Tropheuslarım yem yemiyor !
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryumunun boyutu büyük ve güzel ama yinede 30 balık için yeterli değil tahminim ikolalar baskınlık kurmuşlar nacizane tavsiyem tek türe dönün.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ama balıklar daha küçük o yüzden şimdilik hepsini bu akvaryumda besliyorum ikolalar 5 cm bembalar 3-3,5 cm biraz daha büyüdüklerinde ayırıcam.Yani balıklarım hasta değil öylemi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gldiklerinde yiyorlardı fakat 2 gündür kestıler hepsi değil ama bazıları yemiyor ve dediğim gibi kuma sanki yatıyormuş gibi bırakıyorlar kendilerini ağızlarını hızlı hızlı kapatıp açıyorlar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ne yapmam gerekiyor yardım edermisiniz diger balıklara bulaşırmı.?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
BLOAT
Kelime olarak çevirdiğimizda; hayvanın yediği yeşilliklerin mayalanmasından dolayı işkembe veya bağırsak yollarında gaz toplanması, balığın gövdesinin şişmesi. Genellikle Tanganyika cichlidlerinin Herbivorous(otçul) olarak adlandırılan türleri bloat'a yakalanma eğilimindedir. Bloat'un sebebi balığın bağırsak bölgesinin iltihaplanıp, enfekte olmasından kaynaklanmaktadır. İltihapın sebebi ise uygun olmayan beslenme(diet) şeklidir, örneğin yüksek protein içereren yemlerin Herbivorous türlerine verilmesi, uzun süre aynı yemi vermek, veya su kimyasının çok yetersiz olması. Bu şartlar, balığın birkaç gün içersinde ölmesine yol açacaktır. İlk belirtiler; iştahın kesilmesi, yem yememe, gövdede dikkat çekicek şişkinliği oluşması, solunum oranlarının artması.
Tedavi genelde, erken tehşis yapıldığında mümkün olmaktadır, gene de garanti değildir. Kullanılabilecek tedavi METRONIDAZOLE olarak bilinen ilacı kullanabiliriz, yapılıcak işlem;
1. gün 40lt suya 250mg METRONIDAZOLE,
2. gün bekle,
3. gün %30 su değiştir ve 40lt suya 250mg METRONIDAZOLE,
4. gün bekle,
5. gün %30 su değiştir ve 40lt suya 250mg METRONIDAZOLE,
6. gün %30 su değiştir,
Balığınız bu sürenin sorunda yem yemeye başladı ise kurtuldu, aksi halde yem yemeye devam edene kadar bu uygulamayı yapmanız. Bu uygulamayı bir de Tropheus ithali yaptığınızda balıkların yolculuktan dolayı olabilecek stress'i önlemesi amacı ile de tavsiye edilir fakat yem yememe sorunu yoksa METRONIDAZOLE kullanmamaya dikkat edin. Fazla doz veya uzun süre kullandığınızda sentetik bir antibiyotik olduğu için balığın iç organlarına zarar verme ihtimali yüksektir. Son çare olarak METRONIDAZOLE uyguladığınızda balıklarınızı kurtarma şansınız yüksek olacaktır eğer ki erken teşhis yaparsanız, bu hastalığın önüne geçmenin yöntemi gayet basittir. öncelikli olarak seçilen yem türüne dikkat etmek kaydı ile farklı tiplerde(bitkisel ve siprulina özlü) yemleme yapmak, akvaryum temizliğine dikkat etmek, su kimyasının değişimi dikkatli takip etmek. Bu sıralananların dışında belki de en önemli diğer etkende STRESS.
Stress diğer balık türlerinde de çeşitli hastalıkların başlangıcı olarak ortaya çıkarken Tropheus'larda ise genelde BLOAT'ı tetikleyen unsurların başından gelmektedir. Strees'in bloat'ı tetiklemesinin temel sebebi Tropheus'ların sindirim sistemlerinin otçul olmaları yüzünden uzun olması ve bağırsaklarında her zaman için bloat'a yok açabilecek bakterinin( Spironucleus )yaşaması, balığın stresse girmesi bu bakteri sayısının artmasına yol açmaktadır. Balıklardan biri BLOAT'a yakalandığında diğerleride sıra ile BLOAT'a yakalanmaya başlıyorlar. Hastalanmış olan balığın dışkısını ağzına alan sağlıklı balığında bloat'a yakalanma oranı artmaktadır. BLOAT'ı (Spironucleus) engellemek için kullanılan UltraViole'nin etkisiz kaldığı gözlenmiştir. Her ne kadar bitkisel özlü yem ile beslerseniz bile bloat'a yakalanabiliyor. Stress'e nelerin yol açtığına bakarsak;
- balığı yakalamaya çalışmak,
- yolculuk,
- tankın içine eklenecek ekipmanlar,
- yeni eklenen balık/lar,
- su kimyasında oluşan değişimler(ph,nitrat...),
- ışığın uzun süre açık kalması,
- yemleme periyotlarının düzensiz olması,
- akvaryum camına gelen darbeler.
Tüm bunlar Tropheus'ların stress girmesine, bloat'a daha hızlı ve kolay yakalanmasına yol açıyor. Diğer hastalıklar için aşağıdaki adrese bakabilirsiniz. Balığınızı gözlemleyin, yem yemiyor ve ağzında yavru yoksa tedaviye bir an önce başlayın. Kullanacağınız ilaçların biyolojik sisteme zarar vereceğini asla unutmayın.
Beyaz benekte, yüzgeçleri yapıştırıp, taşlara sürtünebiliyorlar. Isıyı 29 derece yapmalı, beyaz benek suda gezdiği için diğer balıklarda tedavi edilmeli. Eğer balık ısırmadan dolayı yaralanmış ise ektozon veya tuz kullanmak faydalı olur. Balıkta eğer gözler ileri doğru çıkmış ise ve hızla kilo kaybı var ise vitamin eksikliği veya pis suya işarettir.
Karantina tankı min. 60cnx30cmx30cm olmalı.
Tamer BALLICALI'nın sitesinden bloat hakkında faydalı bir makale , hasta olan balıklarınızı karantina tankına alıp bu tedeviyi uygulaya bilirsiniz.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir