Tropheus ph ayarlaması


Murat BayraktarÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2012
İl: Izmir
Mesaj: 93
Murat BayraktarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2012 00:58
İzmir'deyim, on gündür kurduğum tankımda şu an 40 adet damızlık altı ve peşi sıra batım kardeş yavrulardan oluşan Red Rainbow' larım var. Balıkların keyfi şu an her ne kadar da iyi görünse, ph seviyemin doğruluğundan şüphe ediyorum. Uzman bir phmetre ile ölçüyorum, ph değerim ilk günden beri 7,80 -7,85 seviyelerinde görünüyor. Ph metremin gösterdiği değer doğru. Fakat sağlıklı büyüme ve üreme için bir çok arkadaşım bu değeri yükseltmemi söylüyor.
Şebeke suyumun ph değeri de mevcutta 7,80-7,85 aralarında değişiyor. Doğal olarak kimyasalsız arttırma şansım yok. Zaten full 50 kg en incesinden mercan kırığı ve kayalarım mevcut.
Burada size sorum;
1- Bu değeri gerçekten arttırmalı mıyım?
2- Ben arttırmamın daha verimli olacağını düşünüyorum ve az sonra aşağıdaki ürünleri sipariş etmeyi düşünüyorum. Bu ürünler sizce doğru mu ( bu ürünler için kullanma oranlarım ne olmalı? Tankımda şu an net 650 lt su var) yoksa başka ürün - ürünler mi tavsiye edersiniz?
    *Seachem cichlid trace iz element katkısı
    *Seachem tanganyika buffer
    *Seachem cichlid lake salt

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedatı_egoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 487
sedatı_egoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2012 09:13
Hiç bir ürünü tavsiye etmem ( her hafta %30 su değişimi ve düzenli yemleme tavsiye edip üzerine birde sabır diyeti yaparsan emin ol hem sağlıklı balıkların olur hemde yavruların ) 

O ürünleri bir kere kullanmaya başladın mı bir daha bırakamassın. Balıklarında kimyasallara alıştı mı işte onlarda bağımlı olur ;) bence su kimyanla oynama emin ol balıkların her türlü alışıyorlar. Öyle yada böyle yavru alırsın. Ph seviyeni o kimyasallarla artıracaksın ama su tekrar kendi Ph seviyesini inmek isteyecektir işte bu aşamada her hafta su değişimi ve ilaçları kullanma gereksimi doğacaktır. Bence 7.8 ph yeterlidir . 

+1: [T]236943,Yalçın06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cyberx26Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 270
Cyberx26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2012 11:21
Normalde kimyasallara bende karşıyım. Ama Seachem tanganyika buffer ve Seachem cichlid lake saltı zararlı olarak görmüyorum. Bu hayvanların doğasında sert su var. Balıkların kendini doğal ortamında hissetmesi onlara verilecek en büyük hediyedir. Ben bunların rastgele kullanılmasına karşıyım ama bilinçli kullanılırsa çok faydalı ürünlerdir. Bilinçli kullanım nedir önce kaliteli bir ph metre temin edilir. Kh gh içinde kaliteli test kitleri alınır. Sürekli ölçümlerle en az 1 aya yayarak ph yükseltilir. Günlük 0.3 den fazla değişimin balıklarda olumsuz etkisi vardır. Uzun zaman diliminde ph 9.0 ve üzerine çıkarılır. Sonra su değişimlerinde dinlenme suyuna belli oranlarda katılarak akvaryumla eşit ph a getirilir. Ben zamana yayarak ph yükselttim su değişimlerinde sürekli not tutarak ph eşitledim. Şimdi değişim su oranım hep sabit %30 ezbere ne kadar salt ne kadar buffer atacağımı biliyorum ve hiç zorlanmıyorum. Ama bunları alıpta laps diye akvaryuma karıştırısanız ph ı birden bire 9.0 ve üstü yaparsanız buna karşı çıkarım. Sürekli not tutarak, hesap yaparak kullanırım diyorsanız alın. Ama bu kadar uğraşamam kafama göre salt buffer atar geçerim diyorsanız kesinlikle almayın. Ben 2 ayda tecrübe ettim su değişimleri dahil ph sabit duruyor. Şunu unutmayın sabit ph seviyesi en iyisidir. Düşük olup sabit olması, yüksek olup dalgalı olmasından kat kat iyidir. Bu katkı malzemelerin kötü tarafı bilinçli kullanılmazsa asla ph değerini sabit tutamamazsınız buda yarardan çok zarar getirir.

Beğenenler: [T]114209,gizercoskun[/T][T]128733,Murat Bayraktar[/T][T]40020,Bülent ÖNER[/T][T]90175,sprwon[/T][T]176215,alipol[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jadorÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 52
jadorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2012 11:34
Merhaba Murat Bey,
 
Katkı ile Ph ayarlamaktansa (PH dengesizliği balıkları ölüme kadar götürebiliyor) size taban kumunuzu aragonit yapmanızı öneririm, şahsi fikrim, aragonit taban malzemesi ile tropheuslar için uygun su değerleri oluşuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat BayraktarÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2012
İl: Izmir
Mesaj: 93
Murat BayraktarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2012 20:47
Taban kumumu bu saatten sonra değiştirmeyi düşünmüyorum. Zaten mercan kırığı kum kullanıyorum, en ince yapılısından. Bu arada dayanamadım yine de ilk mesajımda bahsettiğim ürünleri netten sipariş ettim o gece ve bugün teslim aldım.
Bu balıkların tabiatında varolan yüksek ph seviyesinin sağlanmasının yine de gerek üreme gerekse diğer sağlık fonksiyonları açısından daha verimli olacağına kanaat verdim. Ve bu hafta sonu yapacak olduğum su değişimi ve dip çekimi esnasında kısmen uygulamaya geçmeyi düşünüyorum. Bir ay içerisinde iki defa yapacağım su değişimi ile birlikte yaklaşık 9,0 ph seviyesine ulaşmayı düşünüyorum. Devamında da bu belirttiğim seviyeyi gerekirse sürekli bu şekilde değiştirecek olduğum dinlenmiş sulara takviye ile korumayı amaçlıyorum.
Fikir ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]133257,hanser35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 07:41
Merhabalar Murat bey...
Bende bu ürünlerin iyi olduğunu duydum ama barış beyinde dediği gibi düzgün kullanılmazsa problem çıkabilir. Bende doğal yollarla ph arttirmaktan yanayım. Keske kumunuzu degistirebilseydinizde bende size CoralX WhiteX tavsiye etseydim... Ph'i etkisi 8,2 ye kadar oluyor. Sump veya dış motora mercan kirigi... Aklımdan küçük bir hesaplama yaptım. 30 güne vurunca günde 0,04 lük bir degisim lazım, günde max 0,3 lük bir degisimlede 4 güne sığar. Haftada 2 kere çok gelicek sanırım... Aman dikkat... Sabah sabah sardım bende, olur öyle :)))
Şimdiden hayırlısı olsun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bülent ÖNERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1012
Bülent ÖNERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 11:43
[QUOTE=Cyberx26]Normalde kimyasallara bende karşıyım. Ama Seachem tanganyika buffer ve Seachem cichlid lake saltı zararlı olarak görmüyorum. Bu hayvanların doğasında sert su var. Balıkların kendini doğal ortamında hissetmesi onlara verilecek en büyük hediyedir. Ben bunların rastgele kullanılmasına karşıyım ama bilinçli kullanılırsa çok faydalı ürünlerdir. Bilinçli kullanım nedir önce kaliteli bir ph metre temin edilir. Kh gh içinde kaliteli test kitleri alınır. Sürekli ölçümlerle en az 1 aya yayarak ph yükseltilir. Günlük 0.3 den fazla değişimin balıklarda olumsuz etkisi vardır. Uzun zaman diliminde ph 9.0 ve üzerine çıkarılır. Sonra su değişimlerinde dinlenme suyuna belli oranlarda katılarak akvaryumla eşit ph a getirilir. Ben zamana yayarak ph yükselttim su değişimlerinde sürekli not tutarak ph eşitledim. Şimdi değişim su oranım hep sabit %30 ezbere ne kadar salt ne kadar buffer atacağımı biliyorum ve hiç zorlanmıyorum. Ama bunları alıpta laps diye akvaryuma karıştırısanız ph ı birden bire 9.0 ve üstü yaparsanız buna karşı çıkarım. Sürekli not tutarak, hesap yaparak kullanırım diyorsanız alın. Ama bu kadar uğraşamam kafama göre salt buffer atar geçerim diyorsanız kesinlikle almayın. Ben 2 ayda tecrübe ettim su değişimleri dahil ph sabit duruyor. Şunu unutmayın sabit ph seviyesi en iyisidir. Düşük olup sabit olması, yüksek olup dalgalı olmasından kat kat iyidir. Bu katkı malzemelerin kötü tarafı bilinçli kullanılmazsa asla ph değerini sabit tutamamazsınız buda yarardan çok zarar getirir.[/QUOTE]

Konunun özü bence de budur. Daha ne yazılabilir ki!!

Beğenenler: [T]176215,alipol[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat BayraktarÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2012
İl: Izmir
Mesaj: 93
Murat BayraktarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 13:31
Bahsi geçen düşünceye kesinlikle katılıyorum. Ve ben de aynı taktiği uygulayacağım. Son derece kontrollü şekilde gerekirse bu geçişi (her ne kadar da önceki mesajımda bir ayda desemde) iki, belki de üç aya yayarak ve devamında sabit tutarak uygulayacağım ve bu haftasonu icraata başlayacağım.
Cyberx nickli arkadaşım; tavsiye etmek isteyeceğin detay bilgi varsa duymayı isterim bu arada. Tankım 750 lt su kapasiteli. İçerisinde yaklaşık 100 kg (kum ve kaya toplamı) dekor malzemesi ve bir adet atman 104 iç filtre var. Ayrıca şu an su düzeyim akvaryumun cam bitiş kısmından max. 2 parmak aşağıda kalıyor. Bu doğrultuda ve kurarken kattığım su oranına göre; tahmin ediyorum ki ortalama 600-650 lt mevcutta içerisinde su var. Buna göre; ilk adım olarak sizce bu haftasonu % kaç su değişimi yapmalıyım ve bu kimyasallardan ne kadarını dinlenmiş sularıma ekleyip ana tankıma boşaltmalıyım? Bir öngörüde bulunabilir misiniz? Hesaplarınıza ve uygulamalarınıza güvenerek bu yardımı isteyebilir miyim sizden? Selamlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 16:01
Selamlar,

Eğer tecrübeniz yoksa arkadaşın detaylı anlattığı kullanıma harfiyet uyun hatta ph'ı istediğiniz seviyeye 1 ayda değil dediğiniz gibi 2 hatta 3 aylık zaman dilimine yayarak yükseltin ph dalgalanması balığı ölüme götürdüğü gibi kısır bile eder, çok dikkat edin,

Normalde buffer ve salt kullanımı akvaryumda canlı yokken kullanılır istediğiniz seviyeye çıkarılır ve balık eklemesi daha sonra yapılır ve dinlendirme tankınızda akvaryum suyunuzu ölçe ölçe değişim yapacağınızın suyun ph'ı akvaryum suyunuzla sabitlenir ve su değişimlerinizi gönül rahatlığıyla yaparsınız şuan hep ph'ı kademe kademe yükseltmeye çalışmak yani dalgalandırmış olacaksınız hemde dinlendirme tankınızıda aynı seviyelere gtirmek uzun süreçlere yayılması gereken bir işlemdir, bahsettiğim gibi kısa vadede balıkta biraz iştah kesintisi, biraz durgunluk gözlemlenebilir bunu çok önemsemeyebilirsiniz ama uzun vadede ph dalgalanması dediğim gibi balığı kısır bile edebilir, başarılı olmanızı temennieder saygılar sunarım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat BayraktarÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2012
İl: Izmir
Mesaj: 93
Murat BayraktarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 16:38
[QUOTE=sprwon]Selamlar,

Eğer tecrübeniz yoksa arkadaşın detaylı anlattığı kullanıma harfiyet uyun hatta ph'ı istediğiniz seviyeye 1 ayda değil dediğiniz gibi 2 hatta 3 aylık zaman dilimine yayarak yükseltin ph dalgalanması balığı ölüme götürdüğü gibi kısır bile eder, çok dikkat edin,

Normalde buffer ve salt kullanımı akvaryumda canlı yokken kullanılır istediğiniz seviyeye çıkarılır ve balık eklemesi daha sonra yapılır ve dinlendirme tankınızda akvaryum suyunuzu ölçe ölçe değişim yapacağınızın suyun ph'ı akvaryum suyunuzla sabitlenir ve su değişimlerinizi gönül rahatlığıyla yaparsınız şuan hep ph'ı kademe kademe yükseltmeye çalışmak yani dalgalandırmış olacaksınız hemde dinlendirme tankınızıda aynı seviyelere gtirmek uzun süreçlere yayılması gereken bir işlemdir, bahsettiğim gibi kısa vadede balıkta biraz iştah kesintisi, biraz durgunluk gözlemlenebilir bunu çok önemsemeyebilirsiniz ama uzun vadede ph dalgalanması dediğim gibi balığı kısır bile edebilir, başarılı olmanızı temennieder saygılar sunarım...
[/QUOTE]
 
Katılıyorum, acele etmeden hafif dozlarla uygun hale getireceğim. Sıkıntı olmayacak şekilde ayarlarım. Acele etmeye gerek yok. neticede şu an Allah'a şükür en küçük sorun yok. Herşey yolunda. Sadece bazı kriterlerin daha düzene gireceğini düşündüğüm için bu artırımı yapacağım. Çok teşekkürler ilginiz için...
Bu arada şu takıldı bir an aklıma;
Varsayalım tankım balıksız, geriye kalan her şey hazır durumda ve mevcut suyumun ph' ı 9.0. Ve gittim başka bir yerden ya da arkadaşımdan koloniyi aldım. Diyelim ki onun tankındaki ph 8' in altında idi. (bu esnada bu gibi durumda kaç kişi kendi tankının ph'ını ve balıkları aldığı yerdeki tankın ph'ını kontrol edip dikkat ediyor?) Ve getirdik, balıkları kendi tankımıza sularını yavaşça karıştıra karıştıra tankımıza saldık. Peki bu durum karşısındaki düşünceleriniz nedir merek ettim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 93
gurhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2012 11:49
Murat bey,

Şebeke suyunuz dediğiniz gibi ise üretim için gayet yeterlidir.10 yılı aşkın süredir 4 ve üzeri tropheus türlerini hep çeşme suyunda ürettim.Kimyasal ilk başladığımda kullandım.Ph ım arttı ancak Ancak sürekli takip etme zorunluluğuda beraberinde geldi.Kısa süreden sonra bir daha hiç kullanmadım.Uygun kaya ve kum kombinasyonu ph a artırma yönünde etki edecektir.Buda her su değişiminde çok yavaş bir artırma olacağından zararıda olmayacaktır.Haftalık su değişimi dip seçimi ile birlikte kimyasalsız ve uygun sıcaklık , ilaveten sakin bir ortamda uygun dişi erkek oranı ile yavrularınızı büyütmeniz hiç de zor değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2012 12:54
[QUOTE=Murat Bayraktar] [QUOTE=sprwon]Selamlar,

Eğer tecrübeniz yoksa arkadaşın detaylı anlattığı kullanıma harfiyet uyun hatta ph'ı istediğiniz seviyeye 1 ayda değil dediğiniz gibi 2 hatta 3 aylık zaman dilimine yayarak yükseltin ph dalgalanması balığı ölüme götürdüğü gibi kısır bile eder, çok dikkat edin,

Normalde buffer ve salt kullanımı akvaryumda canlı yokken kullanılır istediğiniz seviyeye çıkarılır ve balık eklemesi daha sonra yapılır ve dinlendirme tankınızda akvaryum suyunuzu ölçe ölçe değişim yapacağınızın suyun ph'ı akvaryum suyunuzla sabitlenir ve su değişimlerinizi gönül rahatlığıyla yaparsınız şuan hep ph'ı kademe kademe yükseltmeye çalışmak yani dalgalandırmış olacaksınız hemde dinlendirme tankınızıda aynı seviyelere gtirmek uzun süreçlere yayılması gereken bir işlemdir, bahsettiğim gibi kısa vadede balıkta biraz iştah kesintisi, biraz durgunluk gözlemlenebilir bunu çok önemsemeyebilirsiniz ama uzun vadede ph dalgalanması dediğim gibi balığı kısır bile edebilir, başarılı olmanızı temennieder saygılar sunarım...
[/QUOTE]
 
Katılıyorum, acele etmeden hafif dozlarla uygun hale getireceğim. Sıkıntı olmayacak şekilde ayarlarım. Acele etmeye gerek yok. neticede şu an Allah'a şükür en küçük sorun yok. Herşey yolunda. Sadece bazı kriterlerin daha düzene gireceğini düşündüğüm için bu artırımı yapacağım. Çok teşekkürler ilginiz için...
Bu arada şu takıldı bir an aklıma;
Varsayalım tankım balıksız, geriye kalan her şey hazır durumda ve mevcut suyumun ph' ı 9.0. Ve gittim başka bir yerden ya da arkadaşımdan koloniyi aldım. Diyelim ki onun tankındaki ph 8' in altında idi. (bu esnada bu gibi durumda kaç kişi kendi tankının ph'ını ve balıkları aldığı yerdeki tankın ph'ını kontrol edip dikkat ediyor?) Ve getirdik, balıkları kendi tankımıza sularını yavaşça karıştıra karıştıra tankımıza saldık. Peki bu durum karşısındaki düşünceleriniz nedir merek ettim?
[/QUOTE]

Selamlar, konuyu şöyle özetleyebilirim örn. tanganyika gölünün ph'ı 9.4 oradan balık bir çıkıyor girdiği akvaryumun ph'ı 8 ve su kimyası bambaşka işte f0 adaptasyon süreci bu, bu sürec alışık olmadığı şartlara alışmaya çalışmasına adaptasyon süreci deniyor yani ph 8den 9a alışması için bir süreç gerekiyor bu süreci bazı balıklar çok zorda olsa atlatıyor bazılarıda maalesef alışamıyor ve kayıplar veriliyor, nitekim sizinde durum çok farklı değil ikisindede suya bir adaptasyon süreci olacak ama akvaryuma alışmış bir balıkla hiç akvaryum görmemiş yani f0 bir balığında adaptasyon sürecini aynı ölçülerde göremeyiz, saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat BayraktarÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2012
İl: Izmir
Mesaj: 93
Murat BayraktarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2012 09:56
Dün yaklaşık 200 lt olarak dip çekimi ve su değişimini yaptım. Buffer'ı ve lake salt'ı da ikişer tatlı kaşığı olarak suda çözündürüp dinlenmiş sularıma karıştırarak ana tankıma ekledim.
Normalde buffer ve salt'ın kullanım oranı 40 lt akvaryum suyu için 1-1,5 tatlı kaşığı olarak geçiyor. Ben ilk aşama olarak değerlendirip yumuşak bir geçiş olması için bu oranda az sisteme ekledim. Dünkü bu işlem sonrası bugün ph seviyem 8,10 . Herşey yolunda görünüyor şu anlık. Bu şekilde yaklaşık 9,0 ph seviyelerine yakın bu artışı devam ettireceğim. Akabinde de su değişimlerinde kullanacağım dinlenmiş suyumu da yine 9,0 ph'a ayarlayıp o şekilde su değişimlerini yapacağım. Bu işin uzun vadeye de dayalı olarak; sanılan şekilde tehlikeli sakıncalı bir olgu olmadığını düşünüyorum.
Herkese sağlıklı bol yavrular.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bülent ÖNERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1012
Bülent ÖNERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2012 13:47
Murat bey, Ph'ı arttırırken, aynı zamanda Gh (Genel sertlik) ve Kh (karbonat sertliği) değerlerini de ölçüp, takip etmeniz daha faydalı olacaktır. Bu arada değerleri ne ile test ediyorsunuz? Test kitleriyle mi? Cihaz ile mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir