Tropheus Fiyat Farkları
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 15:04
Merhaba. Tropheus çoğu hobici için maliyeti çok yüksek ve beslemesi çok zor bir tür. Bunun da çeşitli nedenleri var. Malavi ve diğer tanganika türlerine göre daha az ve zor yavru veriyor. Bir koloninin fiyatı yavru alıp büyütseniz de damızlık olarak alsanız da yüksek fiyatlara mal oluyor. Ülkemize yeni giren türler çok daha pahalı. Peki tropheusların kendi türleri arasındaki fiyat farkı neden kaynaklanıyor. Pahalı olan türler gerçekten çok daha güzel olduklarından mı daha pahalı yoksa az bulunduğundan mı? Önemli olan akvaryumumuzda güzel bize zevk veren balıklar beslemek mi yoksa nadir bulunan türlerin koleksiyonunu yapmak mı? İkola,bemba neden artık ilgi görmezken, kasakalave.ilangi ve benzer türler çok fazla rağbet görüyor. TEŞEKKÜRLER.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 15:12
Yeni türler piyasaya ticari beklentilerle pahalı olarak giriyor.Üretilmedikleri için ithal getiriliyor.Hobistlere ulaşana kadar kaç el değiştiriyor.Fiyatı üzerine fiyat biniyor.Akvaristlerce eski türlere göre daha çok rağbet görüyor.Buda ayrıca fiyatlarını artırıyor.Aynı durum malawide de var.Zamanında sarı prenses,yunus neydi ne oldu.Demasoni bir ara çok kişi tarafından beğenildi alındı.O zaman fiyatları mesela sarı prensesten kat kat fazlaydı.Sonra çok kişi tarafından üretildi.Yavru sayısı arttı ve fiyatları şuan belli.Kısaca bu iş biraz yeni tür enflasyonundan kaynaklanıyor...
gozturk 2009-12-21 15:21:34
Ancak özellikle şunuda belirtmek isterim.Sitemiz gibi paylaşım ortamları bu hobinin öncelere göre daha bilinçli halde yapılmasına çok fazla olanak verdi.Kendini geliştiren hobicilerin tanklarında yeni türleri görme isteğide bu sayede tetiklendi.Beğeniler arttı.Çıta yükseldi.Buna bende dahilim.Show tankları gündeme geldi.Bitkili tanklar bunu tetikledi vs vs derken arz arttı.Arzı karşılamayı hedefleyen akvaryumcuların reyonlarında yıllar önce japon,melek,lepistes,yunus,kılıç,moli vs varken bugün durum ortada...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 18:33
Mehmet Bey;
Tropheus türlerinin nadirliği ve fiyat yüksekliği; bir dişiden ortalama 90 günde ortalama 7-12 arası yavru alınabilmesi ve yurdumuza yeni giren bir tropheus türünün bu oranda geç yaygınlaşması anlamına geliyor.Büyütmek de gerçekten zevk ve sabır istediği için yeni anaçların oluşumu zorlaşmaktadır.Yurt dışından ithal balıklar içinse bilinen türlere kıyasla gerçekten servet ödenmektedir.Önemli olan pek tabiki görsel zevk fakat gözünüz gibi baktığınız anaçlarınız yavruladığında, yavruları talep olmadan koyacak yer bulamıyacağımız da bir gerçek...Bu gerçek doğrultusunda talepde nadir türlere kaymaktadır.Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 21:09
Tropheuslarin bazi turlerinin fiyatinin ucuz olmasi (ikola,bemba,duboisi,chimba gibi) uzun zamandir Turkiye`de satilan turler olmasi ve hem akvaryumcularda hem hobicilerde yavrularin uretilerek yerli uretim satilmasindan kaynaklaniyor.
Hobideki arkadaslarimizin nadir tur beslemek, kimsede olmayan ya da az olani beslemek gibi bir anlayislari olmasindan dolayi, tropheus beslemek icin alan arkadaslarimizin cogunun bilgisinin yetersiz olmasindan dolayi ya da yeterince arastirmamalarindan dolayi ya da `ya tutarsa` anlayisi ile yetersiz kosullarda tropheus beslemeye calismalarindan dolayi da baliklari birakin uretmeyi yasatmayi bile basaramamalarindan, surekli bir balik sirkulasyonu var. Ithalatcilarin ithal ettiklerinden cok balik burada telef oluyor. Arz talep yuksek ithalatci sayisi da cok az olunca yerli uretimi olmayan baliklarin fiyatlari da cok ucuk seviyelere geliyor. Biraz arastirdiginiz zaman yurt disinda yetiskin tropheus fiyatlarinin 15-30 dolar arasinda degistigini gorursunuz. Turkiye`ye girisi ve maliyetleri de hadi 40-50 dolar olsun. Arz talep fazla olunca buradaki balik basina satis fiyatlari tabiiki 80-100 dolarlari buluyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir