Yeni balık eklemek.
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 16:25
Akvaryuma Yeni Balık Eklemek
Yeni Alınan Balığın Akvaryuma Adapte Edilmesi. Çoğunlukla bilinçsiz hobicilerce uygulanan bir yöntem vardır. Balık akvaryumcudan alınır, eve gelinir direk akvaryuma salınır. Hal bu ki bu yöntem oldukça yanlış ve risklidir. Bazen balık ölümlerinin bir numaralı nedeni olarak bile ele alınabilmektedir.
Yeni alınan balığın, yeni ortamına bırakılmadan önce yapılması gereken birkaç işlem vardır.
Öncelikle bu işlemlerin amacını söyleyelim. Burada amaç: Yapacağımız bu uygulamada, yeni alınmış olan balığın farklı bir akvaryum ortamındna diğer bir akvaryum ortamına geçişi olduğundan, gerek su değerlerini, gerekse ortam özelliklerini balığa alıştırmak ve sağlıklı bir şekilde geçişi sağlamaktır. Bu işlemde balığın yeni ortamındaki su değerlerine alışması ön planda tutulmalıdır. Örneğin; 30 derecelik bir sıcaklıkta yaşayan bir balığı bir anda 22 derece sıcaklığı olan bir akvaryuma koymak balıkta beyaz benek, şok gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Burada yaptığımız işlemde balığın yeni akvaryumdaki sıcaklık, ph, kh, gh vb. su değerlerine ve akvaryum ortamına alışmasına yardımcı olmaktır.
akvaryuma yeni balık alındığında, suya koymadan önce, balığın suyun ısısına ve ph'ına adapte olabilmesi için öncelikle yapılması gerekenler vardır.
Poşet akvaryumun içinede 5-10 dk. bekletilmeli, poşet içindeki ısı ile akvaryumun ısısı aynı olmalıdır.
Akvaryum suyundan bir miktar poşetin içine alınıp, balık akvaryum suyunun şartlarına alıştırılmalıdır.
Daha sonra balık güvenle akvaryuma salınabilir.
Akvaryumcunuzdan yeni aldığınız balık eğer yeni gelmişse muhtemelen 2-3 gündür açtır. Eğer bu balıklara diğer balıklarınıza verdiğiniz miktarda yem verirseniz büyük ihtimalle balıklarınızdan bir kısmı ya hastalanacak yada ölecektir. Bu yüzden yeni aldığınız balıklarınıza mümkün olan en az miktarda yem verin. Bu yem miktarını 1 haftada yavaş yavaş çoğaltarak normal yemleme seviyesine getirin. Böylece yemlemeden kaynaklanan sorunlar ortadan kalmış olur.
Eğer balığın geldiği torbadaki sudan emin değilseniz bunun tankınıza karışmasını önlemek için şu basit yöntem faydalı olabilir; uygun boyda kepçe kullanarak balığın bulunduğu torbayı bir kova üzerinde yavaşça çevirin. Su kovaya akarken balıklarınız kepçede kalsın. Böylece tankınıza belki de zararlı olabilecek sudan kurtulmuş oluruz.
Herkeze sağlıklı balıklar.
Teşekkür Edenler: [T]134376,Homeros[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2011 18:05
Gökhan emeğine sağlık bu yöntemi hiç duymamıştım sayende birşeyler öğrendim hep bu hatayı yapıyodum bende diyodum bu balıklar neden ölüyo teşekkürler saygılar..:)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2011 12:04
Tamamdır kardeşim geliyim alalım hatta arabayıda test edersin sonra elyafları teste ederiz malum elyaf demek çok iş demek :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2011 12:13
Kardeşim ayıpsın unutmadan söyleyim geri vites el freni yok benim arabada no2+no2 mevcut uçuyoz uçuyoz neyse fazla konu harici burdan yazışmayalım sen faydalı bilgilerinden paylaşmaya devam et kardeşim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2011 12:21
Ben de buna benzer bir metod uyguluyorum. Önce poşetle suyun üstünde 15dakika bekletiyorum, sonra poşeti bi kovaya boşaltıyorum balıklarla beraber, sonra tankımdan biraz su ekliyorum kovaya, 5dakika sonra biraz daha su ekliyorum, 5dakika sonra da kepçeyle yakalayıp tankıma bırakıyorum. Kovada 5+5dakikadan uzun tutmamak gerek, çünkü suda soğuma başlıyor 10dakikadan sonra. Bu şekilde hem tankıma akvaryumcunun suyu karışmıyor hem de kepçeyle yakaladığım balığı tankıma bırakmadan önce bi muayene etme fırsatım oluyor, dişi-erkek bazen petshoplarda karışabiliyor veya farkedilememiş bi hastalık varsa bu muayene yardımcı oluyor..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir