Tropheus Bakımı


Brk_yrtsvrÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2016
İl: Tekirdag
Mesaj: 281
Brk_yrtsvrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2016 15:24
Akvaryum Suyu
İlk kurulumda, akvaryum musluk suyuyla doldurulduktan sonra, en az 4 haftalık süreyle, hava taşı ve dış filtre çalıştırılarak sudaki azot döngüsünün oluşması ve suyun balığın yaşayabileceği düzeye gelmesi için dinlendirilmeli, 4 haftanın ilk 2 hafta sürecinden sonra, bir çift tropheus akvaryuma konularak, yararlı bakterilerin oluşması için temel bir adım atılmalıdır.Tropheuslarda, Suyun PH oranı 7.5-9.5 arasındadır.Ancak, Ph'ın 8.0 'da sabitlenmesi, balık sağlığı açısından çok önemlidir.Ph testleri ile dinlendirme sürecinde PH'ın sabitlenmesi sağlanmalıdır.Ayrıca ilk kurulumda özellikle amonyak testlerinin yapılması gerekmektedir.

Tropheuslar, 23-27 Derece arasında ısıya tolero balıklardır.Akvaryumda ısının 26 derece olması uygundur.Sıcaklıkta ani değişimler yaşanmamasına dikkat edilmeli ve mevsimlere göre değişen oda sıcaklığına göre, akvaryumda sabit 26 derecelik bir ısının olmasına özen gösterilmelidir.

Tropheus Seçimi ve Sosyal Huzur
Tropheuslar kendi türlerine karşı oldukça sert balıklardır.İyi bir koloni oluşturmak için, 450 litrelik bir akvaryumda en az 4 düzine tropheus yavrusu ile hobiye başlanmalıdır.Balıklar büyüdükçe baskın olan erkekler akvaryumdan çıkarılarak balık sayısı azaltılmalı ve örneğin 4 erkek 20 dişi şeklinde bir koloni kurularak sosyal bir ortam oluşturulmalıdır.Sert mizaçlı bu balıkların akvaryumda yaratacağı huzursuzluklar ve birbirine agresif davranışlarda bulunmalarından dolayı meydana gelebilecek yaralanmalar ve ölümleri engellemek amacıyla, akvaryum bol kireçtaşı kayalardan oluşturulacak kayalarla dekore edilmeli, bu kayalar akvaryumu 4-5 bölüme ayırdedercesine akvaryum içinde gruplar şeklinde yerleştirilmelidir.Böylece özellikle baskın erkeklerin kavgalarını önlemek ve dişilerin saklanmalarını sağlayarak, sosyal huzur yolunda gerekli tedbir alınmış olacaktır.

Tropheusların Beslenmesi
Tropheuslar doğal ortamlarında kayalıklar üzerindeki yosunları ve uzayan bitkileri yiyerek beslenmektedirler.Yani otçul balıklardır.Bu sebepten genel bir kanı, yosun kazıyıcılar olarak bilinen bu türler için, akvaryumun çok aydınlatılması ve tropheusların yüksek ışık sebebiyle kayalarda birikecek yosunları yiyerek beslenmesi düşünülmektedir.Ancak böyle bir yöntem oldukça sağlıksız bir yöntemdir.Elbette standart bir ışıklandırma ile oluşacak yosunlar balıklarınız tarafından yenecektir ancak beslenme için bu tür bir yöntemin seçilmesiyle,fazla ışıklandırma, akvaryumunuzdaki suyun değerlerini tehdit eder duruma gelecek, camlarda, kumda ve kayalarda yosunlaşma ve aşırı kirliliğe sebep olacaktır.

Besleme yapılırken sprulina granül ve pul yemler tercih edilmelidir.(Yosun ağırlıklı yemlerle besleme yapılmalıdır.)Özellikle yavru tropheusların beslenmesinde protein ağırlıklı yemlerin kullanılmaması gerekir.Daha sonraki dönemlerde, içinde %5 sprulina barındıran bitkisel ve protein karışımı yemlerle besleme yapılabilir.Tamamen protein ağırlıklı granül yemlerle beslemek balıklarınızın ölümüne sebep olabilir.

Kaynatılmış ıspanak, konserve bezelye ve taze kabak küçük dilimlere bölünerek diyet takviyesi yapılabilir.

Tropheuslarda, proteinlerin bağırsaklardan emilimi oldukça güç olmaktadır.Aslında yosun ağırlıklı yemlerde bile durum farksız olmasna rağmen, sindirim biraz daha kolaydır.Tropheusları beslerken sık besleme yapılmalı, her beslemede ise yem miktarı düşük tutulmalıdır.Aşırı yemlemeden kesinlikle kaçınılması gereken bir balıktır.Yemleme sırasında oldakça iştahlı davranışlar sergileyen balıklar, çoğunlukla yeni başlayan akvaristleri yanılmakta ve aşırı besleme sonucu
ölümlerle sonuçlanan yıkımlara sebep olmaktadır.

Tropheuslarda Üreme
Üretme amacıyla bakımı yapılacak tropheus akvaryumunda, melezlemeyi önlemek amacıyla, tek tür tropheus kolonisi kurulmalıdır.Erkek ve dişi ayrımı yapmak çok zordur.Erkeklerde, genelde dudaklar büyük ve daha kıvrımlı bir burun yapısı vardır.Erkekler dişilere oranla daha çabuk gelişme gösterirler.Özellikle, akvaryumdaki baskın erkek daha renklidir.

Ağızda kuluçka yöntemi le üretim sağlanır.Ağızda kuluçka dönemi 4 haftalık bir süreyi bulabilir.Yumurtalar hacimce oldukça büyüktür ve 8-10 kadar yavru alınabilir.Tropheuslar genellikle kendinden hacimce çok küçük balıklara saldırgan davranışlar göstermese de, yavruların akvaryumdan çıkarılması daha sağlıklı olacaktır.

Yeni doğan yavrulara yosun ağırlıklı pul yemler ezilerek verilmelidir.

Bloat Bilmecesi
Tropheuslarda en çok karşılaşılan ve sonu genelde yıkım olan hastalık bloat(Karnın şişmesi ve balık pullarının kabarması) hastalığıdır.Hastalığa sebep olan parazitler ve hastalığa yol açan sebepler halen büyük soru işaretidir.Genel kanı olarak, tropheusların protein ağırlıklı yemlerle beslenmesinden kaynaklı bir hastalık olarak ortaya çıktığı, aşırı beslenmeninde bloata sebep olduğu söylensede, çoğu akvaristler programlı ve bitkisel yemleme yapsa da bu hastalıkla karşılaşmışlardır.Bu yüzden bloat hastalığının temelinde sağlıksız su ve stres yatmaktadır.Tropheus akvaryumlarında çok iyi bir filtrasyon sistemi olmalı, bilinçli ve düzenli kısmi su değişiklikleri yapılmalı, yapılması gereken testler atlanmamalı ve balıkların beslenme biçimleri çok iyi programlanmalıdır.

Tropheuslarla Karma Akvaryum Oluşturulabilir mi?
Tropheusların kendi türleriyle karma bir akvaryum oluşturulması mümkündür.Tropheus Dubaisi dışındaki diğer tropheus türlerinin melezlenmesini önlemek amacıyla, tek tür olarak bakılması daha sağlıklı olacaktır.Ülkemizde ve Avrupa'da , Malawi Gölü Cichlidlerinden orta ölçekli hap türlerle, davranış bakımından benzerlik gösteren Pseudotropheus türleri ile karma tropheus akvaryumlarına rastlanmaktadır.Ancak böyle bir karma akvaryum oluşturulurken, Malawi Cichlidleri ile Tropheusların beslenme programı iyi planlanmalıdır.


Vücut Yapısı
Büyüklükleri 12 ila 16 cm ve güçlü göğüs yapılarına sahiptirler, Belirgin renklere sahip olan tropheus türleri genel olarak siyah arka plan olmak üzere gri-kahverengi arka renk tonlarına sahiptirler, özellik olarak vücut renklerine bağlı göğüs yüzgeçlerinde belirgin renkler ve renkli noktalar bulunur. ana ton üzerindeki renkler başka cinslerinde çaprazlama renklerden olusmuştur. Ağız yapıları geniş olmasına rağmen, derin bir ağız biçimi yoktur, ağızda iki yada üç adet sivri dişler mevcuttur. Buna bağlı olarak cinsiyet ayrımı ve Sexualdimorphismus(Eseysel dimorfizm) bu türlerde pek belirgin olmamasına rağmen dişinin erkek balıktan cinsel şeriti daha büyüktür.

Yaşam biçimi ve beslenme
Bir çok akvarist sitelerinde Tropheus ların yaşama alanı (Habitat) tam olarak anlatılmamıştır. Kayalık denilip geçilmiş ama pek ayrıntıya girmemişlerdir. Bazi belgeler ve fotoğraflarla birlikte sizlere ileriki zamanlarda görsel ve belgesel olarak sunacağız. Tropheus türü çiklitleri habitat olarak Tanganyika Gölü' nün doğu kısımlarında yaşar ve endermik bölge olarak yaşadığı alanda milyonlarca saklanma yerleri mevcuttur. Sualtı yüzeyi olarak 63 mm den büyük yuvarlak şekil almış çakıl yüzey (Cobble ingilizce, Geröll almc.), buna bağlı olarak onlarca metre yükseklikte keskin ve genişliği devasal olan gölde, bloklar halinde oluşmuş kaya dağlarıdır. Bu kaya Dağları çakıllarda olduğu gibi Tropheusların saklanma yerleridir.

Yuvarlak şekil almış çakıl yüzey koyu renkte oldugu için suyun dip yüzeyine gelen Güneş ışınları bu çakıllarda yosunlanmaya ve değişik bitkilerin büyümesine neden olmuştur. Böylece tropheuslar milyonlarca yıl önce oluşmuş bu habitatda yosunlarla otcul olarak beslenmektedirler. Burada çakılların koyu renkte bulunması suya vuran Güneş ışınlarının çakıllara daha iyi etki ederek çok çabuk yosunlanmasına sebeb olur. Bu bağlamda tropheuslarda özel olarak form almış ağız yapısı yosunlarla beslenmelerinde büyük bir rol oynar. Bitkisel besinlerle beslenen balıklar Tanganyika' da 15 yıla kadar yaşayabilmektedir. Bu nedenle Tropheuslarsadece bitkisel yemlerle beslenmelidirler.Örneğin: Spirulina çeşitinin her türü olan vejeteryan yemler verilmelidir.

UYARI: Tropheuslara kesinlikle kırmızı (etçil) sinek larvası gibi hayvansal yiyecek vermeyiniz!Hayvansal yemler bağırsaklarda geri dönüşü olmayan problem göstererek ölüme yol açar!

Üreme, dölleme, kulucka, yetiştirme
Tropheus çiklitleri ovophile (ağızdan kuluçka) yöntemiyle ürerler. buda demektir ki Dişi yumurtaları kendi ağızında kuluçkaya yatırır. Üremek icin birbirlerini seçen erkek ve dişi düz bir alanda tüm vücut hatlarıyla titreyerek (üremek için, kur yaparak) kendi etraflarında dairesel bir biçimde dönerler, hazır olan dişi, düz bir alanda yumurtalarını bırakır ve anında hemen ağızına alır, sonra ciftler "T" formu alarakerkek; erkek üreme kapakçığından dişinin ağızında bulunan yumurtalara spermlerini bırakarak döller. Dişi balığın ağızında en fazla 25 yumurta bulunur. Bu sayı ortalama 5-15 arasında da olabilir. Dişinin ağızında döllenen yumutalar ortalama 28 gün süreyle anne ağızında kuluçkaya yatırılır. Kuluçka sonunda çıkan yavrular 10 ila 12 mm boyundadır.[EDIT]Brk_yrtsvr,2016-12-25 15:38:26[/EDIT]

Beğenenler: [T]31881,sadıklı[/T][T]174666,Shark_Attack[/T][T]192166,Serh@t[/T]
Teşekkür Edenler: [T]174666,Shark_Attack[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YYILDIZ51Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2009
İl: Nigde
Mesaj: 6194
YYILDIZ51Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2016 16:26
Paylaşım bilgi amaçlı iyi olmuş. Umarım üyelerimiz okur.

Beğenenler: [T]182670,Brk_yrtsvr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Brk_yrtsvrÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2016
İl: Tekirdag
Mesaj: 281
Brk_yrtsvrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2016 21:46
[QUOTE=YYILDIZ51]Paylaşım bilgi amaçlı iyi olmuş. Umarım üyelerimiz okur. [/QUOTE]saolun temennimiz de okumaları umarım okurlar ve bilgiler işey yarar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2016 22:45
Teşekkürler, kendi yazınız değilse lütfen kaynak linkini veriniz. İyi akşamlar.

Beğenenler: [T]182670,Brk_yrtsvr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat21Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 26/12/2015
İl: Diyarbakir
Mesaj: 369
Murat21Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2016 23:43
Allah razı olsun cok güzel bi paylaşım

Beğenenler: [T]182670,Brk_yrtsvr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

urdaquaartdesignÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]3,1,157881[/C] [C]2,3,157881[/C]
Kayıt: 10/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 3997
urdaquaartdesignÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2016 07:43
Bilgilendirme için Teşekkürler.

Beğenenler: [T]182670,Brk_yrtsvr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Brk_yrtsvrÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2016
İl: Tekirdag
Mesaj: 281
Brk_yrtsvrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2016 21:36
[QUOTE=Nabukatnezar]Allah razı olsun cok güzel bi paylaşım[/QUOTE]saolun murat bey yararlı olduysa ne mutlu bana

Beğenenler: [T]181140,Nabukatnezar[/T]
Teşekkür Edenler: [T]181140,Nabukatnezar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir