YAVRU Büyütme ve YAVRU Renklendirme Yemi
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2011 18:53
Yavru Büyütme Yemi
cokmutlu 2011-07-13 08:51:35
Kullanılan yemler:
-kuru karides
-tetra phyll
-NLS thera+a
-sera granugreen
Kullanılan ekipman:
-havan
-çay süzgeci
-huni
-tuzluk
-yedek kavanoz,vs...
Resimlerden de anlaşılacağı gibi karidesi ve diğer yemleri havanda ezip çay süzgeciyle eliyoruz. Artemia yiyebilecek boydaki yavrular için komplex bir yem elde etmiş oluyoruz. Hem protein ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de NLS thera+a ile bağışıklıkları güçlenmiş oluyor. Tuzluğa koyduğumuz için de hem nemden korunmuş oluyor, hem de kullanımı kolay oluyor, yemeğe tuz ekeler gibi.. Tabi yemin koyulacağı kab tercih meselesi.. Aslında ben karidesi daha önceden dövmüştüm, çünkü çok iri parçalar halinde koyulmuş kutuya, damızlık boya yaklaşmış balıklarım yemekte zorlanıyordu. Ama ne zaman bununla yemleme yapsam bu ufak zerrecikler suyu bulandırmaya başlıyordu. Tüm yemi eledim ve inceler yavru yemi, iriler damızlık ve damızlık altı yemi oldu.. Özellikle pul yemler zamanla çok ufalanıyor ve suyu bulandırıyor, pul yemi komple eledikten sonra ihtiyaca göre gerekirse ezebilirsiniz..
Yavru renklendirme yemi
Kullanılan gıda ürünleri:
(forumda daha önce gündeme gelmişti besinlerin renklerinin balıklardaki renkleri olumlu etkilediği)
-ıspanak (mavi-yeşil rengi güçlendirir)
-bezelye(mavi-yeşil rengi güçlendirir)
-havuç(turuncu-kırmızı rengi güçlendirir)
-mısır(sarı-turuncu-yeşil rengi güçlendirir)
-toz veya granül spirulina(mavi-yeşil rengi güçlendirir)
-1adet bemiks kompose ampul(direnç katar)---(eczanelerde uygun fiyatlı satılan bir ilaç)
-sarımsak suyu(parazitel hastalıklara karşı önlem)
-2kapsül bal-ya balık yağı hapı(gerekli amino asitler ve omega 3&6 için)---(yine uygun fiyatlı bir ilaç)
-eser miktarda kaya tuzu
-eser miktarda şeker
-kıvam vermek ve besin değerini artırmak için az miktarda buğday unu ve mısır unu (balık unu veya kabuklular unu da olabilir, ben onları bulamadım)
Kullanılan ekipman:
-haşlamak için ufak bir tava,tencere,vs..
-ezmek için rondo veya çatal vs..
-yeteri kadar iyi ezemiyorsak (özellikle havuç zorluyor biraz) bir süzgeçten ezerek geçirebiliriz...
-buzdolabı poşeti
-merdane veya oklava
Ben daha önceden yapmıştım aslında bu yemi, buzluğumdan çıkarıp temsili resim çektim.. Tüm sebzeler haşlanıp kabuklarından ayrılacak. Ezerken içine spirulina ve bal-ya kapsüller eklenecek (dış zarı biraz sıcak ve baskı görünce eriyip kayboluyor zaten). Çiğden ezilmiş sarımsağın suyu ve diğer tüm malzemeler karıştırılacak.. Buzdolabı poşetine koyulup merdane ile üzerinden geçilecek.. Sonra poşetle berababer rulo yapılıp buzlukta dondurulacak.. Balıklara verirken ufak bir parça kırıp suya attığımızda zaten o çözünüyor ve rahatlıkla yiyebilecekleri şekilde dağılıyor..
NOT: Bu iki tarif karıştırılıp tek çeşit yem olarak da yapılabilir aslında ama bu şekilde hem yem çeşidi oluyor hem de akşam saatlerinde protein oranı daha düşük bir yem vermek dolayısı ile enerji yakımının az olduğu uyku döneminde yavrunun yağlanmasının önüne geçilmiş oluyor.. Balıkta yağlanma yavruyken başlıyor ve maalesef üretkenliği yani yavrulamayı olumsuz etkiliyor..
Bu yemlere ilave olarak sıklıkla artemia ve su piresi verilmesi de gelişimlerini hızlandıracaktır..
Yavrularınızı sağlıkla büyütmeniz dileğiyle...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2011 17:33
Ben de heveslendim bu yazıyı okuyunca ve bunların arasında evde olan havuç ve sarımsağı küçük küçük kesip haşladım suyunu aldım dolapta duruyor şu an 75 litre su alan tankıma bunu ne sıklıkla vermem gerekiyor ne kadar vermem gerekiyor akvaryumda 1 e 2d lepistes var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2011 17:58
Tarifte yeteri kadar açıklayıcı anlattığımı sanıyorum ama sarımsağı haşlamakla hata etmişsiniz.. Sarımsağı havan veya sarımsak ezeceği gibi bir mutfak gereciyle yahut da bir poşete koyduktan sonra merdane ile üzerinden geçerek ezmeniz ve sonra damla damla suyunu sıkmanız gerekiyordu.. Sizin yaptığınız şekilde de herhangi bir yan etkisi olmaz ama pek bir fayda da sağlamaz.. Bu yem yavrular için hazırlanmış bir yem, eğer balıklarınız normal yem yiyebilecek boyutlardaysa bunun ya normal yemlerden alın, yada içine toz jöle veya yaprak jelatin ekleyip dağılmayacak kıvamda olmasını sağlayın.. Normal şartlarda balıklara verilecek yem miktarı 2-3 dakikada bitirebilecekleri kadar yem atmaktır.. Yani akvaryum hacmiyle kullanılan yemin bir ilgisi yoktur..
Hobide başarılar dilerim genç kardeşim.... Sağlıklı balıklar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2011 09:03
Yavru dip yemi (cüce vatoz yavrularım için düşündüm)
Malzemeler:
-Bezelye
-Yumurta sarısı
-Kabak
-Ispanak
-İki kapsül bal-ya (balık yağı)
-Bir ampül bemiks
-Eser miktarda şeker
-Mısır unu
-Buğday unu
(Vatozlarım için yapmam sebebiyle hiç tuz kullanmadım, ama tuza toleransı olan türler için yapılacaksa çok az miktarda kaya tuzu koymakta fayda var.. Sarımsak da koyulursa hem hastalıklara karşı önlem olur, hem de iştah açıcı özelliği olur..)
Yapılışı:
Bezelyeler haşlanıp kabuğundan ayrılır.. Aynı suyun içine kabuğu soyulmuş kabak rendelenip haşlanır, aynı suda ıspanak haşlanır.. (Benim ıspanağım doğranmış ve buzluktaydı, o yüzden sap kısımları falan da içine karışmış olduğu için tam ezilmedi, sap kısmı koyulmazsa daha güzel oluyor) Haşlanmış bir yumurtanın sarısı ve bal-ya kapsüller, bemiks ampül, hepsi karıştırılıp ezilir.. Karışıma az miktarda mısır unu ve normal un eklenir, koyu bir kıvam olduysa sebzelerin haşlandığı sudan azar azar ilave edilebilir.. Sonuç olarak kahvaltılık bir malzeme yoğunluğunda olacak, kolay sürülebilecek.. Sonra arası açılmış bir poşete ince olarak yayılır güneş görmeyen ve hava sirkülasyonu iyi olan bir yerde kurumaya bırakılacak.. Kuruduktan sonra el ile biraz ufalanıp kullanılabilir..
Aynı tarifin içine artemia katmak da mümkün, onu da ilerleyen zamanda yapacağım.. Jöle veya jelatin olduğunda kurutmaya gerek olmaz, buzlukta dondurup kullanılabilir..
Sağlıklı balıklar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir