Tarçin İle Balık Kızıştırma Zarar


kanayan06Çevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2017
İl: Ankara
Mesaj: 8
kanayan06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2017 19:18
Arkadaslar internette bugün tarçın ile balık kızıstırıldigıni hatta 2 gün içinde yavru alanlari bile duydum ama her balikta ayni etkiyi yapmıyor. Yan etkiside var bazı balıklara kızıştırmak yerine ölumcul bile ola biliyor ben denedim ve az kalsın balıklarimi kayıp ediyordum. Allaha sukur kurtardım sizede önerim sakın balik kızıştırmak için boyle bir sey goze almayın sabırla kendilerinin yavru almasını bekleyin eğer yavru vermezsede allahın takdiri sakın akvaryuma su ve baliktan başka birsey kullanmayın.

[K][/K]AKVARYUMCULUKTA SABIRDAN BAŞKA MADDE YOKK
[EDIT]kanayan06,2017-04-15 19:41:40[/EDIT]

Beğenenler: [T]183318,Meles[/T][T]175579,Sheyda27[/T]
+1: [T]173168,Tunc Berk[/T][T]175579,Sheyda27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 651
Yunus01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2017 20:34
Allah'ın takdiridir demeden önce tarçını incelemek lazım. İki tür genel tarçın var; Seylan ve Çin tarçını. Çin tarçını adı üstü "Çin malı", içerisindeki tanin ve diğer maddelerin miktarı Seylan, yani orjinal tarçınınkinden çok daha farklı, bu onu kontrol etmesi zor ve daha az tercih edilen tarçın formuna sokuyor. Forumda bir Afrika çikleti üreticisinin bu konudaki detaylı gözlemleri var (konuyu bulamadım kendisinden af diliyorum ve ayrıca teşekkür ediyorum). Dileyen oradan inceleyebilir, yavru sayısında değişiklikler olduğu doğru. Miktarı fazla olduğunda öldürücü olabiliyor ama bu zaten bilinen bir bilgi, her tür balık da tarçına aynı ilgi ve tepkiyi göstermeyebilir. Az miktarlarda denemek her zaman daha iyi. 100 litre için 1 kaşığı uygulayan da var, karides akvaryumlarında olduğu gibi kamış kamış atan da... Daha önceleri Orta Amerikan çikletlerimde korkarak denediğim tarçın, şimdi iştah açmada kullandığım bir metod haline geldi. Pek bilimsel içerikli bir yorum olmasa da benim görüşüm budur, saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2017 21:27
[QUOTE=Yunus01] Allah'ın takdiridir demeden önce tarçını incelemek lazım. İki tür genel tarçın var; Seylan ve Çin tarçını. Çin tarçını adı üstü "Çin malı", içerisindeki tanin ve diğer maddelerin miktarı Seylan, yani orjinal tarçınınkinden çok daha farklı, bu onu kontrol etmesi zor ve daha az tercih edilen tarçın formuna sokuyor. [/QUOTE]
Küçük bir düzeltme yapmak isterim. Kasia tarçını en çok kullandığımız tarçın türüdür anavatanı Çin'dir. Seylan tarçını ise pek tercih edilmeyen türüdür bununda anavatanı Sri Lanka'dır.
Kasia'nın tercih edilmesinin nedeni sağlık yönünden Seylan'a göre çok daha faydalı olmasından kaynaklıdır. Seylan ise daha az faydalı olmasına rağmen lezzet ve aroma bakımından Kasia'dan daha lezzetlidir. Adı üstünde Çin malı dediğiniz Kasia tarçını Seylan'dan daha faydalıdır.
[EDIT]Tunc Berk,2017-04-15 21:28:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PoTMÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2017
İl: Izmir
Mesaj: 665
PoTMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2017 21:33
Bende tarçın kullanıyorum tabi iyice süzüp düşük miktarlarda kullanıyorum en ufak bi zararını görmedim ve beyaz benek hastalığını da 2 günde hiç ısı değişikliği yapmadan tedavi ettiğini gözlemledim. Tabi her balıkta aynı etkiyi göstermeyebilir ona birşey diyemem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2017 21:35
Tarcini yalniz mutfaklarda kullanip ,guzel tatlilar yapalim

.Baliklarimizla alakasi olmiyan bir sey ........[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tatonkaÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 9
tatonkaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2017 04:24
Sütlaç ve sahlep varken dimi ama ah birde aşure alllahhh canım da çekti şimdi aşure gece gece karnım gruldadi[:D][:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 651
Yunus01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2017 09:34
[QUOTE=Tunc Berk]
Küçük bir düzeltme yapmak isterim. Kasia tarçını en çok kullandığımız tarçın türüdür anavatanı Çin'dir. Seylan tarçını ise pek tercih edilmeyen türüdür bununda anavatanı Sri Lanka'dır.
Kasia'nın tercih edilmesinin nedeni sağlık yönünden Seylan'a göre çok daha faydalı olmasından kaynaklıdır. Seylan ise daha az faydalı olmasına rağmen lezzet ve aroma bakımından Kasia'dan daha lezzetlidir. Adı üstünde Çin malı dediğiniz Kasia tarçını Seylan'dan daha faydalıdır.
[/QUOTE][URL]https://www.cinnamonvogue.com/Types_of_Cinnamon_1.html[/URL]
Kaynak ingilizce olmakla birlikte sizin dediklerinizi çürütecek bir çok bilgiye ev sahipliği yapıyor. İngilizce ismi Coumarin olan madde (türkçe olarak da kumarin diye geçiyordur tahminimce) bir tatlandırıcı, parfüm endüstrisi malzemesi. Zaman içerisinde alkollerde tatlandırıcı olarak bile kullanılmış ancak bu madde bildiğimiz toksik. Çok detayına inmemekle birlikte Wikipedia üzerinde kaç mg'ının toksik olacağı yazıyor, özellikle hayvanlarda yapılmış deneylerde. Daha önce yaptığım yoruma renk katarak akvaryumda suyu bozan maddeyi bu olarak düzeltiyorum. Seylan ve dediğimiz Çin tarçınındaki Coumarin miktarları çok değişik ve Seylan bu maddeyi içermesi bakımından en düşük değerlere sahip olduğu için aynı zamanda en sağlıklısı. Üstelik okuduklarıma göre çok daha aromatik, ki ben gurmemiyim ki bu tarçını bir görmüş koklamış olayım, o yüzden şimdilik o konuyu bir kenara bırakıyorum[:)] Attığım kaynakda bu maddenin tarçın türlerinde ne kadar bulunduğu, Dünya Sağlık Örgütü'nün konu üzerine yaptığı yorumların hepsi var. Akvaryumlar örnek gösterilmemiş olsada hayvanlar için çok toksik olduğu bilinen bu maddeyi daha az kullanmakta anlaşılmayacak ne olabilir ki? Seylan tanin olarak daha zengin ve Coumarin açısından da fakir bir tarçın olarak daha güvenli olacaktır kendi görüşlerimce, konuya katıldığınız için teşekkür ederim üstadım[:iyi:]

[QUOTE=tatonka]Sütlaç ve sahlep varken dimi ama ah birde aşure alllahhh canım da çekti şimdi aşure gece gece karnım gruldadi[:D][:D][/QUOTE]
Sabah sabah tarçınlı elma geldi aklıma[:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2017 09:59
[QUOTE=Yunus01][URL]https://www.cinnamonvogue.com/Types_of_Cinnamon_1.html[/URL]
Kaynak ingilizce olmakla birlikte sizin dediklerinizi çürütecek bir çok bilgiye ev sahipliği yapıyor. İngilizce ismi Coumarin olan madde (türkçe olarak da kumarin diye geçiyordur tahminimce) bir tatlandırıcı, parfüm endüstrisi malzemesi. Zaman içerisinde alkollerde tatlandırıcı olarak bile kullanılmış ancak bu madde bildiğimiz toksik. Çok detayına inmemekle birlikte Wikipedia üzerinde kaç mg'ının toksik olacağı yazıyor, özellikle hayvanlarda yapılmış deneylerde. Daha önce yaptığım yoruma renk katarak akvaryumda suyu bozan maddeyi bu olarak düzeltiyorum. Seylan ve dediğimiz Çin tarçınındaki Coumarin miktarları çok değişik ve Seylan bu maddeyi içermesi bakımından en düşük değerlere sahip olduğu için aynı zamanda en sağlıklısı. Üstelik okuduklarıma göre çok daha aromatik, ki ben gurmemiyim ki bu tarçını bir görmüş koklamış olayım, o yüzden şimdilik o konuyu bir kenara bırakıyorum[:)] Attığım kaynakda bu maddenin tarçın türlerinde ne kadar bulunduğu, Dünya Sağlık Örgütü'nün konu üzerine yaptığı yorumların hepsi var. Akvaryumlar örnek gösterilmemiş olsada hayvanlar için çok toksik olduğu bilinen bu maddeyi daha az kullanmakta anlaşılmayacak ne olabilir ki? Seylan tanin olarak daha zengin ve Coumarin açısından da fakir bir tarçın olarak daha güvenli olacaktır kendi görüşlerimce, konuya katıldığınız için teşekkür ederim üstadım[:iyi:]
[/QUOTE]
Yazdıklarınız doğru fakat beni çürütmüyorsunuz. Araştırmaya zaman ayırdığınız belli "Kasia Tarçını'nın Fito-farmasötik(bitkisel ilaç) olarak kullanımında sağlığa faydasını Seylan ile karşılaştırdığınızda ortak noktada buluşacağımızı düşünüyorum.

Sizin paylaşımınızın diğer tarçınlarda fazla kullanımda insan/hayvan üzerinde olumsuz etki yarabilecek bir maddenin Seylan'da bulunmadığı ifade ediliyor.
Bunu şöyle düşünmek gerekiyor, bütün şartları eşit saydığımız bir durumda penisilin tedavisine ihtiyacınız varken daha güvenli diye aspirin kullanmak gibi. Risk az evet ama doğru orantılı olarak fayda oranıda düşüyor.

Ben akvaryum ortamında tarçın kullanımına her şekilde karşıyım, sadece bilgi paylaşıldığı için düzeltme ihtiyacı hissettim. [EDIT]Tunc Berk,2017-04-16 10:00:00[/EDIT]

Beğenenler: [T]165586,Yunus01[/T]
Teşekkür Edenler: [T]165586,Yunus01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir