Taban Filtresine Karşıyım :)


crstrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 74
crstrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2018 22:53
Taban filtresi ve dip çekimine karşıyım :)(bu konuyu taban filtresinin çoğunlukla aktif toprak kullanan karides bakan arkadaşlar tarafından kullanılıyor olduğu için buraya açtım umarım yararlı olur)Taban filtresi ne kadar gereklidir, bu soruya cevabım çok gerekli olmadığı hatta akvaryum için gerekli olan azot döngüsünün tam çalışmamasına neden olabileceği yönündedir peki bunu neden söylüyorum 1. taban filtresindeki teorik olarak azot döngüsünü engellediğini düşündüğümden 2.taban filtresi kullanmadan ve yüksek taban malzemesi kullanıp yıllarca dip çekimi yapmadan akvaryuma bakmam...peki neden kullanmasına karşı olduğumu açıklamaya çalışayım
azot döngüsünü hatırlarsak:::: hayvansal ve bitkisel protein-----organik içerik----amonyak-------üre(NH3)---nitrosomonas----nitrit(NO2)-------nitrobakter----nitrat(no3)-----anaerobik bakteriler(pseudomonas ve omnibacteria)----önce nitrite daha sonra erimiş ve moleküler azota dönüşür azot ya suda erimiş olarak yada N2 olarak baloncuk şeklinde sudan çıkar(kumun içinden arada sırada çıkan baloncuğun nedeni budur)
nitrosomonaslar ile nitrobakter ler aerobik yani oksijenli ortamda üreyen bakterilerdir ve oksijene ihtiyaç duyarlarnitratı parçalayan anaerobik bakteri olan pseudomonas ve omnibacteria....ise anaerobik(oksijensiz ortamda yaşayan) bakterilerdiryani azot döngüsünün hem oksijensiz hemde oksijenli ayağı vardır ve her iki aşamanında sağlıklı çalışması lazımdır.
yani o2 isteyen bakterilerden su geçirirsek hem akvaryumdaki besini hemde o2 yi bakterinin ayağına getirmiş oluruz getirmezsek bu bakteriler hareketsiz olduğundan bu ihtiyaçlarını gideremez yani besini bulamaz ölürler veya spor formuna dönüşürler uzun süreli elektrik kesintilerinde başımıza gelen şey budur :)))peki o2 siz yani anaerobik bakterilerin neye ihtiyacı vardır adındanda anlaşılacağı gibi oksijensiz ortama peki o yer filtremi hayır peki neresi kum hatta derin kum peki yemeği onlara kim götürüyor::Isaac Newton :) yani yerçekimi hem nitrat dibe çöküyor hemde yem ve dışkı artıkları kum içine katmanlar halinde tortu yaparak bunu sağlıyor...peki ben derin yani kalın katman kavramını nerden çıkardım DSB(deep sand bed) yani derin kum yatağındanburdaki mantıkta yukarıda anlattığım mantıktır ve çoğunlukla deniz akvaryumunda kullanılır sump ın refugium undada kullanan vardır Dr.Ron Shimek denen bir adamın öncülüğünde yaygınlaşan bir sistem hatta amerikada en yaygın sistem de deniyor 10-20 cm kum tavsiye diliyor tane boyutu olarak0,125-2 mm kalibrasyon öneriliyor tabi bu kalibrasyona uymayıp daha büyük kalibrasyonda kum kullanan ve başarıya ulaşanlarda varmış( tabi filtre media larınında anaerobik ortamı sağladığı nı söylüyorlar örn: olarak eheim substrat pro da ama bana çok etkin olarak kolineleşecekleri izlemini vermiyor)
yani sonuç olarak taban filtresi ile çok iyi bakteri yüzeyine sahip aktif toprağımızdan oksijenli su geçirerek bu yararlı organizmaların oluşmasını azaltıyoruz ve nitratı uzaklaştırmayı su değişimine ve bitki ekmişsek onlara bırakıyoruzevimde bulunan 17 lt lik karides ve 120 lt lik karma akvaryumda 8 cm lik lav kırığı ve aquaclay kum kullandım 2 senedir hanımın titiz olması yüzünden dip çekimi yapamadım su değişimini akvaryumun içine sabitlediğim pvc boru ile yaptığım sifonlama mekanizması ile yaptım yani vanayı açıyorum hortumla su balkona sifonlanıyor vanayı kapatıyorum duruyor ve su ekliyorum iki akvaryumdaki canlıların sağlığı ve gelişmesi harika bitki olarak tilki kuyruğu anabias ve gül mevcut en büyük farkı vatozlarımda ve lepisteslerimde gördüm l144 longfin vatozum harika boy attı  boy atması o kadar hızlı oldu ki 9 cm olunca bıyıkları anca çıkmaya başladı(yani kesin dişi derken erkek olduğunu öğrendim) hobihanemdeki cama cam yaptığım vatozlarda büyüme dipte hiç organik atık bırakmadığım halde daha yavaş olduğunu gözlemledim diskus akvaryumumda cama cam olmasına rağmen her gün yüzde 40 su değişimi yaptığımdan bir problem yaşamadım....hobihanemde baktığım 7 çeşit karideste hiçbir zaman dip çekimi yapmadım taban filtresi haricinde her filtrasyon seçeneğini kombine kulandım ve büyüme sağlık gelişim açısından hiçbir sorun görmedim
demem o ki dip çekimi yapmadan ve taban filtresi kullanmadan taiwan melezleri dahil bir çok karides ve balığa bakıyorum en ufak bir filtrasyon ve su değerleri açısından problem yaşamadım tetra nın ölçüm çubuğunda nitrit ve nitrat açısından kayda değer bir artış görmedim seachem amonia alertte üre açısından bir renk değişimine şahit olmadım
taban filtresi kullanan arkadaşlara saygı duyuyorum elbette yararını görüyorlar ama gerekli olduğunu hatta zararlı olduğunu düşünmekteyim















crstr2014-12-27 00:26:20

Beğenenler: [T]199592,EmirA[/T][T]203414,yasarcannn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]118828,s.burus[/T][T]203414,yasarcannn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmirAÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2017
İl: Bursa
Mesaj: 182
EmirAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2018 23:14
Güzel bir yazı olmuş. Amaç doğayı taklit etmek ve bunu yaparken en makul seviyede yapabilmek.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2018 00:02
"azot döngüsünü hatırlarsak:::: hayvansal ve bitkisel protein-----organik içerik----amonyak" bu kısımdan sonrasını okumadım. Yazı daha burada gümlemiş muhtemelen gerisinde daha vahim hatalar vardır.

+1: [T]202876,AmazonDream[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OsmanSezenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/04/2018
İl: Ankara
Mesaj: 328
OsmanSezenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2018 00:27
Peki, madem mantıkla konuşuyoruz. Konuşalım;

Ekstrem akvaryumları saymazsak akvaryumlarımızın derinliği 25 ile 60 cm arasında değişmekte.( 70 80 90 cm olan da var fakat bunlar nadir.) hem hesaplamalarda kolaylık olması hem de herkesin akvaryumu için bir orta değer olduğundan 50 cm’lik bir akvaryum üzerinden hesaplama yapalım. Bitkisiz akvaryumlarda 3 cm kum kullanılır. Bitkililerde ise 5 cm. 5 cm kum kullanılan bir akvaryumda akvaryum hacminin 5/50 yani %10 u kum için ayrılır. Geriye klan % 90 lık kısım ise su, dekor ve üstteki paya ayrılır. Kum kalınlığını 10 cm ila 20 cm arasında tutmak gerektiğini söylemişsiniz. Bu akvaryumun minimum %20 sini maksimum %40 ını kuma ayırmak demektir. Sanırım bu hesap bile dediğiniz yöntemi uygulamanın ne kadar mantıksız olduğunu açıklamaya yeter. Bitti mi ? Bitmedi.

Bu forumda biraz araştırma yaparsanız bu konu defalarca tartışılmış. Üstadların hemfikir olduğu nokta şu; bir akvaryumda yemleme ideal miktarda yapılabiliyorsa, yani dibe çöküp çürüyecek olan yem kalmıyorsa dip çekimi sadece estetik kaygılar için yapılır. Yani, attığınız bütün yem dipte birikmeden balıklarınızın karnına giriyorsa dip çekimi; biriken dışkıyı toplamak, görüntü kirliliğini azaltmak için yapılır. Ancak ben kendi adıma buna asla emin olamam. Attığım dibe çöken yemlerin balıklarımca yenip yenmediğini inanın bilmiyorum. Gözümün bebeği gibi baktığım canlılarımı dipte biriken yemden doğacak bir amonyak patlamasıyla kaybetme riskini alamam. Zaten su değişimi yapıyorum. Yaptığım ekstra iş yalnızca hortumu biraz daha derine daldırmak hepsi bu.

Toparlarsak;
1-Dediğiniz şekilde bir sistem için zaten dar alana hapsettiğimiz balıkların yaşam alanını daha da daraltıyoruz.
2-Kontrolü mümkün olmayan bir değişkene basit bir işlemle varmış gibi muamele ediyoruz ve kafamız rahat oluyor.

Bence dip çekimi kesinlikle daha mantıklı.
[EDIT]OsmanSezen,2018-05-29 00:29:35[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir