Tuzlu Suda Beyaz Benek


alkaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8691,1[/B]
Kayıt: 13/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 329
alkaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2015 03:21
Herkese merhaba arkadaşlar.
Bu konuyu baslatmamin sebebi tuzlu suda yaşadığım beyaz benek istilası ve ondan kurtuluş yolum hakkında kısaca bilgi vererek bu durumla karşı karşıya olan arkadaşlara bir nebze yardımcı olmak.
Bundan yaklaşık bir- bir buçuk ay önce içerisinde 4 adet palyaço olan tuzlu su akvaryumuma 1 blue tang ve 1 tobby fish ekledim. İlk zamanlarda oldukça sağlıklı olan canlılar biraz da benim hatamdan kaynaklanan su degerlerindeki bozulma sebebiyle beyaz benege yakalandılar. Önce blue tangde ardından palyacolarda ve en sonunda tobby fish de hızlı bir şekilde yayıldı bu lanet canlılar. Baliklarin iştahı kesildi durgunlastilar renklerini kaybettiler ve zayifladilar. Öyle ki canlıların gözlerini üstünde bile boş yer kalmadı neredeyse her yerleri benektu. Bu esnada bir palyacom da öldü zaten.
Ardından gerek yabancı forumlardan gerek Türk forumlarindan sürekli araştırma yaptım ve su işlemleri uyguladim.
1. İlk önce yüzde 20 su değişimi yaptım ve günlük 1-2 dereceyi geçmemek kaydıyla ısıyı 33e çıkardım. Şanslıydım ki balıklar tolere edebildiler.
2. Isı 33 olduktan sonra bir akşam akvaryuma 100 litreye 1 ampul şeklinde bemix vitamin kırdım (Eczanelerde kutusu 4 tl) İşin önemli kısmı şu ki bu vitamini kullanınca ışıkları kapatın. Yoksa bi anlamı kalmaz.
3. 100 litreye 500luk 1 tablet şeklinde flagyl tablet ekledim. (Suda iyice eritip yavaş yavaş)
4. 3 gün bekleyip yüzde 30 su değişimi yaptım.
5. Yemleme haricinde ışıkları hiç açmadım. 7-24 uv filtreyi çalıştırdım.
Ayrıca balık yemlerini bemix vitaminde bekletip verdim ki ilaç daha fazla etki etsin.

Sonuç olarak 1 palyacomda solungac kisminda biraz hasar kaldı ancak tüm canlilarim benekten kurtuldu. Şu an renkleri yavaş yavaş oturuyor. Tüm vücudu baloncuk şeklinde şişen blue tangim düzeldi ve kuyruk kisminda sadece hafif bi renk solmasi kaldı. O da günden güne duzeliyor. Günlerdir hiçbirinde beyaz benekten eser yok.

Ekleme : Beyaz benek yaşam döngüsü 3 günle 1 ay (hatta daha uzun) arasında degisen bir parazit. Balığa yapisip olgunlasiyor ve ısı yükselince kuma inip çoğalıyor. Dışında sürekli bir kist var ve ilaç etki etmiyor. Ama bu çoğalma sürecinde cok kısa bir süre savunmasız kalıyor.Isıyı yükseltmenin bize faydası döngüyü hızlandırarak o savunmasız süreçlerinde ilacı akvaryuma ekleyerek canlıyı yok etmek. Yoksa ilaç kullanmadan sadece ısı yükseltmek bir ise yaramıyor. Flaygyl ise genelde iç parazitte kullandığımız bir ilaç olmasına rağmen beyaz benekte de
oldukça etkiliymis. Bunu da yeni öğrendim.
Dikkat : Akvaryumda omurgasiz varsa uygulamayin zira bu sürece dayanamazlar. Ayrıca her ne kadar flagyl akvaryumdaki bakteri populasyonuna zarar vermez deseler de süreç sonunda coralin alglerde ciddi azalma oldu.
Son olarak yukarıdakileri kendi akvaryumumda uyguladım ve başarılı oldu. Siz yine de canlilarinizin özelliklerini de dikkate alarak dikkatli davranin ve aksi durumda beni suclamayin :) Kimsenin vebaline girmek istemem.
Sağlıklı hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zekigonlumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1275
zekigonlumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2015 20:17
Geçmiş olsun Ahmet Bey. İllet aynı olunca kurtulmak iciçin tuzlu suda da tatlı suda da aynı şeyleri uygulamak gerekiyormuş. Bemiks balıkların toparlanmasini hızlandırıyor. Flagyl de iç parazit ve sindirimle ilgili sıkıntılarda kullaniliyor diye biliyordum. Beyaz benk de de ise yariyorsa kullanmakta fayda var. Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alkaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8691,1[/B]
Kayıt: 13/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 329
alkaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2015 22:33
Teşekkür ederim Zeki Bey. Kullanılan yöntemler tatlı suda da tuzlu suda da neredeyse aynı. Yalnızca tuzlu su akvaryumuna tuz eklemek şansımız yok. Tam tersi işlem yapılıp tuzluluğu düşürme yöntemi uygulanıyor. Tuzluluğu 1.013 lere kadar düşürdüğünüzde oluşan basınç farkından dolayı parazitler patlayıp ölüyor ancak hassas balık türleri de bu orana dayanamadığından bu yöntemi dikkatli kullanmak lazım.
Öte yandan ne yazık ki beyaz benek kökü kolay kesilebilen bir parazit değil. Uğraştırıyor insanı. Dediğiniz gibi bemiks balıkların toparlanması açısından faydalı. Asıl parazite etki etmesini beklediğimiz ilaç flagyl. Ben de flagly i sadece iç parazitte kullanıyordum. Ama yabancı forumlarda beyaz benek için de tavsiye edilmiş. Şimdi ismini tam hatırlamıyorum fakat bir yerli forumda da bir arkadaş tarafından tavsiye edildiğini gördüm. Ben de faydasını gördüm diyebilirim ve tavsiye edebilirim.
Bu hastalık için satılan farklı markaların farklı ilaçları da var tabi ama şimdilik denemedim. Umarım denemek zorunda da kalmam 
Sağlıklı hobiler...

alkara2015-03-17 22:35:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir