Yararlı bakteriler sağ kalabilir.
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2009 15:42
Ben elektrik kesintileri gibi durumlarda hatta daha zor şartlarda yararlı bakterilerin spor v.s. gibi durumlarda hayatta kalabileceğini düşünüyorum. Aksi taktirde yeni kurulmuş akvaryuma bu bakteriler nerden gelecek. Hava deseniz, su deseniz bence durum aynı. Bu varlıkların hepsi olmasada bir kısmı mutlaka kendini koruma mekanizması sayesinde hayatta kalıyor olmalı. 12 saati aşkın elektrik kesintisi yaşamış iç filtremi hiçbir şey yapmadan tekrar çalıştırdım. Bakalım ne olacak?!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2009 16:51
Tamer Bey, iç filtreler yapıları itibariyle bakteri üremesine pek uygun yerler değildir. Bakteriler daha çok dış veya biyolojik filtre ve zeminde kolonileşirler. Hayatta kalmaları taze su akışına bağlıdır. Filtrelerde kolonileşenler yanlış hatırlamıyorsam 6 saat kadar hayatta kalabiliyorlar.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2009 16:54
İç filtrelerdeki debinin çok yüksek olması, yararlı bakterilerin yeteri kadar kolonileşmesini engeller.
Dış filtredekiler konusunda da Ekrem Hocam'a katılıyorum.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2009 17:22
Pardon dış filtre diyecektim. Ben bakterilerin hepsinden bahsetmiyorum. Bize tıbbi biyoloji derslerinde bakterilerin uygun olmayan koşullar altında kendilerini korudukları anlatılır hep. Mesela bizim meslekte el aletleri yıkanmazsa üstündeki kan lekelerindeki mikroplar 130 derece sıcaklıkta 30 dakikada bile canlı kalabiliyorlar. Şimdi madem ki biyolojik filtre hiçbir şey yapmasak bile 1-2 haftada kendi kendine gelişiyor o zaman nerden geliyor bu bakteriler. Bence havadan peki havadan gelen bakteri ne durumda geliyor. Tabiki bize anlatıldığı gibi kendini zor şartlar için ısı, kuru ortam v.s gibi şeyler için koruma altına almış durum da ki bu duruma spor oluşumu deniyor. Hatta dezenfektan ve sterilizasyon konusunda hedef yanlızca bakterileri değil aynı zamanda sporlasınıda yok etmek hakkında bilgi verilir. Öreneğin amerikada yapılan aşırı dinci örgütlerin gönderdiği şarbonlu mektuplar şarbon sporları içerir. Yani şarbon aktif değildir. Aynı şekilde kuru mayada da durum böyledir. Bence filtre içinde durum kötüye gidince milyarlarca bakteriden 100 binleri bu durumdan yararlanıyordur. Bu da hiç yoktan iyidir. Sporlar filtre içerisindeki durum düzelince hızlı bir biçimde aktif oluyorlardır. Bu durum sera nitrivecdeki bakterilerin nasıl olupda bu kadar süre içinde hayatta kaldığını açıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2009 10:46
Tamer bey;
ARİF 2009-05-20 10:51:01
Örneklemek gerekirse söz konusu bakteri kolonisi 6 saatlik elektrik kesintisinde popülasyonunun %70 ini kaybediyordur ve bu kayıp netincesinde kalan sağlar tankın canlı yüküne istinaden azot döngüsünü yapamıyordur, tabi bu tanka, ortam sıcaklığına, balık biyo kütlesine göre değişir verdiğim yüzde de farazidir şartlara göre değişkenlik gösterir ama mutlaka hayatta kalanlarda oluyordur. Milyonlarca, milyarlarca metreküplük göllerde, denizlerde yaşayan balıkları birkaçyüz litrede sağlıklı yaşatmanın püf noktalarından biri olan azot döngüsü için normal bir yüzeyde olamayacak kadar çok bakterinin uygun debi ve filtre malzemeleri ile kolonileştirilmesi, akabinde şartların devamlılığının sağlanamaması neticesinde kolonin kaybedilmesi bizim geliştirdiğimiz yarı yapay bir tekniğin çözümsüz kaldığı noktadır diye düşünüyorum. İç filtre konusuna gelirsek, çoğu iç filtre, filtreleme malzemesi yüzeyine oranla iyi bir koloni oluşturamayacak kadar yüksek bir debide çalışır ama biyolojik filtrasyon yapabilen, bence dış filtreden daha başarılı yapan iç filtrelerde mevcut, daha başarılıdan kasıt elektrik kesintilerinde bakteri popülasyonlarının hayatta kalma süre ve oranları çok yüksek, bunu gördüm ama süre ve nüfus çizelgesi yapacak bir deneyimede sahip değilim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir