tüm filtre malzemeleri


madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2011 13:17
Elyaf : Elyaf filtre elemanı olarak en yüksek süzme malzemesi olarak kullanılır. Genel anlamda Filtreler için temel esas olarak kabul ediliyor. (Tatlı su) Balık atıkları gibi ana pislikleri filtrelemesi için kullanılır. Ancak uzun zaman temizlenmediğinde biyolojik olarak çalışmaya başlayabilir. Bu faydalı olarak düşünülmemelidir, nitrit ve nitrat oluşumunu tetikleyebilir. Fiziksel ön filtreleme olarak kullanılmalıdır. Aynı zamanda düzenli olarak değiştirilmelidir. Bu nedenle filtre anlamında temel biyokimyasal fonksiyonu olmadığı kabul edilmelidir. Su akışının rahat sağlanması için ve yine suyu daha iyi süzebilmesi için değiştirilmelidir. Düzenli kontrol edilmeli, deterjan türü temizlik sıvıları ile yıkanmamalıdır. Akvaryumunuzun yüküne göre kullanım süresini siz belirlemelisiniz.

Biyokimyasal sünger: Filtrelerde yine yaygın kullanılan bir diğer filtre malzemesi. Ağırlıklı kimyasal ve biyolojik filtrasyona dayanır. Tabi kimyasal filtrasyonu için karbon içerikli olması gerekir. Karbon içerikli olmayanlar biyolojik filtrasyon içinde kullanılabilir. Suyu yine elyaf kadar olmasa bile süzme özelliği vardır. Dış filtre gibi yüksek debili filtrelerde su akışı fazla olduğundan biyolojik olarak verimi çok düşer. Önemli ölçüde su akışını yavaşlatmak gerekir. Bunun için sarı süngerler satılmaktadır, ince gözenekli. Bu filtre malzemesi akvaryum suyunda hafifçe yıkanmalıdır. Çeşme suyunda yıkanıp akvaryuma eklenirse, ölen bakteriler yüzünden su kalitesinde dalgalanmalar yaşanabilir. Böyle bir temizlikte çok daha iyi yıkanması gerekir.

Seramik: Sıradan bir filtre malzemesidir. Biyolojik anlamda kullanılması açısından birçok farklı türde üretilmiştir. Kaba atıkları ve bitkili akvaryumlarda ölü yaprakları tutmada faydalı olabilir. Biyolojik filtrasyon için üretilen tiplerini yine akvaryumun suyunda hafifçe yıkamak gerekir.

Biobal: Genellikle plastikten, çoğunlukla, kare, küresel veya düzensiz şekillidir. Oldukça geniş kullanım alanı ile bakteri tutma ve barındırma görevi yaparlar. Suyun üzerinden süzülerek geçmesi suya artı bir oksijen kazandırır. Katı atıkları tutmada yine kullanılabilir.

Mercan kumu: Ölü mercan iskeletlerinden elde edilen bir kumdur. Gözenekli bir yapıya sahip olması kullanım alanını genişletir. Biyolojik filtrasyon için iyi bir tercih olacaktır. Dikkat edilmesi gereken yüksek PH değerinden hoşlanmayan türlerin akvaryumunda yüksek oranlarda kullanmamaktır. Satıcılardan satın alırken mercan kumunun gözenek yapısına ve boyutunu iyi seçmek gerekir. Temiz olmalı ve gözenek yapısı zengin bir içeriğe sahip olmalıdır. Suya alkalin kazandırırken sürekli olarak suya bir miktar kalsiyum pompalar. Sadece biyolojik ve kimyasal filtreleme için kullanılır ve alkali sulardan hoşlanan türler için daha uygundur. İçin geçerlidir, en verimli kullanım alanı deniz suyu tankları ve alkalinli sudan hoşlanan tatlı türlerinin bulunduğu akvaryumlardır.

Aktif Karbon: Aktif karbon artık neredeyse vazgeçilmez bir filtre elemanıdır. Güçlü süzme işlevi, koku, ağır metal ayrıştırma, çeşitli canlıların zehiri artıklarını toplama, klor, kendi iç gözeneklerinde etkisiz hale getirilir. Aktif karbondan geçecek su önce ön bir filtre malzemesinden geçirilerek çabuk tıkanması önlenir. Bayan çorabı içerisinde kullanılabilir, yine dış filtrelerin tepsilerine serilebilir. Aktif karbonun 3–6 ay gerçek kullanım süresi vardır. Ancak bu süre akvaryumun atık yüküne, ön filtrasyonun gücüne ve ağır metal oranının fazlalığına göre değişir. Aktif karbonun bünyesindeki atığı bir süre sonra kusacağı belirtilir. Bu doğru değildir. Aktif karbon bünyesinde barındırdıklarını sadece PH değeri uç noktalara geldiğinde kusar. Böyle bir durumda karbondan önce endişe edecek çok fazla ve büyük sorununuz var demektir. Aktif karbon filtrede sürekli tutulmak zorunda değildir. İlaç kullanımlarından sonra kullanılıp çıkarılırken, su sarılığını gidermek için kullanılıp yine çıkarılabilir. Kurulum aşamasında 15 gün akvaryum suyunu karbondan geçirmek yararlı olacaktır.

Maifan: Maifan su kalitesi düzenlenmesi için kullanılır. Son yıllarda Avrupa'da moda oldu. Çoğu akvarist faydasını yeni tanımaya başladı. Maifan özellikle yavru balıklar üzerinde oldukça faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Süs balığı yetiştiriciliğinde oldukça yararlıdır, çok sayıda iz element bünyesinde barınır. Su ve PH birçok ışık yüzerme yeteneği.

Volkanik kayalar( Magma):Magma volkanik patlamalar sonrasında soğuyan kayalardır. Nispeten küçük kristaller tercih edilmelidir. Gözenekli yapıya sahip olmalı ve temiz olmalıdır. Ancak volkanik kayaların birçok türü mevcuttur. Bu açıdan seçim iyi yapılmalıdır.

Zeolit: sudaki zararlı maddeleri absorbe eder. Kokuyu alır. PH düşürücü etkisi vardır. Tatlı ve tuzlu su için kullanılır.
 
 

 
Purigen (seachem): sudaki zararlı maddeleri absorbe eder. Uzun süre etkilidir. Güzel bir berraklık kazandırır. Tatlı ve tuzlu su için kullanılır. İşlemden geçirilip tekrar kullanılabilir.
Nitrate (seachem): nitratı uzaklaştırır. Bakteri üremesine katkıda bulunur.
 
Matrix-substrat (seachem): bakteri oluşumu için gerekli ortamı sağlar. Tatlı ve tuzlu su içindir. Tekrar kullanılabilir.

Matrix-karbon (seachem): yüksek hidrodinamik özelliğe sahip bir karbondur. En düşük fosfat seviyesi sahip olduğu belirtilmektedir. Tatlı ve tuzlu su içindir

Renew (seachem): aktif karbon sonucu çıkan fosfatın sorun olduğu akvaryumlar içindir. resif ve bitki akvaryumları için uygundur. Organik partikülleri yok eder. Tatlı ve tuzlu su içindir.

Hyper sorb (seachem): sentetik absorbe edicidir. Organik atıkları, zehirli maddeleri, kirleticileri absorbe eder. Tatlı ve tuzlu su içindir.

Phosguard (seachem): fosfat ve silikatı hızla yok eder. Maksimum su akışı için boncuk tanelidir. Tatlı ve tuzlu su içindir.

Cuprisorb (seachem):özellikle bakırı ve diğer ağır metalleri uzaklaştırmak için kullanılır. Tatlı ve tuzlu su içindir.

Seagel (seachem): matrix karbon ve Phosguardın karışımıdır. Sudaki atıkları, silikat ve asitleri temizler. Tatlı ve tuzlu su içindir. Özellikle tuzlu su için önerilmektedir.
 
 
 
Ehfi karbon (eheim) : yüksek kalitede bir karbondur. Tatlı su akvaryumlarında kısa süre için kullanılması tavsiye edilir. absorbe edicidir.

Mekanik temizlik süngeri-ehfifix (eheim) : mekanik temizlik için kullanılan, eski bulaşık süngerleri gibi olan bir malzemedir. Fenol içermez. Tatlı ve tuzlu su içindir.

Biyolojik seramik-biomech (eheim) : biyolojik ortam sağlayan ve katı pislikleri tutan bir malzemedir. Tatlı ve tuzlu su içindir. Tekrar kullanılabilir.

Biyolojik substrat-substrat pro (eheim) : yüksek seviyede bakteri kolonizasyonu sağlar. Normal substrata göre daha uzun ömürlü ve etkilidir. Tatlı ve tuzlu su içindir.
Bioball: daha çok sump sistemlerinde kullanılan ve bakteri tutunmasını sağlayan bir malzemedir.

Volkanik taş-ehfilav (eheim) : volkanik kökenli; biyolojik ve mekanik temizlik sağlayan bir materyaldir.
 
 
 
 
Fosfat giderici (sera phosvec): fosfatı gidermek amacıyla kullanılır. Bu sayede yosun sorunu büyük ölçüde giderilir. Tatlı ve tuzlu su içindir.
Süper karbon (sera) : yüksek kapasiteli aktif karbondur. Zararlı maddeleri absorbe eder. Tatlı ve tuzlu su içindir.

Siporax (sera) : biyolojik filtre malzemesidir. Tatlı ve tuzlu su içindir.
Silikat temizleyici (sera) : tuzlu su akvaryumlarında tek hücreli bitki gelişimine katkıda bulunur. Silikatı bağlar.
 
 
 
Su yumuşatıcı (azoo) : pozitif yüklü iyon değiştirme reçinesi içeren bir materyaldir. Kalsiyum ve magnezyum gibi pozitif iyonlar için etkili emicidir. Suyu yumuşatır ve PH oynamalarını azaltır. İşlemden geçirilip tekrar kullanılabilir. Tatlı su içindir.

Yosun uzaklaştırıcı ve PH sabitleyici (azoo) : bir absorbsiyon reçinesidir. nitrit, nitrat ve fosfatı emer. PH dengelemeye yardımcı olur. Tatlı ve tuzlu su içindir.6,8 ve 8,2 PH dengeleme oranlı iki çeşidi vardır.
 
 
 
Nitrat giderici (fluval): nitratı kaldırmak için kullanılır. Tatlı su içindir.

Opti carb karbon (fluval) : iyon değişimli sentetik resin ve karbonun bileşimidir. Atıkları etkisiz hale getirir. Suyu berraklaştırır. Kokuyu giderir. PH, KH ve genel su sertliğine etki etmez. Tatlı ve tuzlu su akvaryumları içindir.
 
 
 

Beğenenler: [T]196992,kocagoz[/T][T]202253,kaptanevoo[/T][T]204918,aires[/T][T]64200,TheLast[/T][T]140355,kuman[/T][T]227924,Ahmet_[/T][T]209552,noeldayi[/T][T]228700,Barsans[/T]
Teşekkür Edenler: [T]21843,muyat[/T][T]196992,kocagoz[/T][T]202253,kaptanevoo[/T][T]204918,aires[/T][T]220767,Captainturk[/T][T]227924,Ahmet_[/T]
+1: [T]220767,Captainturk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koray ulusoyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 694
koray ulusoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2011 13:35
Çok sağolun oldukça bilgilendirici bi çalışma elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2011 21:43
Umarım bir çok sorulan soruya bir cevap olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abestilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1300
abestilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2011 19:43
Çok faydalı bilgiler olmuş teşekkürler. Benim sormak istediğim bir konu var; acaba tropheus için tabanda mercan kırığı kum kullanmak yerine büyükçe bir iç filtrenin içerisine mercan krığı doldurmak ph ı yükseltmek adına aynı işi görürmü acaba? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2011 20:10
Mercan kırığı dış filtre yada iç filtrede kullanıldığında ph düzeyinin yükselmesine katkı sağlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2011 13:46
Mbbr media diye bir malzemeyi de ben eklemek isterim, buyrun resmi..
 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=zxpBOGXkGls [/VID]
Bu eleman bildiğimiz malzemelerin aksine suyun %70i oranında koyuluyor, yani suyun içinde bağımsız olarak yüzmesi savrulması gereken bir eleman. Sabit durduğu zaman süzme ve arıtma işlevini görmüyor.. Genel olarak barajlarda ve içme sularının arıtılmasında kullanılıyor, yurt dışında akvaryumlarda da kullanılmaya sump sistemlerine dahil edilmeye başlandı. Ülkemizde henüz pek bilinmiyor..
 
Bu elemanı bilmeyenler varsa, umarım yardımcı olmuşumdur..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2011 16:47

Bakterilerin tutunmasına yarayan bir filtre malzemesi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSTAFAYASARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1251
MUSTAFAYASARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2011 21:58
Onur,güzel bilgi paylaşımı olmuş. Emeğine sağlık. Güzel bilgiler. ..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi izmirÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[C]2,1,95451[/C] [C]2,2,95451[/C]
Kayıt: 04/07/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1140
malawi izmirÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 20:32
Elinize saglık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ardaykulÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 370
ardaykulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 20:15
Teşşekürler.Hocam rica etsem siz bana hangi malzemeleri almamı söylermisiniz.Amerikan ciklet besliyorum ve 3 katmanlı filtrem var.Her filtre malzemesininde fiyatı 20 tl civarını geçmezse sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2012 15:49
[QUOTE=ardaykul]Teşşekürler.Hocam rica etsem siz bana hangi malzemeleri almamı söylermisiniz.Amerikan ciklet besliyorum ve 3 katmanlı filtrem var.Her filtre malzemesininde fiyatı 20 tl civarını geçmezse sevinirim. [/QUOTE]
 
Seramik
Aktif sünger  (kalın gözenekli)
Karbon
Elyaf  yeterli olabilir.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2013 08:30

Dış filtrelerde İdeal malzeme dizilimi

Dış filtreler akvaryum döngüsünde en önemli eleman olan bakterilerin yuvası konumundalar. Bu bakterilere ne kadar geniş yer hazırlarsak onlar da o kadar işlerini yaparlar. İdeal bir dış filtrede mekanik filtrasyondan(kaba pisliklerin tutulması) çok biyolojik filtrasyona önem verilmelidir.

-Filtrenin ilk kısmı olan en alt tabakasına kaba pislikleri tutmak amacıyla seramik halkalar,bioballar ya da daha ucuza temin edilebilen plastik hortumlar 1 cmlik yuvarlaklar şeklinde kesilerek kullanılabilir. Bu tabakanın yapacağı iş kaba pislikleri tutmak ve bir miktar da bakterilere konak olmaktır. Bu tabakadan biyolojik filtrasyon konusunda fazla ümitli olmamak gerekir. Eğer yardımcı olsun diye gözenekli seramik kullanıyorsanız bakterilerin tutunacağı yüzeylerin çoğunun kaba pislikle dolu olduğunu filtreyi açınca görürsünüz. Pahalı seramik yerine ucuz fakat az da olsa biyolojik filtrasyon yapacak seramikte tercih edebilirsiniz.

Bioball kullanımı da aynı sebeptendir. Fakat bioballar açıkcası hem çok yer kapladığından hem de seramiklere göre yüzey alanları daha küçük olduğundan pek tercih edilmeyen filtre malzemeleridir. Bir artıları ise üzerilerinden hızlıca geçen suyu parçalayarak dağıtmaları ve bu sayede havayla temas eden suyun oksijen bakımından zenginleşmesini sağlamalarıdır.(bakteriler oksijene ihtiyaç duyarlar) Tercih sizin isterseniz hem seramik hem bioball kullanırsınız,isterseniz bioball ya da seramikten birini tercih edersiniz.
-İkinci kısımda kullanılması gereken malzeme geniş gözenekli süngerler olmalıdır. Bu süngerler bakteri kolonizasyonu açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. İlk katmandan gelen küçük partikülleri tutarken bunların parçalanması işine de önemli katkıda bulunurlar. Bakterilerin önemli bir kısmı kendilerine burada konak bulurlar.Üçüncü kısma geçmeden önce bir şey eklemek istiyorum. Eğer dış filtrenizin içine kaba pisliklerin fazla giremyeceğini düşünüyorsanız(yani bu emiş hortumuna sünger takma işini ve temizliğini ciddiye alıyorsanız) ilk tabakadan sonra çok ince bir tabaka elyaf kullanabilirsiniz. Bunun size sağlayacağı fayda büyüktür. Biraz sonra bahsedeceğim üçüncü aşama olan biyolojik katmandaki malzemelerin tıkanmasını önler konulan bu elyaf. İnce partikülleri tutma özelliği sayesinde çabuk tıkanan elyaf düzgün kullanımda oldukça faydalı bir filtrasyon malzemesidir. Eğer dış filtrenize mekanik filtrasyon yaptıracaksanız bu katmana elyaf koymayın, çabuk tıkanmasından ötürü su debisinde düşmelere yol açar.Bu durumun bir kötü yanı da filtrenizin daha sesli çalışmasıdır.
- Üçüncü kısım , akvaryum için hayati önem taşıyan biyolojik döngünün asıl elemanlarına ev sahipliği yapan substrat bölümüdür. Bu kısımda kaliteli markaların(Eheim Substrat Pro, Sera Siporax) substratları kullanılabileceği gibi, alternatifleri olan lav taşı veya küp şeklinde kesilmiş koltuk süngerleri (sert sünger) de kullanılabilir. Buradaki amaç bakteriler için en fazla yüzey alanını sağlayıp maksimum bakteriyi filtre içinde tutmaktır. Eheim Substrat Pro bilinen tüm rakiplerine bakteri oluşum süresi açısından en az %30 fark atsa da bakteriler oturunca durum eşitleniyor. Lav taşı ve sert süngerler de ucuza temin edebileceğiniz mükemmel filtrasyon malzemeleridir, şüpheniz olmasın. Biyolojik katman olarak bilinen bu kısımda bulunan substratın işini en iyi şekilde yapabilmesi için tıkanmamasına özen göstermek gerekir. Tıkandığında temizlemesi oldukça zordur.

Temel olan bu üç kısımdan sonra ince bir parça elyaf konulması hem substratın motora kaçmaması hem de kalan partiküllerin akvaryuma kaçmaması açısından iyi olur.

- Opsiyonel olarak kullanılabilecek filtrasyon malzemeleri ise zeolit ve aktif karbon gibi kimyasal tutuculardır.
Aktif karbon: Suda bulunan ağır metalleri ve kloru bağlayıcı özelliği vardır. Kristal berraklığında su arayanların kullanabileceği, bunun yanında ömrü kısa olan ve periyodik değişmesi gereken bir filtrasyon malzemesidir. Aktif karbonun sudaki ağır metalleri ve kloramini bağladıktan sonra doyum noktasına ulaştığı ve bu maddeleri akvaryuma geri saldığını savunan bir grup insan vardır. Fakat bunun böyle olmadığını iddia edenler de mevcuttur. En iyisi işi riske almayıp düzenli değiştirmektir. Kendi tecrübelerimle 3-4 ay kullandığım karbonun su değerlerime bir etkisinin olmadığını söyleyebilirim. Sonra değiştirdim işi riske atmamak için. İdeal değiştirme aralığı 30 gün olarak belirtiliyor.

Zeolit: Aktif karbonun uzun ömürlüsü ve ekstra olarak amonyak tutucu özelliği olduğu bilinir. 6 ay gibi bir süre kullanılabileceği sonra tuz ile ters yıkama yapıp bir 6 ay daha kullanılabileceği belirtilir. Çok güçlü bir amonyak emicidir. Özellikle amonyak patlaması sinyalleri veren akvaryumlarda su değişimi yapmadan amonyaktan kurtulmanın en pratik yoludur.
Dış filtrede Zeolit ve/ya aktif karbon kullanılacaksa dördüncü katman olarak kullanılmalıdır. Bunlar da, yine, işlerini hakkıyla yerine getirmesi için tıkanmaması gereken maddeler arasındadırlar. Zeolit ve aktif karbon file içinde kullanılırsa motora kaçmasına engel olunur. Diğer türlü yine ince tabaka elyaf işi çözecektir. Aktif karbon ve zeolit beraber kullanılacaksa önce zeolit sonra aktif karbon sırası takip edilmelidir.
Özetle, dizilim sırası:(alttan üste doğru) Su akış yönü

1-Seramik,bioball (mekanik filtrasyon)
2-Geniş gözenekli sünger
3-(opsiyonel elyaf) Substrat (biyolojik filtrasyon)
4-(opsiyonel elyaf) Zeolit + Aktif Karbon + elyaf



Beğenenler: [T]177637,sXsbey[/T]
Teşekkür Edenler: [T]105785,Baykalbul[/T]
+1: [T]105785,Baykalbul[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

beni7bitirdiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 826
beni7bitirdiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2013 08:52
Onur Bey,güzel paylaşım için çok teşekkür ediyoruz sorulan pek çok sorunun cevaplarını bizlerle paylaşmışsınız elinize emeginize saglık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uguraksesuarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 303
uguraksesuarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2013 15:27
[QUOTE=madstorm]

Dış filtrelerde İdeal malzeme dizilimi

Dış filtreler akvaryum döngüsünde en önemli eleman olan bakterilerin yuvası konumundalar. Bu bakterilere ne kadar geniş yer hazırlarsak onlar da o kadar işlerini yaparlar. İdeal bir dış filtrede mekanik filtrasyondan(kaba pisliklerin tutulması) çok biyolojik filtrasyona önem verilmelidir.

-Filtrenin ilk kısmı olan en alt tabakasına kaba pislikleri tutmak amacıyla seramik halkalar,bioballar ya da daha ucuza temin edilebilen plastik hortumlar 1 cmlik yuvarlaklar şeklinde kesilerek kullanılabilir. Bu tabakanın yapacağı iş kaba pislikleri tutmak ve bir miktar da bakterilere konak olmaktır. Bu tabakadan biyolojik filtrasyon konusunda fazla ümitli olmamak gerekir. Eğer yardımcı olsun diye gözenekli seramik kullanıyorsanız bakterilerin tutunacağı yüzeylerin çoğunun kaba pislikle dolu olduğunu filtreyi açınca görürsünüz. Pahalı seramik yerine ucuz fakat az da olsa biyolojik filtrasyon yapacak seramikte tercih edebilirsiniz.

Bioball kullanımı da aynı sebeptendir. Fakat bioballar açıkcası hem çok yer kapladığından hem de seramiklere göre yüzey alanları daha küçük olduğundan pek tercih edilmeyen filtre malzemeleridir. Bir artıları ise üzerilerinden hızlıca geçen suyu parçalayarak dağıtmaları ve bu sayede havayla temas eden suyun oksijen bakımından zenginleşmesini sağlamalarıdır.(bakteriler oksijene ihtiyaç duyarlar) Tercih sizin isterseniz hem seramik hem bioball kullanırsınız,isterseniz bioball ya da seramikten birini tercih edersiniz.
-İkinci kısımda kullanılması gereken malzeme geniş gözenekli süngerler olmalıdır. Bu süngerler bakteri kolonizasyonu açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. İlk katmandan gelen küçük partikülleri tutarken bunların parçalanması işine de önemli katkıda bulunurlar. Bakterilerin önemli bir kısmı kendilerine burada konak bulurlar.Üçüncü kısma geçmeden önce bir şey eklemek istiyorum. Eğer dış filtrenizin içine kaba pisliklerin fazla giremyeceğini düşünüyorsanız(yani bu emiş hortumuna sünger takma işini ve temizliğini ciddiye alıyorsanız) ilk tabakadan sonra çok ince bir tabaka elyaf kullanabilirsiniz. Bunun size sağlayacağı fayda büyüktür. Biraz sonra bahsedeceğim üçüncü aşama olan biyolojik katmandaki malzemelerin tıkanmasını önler konulan bu elyaf. İnce partikülleri tutma özelliği sayesinde çabuk tıkanan elyaf düzgün kullanımda oldukça faydalı bir filtrasyon malzemesidir. Eğer dış filtrenize mekanik filtrasyon yaptıracaksanız bu katmana elyaf koymayın, çabuk tıkanmasından ötürü su debisinde düşmelere yol açar.Bu durumun bir kötü yanı da filtrenizin daha sesli çalışmasıdır.
- Üçüncü kısım , akvaryum için hayati önem taşıyan biyolojik döngünün asıl elemanlarına ev sahipliği yapan substrat bölümüdür. Bu kısımda kaliteli markaların(Eheim Substrat Pro, Sera Siporax) substratları kullanılabileceği gibi, alternatifleri olan lav taşı veya küp şeklinde kesilmiş koltuk süngerleri (sert sünger) de kullanılabilir. Buradaki amaç bakteriler için en fazla yüzey alanını sağlayıp maksimum bakteriyi filtre içinde tutmaktır. Eheim Substrat Pro bilinen tüm rakiplerine bakteri oluşum süresi açısından en az %30 fark atsa da bakteriler oturunca durum eşitleniyor. Lav taşı ve sert süngerler de ucuza temin edebileceğiniz mükemmel filtrasyon malzemeleridir, şüpheniz olmasın. Biyolojik katman olarak bilinen bu kısımda bulunan substratın işini en iyi şekilde yapabilmesi için tıkanmamasına özen göstermek gerekir. Tıkandığında temizlemesi oldukça zordur.

Temel olan bu üç kısımdan sonra ince bir parça elyaf konulması hem substratın motora kaçmaması hem de kalan partiküllerin akvaryuma kaçmaması açısından iyi olur.

- Opsiyonel olarak kullanılabilecek filtrasyon malzemeleri ise zeolit ve aktif karbon gibi kimyasal tutuculardır.
Aktif karbon: Suda bulunan ağır metalleri ve kloru bağlayıcı özelliği vardır. Kristal berraklığında su arayanların kullanabileceği, bunun yanında ömrü kısa olan ve periyodik değişmesi gereken bir filtrasyon malzemesidir. Aktif karbonun sudaki ağır metalleri ve kloramini bağladıktan sonra doyum noktasına ulaştığı ve bu maddeleri akvaryuma geri saldığını savunan bir grup insan vardır. Fakat bunun böyle olmadığını iddia edenler de mevcuttur. En iyisi işi riske almayıp düzenli değiştirmektir. Kendi tecrübelerimle 3-4 ay kullandığım karbonun su değerlerime bir etkisinin olmadığını söyleyebilirim. Sonra değiştirdim işi riske atmamak için. İdeal değiştirme aralığı 30 gün olarak belirtiliyor.

Zeolit: Aktif karbonun uzun ömürlüsü ve ekstra olarak amonyak tutucu özelliği olduğu bilinir. 6 ay gibi bir süre kullanılabileceği sonra tuz ile ters yıkama yapıp bir 6 ay daha kullanılabileceği belirtilir. Çok güçlü bir amonyak emicidir. Özellikle amonyak patlaması sinyalleri veren akvaryumlarda su değişimi yapmadan amonyaktan kurtulmanın en pratik yoludur.
Dış filtrede Zeolit ve/ya aktif karbon kullanılacaksa dördüncü katman olarak kullanılmalıdır. Bunlar da, yine, işlerini hakkıyla yerine getirmesi için tıkanmaması gereken maddeler arasındadırlar. Zeolit ve aktif karbon file içinde kullanılırsa motora kaçmasına engel olunur. Diğer türlü yine ince tabaka elyaf işi çözecektir. Aktif karbon ve zeolit beraber kullanılacaksa önce zeolit sonra aktif karbon sırası takip edilmelidir.
Özetle, dizilim sırası:(alttan üste doğru) Su akış yönü

1-Seramik,bioball (mekanik filtrasyon)
2-Geniş gözenekli sünger
3-(opsiyonel elyaf) Substrat (biyolojik filtrasyon)
4-(opsiyonel elyaf) Zeolit + Aktif Karbon + elyaf


[/QUOTE]

Benım dıs fıltrem var ama balıkların dıskıları toz halıne gelıp akvaryumun ıcınde suya karısmıs halde duruyor budaa suyu sarartıyor o pıslıklerle nasıl basa cıkarım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir