Tropheus Genel Bilgilendirme(Sıkça sorula
Merhabalar,
Tahmin ediyorum ki bu konu başlığıyla benzer ve/veya aynı bilgileri içeren bir çok başlık bulunabilinir. Ancak "Arama" fonksiyonu pek kullanılan bir opsiyon olmuyor yeni başlayan arkadaşlarımız için. Anlayışla karşılıyorum çünkü benzer heyecanı yaşamış bir üyeyim. Bu konu başlığında basit ve uygulanabilir maddeler yer almaktadır. "Ben yaptım bu nedenle doğrudur" sonucunda çıkan bir başlık değil 4 senelik akvaristlik geçmişimde okuduğum ve yararını gördüğüm tecrübelerden ve/veya çok daha tecrübeli kişilerin çalışmalarından elde edilmiş bilgilerdir. Cümle ikilem içeriyor gibi gözüksede nüans "BİLGİ" kelimesindedir.
A- AKVARYUM SEÇİMİ:
Maddi imkanlar söz konusu olduğundan üst sınırı yoktur. Alt sınır 120*60*50(y) cm ve boş su hacmi 360 lt dir. İdeal cam kalınlığı 10 mm olmaktadır. Öncelik can sağlığı ve aile huzuru olduğundan bu kalınlık ideal seçilmiştir. Satın alırken mutlaka bilen bir firmaya veya usta bir akvaryum imalatçı şahsiyete başvurulmalıdır.Alt limit olarka verdiğimiz akvaryum hazır imal edilmiş olarak bir çok ismi tanınmış kalitesi belli firma ürün gamında bulunmaktadır. Üst limit olmasada genişliğin yükseklikten daha önemli olduğunu belirterek bir sonraki aşamamıza geçebiliriz.
B- AKVARYUM FİLTRELEME :
Tropheus akvaryumlarında filtrelemede de üst limit bulunmamaktadır. Alt limit, akvaryumunuzun boş su hacmini saatte 3 ile 4 defa çevirebilecek bir filtreleme methodu olmalıdır. Örnek vermek gerekir ise yukarıdaki alt limit akvaryumumuz için ideal filtreleme seçeneği 360*3=1080 lt/s veya 360*4=1440 lt/s olmalıdır. Boş hacim hesaplamamızın nedeni çeşitli marka filtrelerin üzerindeki litre/saat oranlarının nasıl ve hangi değişkenler kullanılarak hesaplandığını çoğu zaman bilemememizden kaynaklanıyor. Bu oran yükseldikçe filtrenizinde hacmi değişeceğinden müdahale zamanınız uzayacak ve sizin bu hobiye ayıracağınız boş vaktinizi sürekli işgal etmeyecektir. Sürekli müdahale canınızı sıkıp sizi ve/veya ev ahalisini soğutabilir. Alt limit akvaryumumuza iki adet dış filtre kullanabilirsiniz. Ancak ideal olan mümkün olduğunca saatte 1080 veya 1440 litreye yakın bir dış filtre edinip onu daha ufak bir diğer dış filtre ile desteklemektir. Bir diğer seçenek sumptır. Daha yüksek filtreleme imkanı gereksede kolay müdahale imkanı bu seçeneği daha cazip kılmaktadır. Sump için kullanılacak su pompa motoru seçiminde ise alt limit akvaryumumuz için ideal devir daim ölçüsü saatte 1750-2000 litrelik olanlar dikkate alınmalıdır. Sumpın dezavantajları ses ve kokudur. Çeşitli tedbirler ile su sesi kesilebilsede koku çok azalsada maalesef olacaktır. Bunun içinde çeşitli çözümler olabilir. Araştırılmalıdır. Filtreleme akvaryum ölçüsü gibi pazarlık konusu yapılabilecek bir madde değildir. İç filtre çoğu zaman ideal bir destek gibi gözüksede müdahale için akvaryum içine temas gerektiğinden ve kimi zaman çok yer kaplayıp görüntü kirliliğine sebep olabiliyor. Bu büyüklükteki bir akvaryum içinde iç filtre olmazsa olmaz bir durum olmadığından yerine kaba pisliği dış filtrenize yöneltebilecek bir dalga motoru kullanılması daha uygun bir tavsiye olacaktır. Yada maddi imkan söz konusu oldugundan uygun bir iç filtre kafa motorunuda ucuna uygun aparatla bu mahiyette kullanabilirsiniz.
C- AKVARYUM IŞIKLANDIRMA, ISITMA VE HAVALANDIRMA :
Işıklandırma önemli konulardan biri olup hassasiyet gösterilmesi gereken konuların içerisindedir. Cıvıl cıvıl gözüken bir ışıklandırma olmamalıdır. Aydınlık ile loş arasında bir tercih yapılması idealdir. Mavi ışık kullanılmamalıdır. Çoğu zaman stresin başlıca kaynağı mavi ışık olmaktadır. Daylight gün ışığı ideal seçim olmaktadır. Ayrıca akvaryumunuzun konumu direkt olmasada gün ışığı alabiliyorsa ve sizin içinde ortam uygun ise bu ışığın akvaryumunuza vurması güzel olacaktır. Kesin bilimsel faydası ispatlanmamış olsada balıkların rahatsızlığı gözlemlenmiş bir bilgiyede ulaşılmamıştır. İnsanoğlu için gerekli ise düz mantık yürütülerek uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca akvaryumunuzda ışıklandırma sistemine yüklenmemiş olup elektrik masrafınızı azaltacak bir yöntemdir. Tabiki desteklenmesi gerekmektedir. Akvaryumunuzun ışıklandırmasını gün ile doğru bir orantıda yapmak en ideali olmaktadır. Kısaca güneş doğduktan ve akvaryumunuz hemen hemen aydınlık bir ortama kavuştuktan 1-2 saat sonra yanması ve hava tam kararmadan 1-2 saat önceden kapatılması buna en iyi örnektir. Balıklarınız birden akvaryum ışığına maruz kalmamalı ve direkt karanlık ortama geçmemelidir. Stres yaratacak her faktör yokedilmelidir. Ayrıca akvaryumunuzda bu sayede az çok yaz kış uygulamasıda yapabilirsiniz.
Alt limit akvaryumumuz için 300 wattlık bir ısıtıcı idealdir. İdeal ısımızında 25-27 arası olduğunuda belirtmek isterim. Uygun kaliteli bir civalı derece ile yada elektronik el cihazları ile ısıyı takip edebilirsiniz. Civalı kullanılacaksa akvaryumun her iki tarafına birer adet yerleştirilmesi uygun ölçüm için doğru bir seçim olacaktır. Sumplı akvaryuma sahip iseniz ısıtıcıyı sumpta kullanacak iseniz bir adette sumpa civalı derece koymak ideal olacaktır. Yaz aylarında yükselen hava sıcaklığı akvaryum ısımızı yükseltmektedir. Bunu düşürmek için sabit bir sistem seçimi yapılmak zorundadır. Aksi halde ısı dalgalanmaları balığınıza zarar verecektir. Bunun için bilgisayar fanlarının kullanıldığı sistemler uygun görülmektedir. Akvaryumlar için üretilmiş soğutucular bulunmaktadır. Kullanılması daha uygundur. (Not: Yazım en ucuza tropheus besleme nasıl olur amacı gütmemektedir. Sadece ideal olanı sunmak ve tercihleri akvaristlere veya akvarist adaylarına sunmaktır.)
İdeal filtrelemeye sahip ve iç filtre/dalga motoru ile desteklenmiş akvaryumlarda hava motoru kullanılması zorunluluk değildir. ELinizde var ise kullanmanızdada bir zarar bulunmamaktadır. Sudaki oksijenin artırılması biyolojik döngüyede destek sağlamaktadır.
D- AKVARYUM DİZAYNI VE TABAN KUMU SEÇİMİ:
Bir diğer önemli konuda bulunmaktayız. Kum tercihimiz, akvaryum suyumuza suyun sertliğini düşürmeyecek bir kum olmalıdır. İdeal olanlar aragonit, mercan kumu, midye kırığı ve silis kumdan biridir. Kuartz suya salınım yapmadığından tercih edilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus kum kalınlığınız 0 (sıfır) veya sıfıra yakın ölçülerde olmalıdır. Tropheus ağzına oynamak için kum almaz. Sindirim sisteminin bir parçası olarak kullanıldığı makalelerde belirtilmiştir. Bu nedenlede Ca+ içeren kumlar daha doğru tercih olacaktır. Akvaryumunuzda baskın erkeğinizin ayrıca çiftleşmek istediği alana bolca kum taşıdığınıda gözlemleyeceksinizdir. Renk deniz kumuna yakın renk olması en uygun olanıdır. Beyaz veya siyah tonlu kumlar balığınızın renk göstermesine engel teşkil edebilir ve strese neden olabilir. Unutulmamalıdır ki doğa bir döngüye sahiptir ve hemen her balık hem avcı hem av olabilmektedir. Bu nedenlede kendisinin aşırı hedef olarak gözükebileceği tablolarda balık strese girmektedir.
Tabana koyacağınız kumunuzun akvaryum içindeki yüksekliğide çok olmamalıdır. Bunun Tropheusla ilgisi bulunmamasına rağmen bitki akvaryumu olmayacağından ve derin kum yatakları anaerobik bakteri yuvaları olarak oluşabilmekte ve ileride kum ile çok oynadığınızda bu bakterilerin tehlikeli bir ürünü olan H2S gazını açığa çıkartma ihtimalizin olabilir ve balıklarınızın toplu ölümüne sebep olabilirsiniz. 2 cm lik bir kalınlık idealdir.
Kaya seçiminiz ise tehlikeli ağır metaller içermeyen güvenirliği belli olan yuvarlak hatlı keskin kenarları olmayan kayalar olmalıdır. Lav kayaları belirli riskler taşımaktadır. Çıktığı bölgede bulunan suya salınımı olabilecek metaller içerebilir. Bu nedenle sorumluluk içermemesi için önerilmemektedir. Beyaz kalsiyum taşlarıda uygun olup yosunlanma olduğunda çokta görsel bir sunum yapmamaktadır. Tamamını kaplayabiliyor ise o zaman görüntü çok daha güzel olmaktadır. Son zamanlarda fosil kayaları kullanılmaktadır. Herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. Koyu renkli kayalar tercih edilmelidir. Ve kayalarımızın akvaryumumuzun temizliğine ve sağlamlığına etkisini bertaraf etmek için ise direkt taban camı üstüne koymadan altlarına salınım yapmayacak strafor veya pleksi konularak dizayn yapılmalı ve kum daha sonra konulmalıdır. Böylece kayalarımızın altları pislik toplama merkezi olmayacaktır.
Kaya dizaynımıza gelirsek eğer tamamen kişisel zevk meselesi olsada unutulmaması gereken birkaç hususu belirtmek isterim. En ideal dizayn iki ayrı taş öbeği oluşturmaktır. Tropheus Mbuna türlerinden olmadığından mağara tarzı yerine kanyon tarzı dizaynlar en ideali olmaktadır. Taşlarınızı yan yana dizerek kanyonlar oluşturabilirsiniz. Bu iki taş öbeği arasını minimum 30 cm olarak belirlemeniz kavgaların ölümcül olmamasını sağlayacaktır. Akvaryumunuzda bir öbeği mutlak baskın erkeğiniz alacaktır.(Not: Alırken boylara dikkat edilmez ise baskının dişi olma ihtimalinide doğurabilecektir.) Bu öbek diğer öbekten daha az kaya içermeli ancak seçtiğiniz kayalar arasında en yüksek olanın bu öbekte kullanılması daha uygun olacaktır. Ayrıca alfa balığınızın üreme ihtiyacını giderebileceği üstü düz bir kayanın bu öbekte olması ve aşırı su dalgalanmasının olmayacağı bir yere yerleştirilmesi önerilerim arasında olacaktır. Kayalarınızın üstü zaten bu düzlüklere sahip ise o en doğru seçimi yapacaktır. Bu konuda ayrıca itina göstermenize gerek kalmayacaktır. Yumurtalar bezelye büyüklüğünde olsada oldukça hassas yapıya sahiptir. Bu nedenle kumunuzun türü bilinmemekte olup üreme esnasında kum üstüne dişi tarafından bırakılabilecek yumurtaların zarar verebilecek yapıya sahip olma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle kaya üstleri en ideal üreme yeri olacaktır. Kayalarınızı dizer iken ufak çaplı kayalarıda seçiminiz arasında bulundurmanızda fayda vardır. Doğal yollarla yavru alımı yapmak istiyorsanız onların saklanması ve diğer anaçların onlara ulaşamamasını sağlayacak bir dizaynı hem alfa balığın olduğu bölgede hemde diğer bölgede kullanmak uygun olacaktır. Diğer kaya öbeğinizin daha yayılmış bir görüntü çizmesi uygun olacaktır.
E- BİTKİLENDİRME:
Tropheus akvaryumlarında bitki şart değildir. Kendimizce oluşturmak istediğimiz biyotop ise Tanganyika gölü kıyı kenarlarında bulunan sazlıklar dışında bitki barındırmamaktadır. Bitkilerin Tropheusa zararı yoktur ancak tam tersi muhtemeldir. Ve ideal su değerleri bitkili akvaryumlarda rastladığımız o güzel bitki türleri için maalesef sorun yaramaktadır. Ancak çoğu akvarist bitkileri görsellikten çok nitrat azaltıcı bir etken olarak tercih etmektedir. Böyle bir tercihte bulunmak istenir ise anubias veya sert yapraklı ve ideal su değerleri çok geniş skalada olan bitkiler seçilmelidir. Sazlar uygun görülsede açlık sonucunda tırtıklanacaktırlar. Bazı akvaristlerin sumplarında Japon şemsiyesi veya bambu kullandıkları gözlemlenmiş yorumlarında herhangi bir olumsuz bulgu saptanmamıştır. İyi birer nitrat emici oldukları bilinmektedir. Ancak ışık gereksinimi her bitki için olduğu gibi bunlar içinde gerekmektedir. Buda sizin sumpta ayrıca bir düzenek ihtiyacını karşılamanız görevini çıkartacaktır. Belki farklı bir düzenek ile ana tanktada kullanılabilinir. Bitkiler cO2 ihtiyacları olduğundan bol oksijenli su ihtiyacı bulunan Tropheuslar ile zıtlık içermektedir. CO2 takviyesi yapılmaması gerekmektedir. Aksi halde Ph ınızın dalgalanmasını engelleyemeyebilirsiniz. Ve balıklarınızın zarar görmesine neden olacaksınızdır.
F- TROPHEUS SATINALINMASI:
Tropheusun hangi varyantının seçileceği tamamen zevk meselesi olduğundan bir tavsiye söz konusu değildir. Ancak tek varyant olarak beslenmesi en doğrusu olacaktır.Tropheus alınmasında en önemli unsur görülerek alınmasıdır. Ancak gerek akvaryumcuların yurtiçinde dağılımı gerek balık ürün gamının yetersizliği gerek güvenilir bulunmaması gerekse maliyet açısından bu kimi zaman olanakdışıdır. Ancak güvenilir hissetiğiniz ithalatçı firmalardan, akvaryumculardan veya forum üyelerinden online hizmet aracığı ile satınalınabilir. Hayatın her alanında bulunan bazı kaçınılmaz riskleri almak zorundayız. Bunu azaltmanın yolu iyi bir araştırmaktan geçmektedir. Yakın illere uygun vakit ayırabildiğinizde gidip almak en uygun çözüm olmaktadır. Bulunduğunuz şehir satınalınacak varyantın bulunduğu ilden uzak ise ve alınacak kişi kurum uygun bulunmuş ise balıklarınızın ideal saklama paketleme koşullarında gönderilmesini isteyiniz. Balıklarınızın açlığa çok uzun dayanabildiğini unutmayınız. Bu neden ile 1-2 gün önceden yemlemenin kesilmesini balıklarınızın uygun akvaryum balığı poşetlerinde oksijen verilerek çift gerekir üç torba içinde strafor kutular içine her torbada maksimimum 3 balık konularak gönderilmesini isteyiniz. Balıklarınız yavru ise 4-5 saatlik yolculuk onları zorlayacaktır. Büyüme aşamasında balığın yemlemeden kesilmesi vb durumların yavru bedeninin kaldıramayacağı yükler bindirmesi olasıdır. Strafor kutular iyice kapatılmalı ısı kaybına neden olmadan ve ışık görmeden gönderilmesi gerekmektedir. Uçakla gönderimlerde kargo uçaklarının önceliğinin daha düşük seviyelerde bulunması nedeni ile rötorlarında bu hesaba katılması gerekmektedir.
Yavru balıklarda cinsiyet ayrımı yapılması imkansıza yakındır imkansızda denebilir. Dimorfik yapıya sahip olmadıklarından renk olarak erkek dişi tropheus aynı renklere sahiptir. Anaçlarda anüs-vent kontrolü yapılarak kesin cinsiyet ayrımı yapılabilinir. Ayrıca yanılma payı fazla olmamakla ama azda sayılmayacak bir diğer yöntem ağız burun yapısıdır. Anaçlarda erkek balığın burundan dudaklara keskin hatlı iniş bulunmaktadır dişilerde ise bu keskin hat bir anda kesilip düz olarak dudağa inen bir yapı gözlemlenebilir. Yavru balıklar Duboise varyantının beyaz benekli olması dışında çizgili forma sahiptir. Yavru balıklarda cinsiyet anlaşılmamakta olsada varyantların belirlenmesi kolay olmasada mümkündür.
İdeal sayı akvaryum boyutumuzla doğru orantılı olmakla beraber alt limit akvaryumumuz sağlandığında 25-30 litreye bir adet tropheus ideal gözükmektedir. Buda bize 12 gibi bir adeti belirtmektedir. Ancak ideal tropheus alt sayısı 15 gibi önerilmektedir. Bizim alt limit akvaryumumuzda 15 adet damızlıkaltı veya yavru balık beslenebilinir. Ancak doğadan yakalanmış ingilizcede WC olarak kısaltılmış balıklar için 12 seçeneği daha uygun düşmektedir. Bu sayının altına inilmemesi koloni balığı olan tropheusa uygun düzen sağlayacaktır.Dişi-erkek oranı çok çeşitli oranlarda belirtilmiş olup bu işin üstatları olarak anılan kişilerce ortak noktada buluşulmayan belkide tek noktadır. 1e-3d/4d uygun oran başlangıcıdır. Alt limit akvaryumumuz için ise örneklendirmemiz 3e/9d dir. Maximum erkek sayısı 3te tutulmalıdır. Aksi halde erkekler arasındaki kavgalar ölümle sonuçlanabilir. Satınalacağınız kişi veya kurumda size bu oran sunulamıyor ise başka satıcı bulmak uygun olmakla beraber 4 erkek olacak ise erkeklerin boy farkı olmasını sağlayın. Eşit boylarda erkekler kavgayı bırakmayabilir. Ancak baskından daha küçük olan erkekler baskının dikkatini çok çekmeyecektir.
Sağlıklı tropheus asla yerinde durmayacaktır. Kenarda köşede duran gezmeyen yem için telaş içinde olmayan tropheusları satınalmamaya özen gösterin. ( Not: Kenarda çok hareket etmeyen tropheusun dişi olma olasığı ve kuluçkada olma ihtimalide unutulmamalıdır.)
G- AKVARYUMA ADAPTASYON:
Balıklarınız elinize ulaştığında daha önceden hazırladığınız leğen veya kovaya daha önce akvaryumunuzdan aldığınız az miktarda su koyunuz. Kovanız veya leğeniniz çok dar olmamalı. Size gözlem kolaylığı sağlamalıdır ve balıklarınız için uygun yüzme derinliğinede sahip olmalıdır. Akvaryumdan bu kova veya leğene hemen hemen torbalardaki su kadar su koymanız yerinde olacaktır. Çok fazla olmamalıdır. Isıtıcınızı (var ise ufak bir yedek ısıtıcı kullanınız) ve hava motorunuzu kovaya veya leğene monte ediniz. Poşetleri yavaşça kovaya boşaltınız. Satınaldığınız balık adeti fazla ise buna uygun leğen veya kova kullanınız. 10 dakikalık bekleme süresinden sonra yol boyunca oksijen azalmasından ve amonyak yüklemesinden dolayı Ph ı düşük kötü su şartlarına maruz kalmış ve stres yaşamış balıklarınız için kovanıza veya leğeninize amonyakı hızlıca bağlayabilecek bir kimyasalı ideal oranlarında suya katınız. 10 dakikalık müddet geçtikten sonra ise aşılama işleminin asıl kısmına geçiniz. Kovanızdaki veya leğeninizdeki suyu yavaşça sabırla tamamen akvaryum suyumuzun kimyasal değerlerine ulaştıracaksınız. İster bir hava hortumu ile ucuna vana monte derek damlama sistemi yöntemini kullanarak yada ufak bir su tası ile işleme başlayabilirsiniz. 10 dakikada bir bir su tası miktarında suyu kovanızdan veya leğeninizden alarak su giderinize dökünüz. ( Not: Su gideriniz lavabo veya tuvalet olmalıdır. Akvaryumunuza asla dökmeyiniz.!) Müddet olarak 10 dakika belirtilmiş olup kullanacağınız su tası boyutlarında suyun akvaryumunuzdan kovanıza veya leğeninize konulduğundan itibaren beklenilmesi gereken minimum süre veya hortumunuzdan aynı miktarda su damlarken geçen minimum süredir. Birkaç defa suyu su giderinize döktükten sonra balıklarınızın yolculuk sırasında bahsetmiş olduğumuz nedenlerden dolayı zarar görmüş bedenlerini koruma altına almak ve iyileştirmek için markası güvenilir stress coat tarzı bir kimyasalı kova veya leğeninizde bulunan su hacmine uygun oranda kullanınız. Kova veya leğeninizdeki suyun kafanızdaki hesaba göre tamamen akvaryum suyu ile değişmiş olduğu ve torbadaki sudan tamamen kurtulduğunuz kanaati oluştuktan sonra balıklarınızı yavaşça alıp akvaryumunuza bırakınız. Işıklarınızı hemen yakmayınız. Bir gün beklemek yerinde olacaktır. Balıklarınızı yemlemeyiniz. İyi bakılmış balıklar kötü su şartlarına bünyelerince karşı koyabilselerde strese aynı oranda karşı koyamamaktadırlar. Bu nedenle attığınız yemleri yemeyebilirler. Bir diğer risk stres nedeni ile ve uzun yolculuğun yıpratması nedeni ile zayıf düşmüş bedenleri yedikleri yemleri kaldıramayabilir ve bağırsak sistemlerinde sorun yaratıp balıklarınızın ölümüne neden olabilir.Alacağınız balıklar size direkt Tanganyikadan gelmedikçe yada ithalatçınız karantina sürecine uymuş ise ağır ilaçlar kullanmayınız. Bu ilaçlar hastalıklara iyi gelmekte olup stres yokedici özellikleri yoktur. Strestten kaynaklı oluşabilecek Bloat dropsy gibi hastalıklara iyi gelmektedirler ancak balığı aynı anda zayıfta düşürmektedir. En iyi stres giderici SİZsinizdir. Bunu unutmayınız.
H- BESLENME :
Tropheuslar doğalarında neredeyse tüm gün beslenen bir balıktır. Ancak yediği besinlerin çok besleyici özelliği doğal ortamda çok değildir. Obur olması vücudunun gerekli besin miktarını yeterli ölçüde alma güdüsünden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle satınaldığımız markası belli balık yemleri oldukça besleyicidir. Bunu gözönünde bulundurun ve aşırı beslemekten kaçının. Balıklarınızın yağlanıp yüzme faaliyetlerini azaltmasına ya da yumurtalama yetisinin azalmasına yada kaybolmasına neden olabileceğinizi biliniz.
Balıklarınız anaç boylarda ise günde 3-4 defa hepsinin uygun miktarda ve aynı ve az ölçekte yemleyebilirsiniz. Yavru veya damızlıkaltı ise balıklarınız için ideal besleme frekansı 4- 6 defa arasıdır.
Yemleriniz hayvansal protein özellikle otçul kara hayvanlarının ürünleri içermemelidir. Seçtiğiniz yemlerin üzerinde ham yağ ve ham protein oranları okunabilmeli ve ham yağ oranı %4-6 /ham protein oranı %35-45 arasında olmaları ideal olacaktır. +-%1 tercih edilebilir. Bu oranların üstüne çıkmamaya özen gösterin. Özellikle tropheus için üretilmiş yemler bulunmaktadır. Doğal ortamdan farklı ürünlere ulaşabilip balıklarımıza uygun ölçülerde ve defada yem verdiğimiz için canlı yem tavsiye edilmemektedir. Zaten o tür kabuklu canlılardan elde edilebilecek besin kaynağı bu tür yemlerde bulunmaktadır.
Spirulina, mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik bir yosun türüdür. Ve deniz yosunudur. Besleyicilik yönünden %70 üzerinde protein içerir. Ve diğer bitki hücrelerinin aksine ikinci bir hücre zarı içermediğinden hazmı kolaydır. Bu nedenle yem çeşitlerinin arasında bulunması uygundur. Aşırı spirilunanın balıkların vücutlarında siyah lekelenmelere neden olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir. Suda şişmeyen yemlerin tercihide önemlidir. Mide yapısı olmayan Tropheuslar yeme hızlıca atıldıkları için suda fazla beklemeden tüketilen şişme eğilimi gösteren yemler bağırsaklarda sorun çıkarabilir. Bu tür yararlı olacağını düşündüğünüz ve bu türe uygun bir yem vermek istiyorsanız akvaryumunuzdan aldığınız bir miktar suda bekletip sonra su ile beraber akvaryumunuza dökebilirsiniz.
Ayrıca haftada bir uygun ve kaliteli bir markaya ait bir sıvı vitamini yemlerine yedirdikten sonra balıklarınıza vermeniz sağlıklı büyümelerinde ve bünyelerini güçlendirmekte faydası olacaktır.
I-AKVARYUM BAKIMI:
Tropheuslar suyu oldukça kirleten bir balık türüdür. Ve doğada bulunduğu ortamda büyük su hacimine sahip olduğundan temiz suya ihtiyacı diğer balık türleri gibi fazladır. İdeal su değişim sıklığı alt limit akvaryumumuz için ve balık adeti için 5-7 günde bir 60-80 litredir. Buda %25 e tekabül etmektedir. Uygun yerde pislik birikimini sağlamış iseniz akvaryumunuzda ve bu yerlerden dış filtreniz veya sumpınız emiş yaparak akvaryumunuzdan pisliği uzaklaştırıyor ise dip çekiminizi ve su değişimizi hortumu veya ilgili aparatı su içinde fazlaca dolaştırmanızı engelleyecektir. Buda balıklarınızı strese daha az sokmanızı sağlayacaktır. Sumplı akvaryumlarda müdahale kolay olduğundan haftada bir elyaf değişimi yapılması yeterli olacaktır su değişiminizin yanında.
J- AKVARYUM SU DEĞERLERİ:
Ph : 8,5 - 9,4 kH : 12 - 18 gH : 7 - 11 Tanganyika gölünün su parametreleridir. Dolayısı ile Tropheus için uygun değerler bu aralıklardadır. Ph suyun asiditesini, Kh karbonat sertliğini Gh genel sertliği belirtmektedir. Suyumuzun düşük Ph içermesi halinde (Not: Suyun hazırlanma aşamasında öncelikli değerlerin sağlanması gerekmektedir.) onu yükseltmenin yöntemleri uygulanmalıdır. Öncelikle tampon görevinin yerine getirildiğine emin olmak için Kh ve Gh ilgili değerlere ticari ilgili ürünler (buffer-sıvı/toz) kullanılarak ulaşılmalıdır. Daha sonra bolca havalanan akvaryum suyu Co2 den kurtularak Ph ın gerekli seviyeye ulaşmasını sağlayacaktır. Yükselen Kh ve gh daha sonra bu Ph değerinin dalgalanmasını engelleyecektir. Bu değerlerin düşük olması kadar yüksek olmasıda dişilerde tüpçük kireçlenmesi gibi veyahut spermlerin yaşamını etkileyeceği için zararlıdır. Kh ve gh çok yüksek ise aktif karbon kullanarak ilgili aralığa sokabilirsiniz. RO su kullanmakta etkili olabilir.
Yukarıda belirtilen 3 parametre her su değişiminde ölçülmeli. Amonyum/amonyak-Nitrit-Nitrat akvaryumumuzun balıklarımız için hazırlanırken özellikle ölçülerek Amonyak ve nitrit sıfırlanmalı ve nitrat çok düşük seviyelerde bulunmalıdır. Akvaryumunuza balıklarınızı koyduktan sonra Amonyak nitrit ölçümlerini yapınız. Değerlerin skala dışında yüksek olması haline hemen su değişimi yapılmalı. Bu iki maddeye maruz kalan balıklar çok çabuk kaybedilecektir. Dikkat ediniz. Sisteminiz oturduktan sonra tedbir amaçlı elinizde bulunmasında fayda vardır.
K- AKVARYUM DİĞER ÖNERİ VE TAVSİYELER:
- Yemleme zamanı balıklarınızı gözlemleyiniz.
- Küçük bir eczaneniz olsun. Clout vb ilaçlar bulundurmak yerinde olacaktır.
- Sorunu teşhis etmeden ASLA ilaç kullanmayınız.
- Ana tankta ilaç kullanmamaya özen gösteriniz.
- Karantina tankı bulundurun.
- Oturmuş düzeninize karantina süreci geçirmemiş canlı ve veya malzeme sokmayınız.
- Stresin en büyük kaynağının siz olabileceğini unutmayınız.
- Hasta balıklarınıza propektüs dışında aşırı ilaç kullanmayınız.
- İlaçlar stres gidermez. Sorunun kökünü çözmedikçe tekrarlayacağını hatırlayınız.
- Balıklarınızı seviniz.
SIKÇA SORULANLAR :
Saygılarımla
Beğenenler: [T]116579,tvlknb[/T][T]97410,S r K n[/T][T]184607,Exmar[/T][T]162651,johnnyblaze[/T][T]180194,gurkancebi[/T][T]96195,murat006[/T][T]97359,rccol[/T][T]87106,tatalevo[/T][T]184815,FatihGulcicek[/T][T]190227,karabacakriza[/T][T]157243,captainblack106[/T][T]191117,1010[/T][T]178099,YavuzEdro[/T][T]193964,Levi26[/T][T]193399,mustafacankalkan[/T][T]175188,Newface[/T][T]195896,emin5454[/T][T]152661,Ömür AKGÜN[/T][T]189652,Trgt16[/T][T]154673,ediz28[/T][T]191354,Lodos muhafızı[/T][T]86081,emiro57[/T][T]14524,Oasis[/T][T]176304,sahinkilic[/T][T]208530,Gonyalı İbrahim[/T][T]212329,Cihanust[/T][T]199434,UtkuDeniz[/T][T]205355,Pesimist07[/T][T]208917,Etimesgut06[/T][T]96706,mfcmfc[/T][T]204893,Selahatting41[/T][T]65362,Ali ÇİMEN[/T][T]206279,brokengineer[/T][T]221804,Yusufbeyyy[/T][T]145950,mendos06[/T][T]118048,cagriodabasi[/T][T]187109,krizagoldkayseri[/T][T]235066,Skuvanci[/T][T]236571,Çamlıca[/T][T]139498,Zibidy22[/T][T]210274,Mami1907[/T]
Teşekkür Edenler: [T]97410,S r K n[/T][T]181093,OguzTropM[/T][T]184607,Exmar[/T][T]56226,ravda[/T][T]162651,johnnyblaze[/T][T]97359,rccol[/T][T]184815,FatihGulcicek[/T][T]191117,1010[/T][T]178099,YavuzEdro[/T][T]193964,Levi26[/T][T]193399,mustafacankalkan[/T][T]175188,Newface[/T][T]189652,Trgt16[/T][T]154673,ediz28[/T][T]187739,hakanoz[/T][T]86081,emiro57[/T][T]176304,sahinkilic[/T][T]208530,Gonyalı İbrahim[/T][T]21540,mesagac[/T][T]212329,Cihanust[/T][T]205355,Pesimist07[/T][T]208917,Etimesgut06[/T][T]204228,Rango[/T][T]204893,Selahatting41[/T][T]65362,Ali ÇİMEN[/T][T]206279,brokengineer[/T][T]221804,Yusufbeyyy[/T][T]187109,krizagoldkayseri[/T][T]235066,Skuvanci[/T][T]241030,Necatiaboş[/T][T]210274,Mami1907[/T]
+1: [T]205355,Pesimist07[/T][T]187109,krizagoldkayseri[/T][T]235066,Skuvanci[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]208530,Gonyalı İbrahim[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Benimde bir katkım olsun
Bilgili hobici > Dürüst, ilgili akvaryumcu > Sıhhatli balık ve sağlam malzeme> Düzenli bakım,takip > Sağlıklı Balıklar > Akvaryum keyfi > Doğacak yavrular
Kötüsünü düşünelim ve buna göre tedbirimizi alalım
Hobiyi bırakma/akvaryuma ilgisizlik < Hasta,sıhhatsiz balıklar < İlgisizlik, vurdumduymazlık < Yanlış balık ve malzeme seçimi < Bilgisiz, sadece parayı düşünen satıcı< Gerekli araştırma yapmayan, kılavuzu karga olan hobici
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bunun yanında yavru sayısını hem arttırmak, hem de farklı damızlıklardan yavrularla genetik olarak daha hayırlı bir durum yaratmak istediğimden yavrulara yavru eklemesi yapacağım. Birincisi bu küçük yavruların muhtemelen kendilerinden biraz daha küçük yavrulara tepkileri çok sert olur mu? Bu akvaryuma eklemeyi gece mi yapmalı aynı görece büyük boylardaki gibi?Kayaları çok değiştirmesek de yeni kaya eklemeleriyle bir değişim hem yer açısından hem de ortak uyum açısından faydalı olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Okuduğum kadarıyla 200 litrelık tankta bakımı sıkıntı deniyor.130-45-35 tankım var 4 dişi 1erkek 7-8 cm bemba düşünüyorum çokmu sıkıntı olur acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir