Yapay Bitkilerin Canlı Bitkilerden Daha İyi Olmasının 5 Nedeni


aquasurgeonÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 108
aquasurgeonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 12:35
Yapay Bitkilerin Canlı Bitkilerden Daha İyi Olmasının 5 Nedeni

Yapay akvaryum bitkileri veya canlı bitkilerin tankınız için daha iyi olup olmadığı konusunda bir çok tartışma vardır. Ve bir önemli nokta daha ortaya çıkıyor: canlı bitkili akvaryumlar deneyimli hobiciler için daha iyi.

Canlı bitkiler suyun kalitesini artırabilir; zararlı maddeleri yok edebilirler. Çoğu durumda, bir canlı bitkili akvaryumun bakımını gerçekten bilmiyorsanız, ikinci bir akvaryumu kurmanız muhtemeldir.




Yapay Akvaryum Bitkileri mi? Canlı Bitkiler mi?

Elbette bu doğru ya da bu yanlış diye birşey yoktur; seçtiğiniz bitkiler bir zevk meselesidir.

Canlı bitkiyi destekleyenler biyolojik fonksiyonlarını vurgularlar - canlı bitkiler, akvaryuma besin maddeleri ve oksijen sağlayarak balıkların hayatta kalmasına yardımcı olurlar. (Ancak, aynı zamanda parazitleri de getirebilirler) Plastik bitkiler, elbette biyolojik bir değere sahip değildirler.

Canlı akvaryum bitkileri, sağlıklıysa, sadece besin verici bir ekosistem olmakla kalmaz, aynı zamanda doğal bir su filtresi görevini görür ve küçük balıkların da büyük balıklardan saklanması için sığınak haline gelir. Canlı bitkiyi destekleyenler akvaryumdaki canlı bitkilerin özgünlüklerinden, su ortamındaki doğal simbiyotik rollerinden ve balıklarının bu nedenle daha sağlıklı olduğunu belirtirler.

Ancak, balıklarınızın sağlığı bitkilerinizin sağlığını yansıtacaktır; bu nedenle canlı bitkilerin bakımı için adeta bir bahçıvan gibi olmanız ve balıklarınızın da bakımını iyi bilmeniz gerekir. Özellikle japon balıkları canlı akvaryum bitkilerini yemeyi severler ve yeni başlayanlar genelde japon balığı tankıyla başladıklarından, bu kombinasyon tank sahibini hayal kırıklığına uğratabilir.

Akvaryumdaki canlı bitkiler ayrıca alglerin büyümesini durdurmakta, bu nedenle tank temizliği daha az gerekecektir. Tankda bulunan balıklar tarafından bitkilerinizi yenilmediği sürece de nitrat ve nitrit seviyeleri düşük kalacaktır.

Akvaryumunuzda canlı bitkiler bulundurmanın pek çok avantajına karşın, canlı bitkiler kullanmak, çoğunlukla plastik bitkilere göre daha fazla sorun yaşanmasına ve çok daha fazla bakım için zaman harcamanıza neden olur.

Akvaryumunuz için yapay veya canlı bitkileri seçerken göz önüne alınması gereken birçok husus vardır.

Akvaryumda plastik bitki kullanımının canlı bitkilerden daha iyi olmasının beş nedeni var:



Yapay Akvaryum Bitkileri...

1. Daha az maliyetle daha gerçek gibi görünmesi

Canlı bitkilerin ipekten yapılan versiyonları canlı bitkilerin kendilerinden neredeyse ayırt edilemez; bazen daha iyi görünürler ve daha az maliyetlidir, çünkü canlı bitkilerle bir tankın yaşam döngüsünü idare etmek için ek ekipman gereklidir.

Çoğu canlı bitkili akvaryumlar, gübre, karbon dioksit ve güçlü floresan aydınlatması gerektirir. (Ayrıca evimizde veya ofisimizde bir alanda ek güçlü aydınlatmanın olması bazen rahatsız edici bolabilir ve misafirlerin veya müşterilerin migrenini tetikleyebilir)

2. Bakım gerektirmez; oksijeni kullanmaz, gübreye ihtiyaç duymaz, filtrenin tıkanmasına neden olmaz.

Ölen bitkiler, çürüme işlemi sırasında oksijen kullanır. Yaprakları ayrılır ve filtre girişinde sıkışarak tüm filtre sistemini tıkayabilir.

3. Her yere ekilebilir.

Canlı bitkiler özel substrat içine ekilmelidir. Bunun için özel kum-çakıl, toprak veya çok özel bitki substratları kullanılmalıdır. Yapay akvaryum bitkileri substrata hiç ihtiyaç duymazlar.

4. Gerçek bitkilere kıyasla temizlenmesi çok daha kolaydır ve çürümezler.

Çürüyen ve kirlenen bitkiler akvaryumun kötü görünümüne neden olur. Bu, birçok akvarist için canlı bitki kullanmanın avantajlarını geçersiz kılabilir. Akvaryumda seyir zevkini yakalamamız için göze hoş gelen bir görünüm elde edilmelidir!

5. Akvaryumunuza parazit ya da salyangoz taşımak gibi herhangi bir risk barındırmazlar.

Akvaryuma konmadan önce düzgün temizlenmezse, yerleştirilen canlı bitkiler, balıklarınızın ölümüne sebep olan parazitlerin veya zararlı akvaryum salyangozlarının akvaryumunuza taşınmasına neden olabilir. Plastik bitkiler, hastanelerde veya karantina alanlarında dahi kullanılabilen tek bitkilerdir.



Canlı Bitkinin Zorlukları Hakkında Bir Kez Daha Düşünün

Akvaryumunuzda canlı bitkilerin bulundurulması ile ortaya çıkan diğer zorluklar şunlardır:

Akvaryumun nereye kurulabileceği konusunda daha az seçeneğiniz vardır. Doğal, canlı bitkiler güçlü ışıklandırmaya ihtiyaç duyarlar, bu nedenle köşeler veya diğer karanlık alanlar onlar için uygun yerler değildir.

Zamanla tank bakımında motivasyonun azalması. Michael Grossman'ın Tropical Fish Hobbyist Dergisinde yazdığı gibi,"... şüphesiz müthiş doğa Aavaryumları görüyorsunuz ve ilham kaynağı olarak alıyorsunuz. Fakat sonra böyle bir kurulumda yer alan her şeye bakmak zorunda kalırsınız -yüksek güçlü ışıklandırmalar, egzotik substrat karışımları, test kitleri için bir kimya seti, CO2 sistemleri, gübreler, substrat ısıtıcıları, pahalı pompalar ve yerel balık mağazanızda hiç görülmemiş garip bitkiler- ve sonuç olarak motivasyonunuz azalır. "

Canlı bitkiler ölür, bakımı için çok daha fazla zaman ayırmanız gerekir ve satın alınması-bakımı için daha çok harcarsınız. Bütün bunlar açıkça görülüyor, ancak akvaryuma yeni başlayanlara vurgu yapmak tavsiyelerde bulunmak gerekiyor. Balıkların bakımını yaptıktan sonra yapay bitkili akvaryumdan canlı bitkili akvaryuma geçiş yapmak için düşünmeye çok zamanınız olacak. Elbette, plastik akvaryum bitkilerini ya da canlı bitkileri akvarist kendisi tercih edecektir.
Ve unutmayınız, tercihler zaman içinde değişir.

Canlı bitkili akvaryumlar daha pahalıdır, kurulması ve sürdürülmesi için çok daha fazla çalışma ve bilgi gerektirir. Acemi bir kişinin elinde hızlı bir şekilde bozulabilir. Yapay akvaryum bitkileri yeni başlayanların ilk akvaryumlarını kuranlar için de ilk tercih olmuştur. Ve tecrübeli akvaristler aynı fikirde olmasa da, daha basit seçeneği tercih etmenin yanlış bir yanı yoktur.


Not: Görsellere ulaşmak için Google'da ''fake plant aquarium'' veya ''artificial plant aquarium'' olarak taratıp görselleri inceleyebilirsiniz.
Daha fazla bilgi için: http://homeaquaria.com/5-reasons-why-artificial-plants-are-better-than-live-plants/#ixzz4xosIcIiA


Alıntı: Home Aquaria
Çeviri: Ali Karakılıç








[EDIT]aquasurgeon,2017-11-08 13:30:22[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NotilusÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 232
NotilusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 12:48
Kusura bakmayın ama baştan aşağı yanlış bir yazı.

Beğenenler: [T]191206,burakia[/T]
Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]
+1: [T]94985,mehmetsaygin[/T][T]187575,EmrullahBaskan[/T][T]176666,Müptela[/T][T]152930,barus[/T][T]202789,Hamza Özel[/T][T]199511,Kaangzkr[/T][T]233315,BurakCann[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquasurgeonÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 108
aquasurgeonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 12:55
Bu yapay bitkilerle ilgili yeteri kadar yerli yazılara ulaşamıyoruz. Bunu bilimsel temellerede yeteri kadar oturtamıyoruz. Yurt dışında sanki bununla ilgili daha çok uğraşılıyor gibi geldi bana. Yeni teknolojiler ile bu bahsedilen üretim teknikleri ile daha gerçekçi tasarımlar elde edilebilir bence. Yazıda bahsettiğim görsellere lütfen bakınız.

''fake plant aquarium'' veya ''artificial plant aquarium''[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetsayginÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2010
İl: Adana
Mesaj: 265
mehmetsayginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 13:05
Ali Bey, yazının içeriğine katılmadığınızı, bilgi aktarımı olarak bir paylaşım yaptığınızı umut ediyorum, sağolun ama yaşı genç, hayata bakışı yeni oluşan genç kardeşlerimiz var, bu saçmalıkları okuyup, dünyanın güzelliklerini, uğraşmanın, başarmanın lezzetini ıskalamazlar umarım.
"Canlı bitkilerin ipekten yapılan versiyonları canlı bitkilerin kendilerinden neredeyse ayırt edilemez" diyen yazara da gerçekten üzüldüm, bu şaka değil, gerçekten üzüldüm.


Beğenenler: [T]200520,ErdiDemir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]
+1: [T]196004,Ibrahim90[/T][T]186475,Emyy[/T][T]148677,murat acr[/T][T]187575,EmrullahBaskan[/T][T]176666,Müptela[/T][T]152930,barus[/T][T]200533,Doganna[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 13:10
Merhaba , birkaç şey yazmak isterim.

Canlı bitkiler deneyimli hobiciler için daha iyi ibaresini pek doğru bulmuyorum. Eğer bitki tecrübe ile doğru orantılı ise ; canlı bitki kullanmayan bir hobici nasıl olur da tecrübe edinir ve öğrenme süreci nasıl gelişebilir. Buna rağmen her tecrübeden insanın yetiştirebileceği bitki türleri vardır.
Ama herkes bitki sevmek zorunda değildir. Bitki sevmeyen hobici isem , yapay dekorlara yönelmektense bitkisiz Afrika akvaryumlarına yönelebilirim. Buda doğallığın peşinde daha üst seviye akvaryumlara bir adım atmamı sağlar. Yapay dekorlarda böyle bir durum yok.
İkinci bir akvaryum kurmanıza gerek yoktur. Düşük destekli basit bir bitkili akvaryum için sadece genel kurallara uymanız yeterlidir.

Nereden geldiği belli olmayan akvaryum bitkilerini direk akvaryuma eklememeliyiz. Salyangoz ve parazit taşıma riskine arşı bir kaç gün gözlem altında tutmak durumundayız zaten. Balık eklerken de aynısı geçerlidir. Direk petshoptan alınan balıkta , akvaryuma eklenmez. İyi ki Türkiyede robot balık yok onun da yapayı ile uğraşmak zorunda kalmıyoruz....[:)]

Bu hobi bir öğrenme sürecidir kimse doğuştan bahçivan yetenekleri ile bitkili akvaryum kurmuyor bu ibarenize de pek sıcak bakamadım o yüzden.
Goldfish konusuna gelince bitkiler formda , balıklar kaliteli ve düzenli besleniyorsa ,sert yapraklı bitkileri yemezler.

Nedenlerine gelince bir kaç şey de onlar için yazmak isterim ;
Maalesef asla bir yapay bitki benim gözümü tatmin edemez. En kalitelisi bile canlısının görüntüsünden oldukça uzaktır.
Evet bakım gerektirmez ancak ; ne olduğu belli olmayan plastiklerin suyu zehirleme ihtimali vardır. Dediğim gibi kum ile alakası olmayan bir çok canlı bitki türü vardır. Taban kurulumu gerektirmemesi yapay bitki seçmenin gerekçesi olamaz bence.

[U]Karanlık yerler akvaryum bitkileri için uygundur neden uygun olmasın ? [/U]Ekstrem metodlar dışında akvaryumda ışıklandırma kullanıyoruz zaten. Odadaki güneş ışığıylamı bitki yetiştirmeye çalışacağız ? Bu ifade toptan yanlış.

Bitkilendirme sadece malıum sebeplerden değil bazen bazı balık türlerinin buna ihtiyacı olduğu için yapılır. Canlı doğuran türler gibi. Bu türler için hiç bir zamanyapay bitki , rafya , yavruluk , doğal üremeden daha etkin ve sağlıklı olamamıştır. Zira bu tip yapay dekor ürünleri saklanma alanını orjinali gibi sağlamıyorlar.

Maliyetten bahsetmişsiniz , tekrar tekrar aynı şeyleri söylüyor gibi olacağım ama , tilki kuyruğu , amazon hançeri , kripto , saz gibi bitkiler'in maliyeti fakeplant akvaryumdan çok daha ucuz olacaktır.

Saygılarımla.




Beğenenler: [T]94985,mehmetsaygin[/T][T]186475,Emyy[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]200533,Doganna[/T][T]193042,stone[/T]
Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T][T]71002,Emre Zaim[/T]
+1: [T]94985,mehmetsaygin[/T][T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquasurgeonÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 108
aquasurgeonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 13:22
Katkılar için teşekkürler arkadaşlar.
Bu yazının amacı zaten bu güzel ortamda tartışmayı sağlamak.
Hiçbir zaman gerçeği ile aynı zevki yaşatması göze hitap etmesi mümkün değil zaten. Tıpkı robot balık örneğindeki gibi.[:)]
Ben bu yapay bitkilerle ilgili yerli bir yazı bulamadım ve bu yazıyı bulunca çevirip paylaşmak istedim.
Çokta güzel bir tartışma ortamı oluşturuyor.
Canlı bitkili akvaryum da başarılı olabilmek gerçek bir sanattır bence buna katılmamak mümkün değil.


Bilgi paylaşıldıkça güzeldir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakiaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/11/2016
İl: Ankara
Mesaj: 527
burakiaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 13:36
Ali Bey bu yazdıklarınıza kendiniz katılıyor musunuz?

Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lizuferumÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 575
lizuferumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 13:46
Bu yazıyı çevirerek pandoranın kutusunu açtığınız hissine kapıldım [:)]
Bitkili akvaryumun yağmur sonrası toprak kokusunu herkesin bir kere teneffüs etmesini isterdim.

Beğenenler: [T]150149,aquasurgeon[/T][T]196004,Ibrahim90[/T][T]200533,Doganna[/T]
Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquasurgeonÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 108
aquasurgeonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 13:46
Bu yazıya tümden katılıyorum ya da tümden katılmıyorum diyemiyorum.

Şu bir gerçek ki bu konuda çok değerli tecrübeli ve bilgili akvarist arkadaşların görüşüne başvurmak istedim.

Canlı bitkili akvaryuma geçmek için zaman kazanmaya çalışıyorum[:)]

[QUOTE=lizuferum]Bu yazıyı çevirerek pandoranın kutusunu açtığınız hissine kapıldım [:)]
Bitkili akvaryumun yağmur sonrası toprak kokusunu herkesin bir kere teneffüs etmesini isterdim.[/QUOTE]

Pandoranın kutusu ile ilgim yok Orçun bey[:)]

Amacım iyilikler, güzellikler ve daha iyiyi, güzeli konuşmak.

Amacım öğrenmek, tartışmak ve paylaşmak[:)]

Şu güzel kokuyu bu ifadelerle teneffüs etmiş kadar oldum[:)]

Teşekkürler.

Birgün inşallah bende canlı bitkiye geçeceğim...[^_^]

Beğenenler: [T]153111,lizuferum[/T][T]94985,mehmetsaygin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lizuferumÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 575
lizuferumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 14:05
[QUOTE=aquasurgeon]Birgün inşallah bende canlı bitkiye geçeceğim...[^_^][/QUOTE]

Budama makası elinize çok yakışacak [:)]

Beğenenler: [T]150149,aquasurgeon[/T][T]200533,Doganna[/T]
Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]
+1: [T]150149,aquasurgeon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fateÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 919
fateÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 14:35
Öncelikle herkesin kendi tercihi elbette. İsteyen canlı kullanır, isteyen yapay.

Ancak yazı taraflı ve yanlış bilgilendirmeler ile dolu açıkçası. Öncelikle evet canlı bitkiler bakım ister, emek ister. Ama karşılığını alırsınız.
Yapay bitkiler bakımsızdır ama özellikle kalitesiz yapay bitkiler suya salınım yapar. Renkli oyuncaklar boyasını bırakır vs.

Ancak bu metin hatalı bilgiler içermekte. Ve bu hobiye yeni başlayacak arkadaşları yanlış yönlendireceğini düşünüyorum.
Özellikle akvaryumu güneş alan bir yere koyma kısmı kesinlikle yanlış. Güneş ışığı yoğun geldiği taktirde camda yosunlanma yapar.
Akvaryumlar güneşi doğrudan görmeyen yere konumlandırmalıdır. Bu bitkili olsun, olmasın.

Bunun yanında ben görsellikten çok doğal döngüyü korumayı severim mesela. Benim akvaryumum da salyangozda vardır , hidra da var, nematod da var.
Bunlar zararlı olarak nitelendirilip akvaryumda istenmeyen türlerdir. Ben severek bakıyorum. Bulunan canlılar diğer canlılara zarar vermediği sürece temizlemek ya da ayırmak gibi girişimlerde bulunmuyorum. Akvaryumda özellikle hidralar uzadı kayaların üzerinde deniz mercanı gibi duruyorlar. :)
Salyangozlar yem artıklarını, nematodlar salyangozdan kalan yem tozlarını, hidralar ise gözle gözükmeyen canlıları ve artıkları temizliyorlar.

Rasbora türü balık bakıyorum ve diğer canlıların bir zararına uğramıyorlar. CO2 kullanmadan basit bitkiler kullanıyorum. Su değişimi en son belki 1.5 yıl önce yaptım. Eksilen suyu ekliyorum sadece. Bu doğru bir yöntem olduğunu savunmuyorum. Oda da kirpi ve tavşan bakıyorum aynı zamanda. Yavruları olduğu için su değiştirme imkanım olmadı. Ama ne balıklar, ne de bitkiler 1.5 yıl boyunca ölmediler :) Akvaryumda yosun sorunum da olmadı hiç.

Doğal döndü sağlanmış yani :)

Bu da benim tarzım.
demem o ki Herkesin zevki, uygulaması, bakımı ayrı.

Bazı arkadaşlar "gerçek bitki varken yapay mı kullanılır, seni asalım, burdan git vs." gibi gereksiz paylaşımlar yaptığını görüyorum. (Bu başlık özelinde değil.)
Siz gerçek bakıyorsunuz diye, herkes öyle yapmak zorunda değil.
Gerçek bilgiler paylaşıldığı taktirde bence fikir alış verişinde sorun olmaması gerekir.





Beğenenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]
+1: [T]150149,aquasurgeon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquasurgeonÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2013
İl: Izmir
Mesaj: 108
aquasurgeonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 14:59
Senin Seçimin Ne? Canlı veya Yapay - Akvaryum Bitkileri

Akvaryumda canlı bitkiler yetiştirmenin avantajları
1-Doğal oksijen için iyi bir kaynaktır
2-Azot döngüsünü dengeler
3-Doğal filtrasyon sağlar
4-Yosun oluşumunu baskılar
5-Güvenlidir ve doğal sığınak oluşturur
6-Balıklar için besin gereksinimlerini sağlar

Akvaryumda canlı bitkiler yetiştirmenin dezavantajları
1-Karanlıkta oksijeni tüketir
2-Temizliği zordur
3-Hastalık ve parazitleri taşıyabilir
4-Bakım masrafını arttırır
___________________________________________________________________________

Akvaryumda yapay bitkilerin avantajları
1-Kullanıma hazırdır
2-Gerçekçi ve güzeldir
3-Minimum bakım ister
4-Temizlemesi kolaydır
5-Maliyeti düşüktür
6-Aşırı CO2 yoktur, CO2 gereksinimi yoktur.
7-Güvenli barınak oluşturabilir
8-Hastalık veya parazit riski yoktur

Akvaryumda yapay bitkilerin dezavantajları
1-CO2 kullanımı yoktur
2-Toksinlerin azaltılmasına katkıda bulunmaz
3-Balıklara zarar verebilir
4-Alglerin gelişimini baskılamaz
5-Dolaylı olarak maliyeti artırır
6-Doğal bir yaşam alanı değildir veya doğal beslenme ürünü oluşturmaz

Not:
Daha fazla bilgi için: https://blog.reefspecialty.com/whats-your-choice-live-or-artificial-aquarium-plants/

Alıntı:reefspecialty
Çeviri:Ali Karakılıç




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

secreteriatÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 423
secreteriatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 15:04
Yazar canlı bitkinin algler yüksek ışıklandırma gübre subsrate vb sorun ve masraflarından dolayı akvaristin azminin kaybolacagindan bahsediyor[:)]
Kusura bakmasın bu durum akvaristin azimle olan probleminden cok bireylerin araştırma deneme ve yanılmadan öğrenmeden ne kadar uzak olduğunun göstergesidir.evet bitkili akvaryum zordur ve uğraş sabir ister bahçede maydonoz yetiştirmeye benzemiyor ama hayatı iyi gözlemleyebilen insanların gözlem yapamayan hazırı seven insanlardan farkı bi noktada ortaya çıkıyor. Green spot algae problemi yaşamayan yoktur kendimce az gübre deniyorum ledlerdeki lensleri çıkardım fosfat nitrat co2 oranlarına dikkat ediyorum hep denemedeyim ve gittiler . Birsey daha ilave edeyim canlı bitkiden çıkan fotosentezin verdiği haz icin bitkilide değer [:)]

Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MüptelaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1838
MüptelaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2017 15:17
Hiçbir şeyin orijinali çakmasının yerini tutmaz.Ben şimdi burda şöyle bir konu açsam bana kim katılir muhtesem bir marka saat var bu saatin çakması orjinaline göre çok daha iyi biraz malzemeden çalmışlar koluma taktimmi derim nefes almiyor ama orjinaline göre çok daha iyi saatin plastik kismi toplama plastikten yapiliyor zamanla kolumda çeşitli hastaliklar belirdi ama olsun ben cesmenin altinda rahatça temizliyorum temizlenmesi gerek çünkü plastik ya pislik topluyor kolumdaki saat ama herkes bence doğal olmayan çakma kullanmali haydi bana katilin

Teşekkür Edenler: [T]150149,aquasurgeon[/T]
+1: [T]150149,aquasurgeon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir