Su Değişimi Sorunsalı


frknesenÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 27
frknesenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2020 12:14
Hayırlı günler. Dikkatimi çeken bir konudur. Bilindiği üzere sabit bir kuraldır haftalık %25 su değişimi gibi bir düzen vardır hobide. Miktar örnek amaçlı 25 yazdım değişebiliyor tabiki. Yanlız denk geldiğim kişiler oluyor bu değişime karşı çıkan.. Acemi mi değil [:?] . Yüksek litrelerde yıllarca o şekilde beslemiş adamlar yapıyor bunu hiçte sıkıntı çekmiyorlar. Oturmuş bir suyun değiştirilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Bakalım tecrübeli kişilerden yorumları bekliyorum [:geek:] . Bilgilenmek amacıyla açıyorum konuyu şimdiden iyi tartışmalar. [x(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8813
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2020 12:24
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/su_degisimi!_k591409.asp[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KahveciÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2019
İl: Erzurum
Mesaj: 143
KahveciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2020 12:27
Akvaryumda azot döngüsü diye bir sistem var. Balık dışkılarıyla birlikte suya amonyak salınır; bu madde canlılar için ölümcüldür. Bakteriler sayesinde bu madde nitrite dönüşür, bu madde ise fazla olursa balıklar sudaki oksijeni alamazlar ve ölürler. Bu maddeyi de nitrata çeviren başka bakteriler var, nitrat ise saydığım diğer 2 maddeye göre daha az zararldır ve bitkiler besin olarak kullanır. Eğer akvaryumunuzda yeterli bitki yoksa, dip çekimi de yapmıyorsanız filitre falan buna tam anlamıyla engel olamaz balıklar ölür sonra. Birçok hobici bitkili akvaryumları olmasına rağmen dip çekimini tavsiye ediyor çünkü nitrat patlaması olursa canlılar ya ölür ya da hastalanır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerHatSÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 920
BerHatSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2020 12:48
Canlı yoğunluğu az, bol bitkilendirilmiş özellikle kökleri suyun içinde gövdesi ve yaprakları su dışında olan sarmaşık, japon şemsiyesi bambu gibi bitkilerle veya aquaponik sistemlerle donatılmış iyi filtrasyonlu akvaryumlarda, balığın ihtiyaç duyduğu vitamin minerallerin eklenmesi kaydıyla oluşturulan sistemler var.

Kısa özet: Balıkların salgıladığı amonyak, filtrede nitrat ve sonrasında nitrata dönüştürülür, bitkiler bu nitratı gübre olarak emer ve su temizlenir. Eksilen vitamin ve mineraller dışarıdan eklenir. Pek tabi düzenli testler ile su değerleri takip edilmeli.

Ben böyle bir sistem kullanmıyorum, su değişimlerimi yapıyorum, bir yandan da denemekte istiyorum. Belki bir gün denenebilir.

Beğenenler: [T]217048,bumega[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir