ÜRETİM VE SATIŞ
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende kendi çapında üretim yapmaya çalışan biri olarak bu yardımlaşma eksikliğinden çok müzdaribim.Evimin bi odasını bu iş için hazır tutuyorum.İleriki günlerde odanın yalıtımını yapmaya çalışacağım.Kalerifer li bi ev olduğundan ve iyi bi yalıtımdan sonra ısıtıcı kullanmama gerek kalmayacağını düşünüyorum.Çünkü ısıtıcı maliyeti bu hobideki en büyük sorun bence.Hale hazırda canlıdoğuuranlardan üretim yapıp satmaya başladım. Hatta dünde damızlık boya yakın albino çöpcü alıp onların üretimi içinde ilk adımları addım.Ama 2-3 makele dışında ne forumda nede başka kaynakda yardımcı bi bilgi yok.Bazı kaynaklarda birbirini yalanlar şekilde farklı anlatımlar var.Buda kafamızı karışdırıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çetin arkadaşımız sag olsun elinden geldiğince açıklama yapmaya çalışmış,fakat üstünde yorum yapılan konu kişilerin yapmak istedikleriyle orantılı olarak farklı degerler gösterebilecek bir durum olmakla beraber taban olarak görüşlerine ortak olmakla birlikte bazı konulara açıklık getirebilmek için yazıyorum.
1.Bu işe minimum kaç tankla başlamak gerekir.
*Kaç tür üretim yapmak istiyorsanız sayı dogru orantılı olarak degişir.Üretim tanklarının haricinde yavru boylandırma tanklarıda hesaba katılmalı.
2.Üretim yapmak istediğiniz türe özgü duyulan ihtiyaçta ve damızlık miktarına baglı olarak tankların kapasiteleri degişim gösterebilir.70 lt.de olabilir 700 lt de.
3.Isıtma, havalandırma,filtreleme işlemleri herkesce bilinen yöntemlerden pek farklı degildir.
4. Butanklarda üretilecek en uygun balıklar neler olmalı.
*mali degeri yüksek olan piyasada talep edilen cinsler tecih edilmeli.
5. Üretimhananin toplam maliyeti yapılması planlanan üretimin çapıyla dogrudan ilgili olup bölgesel olarak bile farklılıklar gösterebilir.
6.Planlanan üretimhane kurulduktan sonra en uygun balıklar vasıflı üreticilerden temin edilir.Bu konuda genelde dikkat edilmesi gerekenlerin en başında gelmelidir.Alınacak damızlıkları bizzat gidip yerinde görmek iyi bir başlangıç yapmanınen temel öğesidir.
7.Alınacak balık damızlıkmı olmalı yoksa yavrudan mı almalı?
*Bu konuda kararı üretilecek cinse göre siz vermelisiniz.Örnegin malavi cinsi balıklar 7-8 aygibi bir sürede olgunlaşıp yavru alınmaya başlanmasına ragmen tanganyika çeşitlerinde bu süre 1.5-2 yılı bulabilmektedir.Malavileri 2-3 haftalıkken küçük bir yavru iken bile alsanız 6 ay sonra yavru alacagınız damızlık balıklarınız olur.kanaatimce tanganyika ları genelde damızlık veya damızlık adayı,malavileri ise yavrudan almak daha iyi derim.
8.Üretimhanenin kurulması durumunda maliye kayıtları konusunda ise çok karışık olmasına ragmen kabaca bilgi vermeye calısayım.Üretimhanenizin Tarım il ve ilçe müdürlüklerine müracat ederek üretimhane açmak istediğinizi,üretimhaneile ilgili yerin krokisini(belediye imar işlerinden onaylı),üretimhanenin içinin krokisinin,üretimhane su aboneliğini gösterir belge(yoksa kullanılacak kuyu suları,depo sarnıç gibi)yerlerin su analiz raporları gibi bürokrasi işlerini hallettikten sonra gerekli hijyeni,k şartlarıda yerine getirmeniz lazım. Bunlarda zeminin ve duvarların tercihen fayans ve yıkanabilir olması,içerde zemin temizliğinde ve diğer amaçlarla kullanılan suyun şehir kanalizasyonuna baglantısının olması gibi bunları yerine getirip Tarım il müdürlüğünce gerekli kontrolller ve uygunluk şartları onaylanırsa size kurulum izni verilir.Eger kurulmanız onaylanırsa maliyeye kayıt yaptıracaksınız,yaptırmazsanız herhangi bir şikayette başınız agrıyabilir.
9.Eger gerçekten tam anlamda üretim yapmak istiyorsanız bir önceki madde de nerede üretim yapabileceginizin şartları var ona göre siz karar verin şayet evde 3-5 balık bakar hem zevkimi tatmin eder hemde bunlardan alacagım bir kaç yavruda kendi ilac yem ihtiyaçlarını karşılar diyorsanız evdede olabilir.
10.Üreticiler yaruları kısa sürede satş boyuna getirmek için canlı yem tercih ederler,işin diger bi püf noktasıda yavrular büyük tanklada daha çabuk boylanır.
11.Balıkların beslenmesinde piyasada bulunan cins ve türe uygun olarak üretilen yemler mevcut oldugu gibi ev yapımı yemlerde olabilir.Üretimhanelerde kullanılan yemler toptan olarak alınacagı için çok fazla bir mali yük getirmez.
Bu konu ile ilgili yukarıda yazılanlar buzdagının su üstünde görünen yüzü gibi sadece, üreticilik hiçte kolay degil malesef zaten kolay olsaydı ülkemizde üretimhanelere sıkça rastlanır,dışarıdan belli tür balıkların haricinde ithalat yapılmazdı.
Üretim yapmayı düşünen arkadaşlarıma kolaylıklar diler.herkese saygılar sunarım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir