Vahşi lepistes ve karides safarim


celikÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 452
celikÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 00:20
Konuya bayağı bir ara verilmiş , Ankarada karides olan bu tarz yerler var mı acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpayim16Çevrim Dışı

Kayıt: 05/08/2015
İl: Bursa
Mesaj: 160
alpayim16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2016 22:55
Bursada bulabileceğimiz bi yer varmıdır acaba

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2017 20:23
[QUOTE=Barış ER]


Sanırım siz gambusyalarla karıştırdınız.Türkiye de zaten doğada lepistes yok.Bunlarda bildiğimiz akvaryum lepisteslerinin doğaya aşılanmışları.Zaman içinde devamlı aynı damar eşleşerek gen havuzları daralıyor ve muhteşem renklilikleri kayboluyor.Birde doğada erkek lepisteslerin haşmetli ve renkli kuyrukları olmaz.Yem olmamak için bu yönlerini sergilemezler ve giderek bu babadan oğula geçer.Tabiki bu fenotiple alakalı birşeydir.Genotipinde yinede atasına ait izler mevcuttur.Fakat dediğim gibi gen havuzu aile içi çiftleşmelerle daraldıkça fenotiptede genotiptede bozulmalar oluyor.Buna çok sefer şahit olmusuzdur.Akvaryumcudan begenerek aldığımız lepisteslerin 1-2 yıl içinde  formlarında bozulmalar başlar.Bunun tek nedeni gen havuzunun daralmasıdır.


Bir daha yolum düşerse aynı noktaya akvaryumcudan 10 kadar dolu dişi lepistes alıp aşılamak niyetindeyim.Gen havuzunu biraz rahatlatmış oluruz.
[/QUOTE]

Çok güzel bir çalışma, ellerinize sağlık. Ancak birkaç eleştirim olacak izninizle.

Gen havuzları daralıyor demek tam doğru ifade olmaz, zira normalde doğalarında da dışarıdan gelip farklı lepistes ekleyen olamayacağı için aynen bu şekilde aynı bireyler çiftleşerek soylarını devam ettirir. Bu durum her türlü hastalığa karşı tedavilerin yapıldığı, hiçbir avcının olmadığı, sadece göze hitap edenler hariç çok kısıtlı sayıda varyasyona izin verilebilen, seçilen bireylerin de sağlıklılık ve sağlamlık değil insan zevklerine göre seçilen kısacası hiçbir elemeye tabi tutulmadıkları 20-30 lepistesin yaşadığı akvaryum ortamında sağlıksız balıklar ortaya çıkmasına neden olduğu için iyi sonuçlar vermese de, nesillerdir milyonlarca yavru içinden seçilen ve ha bire eliminasyona uğrayan on binlerce bireyin yaşadığı vahşi hayatta akvaryumdaki atalarından hem fenotip hem de genotip olarak çok çok daha sağlıklı ve sağlam nesiller ortaya çıkmasını sağlar. Eşeyli üreyen canlılarda mutasyonlar ve ondan da önemlisi her yavrunun eşeyli üremeden kaynaklı kendine has gen kombinasyonu sayesinde inanılmaz bir gen çeşitliliği oluşur. Hayatı boyunca 2-3 yavru yapan canlılarda bu çeşitlilik çok farkedilmezse de lepistes gibi çok hızlı üreyen ve fazla yavru veren türlerde çok daha belirgin sonuçlar ortaya çıkarır ve doğal olarak gen havuzu oldukça çeşitli olur. Lepisteslerin kuyruklarının sadeleşmesi, renklerini sergilememeleri ve bunu yavrularına geçirmelerinden değil, ortaya çıkan milyonlarca yavrudan gösterişli ve büyük kuyrukluların hastalıklara çok daha dirençsiz olmaları ve kolay av oldukları için yaşama yani üreme şanslarının düşük olmasına bağlı olarak yerlerini küçük ve gösterişsiz kardeşlerine ve doğal olarak da onların soylarına bırakmalarından kaynaklanır, ve bu durum sadece fenotip değil genotipte de farklılığa işaret eder. İzlerini taşıyor dediğiniz ataları da zaten akvaryumdaki büyük kuyruklular değil en nihayetinde onların da ataları olan ve kendilerine benzeyen küçük kuyruklu vahşi lepisteslerdir. Ayrıca bu olay bozulma değil yukarıda da açıkladığım gibi tam aksine çok daha sağlıklı dayanıklı bireyler ortaya çıktığı için iyi yönde gelişme olarak görülebilir. Biz kendi zevkimize göre olanları iyi diğerlerini kötü olarak gördüğümüz için iyi yönde bir gelişmeyi bozulma olarak görüyoruz.

Teşekkür Edenler: [T]100856,Arapaima[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lojistisyenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1683
lojistisyenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2020 23:25
Bu akşam saat 22:00 civarında köprünün alt kısmında suyun daha sığ olan ve aydınlatma bulunan yerlerde hayalet karides ve yengeç gördüm. Bunların dışında 2 tür balık gözlemledim. Türlerini bilmiyorum ama biri sürü halinde ufak formlarda bir türdü, sanırım gambusya, diğeri cae gibi bir türdü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir