Yeni sistem:Nitrat,fosfat,yosun filtresi 3ü1 arada


emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 16:29
Yeni dedim ama yurtdışında epeydir uygulanıyor.

Tekrar merhaba hepinize,

Alternatif filtreleme metodlarından birini daha sizlere açıklamaya çalışacağım. Yurt içindeki forumlarda bu anlatacağım metodu kullanan kimseyle karşılaşmadım. Aslında sistem çok ama çok basit. Temeli diğer tüm biyolojik filtrelerde olduğu gibi “Doğa yaşan her canlı bir başka canlıyla beslenir, bir birleriyle beslnen uyumlu canlılar temel döngüyü oluşturur.” ilkesine dayalı.

            Bu sistemle nitrat ve fosfatla ilgili olan sıkıntıları gidermekle kalmıyoruz, aynı zamanda yosunlaşmayıda kontrol altına alabiliyoruz. Bunu kullananlar ölçümlerinde nitratı "0" yakın olarak ölçmüşler her defasında.

            Zaten anahtar kelime YOSUN. Biliyorsunuzki akvaryumlarımızda zaman, ışık, su değerleri gibi değişkenler yosunlaşmaya neden oluyor. Bu bir bakıma iyi bir bakıma kötü. İyi yanları bitkisel ağırlıklı beselenen balıklarımıza (demasoni, tropheous gibi) doğal yem ve yaşama alanı oluşuyor. Aynı zamanda yosunlar sudan beslendiği için sudaki nitrat ve fosfatı emerler. Peki kötü yanı ne derseniz tabiki görünüm.

           

            Peki sistemimiz nasıl çalışıyor?

            Yararlarını bildiğimiz yosunu  ne miktarda nerde yetişeceği konusunda kontrol edebilirsek, hem filtrelememiz doğal hayatta olduğu gibi olacak ve efekktif çalışacak hemde bu yosunun fazlası yem olarak bize ek fayda sağlayacak.

            Bu kontrol sistemini şu şekilde olacak; akvaryum dışında, sump ın içinde özel bir yosun bölümü oluşturacağız. Işıkla besleyip, “algae screen” denen yosun zemin oluşturacağız. Akvaryumu çok çok daha büyük olanlar sump harici bir yerde kendine bu yosun plakalarından oluşturabilirler.

            Yurt dışında bu sistemi kullananlar ne sünger, ne bioball, ne zeolit nede benzeri malzeme kullanmıyorlar, sadece (kabapislik için elyaf olabilir ama genelde o da kullanılmıyor)  yosun plakası, ve iyi bir pompaya ihtiyacınız var.

 

            Nasıl oluşturacağız?

            Yosun plakasının bitmiş hali aşağıdaki resimdeki gibi:

           

 

            Kullanacağımız temel madde plastik sineklik teli (aynı şekilde dokuya sahip başka bir malzemeden olabilir), ışık kaynağı, sinekliği takacağınız çerçeve, ister su borusundan yapın bu çerçeveyi ister aklınıza gelen başka bir malzemeden.

            Su tankınızdan taşırma borusu ile indiğinde borunun devamı ysoun tabletine bağlı olacak, su sinekliğin üzerinden kayarak sumpa inecek, bu şekilde hem havalanacak hemde yosunları oluşturup besleyecek. Sonra sumpımızdan pompa ile tekrar tanka aktarılacak, bu kadar basit.

 

            Ne büyüklükde olmalı?

            Bu konudaki yaygın ve uygulanan ölçü şudur arkadaşlar. Tankınız kaç galonso o kadar inchkare  yosun tabakası gerekli, yanlız 2 galon ölçüsü var (aşağıda belirttim) O yüzden ortalamısnı alıp litre hesabına dökersek:

 

1 galon = 4 lt = 1 inch² = 6.4516cm2

 

Demekki :

1lt için 1,6 cm2   Yosun plakasına ihtiyaç var.

 

Yani; diyelim 100 litrelik suyu olan  bir akvaryumunız varsa (100*1,6) 160cm² (10cm*6cm) yosun plakasına ihtiyacımız var. 80 litre suyunuz varsa tankınızda 128cm² yeterli. 9cm*14cm ölçüde sineklik teli 80lt bir akvaryum için uygun. 200lt su alan bir tank için 320cm2  yani :20*16cm² yosun tableti yeterli. Denilene göre çok çok büyük yüzey sağlamak çok büyük filtreleme demek değil, onun yerine ışık şiddetini iyi alan ve minimum bu ölçüdeki bir tablet daha başarılı, tabi siz min. ölçü üzerinden 3-5cm fazla hazırlarsanız kafi olur rahat rahat, ışığıda yakında tutarak.

 

1 galon (ABD)

8 pint (ABD)

3.7853 litre

1 galon (İngiliz)

8 pint (İngiliz)

4.5461 litre

 

            Ne Kadar zamanda yosun oluşur?

Yaklaşık 4 hafta içinde yosun oluşur. Tabi en önemli etken ışık, ışık kaynağı ne kadar yasın tabakasına yakın olursa o kadar iyi. Tasarruflu ampuller bu konuda oldukça başarılı hem renk yoğunluğu olarak hem elektrik sarfiyatı açısından.

 

            Nasıl temizlenir?

Belirli bir zaman sonra yosun tabakası kalınlaşır, kalınlık yaklaşık 1cm geçtiğinde tırnağınızı yosun zeminine değdirmeden üstten aşağı doğru tabakayı sıvazlayın. Sakın kazımayın sadece aşağı doğru sıvazlayarak fazlalığı alıki kök kısmı canlı kalsın. Çıkan yosunu balıklarınıza yem yapmakta kullanabilir yada atabilirsiniz.

 

 

Resimler sanırım daha çok fikir verecek.

İlk önce şema:
Diğer resimler:
 
 
 
 
 
 
 
 
Arkadaşlar bu bilgileri www.monsterfishkeepers.com adresinden derledim, bilgilerinize, umarım faydası olur sizlerede.Utangaç
emre.zn2008-12-19 12:38:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

körfez41Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 246
körfez41Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 21:34
Emre bey uygulama süper ama bana çok tefarruatlı gibi geldi :)
Ama bu hobiyle daha profosyonelce uğraşan arkadaşların ilgisini çekeceğine eminim. (belkide kullananlar vardır)
Yinede paylaşım harika eline sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 21:52
Aslında çok basit bir düzenek, ben kendim henüz bu sistemi denemedim,  sump ve votka kullanıyorum, yabancı forumlarda bir çok kullanan ve tavsiye var, bazı resimlerdek kocaman yosun tabletleri bahçeli ecii olupda güneş ışığından yararlanan hobicilere ait. 20watt lık bir beyaz tasarruflu ampül yeterli deniyor. Diğer filtre medyasına gerek kalmıyormuş.
 
Alında daha prof. yaklaşanlar için değişik sistemlerin karma kullanıldığı tasarımlar var, örneğini 3d olarak çizebilirsem onuda eklemek istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 22:35
Peki bu yosunlar eve koku yaymıyacakmı? Bence koku yayacaklardır...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2008 11:02
Açıkcası o konuda bir şikayet olmamış, bende hiç düşünmemiştin o durumu. Su dışında olduğunda ve üzerindeki su havalanarak  sürekli değişdiğinden koku olmuyor olabilir. Şu an için ilk olarak aklıma gelen bu, ancak onuda araştırırım elbette, en güzeli kullanan kişilerin yorumlarını tekrar gözden geçirmek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2008 22:53
Üstü açık akvaryumlarda bir miktar koku odaya yayılırken açıkta yosun bulundurmak? Koku kısmına bakmanız iyi olacak....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SHARK_34Çevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 183
SHARK_34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2008 01:49
Bence de bu sistem hem koku hem de fazladan rutubet yapar. Su bu şekilde daha fazla havalandığından buharlaşma artar.  Bu da daha fazla koku ve nem demek.
 
 
[QUOTE=emre.zn]

 

Demekki :

1lt için 1,6 cm2   Yosun plakasına ihtiyaç var.

 

Yani; diyelim 100 litrelik suyu olan  bir akvaryumunız varsa (100/1,6) 62,5cm² yosun plakasına ihtiyacımız var. 80 litre suyunuz varsa tankınızda 50cm² yeterli. 5cm*10cm ölçüde sineklik teli 80lt bir akvaryum için uygun. 200lt su alan bir tank için 215cm2  yani :40*54cm² yosun tableti yeterli.

[/QUOTE]
 
Bu arada hesaplarınızda yanlışlıklar var.
 
1 lt için 1,6 cm2 ise 100lt için 160cm2 gerekir.  Örn. 20*8cm yeterli olur bu hesaba göre.
...
40*54=2160 cm2 yapar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2008 11:36

Merhabalar,

Kullananlar koku problemi yaşamadkları gibi su değişim sıklığıda azalmış. Buharlaşmaya gelince sump kullanan herhangibir sistemden fazla buharlaşma olmuyor, bioball kuleside kullansanız buharlaşma aynı seviyede, bildiğiniz gibi buharlaşma her derecede su yüzeyinden olur, mesela isitemi kova gibi bir şeyin içinde yapıp tepesine cam koyarsanız, cama çarpan buhar tekrar soğuyarak tanka döner.

Hesap kısmında haklısınız örneği yanlış yapmışım, aceleden :)çarpacağıma bölmüşüm.

Ben kısaca özetleyerek yamıştım

tam detay isteyenler:

http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?t=180385

 

üye olmadan okuyabilirsiniz. İngizilce. Zamanım olursa daha detaylı olarak çevireceğim ancak yinede şu bölümü çevirmek istedim önceden: (Bu arada başdan hatalara karşı af diliyorum zira tercümanlık ingilizce bilmenin ötesinede ayrı bir durum)

 

 

Here are some advantages of an algae filter:

 

Yosun filtresinin bazı avantajları :


o Allows you to feed very high amounts without causing nuisance algae growth in the tank.

Tankın içinde yosun oluşumu sıkıntısı yaratmadan yüksek miktarda yosun beslemenize olanak verir.

o Can replace waterchanges, IF THE PURPOSE of the waterchange is to reduce nitrate or
phosphate or algae growth. Otherwise, it does not replace the water change.

Su değişimini azaltır, tabiki su değişiminden amaç nitrat, fosfat yada yosun oluşumunu azaltmaksa, başka amaçla yapılan su değişimi sıklığını etkilemez.


o Grows swarms of copepods.
Sürü ile “copepod” büyütür.

Copepod : (Özellikle tuzlu su canlıları için güzel bir besin)

Bunlar deniz kenarında taşlar altından çıkarlar genelde. Copepodlar ince uzundur ve daha çok onlar bulunur. Ayrıca atların copepodları yemeleri daha kolaydır. Amfipodlar top böceğine benzerler ve aynı onlar gibi korktuklarında kapanabilirler. Atların yemesi biraz daha zordur. Bunları deniz kenarından aldıktan sonra başka bir akvaryumda üretebilirsiniz. Akvaryumda bir canlı kaya olması ve arada sırada küçük donmuş karides parçaları atmanız yeterli olacaktır fakat üreme hızları yavaş olabilir

http://www.***/forum/deniz-omurgasizlari/1417-kum-pireleri-copepod-ve-amfipodlar.html

 

 

Copepod :

Any of the 10,000 known species of crustaceans in the subclass Copepoda. Copepods are widely distributed and ecologically important, serving as food for many species of fish. Most species are free-living marine forms, found from the sea's surface to great depths. Some live in freshwater or in damp vegetation; others are parasites. Most species are 0.02-0.08 in. (0.5-2 mm) long. The largest species, a parasite of the fin whale, grows to a length of about 13 in. (32 cm). Unlike most crustaceans, copepods have no carapace. Nonparasitic forms feed on microscopic plants or animals or even on animals as large as themselves. Members of the genus Cyclops (order Cyclopoida) are called water fleas.

 


o Increases pH.
Ph seviyesini arttırır. (tuzlu su tankına sahipler için harika)


o Increases oxygen.
Oksijen seviyesini yükseltir.


o Will NOT spread algae into the tank. It removes algae FROM the tank.
Tankınızda yosunlaşma yayılmaz, aksine tankdan yosunu uzaklaştırır.


o There is no odor from the algae (only a slight ocean smell when cleaning it).
Yosundan kaynaklanan KOKU OLMAZ. (Sadece temizlik sırasında hafif bir okyanus kokusu gelmekte)


o Is very quiet when flowing, similar to a tabletop decorative waterfall.
Su akışı çok sessizdir, masa üstü dekoratif şelalere benzer


o Introduces no microbubbles when adjusted.
Uygulandığında mikrobaloncuk yapmaz (ki ben bu duruma sinir olurdum küçük tankımda iç filtrenin hava difizöründen gelenlere)


o Removes ammonia too.
Amanyoğıda yok eder.


o You can even make a portable bucket! Just unplug the lights, lift up the pump
out of the tank water, and go put it in your next tank (or your friend's tank).
Don't let the screen dry out though.

Portatif bir halde kullanabilirsinizde, sadece ışığı fişden çekin, sudan pompayı çıkartın ve gidin diğer tankınıza koyun. Yosun plakasının kurumasına mahalş vermeyin.

o Works in saltwater or freshwater.

Tatlı ve tuzlu su tankllarında kullanılabilir. (ph arttırdığından özellikle tuzlu sucular sevecek)

 

 

emre.zn2008-12-19 12:32:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ApostataÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2008
İl: Antalya
Mesaj: 58
ApostataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2008 19:58
Şelale Filtre nin çıkışına benzeri bi sistem yerleştirerek akvaryuma dönüşte oluştursak hem fazladan yer de kaplamaz ne dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2008 21:28
Evet bu sistem işliyor. Sistem derken bu prensibi kullanan sistemler işliyor. Birkaç ay önce ben de araştırmıştım. Ne tank içi bitkilendirme, ne de denitratör, bence dev tanklar için en pratik ve sorunsuz nitrat çözümü bu. İleride denemeyi planlıyorum. Alternatif bir sistem:

http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?t=113194








Başka bir tane. Bu sistem çok basit:





 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thekenanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 258
thekenanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2008 10:01
Bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz emre bey. Gerçekten yosunun bu kadar yararlı birşey oluğunu bilmiyordum...


Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adillaserÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 15
adillaserÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 19:38
merhaba bende kendi akvaryumuma bu sistemi yaptım sorum şu olacak bu sistem bitkili akvaryumlarda da kullanılabilir mi 9 kök elodea densam var yavaş yavaş çoğalıyorlar bir de elodealar yosun oluşumunu engelliyor diye okumuştum bu sistemdeki yosunları da kapsıyormu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

roadkingtrÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 323
roadkingtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 02:04
Emre Bey Merhaba,
Öncelikle bu konuyu açtığınız için size çok teşekkür ederim.Üşenmeden siteye gidip 49 sayfayı tek tek okudum ve inceledim.Tek kelimeyle ağzım açık kaldı.Binlerce filtreleme sistemi ve cihazlar kullanmamıza rağmen amonyak,nitrat ve fosfatın bu kadar kolay bir düzenekle sıfırlara düşürülmesinin  süper birşey olduğunu düşünüyorum.İlk bulan kişi de reef var ve adam protein skimmer gibi en önemli cihazı bile bu sistem sayesinde atmış ve sonuçlar muhteşem.Deneyen herkesten sonuçları ve resimleri topluyor ve konu altında yayınlıyor.Hepsinde sonuç olumlu.Tek dezavantajı haftada bir yosun plakasını temizlemek, o da devede kulak gibi geliyor bana ki zaten yaptığımız işler.Şu değişim periyotlarının da uzadığından bahsediyorlar.Her türlü akvaryumda çok iyi sonuçlar verdiği söyleniyor, resimler, ölçümler ile kanıtlanmış.Bulan kişi ayrıca bir site açmış ve orda değişik dizaynlar var.İsteyenler bakabilir diye linkini koyuyorum.
 
 
Selamlar ve teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre.znÇevrim Dışı

Kayıt: 13/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 66
emre.znÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2009 21:57

Evet Hakan bey,

Bende okudum, hatta o linkdeki siteyide inceledim gerçekten çok başarılı.
Sanırım ülkemizde pek yankı bulmadı ama olsun, zamanla yayılır belki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir