Tropheus türleri.


oturhanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 411
oturhanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 11:37

TROPHEUS

Tropheus cinsine ait türler uzun yıllardan beri akvaristler arasındaki en popüler çiklitler olmuştur. Sadece bu cinse ait üyeleri tutan birçok hobici vardır. Şu ana kadar sadece altı tür bilimsel olarak tanımlanmıştır ve bunlardan en az dördü çok sayıda coğrafî varyanta sahiptir. Neyse ki çoğu akvarist bu durumun farkındadır ve aynı türe ait farklı varyetelerin aynı tank içinde tutulmasına nadiren rastlanır. Cins genellikle en kayalık kıyılarda görülür. Bu durumun istisnası T. duboisi‘dir, türe biyotopun 10 metre üstünde rastlanır. Kayalık bölgeler sadece sığınma amaçlı değildir, aynı zamanda besin kaynağıdır ve bu sebeple cins kayalık alanlarla sınırlıdır. T. duboisi’nin beslenme alışkanlıkları şimdiye kadar yeterince araştırılmamıştır ancak diğer türler yukarıdaki genelleme dahilindedir. T. moorii, T. brichardi, T. polli ve T. sp. “black” türleri, kayalık substrattan ipliksi (filamentous) algleri kazırlar. T. annectens, gölün Kongo kıyısı ile sınırlıdır ve T. polli ile yakından ilişkilidir (belki de aynı türlerdir), davranışları çok benzerdir. Tropheus cinsinin, Petrochromis cinsine ait birkaç tür ile beslenme ilişkisi olduğu görünmektedir. Petrochromis cinsi bölgeyi kısmen temizler ve Tropheus cinsinin beslenmesi için uygun bir hale getirir. Gölün güney bölümündeki T. moorii ve kuzey bölümündeki T. sp. “black”, yapay tank ortamında güçlü bir bölgeci davranışı sergilerler. Tipik olarak dominant erkekler tankın belli alanlarını işgal ederler ve dişiler ile zayıf erkekler bu bölgelerin hudutlarına itilirler. Böyle bir bölge tank ortamında yaklaşık 60 cm. çapındadır. Doğada ise bu iki türün bölgeci davranışları bu denli keskin değildir. Erkeklerin beslenme ve üreme için bölge oluşturdukları doğrudur ancak tür üyeleri her zaman bu bölgelerden kovalanmazlar. Bazen 20 T. sp. “black” ve 100 T. moorii aynı kaya üzerinde otlarken gözlemlenmiştir. Öte yandan T. brichardi ve T. polli doğada sürekli olarak bölgeci davranırlar ve özellikle T. brichardi’yi tank ortamında küçük bir grup halinde tutmak zordur.

 

Birçok akvarist, herhangi bir Tropheus cinsine ait belirli bir varyantın üreme grubunu kurmak konusunda geniş bir ilgi duymaktadır. Sadece grup üyelerinin birbirleri ile etkileşimlerinin devamını sağlamak için değil, dominant erkeklerin saldırganlık düzeyini seyreltmek için de mümkün olduğunca büyük bir grup halinde tutulmalıdırlar. Uygun dekore edilmiş bir akvaryum ve her bir birey için 25-40 litre arası su ile dengeli bir üreme grubu oluşturulabilir. Dekorda mağara gerekli değildir, çünkü bu mağaralar dominant erkekler tarafından işgal edilir ve saldırı altındaki diğer üyeler için barınak işlevi görmez. Mevcut grubu ayrı gruplar halinde ayırmak için taş eklenmelidir. Her grup ya da her taş yığını yaklaşık 50 cm. yarıçapı boyunca bir erkek tarafından bölge olarak ilan edilir. Genelde dişi sayısı erkek sayısından daha fazladır ve bu Tropheus’un çoğu cinsinde işe yarar. Ancak T. brichardi bu durumun istisnasıdır, T. brichardi’de birçok erkek birçok dişi ile beraber tutulmalıdır. Bir Tropheus grubu tank içine konulmadan önce bütün üyelerin iyi durumda olması ya da en azından aynı kondisyon durumunda olması şarttır. Ve her üye tank içine aynı anda alınmalıdır. Bu aşamadan sonra gruba yeni üyeler eklenmemelidir. Yeni eklenen üye genelde mevcut hiyerarşi tarafından hoş karşılanmaz ve daima taciz edilir. Eğer bu yeni örnek WC ise ve yeteri kadar karantina süresi geçirmemiş ise genelde sonu ölüm olur. Bu halihazırda Tropheus besleyen akvaristler için en önemli sorundur. WCörnekler, birçok parazit ihtiva eder. Doğada bu parazitler mevcut denge içinde bir bağışıklık sistemi dahilindedir ve nadiren zararlı olurlar. Ayrıca parazit sayısının azlığı sayesinde balık, tamamen dirençli hale gelmese de parazit sayısının artmasını engelleyecek bir biçimde direncini korur. Sağlıklı bir akvaryum içindeki balık birçok parazit barındırır ve bu nedenle genelde yarı bağışıklık düzeyindedir. WC örnekler, bu akvaryum içine dahil edildiğinde, mevcut grup üyelerinden gelen ve sürekli tekrar eden fiziksel saldırılar sonucu hızla zayıf düşer. Ve hemen ardından direnci düşen balık hızlı bir biçimde parazit istilasına uğrar. Doğallıkla sadece yeni gelen balık ölmez, yeteri kadar dirençli olmayan eski sakinler de hastalıkla tanışabilir. Bu durumda tek bir yeni balık, mevcut bir koloninin tamamen yok olmasına neden olabilir. Bu nedenle, oturmuş bir koloni içine kesinlikle ne olduğu belirsiz başka bir balık konulmamaılıdır.

 

 

Bazı parazit türleri belli cinslere ve türlere özgüdür. Bu durumda bazı hastalık belirtileri birden fazla tür barındıran bir tank içinde sadece bir ya da iki türü etkileyebilir. Tropheus’ları etkileyen bazı parazitler Gobi grubu (Eretmodus,Spathodus ve Tanganicodus),Petrochromis, Simochromis vePseudosimochromis tarafından taşınır. WCtürlerin temizliği için birkaç yol vardır ancak hepsi de bir karantina dönemini içerir. Bir WC örnek mevcut parazit yükü ile dengede kalır, bu durumda yeni parazitlerin bulaşması engellenir ya da var olan parazitler tarafından temizlenir. Bunu yapmak için organizmalar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Geniş yelpazeli antibiyotikler ve anti-parazit çözümler hastalıkların yayılması konusunda çok az etkili olmuştur. Çoğu Tropheus yüksek bulaşıcı ajanlar, virüs ya da parazitlere bağlı olarak ölür. Birçok akvarist balıklarını iyileştirmek için birçokilaç denemiştir ve bazıları da başarılı olmuştur. Rasyonel olarak, birçok farklı hastalık türü olabileceği ve tek bir tedavi yönteminin her hastalık türünde işe yaramayacağı açıktır. Daha önce belirttiğim gibi, parazitlerin yeniden bulaşması engellenerek hastalık tedavi edilebilir. Eğer bir parazit taşıyıcı bulamazsa ölür. Benim ve Hans Herrmann’ın şahsi tecrübelerine göre, biyolojik damla filtresi hastalığın yayılmasını önemli ölçüde engeller. Bu tecrübeye göre serbest patojenler su ile birlikte gelmektedir.

TROPHEUS SP. “BLACK”
İKOLA
KRİZA
BULUPOİNT
BEMBA
CARAMBA
MAGARA
MBOKO

 Öteden beri Tropheus cinsi ile tecrübe yaşamanın nasıl bir şey olduğunu merak eder dururum. Daha evvel bu cinsi tecrübe eden akvaristlerin karşılaştıkları elim hadiseleri defalarca işitmiştim. Uzun zamandan beri diğer çiklit türlerini besliyordum ve artık Tropheus’a hazır olup olmadığımı merak etmeye başladım. Ancak bir arkadaşım beni, “Neden bu cinsi beslemek için önünde daha uzun yıllar varken beklemeyesin ki?” diyerek durdurdu. Bu tavsiyeye boyun eğdim ve beklemeye devam ettim. Bu arada diğer türlere devam etttim ancak Trtopheus besleme fikrini bir türlü zihnimden çıkaramadım. Aradan birkaç yıl daha geçti ve nihayet artık hazır olduğuma karar verdim. Halihazırda şartları uygun bir tankım mevcuttu ve daha da önemlisi tek bir türden iyi bir koloniye sahip olmak için yeterli kaynağım vardı. Tropheus cinsi çok geniş bir yelpazede dağılım göstermektedir ve doğallıkla hangi türle/varyete ile başlamaya karar vermek zorlu bir süreçtir. Açıkçası, 20 tane daha tankım olsaydı, 20 tane farklı tür/varyete beslerdim. İlanihaye The Orange Flame olarak çağrılan T. sp. “black” Bemba ile başlangıç yapmaya karar verdim. Siyah gövde üzerine dikey inen turuncu bir dikey şerit ile çok şaşalı bir balıktı. İçinde daha önce Tanganika türlerini barındıran 281 litrelik tankımı onlar için boşalttım. Bu türlerin bazılarını mevcut diğer tanklarıma naklederken, Cyprichromis leptosoma kolonimi, 30 Tropheus karşılığında başka bir akvarist ile takas ettim. Tropheus yavruları 2,5-5 cm. arasında değişik boylara sahipti. Daha sonra 2,5 cm.’lik beş yavruyu daha bunlara ekledim ve toplam sayı 35 oldu. Bu sayı başlangıçta çok gibi görünebilir ancak yukarıda değindiğim elim hadiselerin benim de başıma gelmesi, koloninin sayısının yetersiz sayılara inmesi korkusu ve elbette oturmuş bir koloniye yeni balık eklemenin ne denli tehlikeli bir iş olduğunu bildiğimden bu sayı neredeyse gerekli olmuştu. Neyse ki, talihim bana güldü ve kolonimin sayısı azalmadı.

  Tankım zemini kum kaplı idi ve birkaç tane Anubias mevcuttu. 3 adet kayalık bölge vardı ve bu bölgeler üç dominant erkek tarafından işgal edilmişti. Bununla birlikte erkeklerden sadece biri tankın yegane hakimiydi. Balıkları günaşırı 2-3 kez yüksek spirulina bazlı pul yem ile besledim. Ayrıca Dainichi’nin Veggie FX’i ile bu diyeti takviye ettim. Balıklar bu diyete karşı çok iştahlı idiler. Su değişimlerini haftada bir %25 oranında yaptım. Balıklar büyüdükçe su değişimleri de doğru orantılı olarak arttı. Suyu klordan arındırdım ve Seachem Cichlid Salt ekledim. Tuz miktarı kutuda belirtilenin altında idi. pH değerini 7.8-8.0 arasında sabit tuttum. Su değerini sabitlemek, yapay olarak su değerini Tanganika gölü seviyesine çekmekten daha önemlidir. Artık arkama yaslanabilir ve balıklarımı saatlerce seyredebilirim. Daima hareketliler; bazen sürü halinde bazen de kendi başlarına daima meşgul bir haldeler. Bazen erkekler birbiri ile didişse de, bu denli devasa bir kolonide hiçbir balık tek başına uzun süre kalmıyor. Bu hareketli saatlerin dışında kayaların üzerindeki algleri kemirmekle meşgul oluyorlar. Maalesef kayaların üzerinde yeşil alg yetişmesini sağlayamadım. Tankın içinde ayrıca 2 adet Gobi, 4 Synodontis petricola ve birkaç Ancistrus temminckii mevcuttu ve bu sakinler Tropheus’lar tarafından tamamen görmezden gelindiler.

 Balıkları almam üzerinden birkay ay geçtikten sonra görece iri olanlar üreme davranışları sergilemeye başladılar. Bu süreçte birkaç dişi kuluçkaya yattı ancak bu bir ay süren sürede hiçbiri başarılı olamadı. Muhtemelen yavrular serbest kaldıktan hemen sonra ya da serbest kalmadan hemen önce yem oluyorlardı. Ben de bir sonraki kuluçka döneminde anneyi kusturmaya karar verdim. Elbette bu iş söylendiği kadar basit bir iş değildir. Belirli zaman aralıklarında dominant erkeklerin renklenmeleri hayli yoğunlaşıyordu. Kafa ve kaudal yüzgeçleri koyu siyaha dönerken turuncu şerit çok daha belirgin bir hale bürünüyordu. Kepçeyi suya soktuğumda ise renkleri kahverengiye evriliyor ve son sürat kaçışıyorlardı. Tür hayli hızlı hareket eder ve doğallıkla bir dişiyi yakalamak epey güç bir iştir. Birkaç denemeden sonra nihayet bir dişiyi yakalayabildim. Diğer maternal mouthbrooder türlerin aksine, ağız yapıları nedeniyle Tropheus cinsinde kusturma işlemi daha zordur. Ancak uğraşlarımdan sonra anneyi kusturdum ve 4 iyi gelişmiş yavruyu serbest bırakmasını sağladım. Yavruları 75 litrelik ayrı bir tanka aldım. Bu arada başka bir dişiyi ve kayaların arasında hayatta kalmayı başarmış bir önceki batından birkaç yavruyu daha yakaladım. Yavrulara ebeveynlerine uyguladığım diyeti uyguladım ve hızla boy attılar. Yavrular daha bu yaşta iken bile türlerine münhasır agresif davranışlar sergiliyorlardı. Tropheus cinsi ile tecrübem, tahmin ettiğim kadar kötü geçmedi ve hatta ödüllendirici idi. Şu anda mevcut koloninin yavrularından yeni bir koloni oluşturmuş durumdayım. Eğer bu türü beslemek isterseniz, bir seferde genç ve sayısı çok olan bir grup satın alın. Su kalitesi birincil önemsemeniz olsun ve bitkisel içeriği yüksek yemlerle besleyin. Bu bende işe yaradı. You are here: Home /

 

TROPHEUS BRICHARDI

ULWİLE

KALEMİE

KATONGA

KAVALLA CANARY CHEEK

KİGOMA

KİPİLİ

MALAGARAZİ

MTOSSİ

NYANZA LAC

UJİJİ


 Tropheus brichardi, Ad Konings’e göre Burundi’deki Nyanza Lac‘den toplanan örnekler ile 1975 yılında Nelissen ve Thys van den Audenaerde tarafından tanımlanmıştır. Tür o tarihe kadar Chocolate moorii adı ile bilinmekte idi ve halihazırda Tanganika gölünde çok geniş bir dağılım cetveline sahiptir. Türün temel özelliği, dikey bantların biçimidir. Bu biçim genç bireyler ve erişkin dişilerde görülür, erkeklerde ise bu biçim kaybolur ve koyu yeşil ya da kahverengiye evrilir. Gölün doğu kıyısındaki Kipili bölgesinden toplanan örneklerin gözleri parlak turkuaz renklidir. Çoğu yazara göre T. brichardi, Tropheus cinsinin en agresif türüdür. Doğada bu doğru olabilir ancak benim tank ortamında yaptığım gözlemlere göre çok hırçın sayılmazlar. Elimdeki T. brichardi Kipili grubunu Moskova’daki yerel bir dükkandan Arkady Chernishev sayesinden edindim. Bu yavrular diğer Tropheus yavrularında farklı bir biçimde hayli parlak renklere sahiptiler. İyi bir işaret olarak onları aldığımdan itibaren iştahlı bir biçimde yem almaya başladılar. Cyclops sayesinde kısa sürede dorsal ve anal yüzgeçlerinde kırmızı bölgeler oluştu.

 
 

Tropheus cinsi bir yıl içinde cinsel olgunluğa erişir. İlk denemeleri mümbit değildi ancak ikinci seferde bir dişiden on altı yavru aldım. Yavruları kaliteli yemle beslemek çok önemlidir ve ilk başlarda benim tercihim yeni yumurtadan çıkmışartemia’dan yana oldu. 1 cm.’ye ulaştıklarında ise Tetra Rubin, Tetra Phill, Sera Vipan ve Sera San’e geçtim. T. birchardi Kipili, farklı zamanlarda diğer Tropheus türleri ve Eretmodus ile aynı ortamda bakıldı ve diğer türlere karşı aşırı saldırgan bir tutum gözlemlenmedi. Türün su koşulları diğer Tanganika gölü türleri için önerilen su değerlerinden farklı değildir. gH: 20-25; kH: 12-15; pH: 8.0-8.5… Filtrasyon UniStar pompa ve harici Prime-3 filtresi vasıtası ile yapıldı. Su değişimleri 2-4 günde bir 1/4-1/6 oranında yapıldı. Aqua Glo ile günde 10-12 saat aydınlatıldı. Sıcaklık 25-26 derecede sabitlendi. Şu anda T. sp. “ikola” ile aynı tanktalar ve tank, T. brichardi Kipili dominasyonu altında. T. sp. “ikola” sadece üreme döneminde meydan okuyabiliyor.

TROPHEUS DUBOISI

KARİLANİ
KİGOMA

MASWA
HALEMBE

Tropheus duboisi, Tanganika gölünün en sert ve en kavgacı türlerinden biri olmasına rağmen hobiciler arasında hep ‘sevimli’ olarak anılır. Tropheus cinsi ‘sevimli’ bir cins olsa da bakımı bir takım zorlukları beraberinde getirir. Bu makalenin amacı amatör akvarsitlere olduğu kadar tecrübeli akvaristlere de Tropheus cinsini başarı ile tutmaları yönünde fikir vermeyi amaçlamaktadır. Duboisi, Tropheus kompleksi içinde benim favorimdir. Türün yavruları koyu siyah bir gövde üzerinde, yanlarını tamamen kaplayacak biçimde düzinelerce beyaz lekeler ile süslüdür. Olgunlaştıklarında bu lekeler kaybolur, kafa bölgeleri maviye döner ve gövdelerinde dikey sarı bir bant (Burundi ırklarında beyaz bant) ortaya çıkar. Muhtemelen Maswavaryetesi hobi dünyasında en popüler olanıdır çünkü sarı banda hayli geniştir. Erkek ve dişiler aynı renklenmeye sahiptir ancak ayrıt edici birkaç küçük fark vardır. Örneğin dişilerin burunları daha büyük eğimlidir ve yuvarlaktır. Erkekler (genelde) daha hızlı büyür ve erişkin renklenmesini daha önce gösterirler. Erkeklerin renklenmeleri dişilere göre daha yoğundur zira dişilere kur yaparken gösterişli olmak durumundadırlar. Erişkin dişilerin gövdeleri erkeklere oranla daha ince ve daha aerodinamiktir. Bununla birlikte cinsiyet ayrımı için en doğru yol deneyimli hobiciler tarafından yapılabilien vent muayenesidir. Diğer tüm Tropheus türleri gibi otçuldur. Zamanlarının çoğunu kayaların üzerinden alg kazımakla geçirirler. Erkekler yüksek düzeyde bölgeci ve dişileri üremeye ikna etmeye çalışırken hayli agresiftirler. Erkeklerin üreme istekleri hiç geçmez ve yorulmadan çabalarlar. Asla 1 erkek – 1 dişi oranında tutulmamalıdır. İdeal oran 1 erkek – 4 dişi olsa da, bu türü başarıyla tutmanın en doğru yolu 10 ve daha üzeri bireyden oluşan grup halinde tutulmalarıdır. T. duboisi’nin üreme sürecinde en ciddi sorun dişinin yumurtlama şartlarının oluşturulmasıdır.

 

Dişi yumurta tuttuğunda ve kuluçka döneminde, baskın erkek tarafından yapılacak olan tacizlerden korunması amacıyla ayrılmalıdır. Kuluçka sıcaklık değerlerine bağlı olarak 24-28 gün sürer. Yavrular sağlam ve iridirler. Kuluçka dönemindeki dişeler genellikle bu süre boyu oruç tutmazlar. Tropheus cinsinin bölgeci davranışlarının çok keskin olması nedeniyle koloni bir defada belirlenmeli, oturmuş koloniye asla yeni üyeler eklenmemelidir. Bu hem mevcut düzeni bozar, hem de yeni üyenin yaralanması veya ölümüne neden olur. Saldırdan doğası nedeniyle T. duboisi on ve üzeri bir grup halinde ve en az 300 litrelik bir tankta tutulmalıdır. Dişiler için bol miktarda mağara ve diğer saklanma alanları oluşturulmalıdır. Eğer aynı tank içinde birden fazla erkek tutmayı planlıyorsanız asgari tank hacmi 500 litre olmalıdır. Melanotaenia cinsine ait (Rainbowfish) türlerin tanka dahil edilmesi dişilerin alacağı saldırı sayısını minimize etmeye yardımcı olur.Tropheus Malavi gölünün Mbuna grubunu andırır, ancak bakımları onlar kadar kolay değildir, yeni başlayanlar için ise hiç kolay değildir. Tür Bloat olarak bilinen hastalığa yakındır, bu nedenle günde bir marul veya ıspanak verilmesi şiddetle tavsiye edilir. Yumuşak ve kolayca sindirilen böcek larvası ya da artemia’dan (tuz karidesi) kesinlikle kaçınılmalıdır.

 

TROPHEUS MOORII  

GOLDEN KAZUMBA

İLANGİ

KALAMBO
KAMBWİMBA

KASAKALAWE
LUFUBU

MURAGO

NKONDE

RED RAİNBOW KASANGA
ZONGWE

MUZİ

MWERAZİ

NANGU

LİNANGU

 Tropheus moorii türünün birçok farklı popülasyonu bilinmektedir ve gelecekte daha birçoğu keşfedilecektir. Tropheus cinsi en az altı türden ve bilimsel olarak tanımlanmamış bir türden oluşmaktadır. Bu türün adı T. sp. “black” (Önceleri T. sp. aff. “brichardi”)tır. Tür, gölün güney bölümünde görülen T. moorii’nin aksine gölün kuzey bölümünde görülür. Bununla birlikte bu iki tür de, bazı yazarlar tarafından türdeş olarak kabul edilmiştir. Walter Dieckhoff ise Kibwesa (Tanzanya)da bu iki türü simpatrik olarak gözlemlemiştir. Zambiya ve Kongo kıyısının alt yarısındaki T. moorii popülasyonları iki farklı gruba ayrılır. Mpulungu yakınlarında toplanan holotip, Açık Renkli Irk grubuna aittir ve gövdesinin merkezi renklidir. Cameron körfezi ve kuzeyi ikinci gruba giren popülasyonları barındırır. Bu gruba giren bireyler Koyu Renlki Irk olarak adlandırılır ve yanak bölgeleri de renklidir. Bu iki grubun simpatrik olduğu bir bölge bilinmemektedir. Aralarında renklenme anlamında çok büyük bir fark olmasına rağmen, büyük ihtimalle her iki grupta aynı türe aittir. Bu nedene bağlı olarak bu iki grup iki farklı coğrafi varyantı temsil ederler. Kasaba körfezinde görülen başka bir grup (T. kasabae‘den bahsediyor olabilir, çn.) ise uzun bir sürede bu iki gruptan ayrılmış olabilir ve bu popülasyon diğer iki popülasyondan bağımsızdır. Kuzey kıyı şeridinde bu iki gruba rastlanmamıştır ancak Kongo’daki Vua bölgesinden (Soldaki resim) Koyu Renkli gruba ait örneklerin toplandığı iddia edilmektedir. Açık Renkli gruba ait üyeler Kongo’nun daha kuzey bölümlerinde görülmüştür. Sağdaki resim bu örneklerden birine aittir.

Tropheus moorii, göz kamaştırıcı ve rengarenk desenleri, ayrıca her birinin kendine münhasır morfolojisi ile 40 üzeri coğrafî varyant ihtiva eder. Gölün bütün kayalık habitat alanlarında görülürler, toplanmaları kolaydır ve hobi dünyasında çok yüksek sayılarda temsil edilirler. Monomorfik bir türdür ve erkek-dişi ayrımı hayli zordur. Vent

muayenesinin yanı sıra, cinsiyet ayrımına yardımcı olacak birkaç ipucu vardır. Erkeklerin üst dudakları daha belirgin ve dişilere göre daha büyüktür. Sürekli birbirleriyle didişen erkeklerin dudaklarını karşılıklı kilitlemelerinden mütevellit dudakları grimsi beyaz renklidir. Ayrıca dişilerin burunları daha büyük eğimli ve daha yuvarlaktır. Doğallıkla kafa yapıları elipsoittir. Ayrıca genellikle erkekler daha çabuk büyür ve erişkin renkleri daha erken açığa çıkar. Kur yapan erkeklerin daha gösterişli görünmeleri nedeniyel renkleri dişilere göre daha koyudur. Erişkin dişilerin gövde yapısı ince ve aerodinamiktir. Bununla birlikte her zaman için en iyi sonuçları verecek yöntem vent muayenesidir. Diğer tüm Tropheus türleri gibi otçuldur. Zamanlarının önemli bir bölümünü kayalar üzerinden alg kazıyarak geçirirler ve bu davranışlarına esaret altında da devam ederler. Tür, kaya ve tank camında oluşan algleri temizleme hususunda Hypostomus plecostomus gibi türlerden çok daha başarılıdırlar. Doğada sığ körfezlerde ve güneş ışığının yoğun olarak geldiği kayalık resiflerde görülürler. Güneş ışığını alan bu bölgelerde alg ve diğer bitkisel organizmalar hızlı büyürler ve verimleri yüksektir, doğallıkla tür parlak ışıklandırmaya hassas değildir.

Alglerin çoğaltılması için fazladan ışıklandırma uygulanabilir, ancak bu desteğe rağmen bile tür algleri büyüdüğünden daha hızlı bir sürede tüketecektir. Günde bir kere marul ya da ıspanak verilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir. Sabahları pul yem vermeden önce bir parça marul vermek faydalı olur. Pul yemler içinde ise sadece yeşil pul yemler tercih edilmelidir. Bu yemler yüksek oranda spirulina ve düşük oranda buğday unu ile balık unu ihtiva ederler. Bu hususta European Shrimp Mix oldukça iyi bir yem sayılır, çoğu üretici ve akvarist bu yemi tercih eder. Türe verilebilecek tek canlı yem Cyclops ve Mysis’tir. Artemia, kan kurdu, sivrisinek larvası ve dana yüreği gibi yumuşak ve yapışkan yem türlerinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Bu yemler kolayca sindirilebildiği için sindirim sistemine zarar verir ve balığın Bloat adlı korkunç hastalığa yakalanmasına neden olur. İlanihaye yemlerin pürüzsüz olmaması, yüksek protein ve düşük yağ değerli olması önemlidir. T. moorii türünde hiyerarşi çok keskin bir biçimde belirlenir ve koloni halinde tutulmalıdır. En ideali ise on iki veya daha çok bireyden oluşan bir kolonidir. İki erkek ve bir düzine dişiden oluşan kendi kolonim gayet olumlu sonuçlar verdi. Oturmuş bir koloniye kesinlikle yeni üyeler eklenmemelidir. Koloniye dahil edilen üyeler mevcut hiyerarşiyi bozar, tank ortamında kaos meydana gelir ve hızlı ölümler ve strese bağlı hastalıklar başgösterir.

Erkekler aşırı derecede bölgecidir. Eğer tank içinde herhangi bir erkek yoksa dominant dişi erkeğin konumu üstlenir ve bölgeci olur. Erkekler görece küçük mağara ya da kaya yığınlarını bölge olarak işgal ederler. Ancak her durumda bölgelerini işaretleyebilmek için bazı materyallere ihtiyaç duyarlar. Erkeğin dişiyi yumurtlamaya ikna çabaları hem süreklidir hem de şiddet barındırır. Bu dönem boyu erkeğin tek uğraştığı şey üremektir. Açıkçası dişilerin erişkin olduğu bir düzinelik oturmuş bir kolonide üç günde bir üreme gerçekleşir. Erkek dişilerin etrafında daire çizer, yolunu keser, titrer ve dişiyi ikna edene kadar vazgeçmez. İkna edilen dişi erkek önderliğinde erkeğin bölgesine gelir. Çift tipik T konumunu alır, ardından dişi yumurta döker, döktüğü yumurtaları toplar ve bu yumurtalar erkek tarafından döllenir. Kuluçka dönemi sıcaklık değerlerine bağlı olarak 24-28 gün sürer. Ancak bu dönemin ikinci haftasının sonunda dişi, erkeğin tacizinden korunması için kaldırılmalıdır. İki tane kuluçka halindeki dişinin üreme tankında aynı anda tutulması birbirlerine zarar vermelerine neden olabilir. Dişiler kuluçka süresinde yem alırlar.



oturhanoglu2012-08-24 22:19:53

Beğenenler: [T]171181,OKARABULUT[/T][T]168086,brigantes[/T][T]152067,bayezidibistami[/T][T]18800,Serengeti[/T][T]145950,mendos06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]163496,hemdoğan[/T][T]168086,brigantes[/T][T]152067,bayezidibistami[/T][T]18800,Serengeti[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinmakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1078
yasinmakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 12:37
TROPHEUS OUT  ,  FOAI IN 

Bu furyada elbet biter bakalım ne furyalar başlayacak......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oturhanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 411
oturhanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 14:06
Yasin kardeşim bu sayfa fan clup olarak açılmadı bilgi paylaşımı olarak açıldı.Discus sevmiyorsunuz gördüğüm kadarıyla ancak yer yüzünde discus kadar çok sevilen hayranı olan clupları olan ve çok büyük organizasyonlarla dünya çapında yarışmaları düzenleniyor.Sonuç olarak dünya da asla modası geçmez.İkinci olarak da Tropheus lara gelelim.Oda çok farklı bir hayran kitlesine sahip,ben japon harici tüm balıkları severim.Ancak tekrar lıyorum bu sayfa makaleler ve ceviriler sayfası sanırsam siz sayfaları karıştırdınız .Ama olsun ben her türlü düşünceye saygı gösteririm.

Beğenenler: [T]171181,OKARABULUT[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1040
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 14:18
Güzel bir paylaşım olmuş Ömer Bey, çok sağolun. Özellikle yavrularımın için nasıl daha iyi bir ev maması hazırlarım diye araştırma yaparken çok iyi denk geldi. Elimde ki mevcut mama bittiğinde yeni mamaya cyclop ekleyip eklememe konusunda düşünüyordum. Tabi daha önce discus beslerken cyclop hakkında bayağı yazı okumuştum. Cyclop eklememin aslında sadece üst ve alt finlerdeki kırmızılığa etki edeceğini düşünüyorum. Asıl arzuladığım gövdedeki sarılığı ortaya çıkarmada pek etkisi olacağını sanmıyorum. Ama yinede az miktarda ekleyebilirim.

Gerçi discus yetiştiriciliği ile tropheus yetiştriciliğini karşılaştırmak abes olabilir, hatta belki de başka konu başlıkları altında dile getirilmişte olunabilir: Her iki türünde F0 "wild" türleri hatırı sayılır şekilde pahalı. Discus yetiştiricileri belirli bir sürelerini harcayaraktan çeşitli renk kombinasyonlarına sahip discuslar üretmeye çalışmaktalar. Ve yeri geldiğinde F0 lardan bile daha pahalıya satılmaktalar. Ve özelliklede hobiciler tarafından bu renkli balıklar "ya bu kırma balık, safkan değil" gibi tepkiler vermiyorlar. Aksine bazı türleri edinmek için çaba sarfediyorlar.

Ama sözkonusu tropheus olunca bu yaklaşımın önüne geçiliyor. Tek tür beslemeniz gerekiyor. Yukarıda ki yazıda da bahsedildiği üzere moori türünün bir çok alt poulasyonu var. Muhtemelen bu moori türleri doğal ortamlarında yaşarken biraraya gelip ürüyorlardır. Yoksa bu kadar birbirine renk olarak benzeyen türler nasıl ortaya çıkmış olabilir? Kriza goldlarda bildiğim kadarı ile doğal ortamlarında olmayıp kırma balık. Ama fiyatları çok yüksek. Muhtemelen bunun gibi başka türlerin üretim çalışmalarıda yurt dışında tıpkı discus gibi devam etmektedir. Ama bu çalışmayı yapan kişinin muhtemelen kendi adını vereceği bu balığı piyasaya sürmesi için en azından 6-7 senesini vermesi gerekiyor.

Aslında ilk göz ağrım idi tropheus moori ilangi yellow. Ama nedense o zamanlar gözümde pahalı gözükmüşlerdi. Bir de hep hobici gözüyle yaklaşmıştım. Bunları alıp  akabinde yavrularını büyütüp işi ticarete dökmek aklımama gelmemişti. Gelseydi belki de ilk tropheustan başlardım. Sonrasında araya bitkiliydi discustu derken başka türler girdi. Şimdi keşke ilk başta tropheusla başlasaydım da bu kadar ötelemeseydim diyorum. Şimdi ikinci akvaryumu kurunca rahatlıkla tropheusa geçiş sağlayabildim.

Eğer iş hobicilikten öte ticaret boyutunda olacaksa Afrika türlerinden ziyade amerikan türlerine yönelmek daha doğru gibi geliyor. Özellikle bitkisel ağırlı beslenen türlerin büyümesi, gelişimi zayıf kalıyor. Bence Amerikan türlerinin hemen hepsi bu konuda daha ileride. Bazı hassas türleri bunun dışında tutabilirz ama genelinde üreticisini fazla sıkmayan, kasmayan türler.

Yavrularımı alalı yaklaşık 1,5 ay oldu. Maşallahları var, şu anda geldiklerinin 2 katı boya ulaştılar. Ürkeklikleri de gittiğinde çok daha iyi olacaklar. Ev yapımı mamayı kısa sürede tüketiyorlar. yem seçimi de yapmıyorlar.

Her hobicinin gönlünde birden fazla hatta onlarca akvaryum sahibi olmak geçiyordur benim gibi. Şöyle 60-70m2 lik bir bodrum katında 10-15 tane sıralı akvaryum ve karşılarına geçip baba koltuğunda seyir zevki yapmak.....Yapabilen arkadaşlarım çok şanslılar..




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oturhanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 411
oturhanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 14:39
Hüdai bey ellerinize ağızınıza sağlık,çok güzel anlatınız bir çoğumuzun içinden geçenleri.Bu konu o kadar çok uzayabilir ki anlatamam size yem konusunda benim tek tavsiye edebileceğim bildiğim kadarıyla,Tropican SpirulinaSuper forte granül damızlıklara yavrulara pul yemi.Gözlemlerimin sonucunda ben çok memnun kaldım bu yemden ancak maalesef fiyatı oldukça yukarılarda kalıyor.
Diğer bir husus da İlangi nin sarısı şey gibi oldu bu yumurtanın sarısı diye bir nakarat var dı aynen onun gibi oldu.Eğer renklendirici kaliteli yemler jullanırsanız inanılmaz renklendiklerini ben bir çok hobicide gördüm.Ancak renklendirici hormonu balığa ne kadar zarar veriyor tam olarak asla bilemeyebiliriz.Bundan dolayıda hiç kullanma taraftarı olmadım.Dağa doğal yollardan bu muhteşem sarıyı yakalamak lazım tabiii alt üst finlerinin renginide unutmamal lazım değilmi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1040
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 15:19
Evet Tropical spirulina Super Forte Flake (pul) yem granul olanının nerdeyse %75i daha pahalı. Kutularına baktığınızda içerikleri aynı. Ama sanırım balıkların pulu granule oranla tercih etmelerinden dolayı daha pahalı. En azından benim yavrular pul yemleri daha çabuk sürede tüketiyorlar ve seviyorlar.

Yukarıda ki makalede bahsedilen "The European Shrimp Mix" yemi merak edince karşıma bu site çıktı: "http://www.cichlid-forum.com/articles/food_recipes.php". Aslında bahsedilen mamalar çoğumuzun bildiği, yaptığı mamalar. Ama son sıradaki sarımsaklı tarifteki bebek maması çok ilginç. en değerli varlıklarımız, çocuklarımızın beslenmesinde yeri geldiğinde kullandığımız mamayı balıklarımızda da kullanabiliriz.



Özellikle Ali Ahmet Beyin (kebodiscus) discus formunda ki kudret narı ile ilgili konu başlığı benim açımdan çok iyi oldu. Kendi konu başlığımda da ilerleyen zamanlarda, yavrularım büyüdüklerinde, hazırlamış olduğum mamanın etkilerini fotoğraflarla paylaşacağım. Sadece mamaya yeni karışımda 2-3 malzeme daha ekleyeceğim.

Ev yapımı mamada renklendirici hormon yok aslında. Hepsi yosun türleri,sebzeler ve doğada yeri geldiğinde beslenmelerinde kullandıkları canlılar. Tek problem Cyclop. Kırmızı ağırlıklı türlerde bence sıkıntı olmaz. Ama ilangi gibi sarının ağırlıklı olduğu türlerde turuncumsu renkleri istemeyiz.

Yukarıda ki makaleyi hazırlayan kişi artık aynı zaman dilimi içinde mi yoksa farklı zamanlarda mı inceledi tropheusları bilemiyorum ama çok şanslı birisiymiş. Benim imkanım olsaydı ve de 70m2 lik bodrum katım; her akvaryum en azından 180x70x60h ebatlarında olur ve 4-5 çeşit amerikan, 1 resif, 2  tanganika karma ve 4-5 tropheus türü için yapabilirdim. Özellikle 2-3 tür moorileri birarada besleyip ne gibi gelişim göstercekler görmek isterdim. Burada işin ticari boyutunu düşünmediğimi belirtmek isterim. Eğer discuslarda çaprazlama sonucu güzel türler ortaya çıkıyorsa ve tropheuslarda bu çaprazlamaya müsaitse işi doğal akışına bırakıp gözlemlemek en iyisi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oturhanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 411
oturhanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 15:37
Hüdai bey pul yemin maliyeti çok fazlaymış,firesi çok muş vs vs sonuç olarak karşımıza pahalı geliyor bizde sadece bebişlerimize verbiliyoruz bu yemi.Ancak fayda sağladığıda kesindir.Veriğiniz link i yıllardır sık bir şekilde takip ederim çok faydasını gördüm ama yinede teşekkür ederim.Şimdi bana aşağıdaki balıkların farklarını ve hele bir çiftin neden bu kadar muhteşem olduklarını açıklayabilirmisiniz..

Hadi bu normal bir resim..


Ya bu balığı neyle besledin be kardeşim...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HüdaiÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9399,3[/B]
Kayıt: 23/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1040
HüdaiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 16:08
Bazen fotoğraf çekimleri yanıltıcı olabiliyor. Işık, açı, makine ayarları vs....Ama ilk resimde yukarıda istemediğimiz turunculuk var. Alttakilerin sarısı harika. Ama benim goggle resimleri içerisinden beğendiğim sarı bu;


Pul yemlerde ise şu anda yavruların favorisi Bio Marine Kens Spirulina Flake. Hem spirulina hem protein oranı diğer pullara oranla daha yüksek. Beslerken bu yemden 2 kaşık veriyorsam diğer pullardan 1 kaşık veriyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oturhanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 411
oturhanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 16:17
Işık,makina,çekim açısı ve tabiki balığın o anki ruh hali yanı sarısı güzel olanların pozu kur halinde ee bu durumda da renkler maximum düzeyde ama bunu da yakalayabilmek çok uzun ve sabirli bir çalışma gerektiriyor.Bu yemide biliyorum gayet iyi fiyatıda biraz daha makul.Birde Rotifer in artemia pul yeminden de çok memnunum yavrular hem çok iştahlı yiyorlar hemde iyi büyüyorlar.Ancak malesef yem tutulunca fiyatına ciddi zam yaptılar şimdilerde artemia larvası çıkartıyorum ve günde bir kez veriyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

2tufan2Çevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2
2tufan2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:17
Ömer abi bu tropheus ilangi veya golden kriza gibi türleri yavrudan f0 veya f0 a yakın olacak şekilde temin edebileceğim yer biliıormusun Ankara içinde veya Başka bişey önerirmisin sağlıklı bulmam için?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oturhanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 411
oturhanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:45
Yavrudan F0 ı imkansız gibi bir şey olarak biliyorum.Sadece almanya da çok büyük bir Tropheus üreticisinin,Tanganyika kıyılarında üretimhanesinin olduğunu oradaki F0 damızlıkları direkt olarak gölün suyunu kullandığını ve oradan balıkları yumurtadan kusturup kuluçka sistemi ile Almanya ya götürdüğünü ve oradan F0 olarak dünya pazarına lanse edilğini biliyorum ama o kadar kimdir nasıl alınır orası bende eksik işte.Ayrıca F0 yavruyu bırak damızlık boy yada genç damızlıkların akvaryuma adaptasyonu çok sıkıntılı olabiliyor orasını biliyorum kardeşim.Ancak golden kriza ve golden bemba gibi türler melezleme ile elde edilen türlerdir o halde onların F0 olma ihtimaleri yok görünüyor.Ancak son zamanlarda mutand türler türedi onların arasında da muhteşem balıklar var..

Aşağıda bir kaç mutand türüne örnek verdim size..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A.Oğuzhan ÖLMEZÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2012
İl: Konya
Mesaj: 84
A.Oğuzhan ÖLMEZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2012 22:55
Paylaşım ve konu çok güzel ömer abi tavsiyelerin yazdıkların çok güzel ama en güzel tercebu yaşayarak öğrenmek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oturhanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 411
oturhanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2012 23:37
Eyvallah Oğuzhan kardeşim,bizler bu yolda giderken edindiğimiz tecrübelerimizi sizlerle paylaşıyoruz ki sizler de üzerlerine bir şeyler koyun daha da başarılı olun diye sadece.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagdas_bjkÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 20/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 145
cagdas_bjkÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2013 22:11
Balık sayısına 25 lt düşse örneğin içi dolu 150 lt avaryumda kaç adet dubisi maswa beslenir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir