Tropheus hakkında herşey
Tropheusların bilinen sekiz türü vardır.Bunlar; T.Moorii , T. Annectens , T.Duboisi , T. Brichardi , T. Sp Black , T. Sp red , T. Sp ikola ve T. Sp. Mpimbwedir.
Tropheuslar Tanganyika Gölünde yaşarlar.Tanganyika gölünden kısaca bahsedecek olursak, Tanganyika Gölü Afrika kıtasının 2. büyük gölüdür.Tanganyika Gölünü doğuda Tanzanya , batıda Kongo(zaire) , kuzeydoğusunda Brundi , güneyinde ise Zambiya çevreler.Gölde suyun ısısı ortalama 26-27 derecedir.Suyun Ph 8.5-9.4 , Kh 12-18 , Gh 7-11 iletkenlik ise 600ms’dir.
Tropheus Genel Özellikleri
Tropheusların büyük kısmı doğada gölün yüzeyine yakın kayalık bölgelerde sürüler halinde beslenirler. Tropheuslar, Herbıvorous(otçul) balıklardır.Bu nedenle çok sayıda dişe sahiptirler.Bağırsak sistemleri çok uzundur ve mide gibi organları yoktur.Tropheuslar arasında sosyal hiyerarşi ve birbirileri arasındaki etkileşim vardır.Tüm Tropheus türleri ağızda kuluçka yaparlar.
Tropheus türünde Beslenme
Tropheuslar, Herbıvorous(otçul) balıklardır.Bu nedenle bu balıklar bitkisel yem ile beslenmelidirler.Eğer protein ağırlıklı yemler ile beslenirlerse “Bloat” hastalığına yakalanma riskleri ortaya çıkar.Kısaca Bloat hastalığı belirtileri;
-İştah azalması (1.durum)
-Karın bölgesinde anormal şişkinlikler (2.durum)
-Sık nefes alıp verme
-Diğer balıklardan kendini soyutlama
-Tankın dibine çökme ya da su yüzeyinin yakın bölgelerinde uzun süre ile durma
-Anüs etrafında oluşan kızarıklar ( hastalığın ilerlemiş safhasındaki durum)
Bloat hastalıgının nedenleri;
àStres , uzun süreli devam eden kötü su koşullarından oluşabilir..Su şartlarının bozuk olmasının nedenleri; seyrek olarak yapılan su değişimleri yetersiz havalandırma ve aşırı yemlemedir.Bu nedenler sonucunda suda nitrat artışı olur.Stresin başka sebebleri ; balığı yakalamak-nakletmek dengesiz su değişimleri ve tanktaki diğer balıklardan saklanması için yeterli alan olmamasıdır.
à Yanlış Beslenme Diyeti , Tropheuslar uzun bağırsak yapılarına sahiptirler.Bu yüzden yedikleri besinleri sindirimleri biraz zaman alır. Yanlış sindirim ve dışkılama balığın bağırsak duvarına zarar verebilir balığı strese sokabilir.Tropheuslara asla yüksek oranda protein içeren ( kankurdu gibi ) ya da et içerikli pul yemler ile beslenmemelidir.
Tedavi:
İlk olarak Bloata yakalanmış olan Tropheusunuz için bir karantina akvaryumu hazırlayın.Bu akvaryumda iç filtre veya dış filtre kullanmayın.Sadece hava vermeniz yeterli olacaktır.Suya bol oksijen vermeyi unutmayın.İlaç olarak Flagly ve kaya tuzu kullanın.Tedavinin birinci gününde herhangi bir su değişimi yapmayın.İkinci günü 1/3 su değişimi ve çok az flagly takviyesi yapın.Tedavi süresince Bemiks vitamin takviyeside olumlu bir olay olacaktır.3. , 4. , yani bir haftalık tedavi boyunca 1/3 su değişimi ve az miktarda Flagly ekleyin.Bu zaman doğrultusunda 2. gün sonu balıgınıza çok az yem verin.Umarım troplarınız bu lanet hastalığa yakalanmaz.Bunu engellemek sizin elinizde düzenli dip çekimleri ve bu çekimler sonunda ekleyeceğiniz kaya tuzu , bitkisel yemleme ve iyi bir filtreleme ile hastalıga yakalanma şansını en aza indirmiş olursunuz.
Tropheuslara verilebilecek yem örnekleri olarak; Tropical Spiruluna Granulat , Sera Flora , Sera granugrenn , Nls vb yemler olabilir.Kısacası bitkisel olması yeterlidir.
Tropheuslara az ve sık aralıklar ile yemleyin.Yem verme işlemi esnasında balıklarınızı gözlemleyin yem yemeyen balıgınızda bloat şüphesi olabilir.Tabiki ergin ,damızlık bir dişi yumurta tutuyorsa agzında bu nedenlede yem yemiyor olabilir.
Tropheus yavrularına yemleri ufalayarak verin.Yavru troplara günde 3-4 öğün erişkin troplara ise günde 2 öğün yeterli olacaktır.Günlük öğünlerde çeşitli yemler kullanmanız balıklarınız için olumlu olacaktır.Yani sabah a yemi akşam b yemi gibi.Bloat riskine karşı balıklarınızı haftanın belli bir günü aç bırakın.
Tropheuslarda Cinsiyet
Tropheuslarda kesin cinsiyet ayrımı anüs vent kontrolü ile olur.Bunun dışında kesin olmamakla beraber balıgınızın hal hareketlerinden genellikle erkek olup olmadığını anlayabilirsiniz.Aynı zamanda ve aynı boyda aldıgınız troplarınızda hızlı gelişim gösterip hızlı boy atanların erkek olma ihtimali yüksektir.
Tropheuslarda Üreme
Balıklarınızı düzgün ve doğru beslediğiniz takdirde , erkek ve dişi oranını tutturdugunuz takdirde , düzenli dip çekimleri yani su değerleri iyi tuttugunuz zaman tropheuslardan yavru alamama gibi bir olayınız olamaz.Tropheuslarda erkekler sürekli çiftleşme eğilimi gösterirler.Bu sebebten dolayı dişi sayınız ne kadar çoksa yavru alma şansınızda o kadar çok olur.Hem erkek birkaç dişiye baskı kurup yumurtaları attırmaz hem de dişinin formunu yakalama şansı daha çok olur.Bu sebebten dolayı erkek-dişi oranı bu türde çok ama çok önemlidir.Tropheus yumurtaları malawi cichlidlerine göre çok büyüktür.Büyük dişiler 20 adede kadar yumurtayı agızlarında muhafaza edebilirler.Üreme boyuna yeni gelmiş bir dişi 4-5 kez yumurtaları yutabilir.Zaman içinde yumurta tutmayı öğrenecektir.
Tek tür beslemek yavru alma şansını artırır.Ayrıca çaprazlama riskinide azaltır.Ancak herhangi bir trop türü ile duboisi bakılabilir.Duboisiler sadece kendi aralarında ürerler.Ayrıca diğer troplara göre daha uysal balıklardır.
Tropheus Akvaryumu için yapılması gerekenler;
Tropheus türleri en az 10 balık ile bakılmalıdır.Troplarda koloni olayı aşırı önemlidir.Bu nedenle geniş hacimli tanklarda bu balıklar beslenmelidir.10 balık için en az 250lt gerekmektedir diyebilirim.Diğer cichlidlerde olduğu gibi tropheuslarda bol kaya veya mağara kullanılmalıdır.Basit olarak akvaryumda en az iki bölge yapmak gerekir.Sebebi baskın erkek bir bölgeyi sahiplenir ve o bölgeye kolay kolay balık sokmaz.Balıkların, Herbıvorous(otçul) olmaları sebebi ile düzenli ışıklandırma ile kaya veya camda yosun oluşması balıklar için bir besin kaynagı olacaktır.Kullanılacak kayaların düz olması önerilir.Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için.Balığı yaralama vs...
T. moorii Chaitika
T. moorii Kapampa
T. moorii Lufubu
T. moorii Masansa
T. moorii Kambwimba OB
T. moorii Longola Sunspot
T. moorii Kapere Red rainbow
T. annectens Albertville
T. annectens Bulu Point
T. annectens Halembe
T. annectens Karilani
Brichardi
T. sp. af. moorii Banza
Sp black
T. sp. black Bemba
T. sp. black Mboko
Sp red
Yazının her hakkı saklıdır.Şahsımdan herhangi bir izin alınmadan kaynak gösterilse dahi kullanılamaz.Yazı ; bilgi,tecrübe ve derleme sonucu oluşmuştur.
Beğenenler: [T]186098,MehmetZahid[/T][T]213000,furkanbztp[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213000,furkanbztp[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Simdiden ilgin icin cok tesekkurler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çok teşekkür ederim sonunda bir bilgiye ulaşabildim.Şu an15 adetlik yavru kolonim var1 ayönce bloattan dolayı 13 adet duboisimi kaybettim çok hevesle başlamıştım tum hevesim kaçmıştı ama çok şukur artık bloat olan balığımı rahatlıkla teşhis edip tedavisine başlayabiliyorum.Duboisi sevdası ilk günkü gibi tekrardan başladı çok şukur kendimde.8 Adet frontesam ve 80,90a yakın s.prensesim var onları gözüm görmüyor hiç duboisilerden dolayı.Sizler bilgilerinizi bizlerle paylaştıkça bizler hergün yeni bilgiler ediniyoruz.Siz dostlara teşekkürlerimizi iletiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Özer Bey, bloat veya tropların yavrularını sahiplenip sahiplenmemeleri çok klişe konular ve bunlarla ilgili bilgiler senelerdir forumumuzda mevcut. Arama yaparak sorunlarınızın neredeyse tamamına yakını hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.
http://www.akvaryum.com/malawi_bloat_hastalikr_781.asp
Hazir olmalisiniz.
Neyin sebep verdigi belirlenememistir(makale 2003 yilinda yazilmis)
Bazilari parazit, bazilari bakteri, virus, ya da beslenmeden kaynaklandigini soylerler.
Bazilarida bunun baligin barsaklarinda hep oldugunu, sayisi asiri artinca ya da bagisiklik azalinca bloat`a neden oldugunu soyler. Tetikleyiciler, kotu beslenme, kotu su sartlari, baliklarin tasinmasi esnasinda olan veya yeni eklenen baliklardan kaynaklanan stresler vs.
Bunlardan birkac tanesini ayni anda gozlemliyorsaniz basiniz dertte olabilir.
Clout tedavisi
-
karbon filtrenizi cikarin
-
Dissolve the Clout tablets in tank water in a disposable container.
-
1 tablet 40 litre icin
-
Gunluk tedavi yapin ertesi gun %30 su degistirin. % gunluk tedavi uygulayin
-
Eger iyilesmediyse 2 gun ara verip tekrar uygulayin
-
Ben balik yiyene kadar tedavi ederim bazen 1-2 gunde iyilesir
-
tedavi bitince %30 su degistirin
-
BAzi insanlar clout filtrenizdeki bakterileri oldurur diyor ama ben buna sahit olmadim( ben bu tezin karsisindayim clout cok kullandim ve anatankda kullanildigi zaman tedavi bitince tekrar bakteri kullanmanizi tavsiye ederim ayrica clout ph dusurur o yuzden tedavi ederken arada ph olcun ve gerekirse yukseltin " metin emre"
Metronizadole tedavisi
- 40litre icin 250mg
-
hergun tedavi edin (bildigim kadariyla suda flagyl`in etkisi 8 saat max)
-
iyilesmezse 3 gun ara verip tekrar tedavi edin
-
6 dan fazla tedavi yapmamak en iyisidir.
-
ben genelde balik yem yiyene kadar tedavi ederim bazen 1-2 ginde iyilesir
-
her 3 gunluk tedaviden sonra %30 su degistirin
-
Metronidazole filtredeki bakterilerinize zararsizdir.
Furan-2 tedavisi
-
karbonu cikarin tedaviyi tanka uygulayin
-
1 poset 40 litre
-
4 gun boyunca gunluk tedavi yapin her yeni gunde %30 su degistirin.
-
8 den fazla tedavi uygulamayin
-
Bejn balik yiyene kadar tedavi ederim. Tedavi bitince %30 su degistirin,
-
Furan-2 filtredeki bakterilere zarar vermez
Kombine tedavi
-
Furan 2 ve metronidazole`u beraber kullandim ve HEr gun %30 su degisikligi yaparak iyi sonuc aldim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir