirmez, genellikle kalker içerikli kayalar malavi türleri için elverişlidir. Yunus gibi geniş yüzme alanlarına ihtiyaç duyan balıkların beslendiği tanklarda suyu sertleştirebilecek boyut ve miktarlarda kayalar kullanılmaz.
Bu aşamada ne söylesek yetersiz olacaktır. Su arıtma cihazını illa kullanacağım diyorsanız, dış filtrenize midye kırığı ekleyin, sarı prenses gibi bol kayalıklı ortamlarda yaşayan balıklar besliyorsanız akvaryumu kalker içerikli kayalarla dekore edin ve düzenli aralıklarla su ölçümleri yapın. Suyunuz istenilen değerlere gelmeden balıkları bu akvaryuma eklemeyin, ölçümlerin sonucu uygunsa balıkları akvaryuma alabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 14:15
[QUOTE=nEVA]Arıtma suyu çok yumuşak çıkarsa dış filtrenize midye veya mercan kırığı ekleyerek, ya da Tanganyika Buffer ve Cichlid Lake Salt ürünlerini yeterli miktarlarda kullanarak ve gerekli ölçümleri yaparak su değerlerinizi Malaviler için uygun değerlere getirebilirsiniz, ancak ben tavsiye etmiyorum. Bu gibi işlemler hobi maliyetlerini ve külfetini artıracaktır. Yukarıda da belirttiğim gibi Türkiye'nin su değerleri Malavi türleri için uygundur. [/QUOTE]
citronx 2008-06-04 14:15:40
Kadir Bey;Engin Beyinde söylediği gibi,suyu dinlendirmek yeterliyken,neden değerleriyle oynayıp tekrar gereken değerlere çekesiniz ki. Bence de kullanmayın arıtma cihazını.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 14:29
Kesinlikle Faruk Bey. Türkiye'de çeşitli hobiciler diskus gibi Türkiye su şartlarına tamamen uyumsuz bir türden bile, hiç bir işlemden geçirilmemiş, sadece dinlendirilmiş çeşme suyu dolu akvaryumlarında yavru almayı başarabilirken Malavi tankında ters ozmoz cihazı kullanmak fuzuli ve külfetli olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2008 17:12
Balıkları direkt olarak bu yöntemle arıtılmış bir suya koyarsam ne gibi sonuçlarla karşılaşırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir