yavruların gelişimi için hormon?
Selamlar,
Forumu kullanmayı yeni öğrendiğim için bu konuyu canlıdoğuranlara mı yoksa malzeme bölümüne mi açacağıma karar vermedim. Umarım bir sorun çıkmaz.
Ben 2 aydır plati ve velifera besiyorum. Geçen ay platilerimden 20 yavru elde ettim. Şimdi yeni bir akvaryum alıp bu yavruları oraya ayrıca koymayı düşünüyorum.
Yalnız akvaryumcuya gittiğimde bana şöyle bişey söyledi.Akvaryumcunun balıkları satın aldıkları yerler (yani balık üreticileri) bu yavruların daha hızlı büyümesi için çeşitli hormonlar kullanıyorlarmış.
Benim sorularım bunla ilgili. Bu hormonlar nelerdir? Marka ve isim olarak bildikleriniz var mı? Bu hormonlar, gün içinde konuşulan hormonlu meyva v.s. gibi, uzak durulması gereken bir şey mi? Balıklara zarar verirler mi ? Tam anlamıyla hormon omayıp da yine de balığın hızlı gelişmesini sağlayan ilaçlar var mı?
Teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Marka veya isim bilmiyorum ama genel anlamda tüm hayvanlarda kullanılan hormanlar sağlıksızdır. Canlıların doğasına aykırıdır, bedenen gelişme sağlar ama bunun yanında bir çok yan etkileri mevcuttur. Örneğin üreme bozuklukları gibi. Balıklarınızı hızlı ve sağlıklı beslemek için türe uygun , içerik yönünden zengin yemler kullanabilirsiniz.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hüsnü Bey bizler hobici olarak balıklarımızın hızlı büyümelerini doğal yaşam akışına bırakmalıyız.. Bu işin ticaretini yapmayacağımız içinde böyle ilaçlar kullanmamız hem balığın sağlığını bozacak, hem de hobici etiğine uymayacaktır! Aşağıdaki linki inceleyip balığı doğal gelişme sürecine bırakmanızı tavsiye ederim..
Balıkların gelişimini etkileyen faktörler
SAYGILARIMLA!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Size hormonlar ile ilgili şöyle bir örnek vereyim:
Testesteron hormonu normalde bir erkeğin cinsel işlevlerini yerine getirebilmesi için şarttır. Vücudun kaslı olmasını, çenesinin geniş olmasını, vücudun kıllanmasını sağlar. Hepsinden önemlisi üreme hücrelerinin oluşmasını sağlar. İşte gariplik burada başlıyor. Çünkü bir erkeğin geçici olarak kısırlaştırılmasında da testersteron kullanılıyor. Evet üreme hücresinin üretimini sağlayan bu hormon aynı zamanda bu hücrelrin üretimini durdurmakta kullanılabiliyor. Nasıl mı? 1-1,5 ay boyunca erkeğe vücudunda üretilenden biraz fazla testesteronu dışarıdan verirseniz ilk önce kendi bünyesindeki hormondan dolayı da aşırı yüklenme snucu saldırganlık, kaslarda gelişme görülüyor. Fakat bir süre sonra beyin vücutta yeterli miktarda testesteron olduğunu algılayıp vücudun bu hormonu az üretmesini emrediyor. Çünkü kandaki testesteron düzeyi yeterli. Sonuçta? Dışarıdan düzenli testesteron verimi dursa bile vücut bir süre çok cüzi bir şekilde testestoron üretiyor ve bu üreme hücrelerinin üretimine pek etki etmiyor. Zamanla ise testesteron üretimi eski haline geliyor. Fakat bu döneme kadar erkek kısmen de olsa geçici bir süre kısır kalıyor.
Bir başka örnek de adrenalindir. Belirli zaman aralıklarında heyecan yaşayarak adrenalin salğılamak kalbe iyi gelmektedir fakat devamlı adrenalin yüksekliği strese işarettir ki bu da kalp sağlığının en büyük düşmanıdır.
Fakat her hormonda iş bu kadar basit olmayabilir. Özellikle büyüme hormonu çok az veya çok fazla olduğunda yaşamın kısaldığı biliniyor. Eğer konusunda çok uzman bir biyolog veya veteriner değilseniz, ne yaptığınızı çok iyi hesaplayamayacaksanız hormon kullanımı balıklarınızın sağlığını mutlaka olumsuz etkileyecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hüsnü Bey yanlış anlamıyın lütfen kendiniz hormonlu meyvalar veya sebzeler yiyormusunuz?Hormonlu yiyecekler almamaya dikkat ediyorsunuzdur sanırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
1.bu hormonlar insanlardada kullanılan hormonlardır balıklarda östrojen:dahha fazla yumurya almak için testesteron:erken renklendirme ve cinsiyet değişimi için steroitler ise hızlı protein sentezi ile kas kitlesinin artımı için kullanılır
2.marka bilmiyorum fakat etken madde olarak Cinsiyet kontrolünde 2 çeşit hormon kullanılır 17 alfa metil testesteron ve 17beta oestrodial kullanılır
3.Bu hormonlar, gün içinde konuşulan hormonlu meyva v.s. gibi hormunlar değildir bitkilerde farklı hormonlar kullanılır bunlardan bazıları Giberellin, Sitokinin, Etilen,Absisik asit Oksin
4.BALIKLARA ZARARLIDILIR ama ne yazıkki bazı üreticiler tarafından kullanımaktadır
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Cevaplar için çok sağolun, başka hiç bir forumda bu kadar ayrıntılı cevap vermiyorlar.
İyi akşamlar.
Lütfen imla kurallarına özen gösterelim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir