Su ve ortam ısısı sorunsalı
Öncelikle kaplumbağaların tam yaşını bilmeye imkan yoktur, tabi eğer yumurtadan ne zaman çıktığını bilmiyorsanız. O yüzden bebek, yavru, genç ve erişkin olarak ayrılır genelde. bakıma ve ortamına, güneş ışığına, cinsine ve cinsiyetine, yem miktarına göre boyları değişebiliyor. Yaklaşık 10 cm'e gelmiş bir kaplumbağa 2-4 yaş arası olabilir. Dişilerin daha iri olduğunu hatırlatayım. 12-13 cm gelmiş bir kaplumbağa ise 5-7 yaş arasıdır. Dişiler daha geç erişkinliğe (üreme) ulaşırlar.
Tavsiyem:
yavrular için 29-30 derece su - 32 derece ortam ısısı (ısıtıcı lamba ile sağlanan)
normal 28 derece su - 30 derece ortam ısısı
28 DERECENİN ALTINDAKİ ISILAR SOĞUK SAYILMAKTADIR VE KIŞ UYKUSUNA GEÇİŞ DÖNEMİNİ HAZIRLAR. (istisnalar olabilir ancak risk de olabilir)
hasta ve yavru kaplumbağalar ise erişkinlerden daha sıcak ortamlara ihtiyaç duyarlar en az 29 C olması gerekir.
ne olursa olsun su ısısı en az 23.8 C ile 30 C arasında olması lazım.
ortam ısısının ise en az 23.8 C olması gerekmektedir
Isı konusundaki karışıklığı gördünüz sanırım. Yukarıda 23.8 C yazıyor diye lütfen kimse bu ısıya getirmesin ısıtıcıları. Doğadakı ısı ile akvaryumda bakılan hayvanların ısısı farklıdır.Yukarıdaki ısılarda bir kaplumbağanın hastalandığı görülmemiştir. en azından akciğer enfeksiyonuna yakalanmaz. Hasta kaplumbağalar her durumda 30 derecede tutulmalıdır. Bunun yanında HER ZAMAN TERMOMETRE İLE SUYUN ISISINI ÖLÇÜNÜZ. TAHMİNLE OLMAZ. Çeşitli sitelerde çeşitli farklı açıklamalarvardır. Bazıları açık havada besliyorlar ve kışın içeri alıyorlar bazıları içeride teraryum kuruyorlar. Ancak bizler gibi, daha çok akvaryumda besleyenler için yukarıdaki ısılar uygundur.
KIŞ UYKUSUNA YATIRMAYINIZ.
Kış uykusuna yatırılan kaplumbağalar üşütmüş ve çok hasta uyanıyorlar. Ortamlarını sabit tutarsanız böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Kış uykusu gibi bir gereklilik yoktur. Hayatının devamı için böyle bir zorunluluk yoktur ve çok risklidir. Doğada bunun olmasının tek sebebi başka çaresinin olmamayışıdır. Yani doğada kış uykusuna yatıyor diye insanların soğuk duş alması gibi daha sağlıklı olmuyorlar. bağışıklık sistemleri düşük ısılarda bozuluyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şuna katılmıyorum kış uykusuna yatırmayın. Bende var 10 yıllık kamplumbağa kışın ısıtıcısı yok hiçde olmadı 20 derecede kış uykusuna zaten yatmıyor. Sadece erkek çiftleşmek isteyip dişi istemeyince kuyruğunu ısırdı bağırsakları filan çıktı veteriner dikiş attı o zaman kış uykusuna yatmasın dedi. Eğer kamplumbağanız benimki kadar şişmansa yatınca hiçbir şey olmaz.
Birde ısı 28 derece altında kamplumbağa bakılmıyor mu? Bizimki asla o kadar olmadı şuanda çok sağlıklı. Hiçde hastalık geçirmedi güneşede hiç çıkmazdı kabuğu şuan çok sert ve şişmanlıktan artık kırılacak gibi duruyor. Ben böyle baktım şuan çok sağlıklı bir tane hastalık geçirmedi çiftleşmeyede hazırlandı. Ama şunu söyliyebilirim imkanınız varsa küveti doldurup ayda bir mutlaka yüzdürün. Gelişimleri hızlanıyor.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Fevzi bey öyle diyorsunuz ama kadıköyde eskiden hayvancılarda kışın bile dışarda kalıyorlardı. Yani benim 3 kamplumbağam istisna olabilir ama o hayvanlar kışı nasıl atlatıyorlardı?
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
The water should be kept at a constant temperature of 75-85 degrees Farenheit; colder water temperatures can cause the turtle to attempt to hibernate, which is impossible in captivity, and the turtle will thus drown.
TERCÜMESİ:
Su sıcaklığı 75 85 fahrenayta(24 29 santigrad) sabit olmalıdır; daha düşük su sıcaklıkları kaplumbağanın kış uykusuna yatmasına sebep olur ki bu yapay ortamda (esaret) mümkün değildir ve kaplumbağanın boğulmasına sebep olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Fevzi bey anladım sizi ben sadece gördüklerimi söylüyorum. Kadıköyde eskiden öyleydi hayvanların bulunduğu yer küçük kap içinde su yok yaz kış öyle duruyor..
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Katılmayabilirsiniz tabi. Benim için bir sakıncası yok, ancak kaplumbağalar için olabilir. Tesadüfleri ve istisnaları kural yapmama konusunda uyarıyorum sadece arkadaşları. Zaten yazımda da istisnaların olabileceğini, doğada yaşayan hayvanlar ile esaret altındakiler arasında fark olduğunu ve bunun daha çok bir tavsiye olduğunu belirtmiştim.
Ancak şu da bir gerçek ki, yukarıda verdiğim ısılar ölçüsünde, doğru bakım ile birlikte bir kaplumbağanın hastalandığı görülmemiştir ve çok zordur. Sizin kaplumbağalarınız benim gözümde mucize eseri yaşıyor. Cinsleri nedir? Kırmızı yanak mı? Mauremys caspica mı yoksa emys orbituaris mi? Son ikisi bizim ülkemiz cins kaplumbağaları olup, bakımları ve ısı koşulları tabi ki farklıdır.
Kadıköy'deki kaplumbağaları ise bilmiyorum. Hangisinin ne kadar yaşadığını ise bilemiyoruz tabi. Bir su kaplumbağasının ömrü 25-30 yıl arası değişiyor ve o kaplumbağa mesela 15 yılda ölüyorsa o zaman bir sorun var.
Akvaryum ortamında dişi ve erkek kaplumbağaların beslenmesi ise maalesef yaralanmalara yol açıyor. Özellikle dişi kaplumbağa için bir işkenceye dönüşüyor. Maalesef sizin kaplumbağanız da nasibini almış. Geçmiş olsun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Fevzi bey anladım sizi ben sadece gördüklerimi söylüyorum. Kadıköyde eskiden öyleydi hayvanların bulunduğu yer küçük kap içinde su yok yaz kış öyle duruyor..
Saygılar.
[/QUOTE]
Bir kaplumbağanın akvaryumcuda kalma süresi ortalama bir haftayı geçmiyor. Çok kolay bakıldığına dair yönlendirmeleri de bu sirkülasyonun hızlı olması beklentileri yüzünden. Yani bu kaplumbağalar çok kısa zaman sonra akvaryumcudan ayrılıyorlar.Üzülerek belirtmeliyim ki bir çok arkadaşımızdan aldığımız duyumlar doğrultusunda %80 e yakını bir yıl içinde ölüyor. Böyle olması çok doğal çünkü satışının kolaylaştırılması için o küçük kaplarda herhangi ısıtıcı filtre vs olmadan bakılabileceği salık veriliyor. Sizin kaplumbağanız çok nadir karşılaştığımız oldukça dirençli bir hayvan. Böyle bir hayvana sahip olduğunuz için çok şanslısınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gökhan bey kadıköyde yaz kış kalıyorlar. O kadar fazla hayvancı varken çok fazla kamplumbağa vardı. İster istemez böyle durumlara yol açılıyor.
Bende 2 tane kırmızı yanak var. Şuan dişide problem yok. Artık önceki dişiden öğrendiğim için erkeği haftada 1 saatliğine ayırıyorum akvaryumdan böylelikle çiftleşme isteği ortadan kalkıyor. Ben gördüklerimi ve yaşadıklarımı söyledim. Sizinkiler yanlış demedim katılmıyorum dedim lütfen yanlış anlaşılmasın. Dişi erkek beslemenin tek kötü yanı erkek dişiyi itip yemekleri tek yiyebiliyor ama bende o sorunda yok dişi daha baskın erkeği kovalayabiliyor bile biraz şanslıyım herhalde. Ama ben yeniden kamplumbağa beslersem bütün koşullarını yerine getiririm.
Keşke imkanım olsa bahçeli evim olup bahçesine havuz yapıp sürüyle kamplumbağa beslemek istiyorum. Ama ancak 80 lt akvaryumda 2-3 ayda bir küvette yüzerek hayvanları mutlu etmeye çalışıyoruz. Eğer kamplumbağa resimlerine bakmışsanız benim şişman erkeği görmüşsünüzdür.
Birde ben ilk kamplumbağa aldığımda küçüktüm her çocuk gibi heveslenip almıştım. İki kamplumbağamda tahta bir yerle duvar arasında 2 cm lik yere düşmüşlerdi. 1 hafta içinde orda olduğunu anlamıştık onları ordan çıkarmak için biraz tahtaları kırmıştık. Hayvanlar 1 hafta susuz aç ve ışık almayan yerde yaşadılar. Gene o durumdan bu kadar sağlıklı hale getirdiğim için çok mutluyum.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yok Gökhan bey tepki veya sitem olarak algılamadım. Tabii yeni başlıyanlar böyle uygularsa daha iyi olur bende yazdım yukarıda bende başlasam öyle yaparım. Ben tepki mesajı yazmak istemedim. Eğer yazdıklarımdan o anlaşılıyorsa özür diliyorum.
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
BENİM KAPLUNBAĞAM 7 YILDIR BENDE SANIRSAM BİR DIŞI HER YIL KIŞ UYKUSUNA YATIYOR VE HAVALAR DÜZELENE KADAR HİÇ BİRŞEY YEMİYOR SONRADA TABİ DOYMUYOR AMA HİÇ HASTA OLMADI UMARIM KIŞ UYKUSUNA YATMASINI SAKINCASI YOKTOR
SAYGILAR
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir