Yosun Rehberi
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2017 17:15
Farklı kaynaklardan farklı görüşleri okuyabilmek adına kıt ingilizcemle çeviriler yapmaya çalıştım, hatalar gözünüze çarparsa birlikte düzeltebiliriz. Görüş ayrılığı olan yosun türleri için daha fazla çeviri yapmaya çalıştım… Vakit buldukça devam edeceğim...
[U][B]İçerik;[/B]
- Genel yaklaşım;
1- Diyatom – Kahverengi yosun- Brown Algae
2- Mavi-yeşil alg, siyanobakteriler (Blue-Green algae,BGA)
3- Yüzey tabakası, Yüzey yağlanması (Surface Scum)
4- Saç yosunu türü, İpliksi yosun , Spagetti yosun, Spirogyra
5- Saç yosunu, Hair algae, Rhizoclonium
6- Yeşil sakal yosunu, Green Beard Algae
7- Siyah Sakal yosunu, siyah fırça yosunu, BBA, Black Brush Algae
8- Yeşil Nokta Yosunu, Green Spot Algae (GSA)
9- Yeşil su
10- Yeşil toz yosunu, Green Dust Algae
11-Hazırlanıyor..[/U]
[B]
[K]Genel yaklaşım[/K];[/B]
Hayatınızda kaçınılmaz olarak, bir zaman gelecek ve siz akvaryumunuzda yosun göreceksiniz. Bu alg yüzünden bazılarınız, alglerle savaşmanın ve akvaryumu güzel ve temiz tutmanın çok zaman aldığını veya akvaryumunuzun yosun dolu çirkin görüntüsünden çok rahatsız olduğunu
söyleyerek hobiden vazgeçmeyi bile düşünmebilir. Kimse her gün bu görüntüyü izlemek istemez. Bu olmamalı.
Yosun (alg patlaması) bir çeşit “biyolojik sistem arızasını” gösterir. Bize planlama aşamasında bir yerde yanlış yaptığımızı haykırır(veya birkaç yerde). Ya da bize ekipmanla alakalı uygun bir kurulum olmadığını veya çevresel faktörlerle alakalı bir problemi işaret eder. Asıl nokta şudur, yosunlarla savaşmamalıyız! NEDEN bulmalıyız ve bunu ortadan kaldırmalıyız!
Size iyi haberimiz var; elbette yosunsuz harika akvaryumlar yapıp bunları sürdürebilecek tecrübeyi edineceksiniz. Veya bu dengeyi sürdürebilmek için zaman zaman ekipmanlarınıza biraz daha fazla para harcayacaksınız. Semptomları tedavi etmek iyi bir fikir değildir, algleri çıkarmak yeterli değildir (Tabi çıkakrılabilen bir türse) ve yosun ilaçları kullanmak kesinlikle en kötü fikirdir(Biyosidler). Bunun yerine sisteminizdeki kusurları bumalısınız. Biraz mübalağalı gelebilir fakat en iyi tavsiyemiz Doğa anayı dinlemek ve doğru yaptığınızzdan emin olduğunuz her şeyi tekrar [U]etmemektir[/U], hepimiz bunu yapmaya eğilimliyiz. "İyi filtrelem var, iyi CO2, ışığım yeterli ve hala alglerim var".Bu sizin probleminiz çözmez, ancak egonuzu tatmin eder. Kendini daima suçla ve doğa ananın her zaman doğru olduğunu kabullen. Herzaman iradeniz egonuzdan daha güçlü olmalı. Zor yoldan öğrendik… Alçak gönüllü kalıyoruz..
Peki, alglerin oluşmasına ne sebep olur ? Kısacası: Işık ve amonyak varlığı.. Sahip olduğumuz daha fazla ışık (modern, yüksek teknolojili akvaryumlar çok fazla ışığa sahiptir), çok az amonyakla bile alg oluşumunu tetikleyebilir. Bu ise, neden yeni akvaristlerin yeni kurdukları tanklarda, düşük destekli tankları olan hobicilere göre daha fazla yosunla karşılaştığını açıklar.
Amonyak problemini sadece uzaklaştırarak çözemezsiniz, günlük ve fazlaca su değişimi yaparak uzaklaştırabilirsiniz, fakat bu da neticede semptom tedavisi olacaktır. Amacımız suyumuzda amonyak piklerini nelerin yaptığını bulmaktır. İşlerin karmaşıklaşmaya başladığı yer burasıdır. Amonyak suyunuzdaki organik elementlerin ayrışması sonucu ortaya çıkar. Bu birden fazla kaynak olabilir; kirli veya verimsiz filtre, ölmüş bir balık veya parçası, bozulan bitki yaprakları, birikmiş mulm gibi…
Yıllarca yosunların aşırı Nitrat ve Fosfatlardan kaynaklandığını düşündüler. Modern bilim, 50ppm üzeri Nitrat ve 10ppm üzeri fosfat seviyeleri dışında bunun hiç de doğru olmadığını kanıtlamıştır. (Bu seviyelerin üzerinde bitki büyümesi sınırlanacak ve yapraklarda bozulmalar başlayacaktır). Bu bozulma sürecini bile gözünüzle göremeyeceksiniz, mikroskobik seviyede çürümeler bile, tankta alglerin ortaya çıkmasına neden olacak kadar çok amonyak oluşumuna sebep olabilir.
Diğerleri ise alglerin besinlerden kaynaklandığını düşünecek. Daha önce profesyonel sıvı bitki gübresi kullanmadıysanız (Green aqua sıvı gübreleri gibi 😊 ) düzenli olarak kullanmaya başlayın. Bu yosun oluşturabilir ve tüm karışıklığın besinlerden kaynaklandığına dair yanlış bir fikre sahip olabilirsiniz. Bu doğru değildir. Algler bitkilere benzer fakat daha düşük bir evrim seviyesindedir, besinleri severler. Non-invaziv (kaldılmamış, müdahale edilmemiş kastediliyor) alglerle dolu bir akvaryumunuz varsa ve onu doğru gübrelemeye başlarsanız, bitkilerinizle birlikte algler de gelişmeye başlar. Böylelikle öncesinde çok az olan bir yosun, görünür olmaya başlayacaktır (bu da her zaman başka bir sorunun neden olduğu gösterir.)
Problemin çözümü, dozlamayı durdurmamak ya da gübreleri kesmemektir. Çözüm; [U]sebebi[/U] ortadan kaldırmaktır.
Örneğin, eğer sorun basit bir besin eksikliği ise, (Önceki gübreleme yöntemini kullandığınızdan, yani gübre kullanmadığınızdan), Algler yok olana kadar dozlamaya ve yosunları çıkarmaya devam etmelisiniz. (Yosunlar çıkarmalısınız çünkü bitkileri saracaktır).Eğer asıl probleminiz basit bir besin eksikliği değilse, dozlamak ve algleri çıkarmaya çalışmak yeterli olmaz, orjinal probleminiz hala oradadır. Bu durumda asıl problemi bulmak zorunda kalacaksınız.
Bu kılavuz farklı yosunlar için farklı nedenleri bulmanıza ve bu nedenleri ele almanıza yardımcı olacaktır. Neyse ki, farklı alg türleri, biraz da olsa farklı sebeplere işaret eder. Bu nedenle, sorunun kaynağını aramaya başlamak için bir ipucu olacaktır.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato[/URL]
[B]DİYATOM – KAHVERENGİ YOSUN- BROWN ALGAE[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171705011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171705031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171705051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171705061.jpg[/IMG]
Sebepler : Eski ve düşük şiddetli aydınlatmalar, CO2’siz akvaryumlar, veya yeni tank kurulumlarında yüksek amonyak seviyeleri... Amonyak ve silikatların varlığından hoşlanırlar. Bunlar kum, kötü kalitede çakıl, akvaryum kullanımı için uygun olmayan taşlar, zeolit esaslı filtre materyalinden kaynaklanabilir ve musluk suyundan da gelebilir.
İki türü vardır. Önce kahverengi bir yüzey şeklinde, diğeri de ince kahverengi iplikler şeklindedir. "Tehlikeli" bir yosun türü değildir, kolaylıkla çıkarılabilir (sadece akvaryum camını silinerek) ve kolayca kaybolur. Alg yiyicilerden Otocinclus Affinis hızlı bir şekilde yiyip tüketecektir. Low tech tanklarda ışık şiddeti arttırılmalı (Aydınlatma saatlerini) . Ancak ışığın arttırılmasının CO2 ve gübre gereksinimini de artacağını unutmayın . Yeni ve yüksek teknolojili akvaryumlarla kendiliğinden zamanla yok olacak. Fiziksel olarak çıkarmaya ve nitrifiye edici bakterilerin yayılmasına yardımcı olmaya çalışın. Yaşlı ve düzgün aydınlatmalı akvaryumlarda göründüğünde ise kötü su kalitesi ve Silikatların varlığı akla gelmelidir.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Kahverengi Algler (diyatomlar), düşük ışıklı akvaryumda ve aşırı silikatlarla (SiO2) birlikte yeni tanklarda görülme eğilimindedir. Güçlü ışıkların bu algleri uzaklaştırdığının bilinmesine rağmen daha düşük, gölgeli, bitki yapraklarında da görülebilirler. Akvaryum camı, çakıl ve dekorasyonda da bulunur. Yumuşak / sümüksü bir yapıya sahip olduğu için manuel olarak kolaylıkla çıkasdarılabilir. Otocinclus ve Salyangozlar, bu algleri kolayca düşük miktarlarda tutabilirler.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL] Dusco Bojiç
********************************************************************************************
Yeni kurulum tanklarda silikat ve amonyak sebebiyle oluşur, genelde filtre ve substrat henüz olgunlaşmamıştır.
Genelde deponun olgunlaştığı birkaç hafta sonra kaybolur. Otocinclus afiyetle yiyecektir.
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm [/URL]
********************************************************************************************
Silikat seviyeleri ile diyatomların yoğunluğu arasında bir korelasyon yoktur. Diyatomların hücre duvarlarını güçlendirmek için silicic asidi polimerize edebildiği doğruysa da, suya silikat ilavesinin diyatom salgını oluşturduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Eğer bu doğru olsaydı, akvaryuma sadece Silikon Dioksit (SiO2) içeren kum ekleyerek diyatomların oluşmasını sağlayabilirdik..
Böyle değildir. Ayrıca silikat içeren kum/kil substratlı akvaryumların, silikat içermeyen substratlı tanklara göre daha fazla diyatom duyarlılığı yoktur. Bu da ikisinin birbiri ile ilişkili olmadığına dair makul bir sonuçtur.
Diyatomları etkileyen başlıca faktör, aydınlatma seviyesidir.Olgunlaşmamış tanklar, olgunlaşmış tanklardan daha fazla muzdarip gibi görünmektedir; Bu da zayıf bakteri kolonileri seviyelerine ve kötü nitrifikasyona işaret etmektedir. CO2 seviyeleri ise daima olası şüphelidir.
Adım 1: aydınlatma yoğunluğu % 50 oranında düşürülmeli ve tank CO2 ile zenginleştirilmiş bir tanksa daha fazla CO2 eklenmelidir.
Adım 2 : su değişim sıklığını haftada 2 veya 3 defa arttırmak ve mümkün olduğunca manuel olarak elle veya sifonla kaldırmaktır. Birkaç hafta sonra diyatomlar tükenir.
Ayrıca yeşil nokta yosunu bir formu diatomlar gibi kahverengi görünebilir. Ayırt etmek için parmağınızla kazımaya çalışın. Kolaylıkla çıkıyorsa diyatom, çıkmıyorsa yeşil nokta yosunudur.
“[URL]www.ukaps.org[/URL] ,forum moderator, “ceg4048, Clive”
********************************************************************************************
Genellikle Bacillariophyceae familyasında bulunan tek hücreli algler düşük ışık koşullarında gelişir. Ayrıca bu organizmaların hücre duvarı çoğunlukla silikattır ve bu organizmalar, diatom gelişimini destekleyecek kadar yüksek bir silikat konsantrasyonuna sahip suda çoğalırlar. (Si) yok demek gelişim yok demektir. Bu kadar basit..
Birçok akvaryumcu, zamanla diyatomun büyümesinin doğal olarak azalacağını, ve tamamen kaybolabileceğini öğrenir.
Diatomlar ya fotoheterotrofik ya da foto-ototrofiktir, yüksek fosfat seviyeleri oluşumu desteklese de nitratın burada yeri yoktur.
Fotooterotrofı, göller, nehirler ve ev akvaryumlarında çok yaygındır. Fotototrofik organizmalar olarak diatomlar, güneş ışığını karbon dioksit ve suyun organik bileşiklere dönüştürmek için enerji olarak kullanırlar. Fotosentetik pigmentler olan klorofil ve karotenoid ışık enerjisini emer. Karotenoidler diatomlarda en bol pigmenttir ve klorofil varlığını maskelemektedir, bu nedenle diatomlar yeşil yerine kahverengidir.
Yeni tanklarda diyatomların çoğaldığı izleniminin nedeni, yeni substrat kaynaklı yüksek Si seviyelerinin onlara büyüme şansı vermesidir.
Diatomlar, mavi ve uzak kırmızı renkte spektrumlardan yararlanır. En çok bu spektrumları kullanacağından, mantık şudur; düşük ışık koşullarında da gelişebilirler.
[URL]www.barrreport.com[/URL] “dutchy”
[B]MAVİ-YEŞİL ALG, siyanobakteriler (Blue-Green algae,BGA)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171707341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171707361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171707371.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171707391.jpg[/IMG]
[U][B]**eritromisin satışı ülkemizde yoktur. Ülkemizde daha çok makrolid grbunun bir diğer üyesi, klaritromisin kullanılır.
Ayrıca ülkemizde antibiyotikler; kontrole tabi ve reçetesiz alınamayacak ilaçlar listesindedir. Bir veteriner hekimle görüşmenizi tavsiye ederim.
Bknz;[/B][/U] [URL]https://www.google.com.tr/search?dcr=0&biw=1536&bih=704&ei=ascSWq3gN8vUwQKR-LD4Aw&q=klaritromisin+i%C3%A7eren+ila%C3%A7lar&oq=klaritromisin+i%C3%A7eren+ila%C3%A7lar&gs_l=psy-ab.3..0i71k1l4.2599.2599.0.2751.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1..64.psy-ab..1.0.0....0.-hstC1vI7qU [/URL]
Bu "yosunlar" aslında siyanobakterilerdir . Sümüksü, mavi yeşil ve kısa sürede her şeyi kaplar niteliktedir. Mekanik olarak temizlenebilir, ancak su kalitesi sabit değilse çabucak geri döner. Eritromisi fosfat** ile tedavi edilebilir, ancak bu çakıl ve filtredeki nitrifiye bakterileri etkileyebilir. Mavi yeşil algler algisid(Eritromisin**) tarafından öldürüldüğünde çürümeye başlayacak ve bu işlemle depodaki oksijen seviyelerini azaltacaktır. Nitrifikasyon yapan bakterilerin amonyak / nitritleri nitrata dönüştürmek için O2'ye ihtiyacı olduğundan, nitrifikasyon işlemi yavaşlar. Yosun öldürücü kullanılıyorsa, amonyak / nitrit seviyelerini test ettiğinizden emin olun. Görünür yosunların tümünü çıkarın. Bazı akvaryumcular, siyah bir örtü ile 4 gün süreyle tankın etrafına sarılıp tankın tam karanlıkta tutulduğu karartma yöntemini kullanıyorlar. Karartma periyoduna başlamadan önce NO3 düzeylerini 10-20ppm'ye yükseltmeniz önerilir. Tüm görünür algler, karartma öncesi ve karartmadan önce vakumlanmalıdır. Egeria densa (Elodea) ve Ceratophyllum demersum, bir tankta bulunacak iyi bitkilerdir. Bu bitkiler, Mavi-Yeşil Alglerin önlenmesine yardımcı olabilecek antibiyotik maddeleri salgılar. Depoyu başlattığınız günden itibaren sağlıklı ve hızlı büyüyen birçok bitki kullanın ve bitki ekilmiş tanklarda 10-20 ppm muhafaza etmek için nitrat düzeylerini dozlayın. Bitki ekili olmayan akvaryumlarda çakılın vakumlanması, önlemenin en iyi yoludur. Mavi yeşil algler(siyanobakteriler), atmosferik azotu kullanabileceği için çok düşük nitratlı akvaryumlarda bulunur. Çok düşük pH ve yüksek CO2 seviyelerinden hoşlanmaz. Güçlü su akımlarını tercih etmez. Çoğu durumda asıl neden, aşırı organik yükledir(yemleme). Çürüyen bitki materyali, organik besin maddelerini sızdırır, bu yüzden eski yaprakları çıkarmayı deneyin.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL] “Dusco BOJiÇ”
********************************************************************************************
Düşük nitrat düzeyleri, amonyak pikleri ve kirli substrat veya filtreden kaynaklanır. Mavi-yeşil Yosunlar aslında fotosentez yapan bakterilerdir. Akvaryumda görünebilecek birçok tür var. Bazıları bozulan organik maddeler ile yüksek azot seviyeli alt katmanlarda, bazılarıda tamamen azotsuz ortamlarda ortaya çıkabilir. En yaygın olanları, taban yüzeyi üzerinde ve bitkilerde plak oluşturacak mavi-yeşil, gri veya siyah renkte olanlardır. Bu plak, su değişiklikleri sırasında kolayca bir hortumla emilebilir, ancak nedeni çözmüyorsanız genellikle tekrar ortaya çıkar.
Cam ve alt katmanda veya bitkiler arasında - akvaryumun tabanında - ön cam ve kenarlar boyunca sık sık görülür. Göründükten sonra hızla yayılmaya başlayacak ve ekosisteminiz için tehlikeli teşkil edecektir. İstilâ, akvaryumunuzun etrafında kötü bir koku ile de karakterizedir. Mavi yeşil algler balıkları ve bitkileri öldürecek toksinler üretebilir, bu nedenle yayılımları çabucak durdurulmalıdır.
Bir karartma, daha basit bir tedavi olarak yardımcı olacaktır, ancak sonuç alınamazsa, son çare olarak antibiyotikleri kullanmamız gerekir. Burada bakterilerle uğraşıyoruz, eritromisin** antibiyotikleri etkilidir, ancak aynı zamanda substratdaki nitrifikasyon bakterilerini ve filtremizi de öldürür! Bu ciddi bir seçim. Bu yoldan yürümeyi seçerseniz, nitrat dengesini dikkatli bir şekilde gözden geçirmelisiniz ayrıca filtrenin, substratın(tabanın) faydalı bakteri katkılarıyla tekrar oturmasına yardımcı olmalısınız. BGA çok yaygın değilse, bundan düzenli su değişimleri ve hızlı büyüyen köklü bitkiler kullanarak kurtulmayı deneyebilirsiniz.Akvaryumunuzda nitrat seviyeleri düşükse, bunu 10-30 ppm'e yükseltebilirsiniz..
[URL]
https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Tom barr’dan ufak bir alıntı;
Antibiyotikler birçok ülkede reçeteyle satılmaktadır.
Bu yüzden karartma iyi bir seçenektir, ancak KNO3 dozajıyla kombine edilmelidir.
[URL]https://barrreport.com/threads/bga-outbreak.10975/ [/URL]
********************************************************************************************
Bir karartma bunun için en iyi yöntemdir. Mümkün olduğu kadar yosunların tümünü temizleyin ve% 30 ila% 50 su değişimi yapın. Nitratlarınız düşükse, 20ppm düzeyleri elde etmek için biraz potasyum nitrat ekleyin. CO2'yi çıkarın ve bir hava taşı ekleyin. Işıkları kapatın ve deponun tamamını kapayın, hiç ışık girmemeli. 3-4 gün boyunca bu şekilde bırakın. Bu periyot boyunca hiç ışık açmayın ve balıkları beslemeyin – balıklar bu sürede yiyecek olmadan yaşayabilirler endişelenmeyin. 3-4 gün sonra kapakları çıkarın ve% 30 - 50 su değişimi yapın. Hava taşını çıkarıp CO2'yi başlatın. Yosunların tekrar oluşmalarını önlemek için nitratları doyurmanız gerekecektir. Substratınız ve filtreniz mulm ile tıkanmadığından ve ayrıca tankın tamamında su dolaşımının iyi olduğundan emin olun.
Bir başka seçenek, anti biyotik olan Maracyn(eritromisin içeren bir akvaryum ilacı)ile tedavi etmektir. İyi iş çıkarır, ancak biyolojik filtreyi etkileyebilir. İngiltere'de, Maracyn'i önce bir veteriner hekiminden reçete almadan satın almak yasaktır.
BGA substrattan kaynaklanıyorsa, direkt ışıktan alt tabakayı korumak için camın üzerine biraz koyu renkli bant koyun.
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm [/URL]
[B]Yüzey tabakası, Yüzey yağlanması (Surface Scum)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171709581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171709591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171725481.jpg[/IMG]
Yüzey pisliği aslında bir yosun değil - bir bakteri! Sudaki bitkiler stres altındayken proteini serbest bırakır (CO2, besin maddeleri veya hatta sıcaklık sorunları nedeniyle). Tamamen şeffaf olan protein sudan daha hafiftir, bu nedenle yüzey üzerinde birikerek ince bir tabaka oluşturur bu da farklı bakteri türleri için ideal bir ortam oluşturacaktır. Tıpkı bir laboratuardaki petri kabı(bakteri üretmek için kullanılan bir besi yeri) gibi ... Sonrasında, aslında protein katmanını değil, bakterileri görürsünüz…
Bu protein katmanı aynı zamanda bazı algler için yaşam desteği sağlayabilir – bu durumda renk yeşile dönüşecektir. Yosunsuz versiyon opak görünür.
İtici görünümünün yanında, Yüzey tabakası başka bir olumsuz biyolojik etkiye de sahiptir: Yüzeydeki gaz değişiminin sınırlanması... Bu durum, CO2 ve oksijen dengesizliğine yol açabilir ve filtre bakterilerinin gelişmesi için çok fazla oksijene ihtiyaç duyması nedeniyle daha fazla alg sorunu için yol açabilir.
Yüzey pisliğini düzenli olarak kaldırmak çok önemlidir. Ekosisteminizin genel dengesine bakmanın ve bitkilerin protein üretimini sınırlamanın yanı sıra, bu tabakayı çıkarmak için birkaç önlem alabilirsiniz. Yüzey pisliğini sürekli veya geçici olarak kaldırmak için bir Yüzey emici kullanabilirsiniz veya yüzeyi hareketledirmek ve oluşan yapıyı parçalamak için zambak borularını (dış filtrenin çıkış borusunun ucunu) gece yükseltebilirsiniz. Güçlü havalandırma da onu mukavemetini kıracaktır. Sık su değişiklikleri, iyi mekanik filtrasyon, düzenli (fakat sürekli değil) aktif karbon kullanımı da yardımcı olacaktır. Hızlı kaldırma yöntemi; suyun üst kısmına bir mutfak havlusu yerleştirin ve bu yöntemi yeni havlularla tekrarlayarak hızla çıkarın. Bu, yüzey tabakasını tamamen kaldıracaktır.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato[/URL]
[B]Saç yosunu türü, İpliksi yosun , Spagetti yosun, Spirogyra[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171353421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171353431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171354131.jpg[/IMG]
Bu yosunlar kirli su sistemlerinde görülmezler, fakat ötrofiktirler (CO2, ışık ve besin maddeleri fazla olan sularda görülürler.)
Hızlı büyürler, birbirine dolaşmış uzun iplikler şeklindedir. Şahsen bunu “spagetti alg” diye adlandırıyorum Bu benim bakış açım. Alg yiyicilerin Spirogyra’ yı tükketiklerinden emin değilim. O akvaryumumda otocinclus ve nerite salyangozları var ve yemiyorlar. Bu algleri kolaylıkla çıkarabiliyorum.
Bu kurulumun başlangıcından bu yana Tahmin Endeksi (EI) gübreleme rejimini kullanmıştım, haftada 2-3 kez N, P, K, izler ve sıvı Karbon (Kolay Carbo) verdim, bu yüzden herhangi bir besin eksikliği olduğunu düşünmüyorum.
Sebep olduğum bir problem var (kendimden kaynaklı). Haftalık% 50 su değişimi yapmak yerine, 2 veya 3 haftada bir ve ancak % 25'lik bir su değişimi yaptım. Yaptığım düzensiz su değişimini bu yosunu tetiklediğini söyleyemem fakat filtrem kirliydi. (kaldı ki her su değişimi ile filtreleri temizliyordum). Filtre kirlenir ve su dolaşımını azaltır. Az dolaşım=daha yavaş besin maddesi nakli. Ayrıca zayıf yüzey dalgalanması=daha az oksijen…
Her 3-4 haftada bir su değişimi yaparak bazı testler yaptım, ancak iyi akımı ve orta derecede yüzey dalgalanmasını korumak için her hafta filtreyi temizledim ve bu yosun hiç geri gelmedi.
Filtrelerinizi temiz tutun ;-)
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/ [/URL]
********************************************************************************************
Dokunduğunuzda yumuşaktır, uzun ve güçlü ipler oluşturur. Mikroskopta çok dekoratiftir, uzun bir iplik boyunca uzanan yeşil bir sarmaldır. Bir balık leşinin veya kumun,substratın kirli görünümü, bozulması sonrasında ortaya çıkan Amonyak piklerinin sonucu belirirler. Bir kere mevcut olduğu zaman, bu yosunların ihtiyaçları bitkilerle çok benzer olduğu için ortadan kaldırması zordur. Bir karartma ve sıvı karbon tedavisi genellikle yardımcı olacaktır. Yosun yiyenler bu yosunu sevmezler, ancak akvaryumda başka yosun yoksa yiyebilirler.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
**Tom Barr eski yazılarında çoğu yosunda olduğu üzere bu yosunda da CO2 üzerine yoğunlaşmıştır, Işık seviyesini azaltmayı ve 3 günlük karartmayı tavsiye ediyor. (Genel anlamda) Yakın zamandaki bir yazısında da şöyle diyor;
Bitkileri sökün, yosunları çıkarın-budama yapın, sonra da bitkileri tekrar ekin. CO2 yi ayarlayın, Filtreler temiz olmalı, haftada 2-3 kez su değişimi yapılmalı, oksijenli su ve Excel kullanılabilirsiniz. Bazıları algaefix (yosun ilacı) kullanır, fakat yosun ilaçları bazı karides türlerini öldürür. Amanolar daha hassas , Carbon rili karidesleri daha dirençli fakat yinede birkaç tane kaybedebilirsiniz.
CO2 tüpüm bittiği zaman çeşitli saç yosunu türlerim peyda olurdu, aksi taktirde nadiren karşılaşırdım.
Temizlemeyle durdurmak çok fazla emek ister. Birçok alg için durum böyledir. Farkı yöntemler, sebepler vs... fakat temelde aynı şeylerdir.. Ne varsa temizleyin, genel şeyleri düzeltin, ve tank için daha fazla bakım yapın…
[URL]https://barrreport.com/threads/how-to-deal-with-spirogyra.14731/ [/URL]
********************************************************************************************
Yeşil alglerin ince iplikçikleri bazen çok uzun boydadır. Dokununca yumuşaktı.. Mikroskop altında kloroplastlar bir spiral halinde hizalanır - bu nedenle adı budur.
Sebebi genellikle, amonyakta artışa neden olan bir problemden birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Bu, alt tabakanın bozulmasından, ölü bir balığın fark edilmeden çürümesine kadar her şey olabilir. .Yüksek ışık seviyelerinden ve yüksek besin seviyelerinden hoşlanırlar.
Uzaklaştırma: Bir kez ortaya çıktığında, bitkilerle aynı koşullarda geliştiği için temizlenmesi çok zor olabilir. Mümkün olduğunca çıkarın ve CO2 kapalıyken günlük büyük su değişiklikleri yapmak üzere üç günlük bir karartma yapın. Su değiştikten sonra makro dozlayın. Daha sonra, Excel'i normal dozlamanın da yardımcı olduğunu gördüm, EasyCarbo veya TNC Carbon da kullanabilirsiniz. Aç olunca gül barbus (Pethia conchonius) onu yiyecektir. Ayrıca aydınlatmayı azaltmayı deneyin.
Denemek için bir diğer yöntem ise, birkaç hafta boyunca 1/4 ila 1/8 Estimative Endeksi oranlarında dozlamaktır. Bunu yatığımda da iyi bir başarı elde ettim.
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm
[/URL]
[B]
Saç yosunu, Hair algae, Rhizoclonium[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171545021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171544111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171544571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171545001.jpg[/IMG]
İnce, pamuklu yün benzeri, yeşilimsi-grimsi, birkaç santimetre uzunluğunda iplerdir. Yüzeye yapışmayacaklardır. Düşük besin seviyelerinde sıklıkla görülür. Aynı zamanda düşük CO2 seviyelerine ve düşük su akımına bağlıdır. Yosun yiyiciler onu sever, tüm otçul balıkları için iyi bir tamamlayıcı besindir. Çakılda göründükten sonra çakıl temizlenmesi önerilir. Güçlü su akışı, büyümesini sınırlar.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Saç Yosunları, yavaş büyüyen bitkilerin tabanında, çakıl ve süpürgelik üzerine oluşur. Yeşil-gri renktedir. Bazen 4 cm'e kadar büyür. Bu yosunu, çevresinde bir diş fırçasını döndürerek çıkarmak kolaydır. Çoğu akvaryumcu, bu yosunları balıkları için iyi bir besin takviyesi olarak karşılamaktadır. Melekler veya Barblar gibi omnivor(her şeyi yiyebilen) balıklar aşırı beslenmezse diyetlerini saç yosunlarıyla destekleyecektir. Daha güçlü su akımlarında, bu yosunlar mat kümeler?(muhtemelen daha sert form'dan bahsediyor) oluşturur ve bunun yanında daha güçlü su akışı büyümelerini de engeller. Tüm yosun yiyenler sizin saç yosunlarınızı yedikten sonra çok mutlu olacaklardır.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL]
********************************************************************************************
Bazen yok etmek zor olabilir. İyi bir CO2 ve besin maddelerinin etkin ve iyi dağılımı, yüksek bitki kitlesi, alglerin sürekli olarak çıkarılmasıyla birlikte bir süre sonra kurtulabilirsiniz... Bir diş fırçası ya da benzeri birşeyle etrafından döndürülerek çıkartılabilirsiniz. Aşırı dozda Flourish Excel, EasyCarbo veya TNC Carbon yardımcı olabilir. Amano karides, gül barbus (Pethia conchonius) ve moliler sık sık yiyebilirler.
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm[/URL]
[B]Yeşil sakal yosunu, Green Beard Algae[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171638241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171638251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171638261.jpg[/IMG]
Yeşil Sakal Algleri, büyük taş parçaları ve/veya dallarda, akvaryuma farklı bir çekicilik katabilir. Işık kaynağına ve su yüzeyine yakın bir yerde yeşil halı görünümü oluşturabilir. Çok yumuşak ve kaygandır, ancak mekanik olarak çıkarılması çok zordur. Yavaş büyüyen bitki yapraklarında da görülebilir. Yaklaşık 3 cm büyür ve büyüme hızlıdır. Bu algleri kontrol altına almanın en iyi yolu, Nerite sp Zebra salyangozu ile ortadan kaldırmaktır. Sae, Plecostomus spp.(cüce vatoz) Bu yosunun yanı sıra gül barbus (Pethia conchonius) ve Epalzeorhynchos bicolor adı verilen çok agresif bir balığın bu algleri yediği biliniyor. Işıkları günde 12 saatten fazla tutmak, dengesiz besinler bu algleri tetikleyecektir. Düşük CO2 ve NO3 düzeyleri olan dikilmiş tanklarda ortaya çıkacaktır. Bu yosun, düşük ve yüksek pH sularında bulunur. Yeşil Sakal Algleri, bitkisiz akvaryumlarda çok yaygındır.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL]
********************************************************************************************
Tüm iplik yosunları düşük veya dalgalı CO2 seviyelerine işaret eder! Karbon dioksit dalgalanmaları, düzgün olmayan CO2 seviyeleri (örneğin bir pH -metre nedeniyle) veya düzgün kurulmamış bir zamanlayıcıdan kaynaklanabilir. (CO2 seviyeleri, ışığın olduğu zamanda istenilen seviyelere gelmesi gerekir ). Üstelik odanız gün ışığı da aldığında görünür. Yeşil Sakal Algleri, Yeşil Kuştüyü(Fuzz) Alglerinden daha yayılmacıdır. İnce uzun iplikler bitkilere ve kayalara yapışır. Birkaç santimetre büyür ayrıca yüzeylerinde yoğun bir yeşil tabaka oluşturabilir. Bazen çok dekoratif olabilir. Yosun yiyenler çok beğenirler.
Yüzeye kuvvetlice tutunduğu için mekanik olarak çıkartılması zor olabilir. iplikler sümüklü ve incedir. Bitki içermeyen balık tanklarının tipik bir yosunudur, ancak mutlaka kötü su kalitesine işaret etmez!. Bitkili tanklarda aydınlatma süresinin çok uzun olduğunu (8 saate düşürün) veya CO2 seviyelerinin çok düşük olduğunu veya suda yeterli Nitrat olmadığını gösterir.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato[/URL]
[B]Siyah Fırça(sakal) Yosunu BBA (Black Brush Algae)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182030261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182030281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182031161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182031171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182030271.jpg[/IMG]
Kararsız CO2 seviyeleri BBA'ya yol açar!
Fırça yosunlarıyla mücadelenin en iyi yolu, CO2'yi 30 ppm'de, nitratları 15 ppm'de ve fosfatları 0.5 ppm'de tutmaktır. Çürümüş, yapısı bozulmuş yapraklar çıkarılmalıdır.
Gözlemler: BBA ile ilgili bir problem yaşadığımda her gün, 50 litreye 1 ml Easy Carbo (Flourish Excel'e eşdeğer) olacak şekilde, bir hafta boyunca dozlama yaptım. Yosunlar morumsu / pembe renge döndü ve kayboldu. Yeterli CO2 seviyesinin korunması ve bu alglerin kontrol edilmesinde en iyi yol budur. Siyam Alg Yiyiciler(sae), BBA’ları yiyecektir.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/ [/URL]
********************************************************************************************
Genellikle Siyah Sakal Yosunları denir - bu kurtulması çok zor bir türdür! Küçük siyah, koyu gri veya kırmızımsı kıl topları, yarım santimetre uzunluğundadır, ince siyah püskül kümeleri veya yamaları halinde gelişir. Güçlü akışı olan yerleri sever, sert yapılara ve su altı ekipmana yapışabilir (filtre giriş ve çıkışları, iç filtreler, vb.) Sert suyunuz varsa, Kalsiyum, yosunun yapısına işler ve yosun yiyenler onu yiyemez. Siyam Yosun yiyenler(sae) ve Amano karidesler yerler, fakat bunlarda efektif değildir. Güçlü aydınlatmalı bir akvaryumda CO2 eksikliğinden veya CO2’nin düzensiz dağılımından kaynaklanabileceği için, bu sorunun çözümü, nihai çözüm olacaktır. Zayıf aydınlatmalı tanklarda ise su değişmeden önce suyu dinlendirmek yardımcı olacaktır. Çünkü musluk suyu (ve taze RO suyu) CO2 bakımından zengindir, bu yosunların lehinedir, fakat yavaş büyüyen bitkiler ve düşük teknolojili tanktaki bitkiler buradaki CO2’den faydalanamazlar.
Bu, kaldırılması gereken en zor alglerden biridir. Daha büyük tanklar, çok istikrarlı yemyeşil akvaryumlarda dahi bir neden bulunamasa da görülebilirler. Çoğu zaman tek çözüm yosunları çıkarmaktır - teker teker kahramanca fırçalamayla… Fakat bu, yine de geri gelmeyeceğini garanti etmez. Yosunun çıkarılması, bu araçla son derece yardımcı: (ADA Pro Picker) . [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182034381.jpg[/IMG]
Sıvı karbon katkısı kullanmak(Excel) (filtreyi kapatın, şırınga ile lokal olarak uygulayın) bu alglerin öldürülmesine yardımcı olacaktır. Kaybolmadan önce kırmızıya ve beyaza dönecektir.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Genellikle yavaş büyüyen bitkilerin, yaprak kenarlarında, kütüklerin ve mekanik ekipmanlara yerleşir. Ayrıca bazen akvaryumun hızlı su akışının olduğu yerlerde yetişir. Yaklaşık 0.5 cm uzunluğa kadar ince kuyruklu kümeler halinde büyür.
Yüksek ışıklı bir tankta, düşük veya dalgalı CO2 seviyelerini veya bitkilerde yeterli su dolaşımının olmadığını gösterir. Düşük ışıklı bir depoda genellikle CO2 seviyelerinin değişmesinden kaynaklanmaktadır.
Yüksek aydınlatmalı bir akvaryumda CO2 seviyenizi yükseltmeniz ve / veya bitkiler çevresindeki su dolaşımını artırmanız gerekecektir. Öncesinde fırçalayın ve çıkarın. CO2 Seviyelerini yavaşça 30ppm veya daha fazla artırın, ancak balıkların nefes aldıklarını gözlemlemelisiniz. Tüm tank boyunca iyi bir su akımı olduğundan ve iyi bir yüzey hareketi sağladığınızdan emin olun. Bir dalga motoru eklemek yardımcı olabilir.
CO2 enjeksiyonu olmayan düşük aydınlatmalı tankınız varsa herhangi bir su değişikliği yapmamanız yardımcı olacaktır. Bunun nedeni, musluk suyunun sık sık içerisinde çözünmüş çok miktarda CO2 içermesidir; bu da, deponuzdaki CO2 seviyelerinin dalgalanmasına neden olur. Yosunlar buna bitkilerinkinden daha çabuk tepki verirler.
Siyam Alg Eaters BBA yediği bilinmektedir, bu yosunları kontrol etmek için kullanılabilir.
Aşırı doz Flourish Excel, EasyCarbo veya TNC Carbo yosunları temizleyecektir..
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm [/URL]
[B]Yeşil Nokta Yosunu- Green Spot Algae (GSA)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182323101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182321541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182322071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182321521.jpg[/IMG]
Sert yüzeylerde küçük, yuvarlak lekeler - en çok akvaryum camında görülür.Yavaş büyüyen bitkilerde , tipik olarak Anubias türlerinde de görülür . Sağlıklı akvaryumların algidir, muhtemelen tüm akvaryumlarda bir miktar göreceksiniz.
Yüksek aydınlatmalı tanklarda Fosfat ve / veya CO2 seviyeleri düşük olduğunda oluşur. Yosun yiyenler gerçekten de onu çıkaramazlar. Zebra-Nerite Salyangozu ailesi bir kısmını kaldıracaktır fakat çok efektif değillerdir. Camdan çıkarmak için alg kazıyıcı(kredi kartı vs) kullanın. Yavaş büyüyen bitkileri ,düşük aydınlatmayı tercih eden bitkileri uygun yerlere yerleştirin.. Orta dereceli aydınlatmalı akvaryumlarda, düzenli su değişikliklerine ve verimli filtrasyona dikkat etmeniz gerekir. Güçlü aydınlatmalı tanklarda, gübreleme rejimini ve CO2 enjeksiyonunun etkinliğini kontrol etmeniz gerekir . Çoğunlukla Fosfat (PO4) eksikliğinden kaynaklanır, lütfen ana problemi çözmek için daha fazla fosfat eklemeye başlayın .
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Yeşil noktalar 1 / 2mm'den küçüktür.
Yeşil Nokta Yosunları doğrudan ışığı tercih eder. Akvaryum camında ve güçlü ışığa maruz kalan yavaş büyüyen bitkilerde yeşil noktalar oluşturur. Bu yosunlar, CO2 ve Fosfat (PO4) seviyeleri düşükse ortaya çıkar. Çok sert olduğu için alg yiyiciler bu algleri yok etmede çok fazla şey yapamazlar. Neritina Zebra salyangozu, Yeşil Nokta Yosunlarını tamamen yok edebilen, bilinen tek yosun yiyicidir. Tıraş bıçağı ile elle camdan kazınabilir. Akrilik akvaryumda sadece plastik tıraş bıçakları kullanın. Bu algler az miktarda normal kabul edilir.
Bu yosunları önlemek için dengeli CO2 seviyelerini muhafaza etmelisiniz, NPK'yi düzenli olarak dozlayın ve daha iyi besin taşınımı için tank boyunca su dolaşımını geliştirin. Yavaş gelişen bitkileri daha az ışık alacakları yerlerde tutun.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL]
********************************************************************************************
Cam üzerine ve yavaş büyüyen bitki yapraklarında sert yeşil yuvarlak lekeler şeklinde oluşur.
Tahmin Endeksi (Estimative Index) ile düşük fosfat seviyeleri genellikle GSA salgınını getirir. Ayrıca düşük CO2 ve kötü su akışı, çok uzun bir aydınlatma süresi etkendir.
Tahmini Endeks dozajlaması, monobazik potasyum fosfat veya fleet enema lavman çözeltisi(Ülkemizde eczanelerden reçetesiz temin edebilirsiniz, yanlış hatırlamıyorsam 1ml si 100 lt akvaryum suyunda 1,5ppm fosfat artışını sağlıyordu) ekleyerek fosfat seviyelerini 2-3ppm düzeylerinde tutun. CO2 seviyelerini ve su akışını kontrol edin. Tıraş bıçağı veya iyi bir manyetik cam kazıyıcı kullanarak camdan kazınabilir. 9 - 10 saat aydınlatma bitkiler için bol miktarda ışıklandırma süresi demektir. Eğer daha uzun süre aydınlatma varsa o zaman azaltmak yardımcı olabilir.
PMDD veya PPS-Pro gibi zayıf bir dozlama yöntemi uyguluyorsanız, normalde NO3'ün PO4 oranına değiştirilmesi yardımcı olur. Biraz deneme yanılma gerekebilir
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm[/URL]
[B]Yeşil su [/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180509431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180509081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180509091.jpg[/IMG]
Bulutlu durumun 10-14 günden fazla olması çok yaygın bir sorundur. "Yeşil su” yun her zaman görünüşte yeşil olmadığı unutmayın. Yeşil su çok yaygın bir sorundur ve cevabı çözmek için en zoru, çeşitli seçenekleri elden geçirmektir. Yeşil suya neden olan durum genellikle yüksek nitratlar, fosfatlar, amonyak/amonyum kombinasyonlarından biridir. Substrat rahatsızlığı genellikle suçlanır(Tabanı hareketlendirmek, tabanla oynamak).
Bu algler fosfat ve amonyak/amonyum kullanıyorlar ve çoğalıyorlar.
Alglerin, ince hücre duvarları nedeniyle, bitkilerden daha kolay fosfat tüketebildiklerini hatırlayın[B]*** [/B].. Fosfat ve amonyum/amonyak kullanırlar fakat yinede kaybolmazlar.. Çünkü algler çabucak besin maddesi tüketimini değiştirebilirler, nitratlara yönelirler…
Böylece su değişikliklerinin, neden yeşil suyu önleyemeyeceğini anlayabilirsiniz. Besin maddeleri yeşil su'da çok düşüktür, çünkü yeşil su algleri besin maddelerini çok hızlı bir şekilde tüketebilir, ancak diğer besin maddelerini de kullanabilirler, demir ve eser elementleri…
Öyleyse yeşil suya sebep olan sorunları çözmeyle başlanabilir; ancak bu benim öne sürdüğüm nedenlerden dolayı yeşil suyu ortadan kaldırmaz. Yeşil suyu ortadan kaldırmak için beş yöntem vardır.
[B]Karartma
Diatom Filtreleme, (diatomit**)
UV Sterilizasyonu,
Canlı Daphnia ve
Kimyasal Algisidler / Flokulantlar. [/B]
İlk dördü balıkara zarar vermez.
[B]Yöntem No: 1[/B] Karartma, tankı 4 gün boyunca kapamak demektir, bu süre zarfında tank hiç ışık almamalıdır. Depoyu tamamen battaniye veya siyah plastik çöp torbaları ile örtün. Hazır olun, çünkü yosunların öldürülmesiyle birlikte, ölü ve çürümüş yosunlar, suyun kirlenmesine sebep olacaktır. Karartma zamanının başında ve sonunda su değişikliklerine ihtiyaç duyulur, ayrıca amonyak da takip edilmelidir.
[B]Yöntem No. 2[/B] Diatom filtreleri (diatomit**) genellikle LFS'den kiralanabilir(canlı balık satışı yapan yer sanırım). Bu benim tercih ettiğim yöntem. Şahsen, diatomla kaplı Magnum 350 w / Micron Kartuşumu kullanıyorum.. Diatom filtreleme yosunları giderir ve depoda kalmasına, bozulmasına izin vermez. Filtreyi sık sık kontrol etmeniz gerekiyor, gerçekten kötü bir yeşil su yosunu durumunuz varsa, filtreniz oldukça çabuk tıkanabiliyor. Sadece temizleyin ve tekrar çalıştırın. Kristal berraklığında su genellikle birkaç dakika ila birkaç saat sürer.
[B]Yöntem 3 [/B]UV Sterilizatörleri suda serbest yüzen algleri öldürecektir. Ayrıca serbest gezen parazitler ve bakterileri de öldürürler. Ayrıca, bazı önemli besin maddelerinin "parçalanmasına" neden olacağı için, bitkili bir tankta uzun süreli kullanımı problemlidir.
UV sterilizatörler pahalıdırlar, bozulan, çürüyen yosunları çıkaramazlar. Alım gücünüz varsa elinizin altında bulundurabilirsiniz, fakat benim için bir diyatom filtre kadar kullanışlı değildir.
[B]Yöntem No. 4[/B] Deponuza canlı su piresi ilavesi eklemek. Bu biraz zor olabilir. İlk olarak, su piresi ile birlikte başka "zararlılar"(böcek) eklemediğinizden emin olmanız gerekir. İkincisi, su piresini eklediğinizde balıkları ayırmazsanız su pireleri tüm yeşil suyu temizlemeden önce balıklar onları temizleyecektir.
[B]Yöntem No: 5 [/B] En son yöntemden nefret ediyorum, çözeltiler balıkların solungaçlarına yapışır; onları öldürmemesine rağmen solungaç fonksiyonlarını bozarak diğer hastalıklara açık hale getirirler.
[B]***Alglerin fosfat kullanamadıklarına dair ciddi derecede zıt görüşler vardır.[/B]
[URL]http://www.aquariumplants.com/ [/URL], Steve Hampton©
********************************************************************************************
Yeşil su sorunu ve Dusco'nun tembelliği;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180522171.jpg[/IMG]
CO2 işlev bozukluğu nedeniyle çok kötü bir yosunum oluştu (Yeşil Su) . İlk başta ne yapılacağından emin değildim. Çok az boş zamanım vardı ve böyle Yeşil Su durumunda birçok su değişikliği ve ayarlama yapılması gerekiyordu.
Yeni bir şeyler denemeye karar verdim! Her gün su değişiklikleri ve karışıklık yerine neredeyse tüm su yüzeyini kaplayacak olan çok sayıda yüzen bitki kullanmaya karar verdim. Yüzen bitki olarak Salvinia Natans aldım.CO2'yi kapattım.
"Yeşil su algleri" suyun içinde NH4(amonyak) ve güçlü ışıkla geliştiğinden, tankı gölgede bırakmak (karartma gibi) ve NH4'ü su sütunundan çıkarmak için yüzen bitkiler ekledim.
Easy Life FFM(sıvı filtre maddesi), ABD'de aka Easy Neo vermeye başladım. Bu sıvı ürün çok iyi bir CEC'ye (katyon değişim kapasitesi) sahiptir ve NH4'ü (amonyak) çok hızlı bağlayabilir. Easy Life FFM'yi her iki günde bir dozladım (önerilen ayda bir keredir).
Bu sonraki fotoğraf, yüzen bitkileri ve Easy Life'ı ekledikten yaklaşık 10 gün sonra çekildi. Şaşırtıcı !! Hiç su değişimi yapmadım! Bugün bu akvaryum şöyle görünüyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180522341.jpg[/IMG]
CO2'yi ayırdım ve bu tankı yüzen bitkilerle kaplı Yüksek aydınlatmalı Low-tech olarak çalıştırıyorum. Suyun altında kalan bitkiler CO2 olmayan bu alışılmadık koşulları pek kafaya takmıyorlar gibi gözüküyor. Her hafta Tropica + NPK 10ml dozu uyguluyorum. Su değiştirmek yerine sadece buharlaşan suyun üzerine koyup 10 ml Easy Life ile tekrar doz veriyorum. Şuanda hiç yosun yok ve bitkiler sağlıklı.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180522441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180522561.jpg[/IMG]
[URL]
http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL] Dusco Bojic
********************************************************************************************
Yeşil Su, yüzen alglerden kaynaklanır. Chlorella gibi gerçek yeşil alglerden flagellat'lara kadar birçok organizma türünden oluşabilir. Çok hızlı bir şekilde oluşur ve ondan kurtulmak zordur. Bu yosuna, Amonyak pikleri, besin maddeleri düzeyindeki sorunlar veya düşük CO2 neden olur.
Genelde bir çeşit su kalitesi problemi ile tetiklenir - örneğin substratı bozduktan sonra(tabanla oynama yaptığınızda) ortaya çıkan Amonyak gibi..
Su kalitesinin artırılması (örneğin su değişimi ile) sorunu çözmez. Yosunlar oluştuktan sonra düşük besin içeren koşullarında dahi hayatta kalacaklardır. Sorunu çözmek için 4 günlük bir karartma yapabilirsiniz , ancak öldürülen alglerin de Ammonyak artışlarına neden olabileceğini unutmamak gerek. Karartmalarda daima iyi havalandırma sağlamalısınız.
UV filtrelerini kullanmak da Yeşil Suya karşı oldukça etkilidir.
Üçüncü seçenek bir diatom filtresinin kullanılmasıdır, bu hem yosunları saatler içinde sudan temizleyecek hem de ekstra problem çıkarabilecek olan amonyağı oluşturmayacaktır. Bir diatom filtre yapmak kolaydır, sadece biraz Diatomaceous toğrağı (diatomit**) elde edin ve bunu filtrenizde geçici olarak kullanın. Uygulanması kolay görünen diğer kimyasal çözümler vardır, yosunları öldürebilirler, ancak hassas balıklarınıza veya bitkilerinize olumsuz etkileri olabileceklerinden ideal değildirler.
Bulutlu fakat yeşil olmayan suya yüzen ciliate’lar(silliler) (akvaryumcular arasında infusoria olarak da bilinir) neden olur. Bu minik canlılardan bazıları klorofillere sahip olacaktır, böylece ışık kullanabilecekler ve düşük besin koşullarında da gelişeceklerdir. Bir UV filtre, diatom filtre ile birlikte bir karartma gerçekleştirmeniz gerekir .
Yeşil su, akvaryum hobisinde avantaj olarak ta kullanılabilinir: Artemia ve su pireleri için gıda olarak kullanabilirsiniz.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato[/URL]
** Bazı kedi kumları diatomitten imal edilir, örneğin;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/070220181514181.jpg[/IMG]
[B]Yeşil toz yosunu, GREEN DUST ALGAE[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/131220182222431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/131220182223071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/131220182223151.jpg[/IMG]
Bu yosun daha çok yüksek teknoloji tanklarda görünen bir yosundur. Gerçektende küçük yeşil lekeler akvaryum camı ve hardscape üzerinde toz şeklinde tabaka oluşturur. Bu tür algler bitkiler üzerinde görülmez. Bu tür alglerin gerçek kökeni bilinmemektedir, hareket kabiliyeti olan ve tek hücrelerden oluşan bir tür zoospor türüdür. Genelde düşük CO2 seviyeleri ve düşük besin maddelerinden kaynaklanır. Yeni akvaryumlarda daha sıkça görülür. Algleri kazımak bir çözüm değildir, suda yüzen hücreler bir süre sonra sert zemine yapışacaklarından bu bir çözüm olmaz. Semptomları ele almak; Bu algler 10-20 gün boyunca hiç dokunmadan büyümesine izin vermeniz gerekir. Büyük parçalar helinde çıkarılabilen kalın bir yeşil tabaka oluşturacaktır ve kök neden ele alındıktan sonra(CO2 ve düşük besin maddeleri düzeltilince) daha sonra geri dönmeyecektir.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com/[/URL]
[EDIT]sinan m.d,2018-12-13 22:24:17[/EDIT]
[U][B]İçerik;[/B]
- Genel yaklaşım;
1- Diyatom – Kahverengi yosun- Brown Algae
2- Mavi-yeşil alg, siyanobakteriler (Blue-Green algae,BGA)
3- Yüzey tabakası, Yüzey yağlanması (Surface Scum)
4- Saç yosunu türü, İpliksi yosun , Spagetti yosun, Spirogyra
5- Saç yosunu, Hair algae, Rhizoclonium
6- Yeşil sakal yosunu, Green Beard Algae
7- Siyah Sakal yosunu, siyah fırça yosunu, BBA, Black Brush Algae
8- Yeşil Nokta Yosunu, Green Spot Algae (GSA)
9- Yeşil su
10- Yeşil toz yosunu, Green Dust Algae
11-Hazırlanıyor..[/U]
[B]
[K]Genel yaklaşım[/K];[/B]
Hayatınızda kaçınılmaz olarak, bir zaman gelecek ve siz akvaryumunuzda yosun göreceksiniz. Bu alg yüzünden bazılarınız, alglerle savaşmanın ve akvaryumu güzel ve temiz tutmanın çok zaman aldığını veya akvaryumunuzun yosun dolu çirkin görüntüsünden çok rahatsız olduğunu
söyleyerek hobiden vazgeçmeyi bile düşünmebilir. Kimse her gün bu görüntüyü izlemek istemez. Bu olmamalı.
Yosun (alg patlaması) bir çeşit “biyolojik sistem arızasını” gösterir. Bize planlama aşamasında bir yerde yanlış yaptığımızı haykırır(veya birkaç yerde). Ya da bize ekipmanla alakalı uygun bir kurulum olmadığını veya çevresel faktörlerle alakalı bir problemi işaret eder. Asıl nokta şudur, yosunlarla savaşmamalıyız! NEDEN bulmalıyız ve bunu ortadan kaldırmalıyız!
Size iyi haberimiz var; elbette yosunsuz harika akvaryumlar yapıp bunları sürdürebilecek tecrübeyi edineceksiniz. Veya bu dengeyi sürdürebilmek için zaman zaman ekipmanlarınıza biraz daha fazla para harcayacaksınız. Semptomları tedavi etmek iyi bir fikir değildir, algleri çıkarmak yeterli değildir (Tabi çıkakrılabilen bir türse) ve yosun ilaçları kullanmak kesinlikle en kötü fikirdir(Biyosidler). Bunun yerine sisteminizdeki kusurları bumalısınız. Biraz mübalağalı gelebilir fakat en iyi tavsiyemiz Doğa anayı dinlemek ve doğru yaptığınızzdan emin olduğunuz her şeyi tekrar [U]etmemektir[/U], hepimiz bunu yapmaya eğilimliyiz. "İyi filtrelem var, iyi CO2, ışığım yeterli ve hala alglerim var".Bu sizin probleminiz çözmez, ancak egonuzu tatmin eder. Kendini daima suçla ve doğa ananın her zaman doğru olduğunu kabullen. Herzaman iradeniz egonuzdan daha güçlü olmalı. Zor yoldan öğrendik… Alçak gönüllü kalıyoruz..
Peki, alglerin oluşmasına ne sebep olur ? Kısacası: Işık ve amonyak varlığı.. Sahip olduğumuz daha fazla ışık (modern, yüksek teknolojili akvaryumlar çok fazla ışığa sahiptir), çok az amonyakla bile alg oluşumunu tetikleyebilir. Bu ise, neden yeni akvaristlerin yeni kurdukları tanklarda, düşük destekli tankları olan hobicilere göre daha fazla yosunla karşılaştığını açıklar.
Amonyak problemini sadece uzaklaştırarak çözemezsiniz, günlük ve fazlaca su değişimi yaparak uzaklaştırabilirsiniz, fakat bu da neticede semptom tedavisi olacaktır. Amacımız suyumuzda amonyak piklerini nelerin yaptığını bulmaktır. İşlerin karmaşıklaşmaya başladığı yer burasıdır. Amonyak suyunuzdaki organik elementlerin ayrışması sonucu ortaya çıkar. Bu birden fazla kaynak olabilir; kirli veya verimsiz filtre, ölmüş bir balık veya parçası, bozulan bitki yaprakları, birikmiş mulm gibi…
Yıllarca yosunların aşırı Nitrat ve Fosfatlardan kaynaklandığını düşündüler. Modern bilim, 50ppm üzeri Nitrat ve 10ppm üzeri fosfat seviyeleri dışında bunun hiç de doğru olmadığını kanıtlamıştır. (Bu seviyelerin üzerinde bitki büyümesi sınırlanacak ve yapraklarda bozulmalar başlayacaktır). Bu bozulma sürecini bile gözünüzle göremeyeceksiniz, mikroskobik seviyede çürümeler bile, tankta alglerin ortaya çıkmasına neden olacak kadar çok amonyak oluşumuna sebep olabilir.
Diğerleri ise alglerin besinlerden kaynaklandığını düşünecek. Daha önce profesyonel sıvı bitki gübresi kullanmadıysanız (Green aqua sıvı gübreleri gibi 😊 ) düzenli olarak kullanmaya başlayın. Bu yosun oluşturabilir ve tüm karışıklığın besinlerden kaynaklandığına dair yanlış bir fikre sahip olabilirsiniz. Bu doğru değildir. Algler bitkilere benzer fakat daha düşük bir evrim seviyesindedir, besinleri severler. Non-invaziv (kaldılmamış, müdahale edilmemiş kastediliyor) alglerle dolu bir akvaryumunuz varsa ve onu doğru gübrelemeye başlarsanız, bitkilerinizle birlikte algler de gelişmeye başlar. Böylelikle öncesinde çok az olan bir yosun, görünür olmaya başlayacaktır (bu da her zaman başka bir sorunun neden olduğu gösterir.)
Problemin çözümü, dozlamayı durdurmamak ya da gübreleri kesmemektir. Çözüm; [U]sebebi[/U] ortadan kaldırmaktır.
Örneğin, eğer sorun basit bir besin eksikliği ise, (Önceki gübreleme yöntemini kullandığınızdan, yani gübre kullanmadığınızdan), Algler yok olana kadar dozlamaya ve yosunları çıkarmaya devam etmelisiniz. (Yosunlar çıkarmalısınız çünkü bitkileri saracaktır).Eğer asıl probleminiz basit bir besin eksikliği değilse, dozlamak ve algleri çıkarmaya çalışmak yeterli olmaz, orjinal probleminiz hala oradadır. Bu durumda asıl problemi bulmak zorunda kalacaksınız.
Bu kılavuz farklı yosunlar için farklı nedenleri bulmanıza ve bu nedenleri ele almanıza yardımcı olacaktır. Neyse ki, farklı alg türleri, biraz da olsa farklı sebeplere işaret eder. Bu nedenle, sorunun kaynağını aramaya başlamak için bir ipucu olacaktır.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato[/URL]
[B]DİYATOM – KAHVERENGİ YOSUN- BROWN ALGAE[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171705011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171705031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171705051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171705061.jpg[/IMG]
Sebepler : Eski ve düşük şiddetli aydınlatmalar, CO2’siz akvaryumlar, veya yeni tank kurulumlarında yüksek amonyak seviyeleri... Amonyak ve silikatların varlığından hoşlanırlar. Bunlar kum, kötü kalitede çakıl, akvaryum kullanımı için uygun olmayan taşlar, zeolit esaslı filtre materyalinden kaynaklanabilir ve musluk suyundan da gelebilir.
İki türü vardır. Önce kahverengi bir yüzey şeklinde, diğeri de ince kahverengi iplikler şeklindedir. "Tehlikeli" bir yosun türü değildir, kolaylıkla çıkarılabilir (sadece akvaryum camını silinerek) ve kolayca kaybolur. Alg yiyicilerden Otocinclus Affinis hızlı bir şekilde yiyip tüketecektir. Low tech tanklarda ışık şiddeti arttırılmalı (Aydınlatma saatlerini) . Ancak ışığın arttırılmasının CO2 ve gübre gereksinimini de artacağını unutmayın . Yeni ve yüksek teknolojili akvaryumlarla kendiliğinden zamanla yok olacak. Fiziksel olarak çıkarmaya ve nitrifiye edici bakterilerin yayılmasına yardımcı olmaya çalışın. Yaşlı ve düzgün aydınlatmalı akvaryumlarda göründüğünde ise kötü su kalitesi ve Silikatların varlığı akla gelmelidir.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Kahverengi Algler (diyatomlar), düşük ışıklı akvaryumda ve aşırı silikatlarla (SiO2) birlikte yeni tanklarda görülme eğilimindedir. Güçlü ışıkların bu algleri uzaklaştırdığının bilinmesine rağmen daha düşük, gölgeli, bitki yapraklarında da görülebilirler. Akvaryum camı, çakıl ve dekorasyonda da bulunur. Yumuşak / sümüksü bir yapıya sahip olduğu için manuel olarak kolaylıkla çıkasdarılabilir. Otocinclus ve Salyangozlar, bu algleri kolayca düşük miktarlarda tutabilirler.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL] Dusco Bojiç
********************************************************************************************
Yeni kurulum tanklarda silikat ve amonyak sebebiyle oluşur, genelde filtre ve substrat henüz olgunlaşmamıştır.
Genelde deponun olgunlaştığı birkaç hafta sonra kaybolur. Otocinclus afiyetle yiyecektir.
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm [/URL]
********************************************************************************************
Silikat seviyeleri ile diyatomların yoğunluğu arasında bir korelasyon yoktur. Diyatomların hücre duvarlarını güçlendirmek için silicic asidi polimerize edebildiği doğruysa da, suya silikat ilavesinin diyatom salgını oluşturduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Eğer bu doğru olsaydı, akvaryuma sadece Silikon Dioksit (SiO2) içeren kum ekleyerek diyatomların oluşmasını sağlayabilirdik..
Böyle değildir. Ayrıca silikat içeren kum/kil substratlı akvaryumların, silikat içermeyen substratlı tanklara göre daha fazla diyatom duyarlılığı yoktur. Bu da ikisinin birbiri ile ilişkili olmadığına dair makul bir sonuçtur.
Diyatomları etkileyen başlıca faktör, aydınlatma seviyesidir.Olgunlaşmamış tanklar, olgunlaşmış tanklardan daha fazla muzdarip gibi görünmektedir; Bu da zayıf bakteri kolonileri seviyelerine ve kötü nitrifikasyona işaret etmektedir. CO2 seviyeleri ise daima olası şüphelidir.
Adım 1: aydınlatma yoğunluğu % 50 oranında düşürülmeli ve tank CO2 ile zenginleştirilmiş bir tanksa daha fazla CO2 eklenmelidir.
Adım 2 : su değişim sıklığını haftada 2 veya 3 defa arttırmak ve mümkün olduğunca manuel olarak elle veya sifonla kaldırmaktır. Birkaç hafta sonra diyatomlar tükenir.
Ayrıca yeşil nokta yosunu bir formu diatomlar gibi kahverengi görünebilir. Ayırt etmek için parmağınızla kazımaya çalışın. Kolaylıkla çıkıyorsa diyatom, çıkmıyorsa yeşil nokta yosunudur.
“[URL]www.ukaps.org[/URL] ,forum moderator, “ceg4048, Clive”
********************************************************************************************
Genellikle Bacillariophyceae familyasında bulunan tek hücreli algler düşük ışık koşullarında gelişir. Ayrıca bu organizmaların hücre duvarı çoğunlukla silikattır ve bu organizmalar, diatom gelişimini destekleyecek kadar yüksek bir silikat konsantrasyonuna sahip suda çoğalırlar. (Si) yok demek gelişim yok demektir. Bu kadar basit..
Birçok akvaryumcu, zamanla diyatomun büyümesinin doğal olarak azalacağını, ve tamamen kaybolabileceğini öğrenir.
Diatomlar ya fotoheterotrofik ya da foto-ototrofiktir, yüksek fosfat seviyeleri oluşumu desteklese de nitratın burada yeri yoktur.
Fotooterotrofı, göller, nehirler ve ev akvaryumlarında çok yaygındır. Fotototrofik organizmalar olarak diatomlar, güneş ışığını karbon dioksit ve suyun organik bileşiklere dönüştürmek için enerji olarak kullanırlar. Fotosentetik pigmentler olan klorofil ve karotenoid ışık enerjisini emer. Karotenoidler diatomlarda en bol pigmenttir ve klorofil varlığını maskelemektedir, bu nedenle diatomlar yeşil yerine kahverengidir.
Yeni tanklarda diyatomların çoğaldığı izleniminin nedeni, yeni substrat kaynaklı yüksek Si seviyelerinin onlara büyüme şansı vermesidir.
Diatomlar, mavi ve uzak kırmızı renkte spektrumlardan yararlanır. En çok bu spektrumları kullanacağından, mantık şudur; düşük ışık koşullarında da gelişebilirler.
[URL]www.barrreport.com[/URL] “dutchy”
[B]MAVİ-YEŞİL ALG, siyanobakteriler (Blue-Green algae,BGA)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171707341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171707361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171707371.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171707391.jpg[/IMG]
[U][B]**eritromisin satışı ülkemizde yoktur. Ülkemizde daha çok makrolid grbunun bir diğer üyesi, klaritromisin kullanılır.
Ayrıca ülkemizde antibiyotikler; kontrole tabi ve reçetesiz alınamayacak ilaçlar listesindedir. Bir veteriner hekimle görüşmenizi tavsiye ederim.
Bknz;[/B][/U] [URL]https://www.google.com.tr/search?dcr=0&biw=1536&bih=704&ei=ascSWq3gN8vUwQKR-LD4Aw&q=klaritromisin+i%C3%A7eren+ila%C3%A7lar&oq=klaritromisin+i%C3%A7eren+ila%C3%A7lar&gs_l=psy-ab.3..0i71k1l4.2599.2599.0.2751.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1..64.psy-ab..1.0.0....0.-hstC1vI7qU [/URL]
Bu "yosunlar" aslında siyanobakterilerdir . Sümüksü, mavi yeşil ve kısa sürede her şeyi kaplar niteliktedir. Mekanik olarak temizlenebilir, ancak su kalitesi sabit değilse çabucak geri döner. Eritromisi fosfat** ile tedavi edilebilir, ancak bu çakıl ve filtredeki nitrifiye bakterileri etkileyebilir. Mavi yeşil algler algisid(Eritromisin**) tarafından öldürüldüğünde çürümeye başlayacak ve bu işlemle depodaki oksijen seviyelerini azaltacaktır. Nitrifikasyon yapan bakterilerin amonyak / nitritleri nitrata dönüştürmek için O2'ye ihtiyacı olduğundan, nitrifikasyon işlemi yavaşlar. Yosun öldürücü kullanılıyorsa, amonyak / nitrit seviyelerini test ettiğinizden emin olun. Görünür yosunların tümünü çıkarın. Bazı akvaryumcular, siyah bir örtü ile 4 gün süreyle tankın etrafına sarılıp tankın tam karanlıkta tutulduğu karartma yöntemini kullanıyorlar. Karartma periyoduna başlamadan önce NO3 düzeylerini 10-20ppm'ye yükseltmeniz önerilir. Tüm görünür algler, karartma öncesi ve karartmadan önce vakumlanmalıdır. Egeria densa (Elodea) ve Ceratophyllum demersum, bir tankta bulunacak iyi bitkilerdir. Bu bitkiler, Mavi-Yeşil Alglerin önlenmesine yardımcı olabilecek antibiyotik maddeleri salgılar. Depoyu başlattığınız günden itibaren sağlıklı ve hızlı büyüyen birçok bitki kullanın ve bitki ekilmiş tanklarda 10-20 ppm muhafaza etmek için nitrat düzeylerini dozlayın. Bitki ekili olmayan akvaryumlarda çakılın vakumlanması, önlemenin en iyi yoludur. Mavi yeşil algler(siyanobakteriler), atmosferik azotu kullanabileceği için çok düşük nitratlı akvaryumlarda bulunur. Çok düşük pH ve yüksek CO2 seviyelerinden hoşlanmaz. Güçlü su akımlarını tercih etmez. Çoğu durumda asıl neden, aşırı organik yükledir(yemleme). Çürüyen bitki materyali, organik besin maddelerini sızdırır, bu yüzden eski yaprakları çıkarmayı deneyin.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL] “Dusco BOJiÇ”
********************************************************************************************
Düşük nitrat düzeyleri, amonyak pikleri ve kirli substrat veya filtreden kaynaklanır. Mavi-yeşil Yosunlar aslında fotosentez yapan bakterilerdir. Akvaryumda görünebilecek birçok tür var. Bazıları bozulan organik maddeler ile yüksek azot seviyeli alt katmanlarda, bazılarıda tamamen azotsuz ortamlarda ortaya çıkabilir. En yaygın olanları, taban yüzeyi üzerinde ve bitkilerde plak oluşturacak mavi-yeşil, gri veya siyah renkte olanlardır. Bu plak, su değişiklikleri sırasında kolayca bir hortumla emilebilir, ancak nedeni çözmüyorsanız genellikle tekrar ortaya çıkar.
Cam ve alt katmanda veya bitkiler arasında - akvaryumun tabanında - ön cam ve kenarlar boyunca sık sık görülür. Göründükten sonra hızla yayılmaya başlayacak ve ekosisteminiz için tehlikeli teşkil edecektir. İstilâ, akvaryumunuzun etrafında kötü bir koku ile de karakterizedir. Mavi yeşil algler balıkları ve bitkileri öldürecek toksinler üretebilir, bu nedenle yayılımları çabucak durdurulmalıdır.
Bir karartma, daha basit bir tedavi olarak yardımcı olacaktır, ancak sonuç alınamazsa, son çare olarak antibiyotikleri kullanmamız gerekir. Burada bakterilerle uğraşıyoruz, eritromisin** antibiyotikleri etkilidir, ancak aynı zamanda substratdaki nitrifikasyon bakterilerini ve filtremizi de öldürür! Bu ciddi bir seçim. Bu yoldan yürümeyi seçerseniz, nitrat dengesini dikkatli bir şekilde gözden geçirmelisiniz ayrıca filtrenin, substratın(tabanın) faydalı bakteri katkılarıyla tekrar oturmasına yardımcı olmalısınız. BGA çok yaygın değilse, bundan düzenli su değişimleri ve hızlı büyüyen köklü bitkiler kullanarak kurtulmayı deneyebilirsiniz.Akvaryumunuzda nitrat seviyeleri düşükse, bunu 10-30 ppm'e yükseltebilirsiniz..
[URL]
https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Tom barr’dan ufak bir alıntı;
Antibiyotikler birçok ülkede reçeteyle satılmaktadır.
Bu yüzden karartma iyi bir seçenektir, ancak KNO3 dozajıyla kombine edilmelidir.
[URL]https://barrreport.com/threads/bga-outbreak.10975/ [/URL]
********************************************************************************************
Bir karartma bunun için en iyi yöntemdir. Mümkün olduğu kadar yosunların tümünü temizleyin ve% 30 ila% 50 su değişimi yapın. Nitratlarınız düşükse, 20ppm düzeyleri elde etmek için biraz potasyum nitrat ekleyin. CO2'yi çıkarın ve bir hava taşı ekleyin. Işıkları kapatın ve deponun tamamını kapayın, hiç ışık girmemeli. 3-4 gün boyunca bu şekilde bırakın. Bu periyot boyunca hiç ışık açmayın ve balıkları beslemeyin – balıklar bu sürede yiyecek olmadan yaşayabilirler endişelenmeyin. 3-4 gün sonra kapakları çıkarın ve% 30 - 50 su değişimi yapın. Hava taşını çıkarıp CO2'yi başlatın. Yosunların tekrar oluşmalarını önlemek için nitratları doyurmanız gerekecektir. Substratınız ve filtreniz mulm ile tıkanmadığından ve ayrıca tankın tamamında su dolaşımının iyi olduğundan emin olun.
Bir başka seçenek, anti biyotik olan Maracyn(eritromisin içeren bir akvaryum ilacı)ile tedavi etmektir. İyi iş çıkarır, ancak biyolojik filtreyi etkileyebilir. İngiltere'de, Maracyn'i önce bir veteriner hekiminden reçete almadan satın almak yasaktır.
BGA substrattan kaynaklanıyorsa, direkt ışıktan alt tabakayı korumak için camın üzerine biraz koyu renkli bant koyun.
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm [/URL]
[B]Yüzey tabakası, Yüzey yağlanması (Surface Scum)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171709581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171709591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/201120171725481.jpg[/IMG]
Yüzey pisliği aslında bir yosun değil - bir bakteri! Sudaki bitkiler stres altındayken proteini serbest bırakır (CO2, besin maddeleri veya hatta sıcaklık sorunları nedeniyle). Tamamen şeffaf olan protein sudan daha hafiftir, bu nedenle yüzey üzerinde birikerek ince bir tabaka oluşturur bu da farklı bakteri türleri için ideal bir ortam oluşturacaktır. Tıpkı bir laboratuardaki petri kabı(bakteri üretmek için kullanılan bir besi yeri) gibi ... Sonrasında, aslında protein katmanını değil, bakterileri görürsünüz…
Bu protein katmanı aynı zamanda bazı algler için yaşam desteği sağlayabilir – bu durumda renk yeşile dönüşecektir. Yosunsuz versiyon opak görünür.
İtici görünümünün yanında, Yüzey tabakası başka bir olumsuz biyolojik etkiye de sahiptir: Yüzeydeki gaz değişiminin sınırlanması... Bu durum, CO2 ve oksijen dengesizliğine yol açabilir ve filtre bakterilerinin gelişmesi için çok fazla oksijene ihtiyaç duyması nedeniyle daha fazla alg sorunu için yol açabilir.
Yüzey pisliğini düzenli olarak kaldırmak çok önemlidir. Ekosisteminizin genel dengesine bakmanın ve bitkilerin protein üretimini sınırlamanın yanı sıra, bu tabakayı çıkarmak için birkaç önlem alabilirsiniz. Yüzey pisliğini sürekli veya geçici olarak kaldırmak için bir Yüzey emici kullanabilirsiniz veya yüzeyi hareketledirmek ve oluşan yapıyı parçalamak için zambak borularını (dış filtrenin çıkış borusunun ucunu) gece yükseltebilirsiniz. Güçlü havalandırma da onu mukavemetini kıracaktır. Sık su değişiklikleri, iyi mekanik filtrasyon, düzenli (fakat sürekli değil) aktif karbon kullanımı da yardımcı olacaktır. Hızlı kaldırma yöntemi; suyun üst kısmına bir mutfak havlusu yerleştirin ve bu yöntemi yeni havlularla tekrarlayarak hızla çıkarın. Bu, yüzey tabakasını tamamen kaldıracaktır.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato[/URL]
[B]Saç yosunu türü, İpliksi yosun , Spagetti yosun, Spirogyra[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171353421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171353431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171354131.jpg[/IMG]
Bu yosunlar kirli su sistemlerinde görülmezler, fakat ötrofiktirler (CO2, ışık ve besin maddeleri fazla olan sularda görülürler.)
Hızlı büyürler, birbirine dolaşmış uzun iplikler şeklindedir. Şahsen bunu “spagetti alg” diye adlandırıyorum Bu benim bakış açım. Alg yiyicilerin Spirogyra’ yı tükketiklerinden emin değilim. O akvaryumumda otocinclus ve nerite salyangozları var ve yemiyorlar. Bu algleri kolaylıkla çıkarabiliyorum.
Bu kurulumun başlangıcından bu yana Tahmin Endeksi (EI) gübreleme rejimini kullanmıştım, haftada 2-3 kez N, P, K, izler ve sıvı Karbon (Kolay Carbo) verdim, bu yüzden herhangi bir besin eksikliği olduğunu düşünmüyorum.
Sebep olduğum bir problem var (kendimden kaynaklı). Haftalık% 50 su değişimi yapmak yerine, 2 veya 3 haftada bir ve ancak % 25'lik bir su değişimi yaptım. Yaptığım düzensiz su değişimini bu yosunu tetiklediğini söyleyemem fakat filtrem kirliydi. (kaldı ki her su değişimi ile filtreleri temizliyordum). Filtre kirlenir ve su dolaşımını azaltır. Az dolaşım=daha yavaş besin maddesi nakli. Ayrıca zayıf yüzey dalgalanması=daha az oksijen…
Her 3-4 haftada bir su değişimi yaparak bazı testler yaptım, ancak iyi akımı ve orta derecede yüzey dalgalanmasını korumak için her hafta filtreyi temizledim ve bu yosun hiç geri gelmedi.
Filtrelerinizi temiz tutun ;-)
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/ [/URL]
********************************************************************************************
Dokunduğunuzda yumuşaktır, uzun ve güçlü ipler oluşturur. Mikroskopta çok dekoratiftir, uzun bir iplik boyunca uzanan yeşil bir sarmaldır. Bir balık leşinin veya kumun,substratın kirli görünümü, bozulması sonrasında ortaya çıkan Amonyak piklerinin sonucu belirirler. Bir kere mevcut olduğu zaman, bu yosunların ihtiyaçları bitkilerle çok benzer olduğu için ortadan kaldırması zordur. Bir karartma ve sıvı karbon tedavisi genellikle yardımcı olacaktır. Yosun yiyenler bu yosunu sevmezler, ancak akvaryumda başka yosun yoksa yiyebilirler.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
**Tom Barr eski yazılarında çoğu yosunda olduğu üzere bu yosunda da CO2 üzerine yoğunlaşmıştır, Işık seviyesini azaltmayı ve 3 günlük karartmayı tavsiye ediyor. (Genel anlamda) Yakın zamandaki bir yazısında da şöyle diyor;
Bitkileri sökün, yosunları çıkarın-budama yapın, sonra da bitkileri tekrar ekin. CO2 yi ayarlayın, Filtreler temiz olmalı, haftada 2-3 kez su değişimi yapılmalı, oksijenli su ve Excel kullanılabilirsiniz. Bazıları algaefix (yosun ilacı) kullanır, fakat yosun ilaçları bazı karides türlerini öldürür. Amanolar daha hassas , Carbon rili karidesleri daha dirençli fakat yinede birkaç tane kaybedebilirsiniz.
CO2 tüpüm bittiği zaman çeşitli saç yosunu türlerim peyda olurdu, aksi taktirde nadiren karşılaşırdım.
Temizlemeyle durdurmak çok fazla emek ister. Birçok alg için durum böyledir. Farkı yöntemler, sebepler vs... fakat temelde aynı şeylerdir.. Ne varsa temizleyin, genel şeyleri düzeltin, ve tank için daha fazla bakım yapın…
[URL]https://barrreport.com/threads/how-to-deal-with-spirogyra.14731/ [/URL]
********************************************************************************************
Yeşil alglerin ince iplikçikleri bazen çok uzun boydadır. Dokununca yumuşaktı.. Mikroskop altında kloroplastlar bir spiral halinde hizalanır - bu nedenle adı budur.
Sebebi genellikle, amonyakta artışa neden olan bir problemden birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Bu, alt tabakanın bozulmasından, ölü bir balığın fark edilmeden çürümesine kadar her şey olabilir. .Yüksek ışık seviyelerinden ve yüksek besin seviyelerinden hoşlanırlar.
Uzaklaştırma: Bir kez ortaya çıktığında, bitkilerle aynı koşullarda geliştiği için temizlenmesi çok zor olabilir. Mümkün olduğunca çıkarın ve CO2 kapalıyken günlük büyük su değişiklikleri yapmak üzere üç günlük bir karartma yapın. Su değiştikten sonra makro dozlayın. Daha sonra, Excel'i normal dozlamanın da yardımcı olduğunu gördüm, EasyCarbo veya TNC Carbon da kullanabilirsiniz. Aç olunca gül barbus (Pethia conchonius) onu yiyecektir. Ayrıca aydınlatmayı azaltmayı deneyin.
Denemek için bir diğer yöntem ise, birkaç hafta boyunca 1/4 ila 1/8 Estimative Endeksi oranlarında dozlamaktır. Bunu yatığımda da iyi bir başarı elde ettim.
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm
[/URL]
[B]
Saç yosunu, Hair algae, Rhizoclonium[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171545021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171544111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171544571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171545001.jpg[/IMG]
İnce, pamuklu yün benzeri, yeşilimsi-grimsi, birkaç santimetre uzunluğunda iplerdir. Yüzeye yapışmayacaklardır. Düşük besin seviyelerinde sıklıkla görülür. Aynı zamanda düşük CO2 seviyelerine ve düşük su akımına bağlıdır. Yosun yiyiciler onu sever, tüm otçul balıkları için iyi bir tamamlayıcı besindir. Çakılda göründükten sonra çakıl temizlenmesi önerilir. Güçlü su akışı, büyümesini sınırlar.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Saç Yosunları, yavaş büyüyen bitkilerin tabanında, çakıl ve süpürgelik üzerine oluşur. Yeşil-gri renktedir. Bazen 4 cm'e kadar büyür. Bu yosunu, çevresinde bir diş fırçasını döndürerek çıkarmak kolaydır. Çoğu akvaryumcu, bu yosunları balıkları için iyi bir besin takviyesi olarak karşılamaktadır. Melekler veya Barblar gibi omnivor(her şeyi yiyebilen) balıklar aşırı beslenmezse diyetlerini saç yosunlarıyla destekleyecektir. Daha güçlü su akımlarında, bu yosunlar mat kümeler?(muhtemelen daha sert form'dan bahsediyor) oluşturur ve bunun yanında daha güçlü su akışı büyümelerini de engeller. Tüm yosun yiyenler sizin saç yosunlarınızı yedikten sonra çok mutlu olacaklardır.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL]
********************************************************************************************
Bazen yok etmek zor olabilir. İyi bir CO2 ve besin maddelerinin etkin ve iyi dağılımı, yüksek bitki kitlesi, alglerin sürekli olarak çıkarılmasıyla birlikte bir süre sonra kurtulabilirsiniz... Bir diş fırçası ya da benzeri birşeyle etrafından döndürülerek çıkartılabilirsiniz. Aşırı dozda Flourish Excel, EasyCarbo veya TNC Carbon yardımcı olabilir. Amano karides, gül barbus (Pethia conchonius) ve moliler sık sık yiyebilirler.
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm[/URL]
[B]Yeşil sakal yosunu, Green Beard Algae[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171638241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171638251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/231120171638261.jpg[/IMG]
Yeşil Sakal Algleri, büyük taş parçaları ve/veya dallarda, akvaryuma farklı bir çekicilik katabilir. Işık kaynağına ve su yüzeyine yakın bir yerde yeşil halı görünümü oluşturabilir. Çok yumuşak ve kaygandır, ancak mekanik olarak çıkarılması çok zordur. Yavaş büyüyen bitki yapraklarında da görülebilir. Yaklaşık 3 cm büyür ve büyüme hızlıdır. Bu algleri kontrol altına almanın en iyi yolu, Nerite sp Zebra salyangozu ile ortadan kaldırmaktır. Sae, Plecostomus spp.(cüce vatoz) Bu yosunun yanı sıra gül barbus (Pethia conchonius) ve Epalzeorhynchos bicolor adı verilen çok agresif bir balığın bu algleri yediği biliniyor. Işıkları günde 12 saatten fazla tutmak, dengesiz besinler bu algleri tetikleyecektir. Düşük CO2 ve NO3 düzeyleri olan dikilmiş tanklarda ortaya çıkacaktır. Bu yosun, düşük ve yüksek pH sularında bulunur. Yeşil Sakal Algleri, bitkisiz akvaryumlarda çok yaygındır.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL]
********************************************************************************************
Tüm iplik yosunları düşük veya dalgalı CO2 seviyelerine işaret eder! Karbon dioksit dalgalanmaları, düzgün olmayan CO2 seviyeleri (örneğin bir pH -metre nedeniyle) veya düzgün kurulmamış bir zamanlayıcıdan kaynaklanabilir. (CO2 seviyeleri, ışığın olduğu zamanda istenilen seviyelere gelmesi gerekir ). Üstelik odanız gün ışığı da aldığında görünür. Yeşil Sakal Algleri, Yeşil Kuştüyü(Fuzz) Alglerinden daha yayılmacıdır. İnce uzun iplikler bitkilere ve kayalara yapışır. Birkaç santimetre büyür ayrıca yüzeylerinde yoğun bir yeşil tabaka oluşturabilir. Bazen çok dekoratif olabilir. Yosun yiyenler çok beğenirler.
Yüzeye kuvvetlice tutunduğu için mekanik olarak çıkartılması zor olabilir. iplikler sümüklü ve incedir. Bitki içermeyen balık tanklarının tipik bir yosunudur, ancak mutlaka kötü su kalitesine işaret etmez!. Bitkili tanklarda aydınlatma süresinin çok uzun olduğunu (8 saate düşürün) veya CO2 seviyelerinin çok düşük olduğunu veya suda yeterli Nitrat olmadığını gösterir.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato[/URL]
[B]Siyah Fırça(sakal) Yosunu BBA (Black Brush Algae)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182030261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182030281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182031161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182031171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182030271.jpg[/IMG]
Kararsız CO2 seviyeleri BBA'ya yol açar!
Fırça yosunlarıyla mücadelenin en iyi yolu, CO2'yi 30 ppm'de, nitratları 15 ppm'de ve fosfatları 0.5 ppm'de tutmaktır. Çürümüş, yapısı bozulmuş yapraklar çıkarılmalıdır.
Gözlemler: BBA ile ilgili bir problem yaşadığımda her gün, 50 litreye 1 ml Easy Carbo (Flourish Excel'e eşdeğer) olacak şekilde, bir hafta boyunca dozlama yaptım. Yosunlar morumsu / pembe renge döndü ve kayboldu. Yeterli CO2 seviyesinin korunması ve bu alglerin kontrol edilmesinde en iyi yol budur. Siyam Alg Yiyiciler(sae), BBA’ları yiyecektir.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/ [/URL]
********************************************************************************************
Genellikle Siyah Sakal Yosunları denir - bu kurtulması çok zor bir türdür! Küçük siyah, koyu gri veya kırmızımsı kıl topları, yarım santimetre uzunluğundadır, ince siyah püskül kümeleri veya yamaları halinde gelişir. Güçlü akışı olan yerleri sever, sert yapılara ve su altı ekipmana yapışabilir (filtre giriş ve çıkışları, iç filtreler, vb.) Sert suyunuz varsa, Kalsiyum, yosunun yapısına işler ve yosun yiyenler onu yiyemez. Siyam Yosun yiyenler(sae) ve Amano karidesler yerler, fakat bunlarda efektif değildir. Güçlü aydınlatmalı bir akvaryumda CO2 eksikliğinden veya CO2’nin düzensiz dağılımından kaynaklanabileceği için, bu sorunun çözümü, nihai çözüm olacaktır. Zayıf aydınlatmalı tanklarda ise su değişmeden önce suyu dinlendirmek yardımcı olacaktır. Çünkü musluk suyu (ve taze RO suyu) CO2 bakımından zengindir, bu yosunların lehinedir, fakat yavaş büyüyen bitkiler ve düşük teknolojili tanktaki bitkiler buradaki CO2’den faydalanamazlar.
Bu, kaldırılması gereken en zor alglerden biridir. Daha büyük tanklar, çok istikrarlı yemyeşil akvaryumlarda dahi bir neden bulunamasa da görülebilirler. Çoğu zaman tek çözüm yosunları çıkarmaktır - teker teker kahramanca fırçalamayla… Fakat bu, yine de geri gelmeyeceğini garanti etmez. Yosunun çıkarılması, bu araçla son derece yardımcı: (ADA Pro Picker) . [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182034381.jpg[/IMG]
Sıvı karbon katkısı kullanmak(Excel) (filtreyi kapatın, şırınga ile lokal olarak uygulayın) bu alglerin öldürülmesine yardımcı olacaktır. Kaybolmadan önce kırmızıya ve beyaza dönecektir.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Genellikle yavaş büyüyen bitkilerin, yaprak kenarlarında, kütüklerin ve mekanik ekipmanlara yerleşir. Ayrıca bazen akvaryumun hızlı su akışının olduğu yerlerde yetişir. Yaklaşık 0.5 cm uzunluğa kadar ince kuyruklu kümeler halinde büyür.
Yüksek ışıklı bir tankta, düşük veya dalgalı CO2 seviyelerini veya bitkilerde yeterli su dolaşımının olmadığını gösterir. Düşük ışıklı bir depoda genellikle CO2 seviyelerinin değişmesinden kaynaklanmaktadır.
Yüksek aydınlatmalı bir akvaryumda CO2 seviyenizi yükseltmeniz ve / veya bitkiler çevresindeki su dolaşımını artırmanız gerekecektir. Öncesinde fırçalayın ve çıkarın. CO2 Seviyelerini yavaşça 30ppm veya daha fazla artırın, ancak balıkların nefes aldıklarını gözlemlemelisiniz. Tüm tank boyunca iyi bir su akımı olduğundan ve iyi bir yüzey hareketi sağladığınızdan emin olun. Bir dalga motoru eklemek yardımcı olabilir.
CO2 enjeksiyonu olmayan düşük aydınlatmalı tankınız varsa herhangi bir su değişikliği yapmamanız yardımcı olacaktır. Bunun nedeni, musluk suyunun sık sık içerisinde çözünmüş çok miktarda CO2 içermesidir; bu da, deponuzdaki CO2 seviyelerinin dalgalanmasına neden olur. Yosunlar buna bitkilerinkinden daha çabuk tepki verirler.
Siyam Alg Eaters BBA yediği bilinmektedir, bu yosunları kontrol etmek için kullanılabilir.
Aşırı doz Flourish Excel, EasyCarbo veya TNC Carbo yosunları temizleyecektir..
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm [/URL]
[B]Yeşil Nokta Yosunu- Green Spot Algae (GSA)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182323101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182321541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182322071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/010120182321521.jpg[/IMG]
Sert yüzeylerde küçük, yuvarlak lekeler - en çok akvaryum camında görülür.Yavaş büyüyen bitkilerde , tipik olarak Anubias türlerinde de görülür . Sağlıklı akvaryumların algidir, muhtemelen tüm akvaryumlarda bir miktar göreceksiniz.
Yüksek aydınlatmalı tanklarda Fosfat ve / veya CO2 seviyeleri düşük olduğunda oluşur. Yosun yiyenler gerçekten de onu çıkaramazlar. Zebra-Nerite Salyangozu ailesi bir kısmını kaldıracaktır fakat çok efektif değillerdir. Camdan çıkarmak için alg kazıyıcı(kredi kartı vs) kullanın. Yavaş büyüyen bitkileri ,düşük aydınlatmayı tercih eden bitkileri uygun yerlere yerleştirin.. Orta dereceli aydınlatmalı akvaryumlarda, düzenli su değişikliklerine ve verimli filtrasyona dikkat etmeniz gerekir. Güçlü aydınlatmalı tanklarda, gübreleme rejimini ve CO2 enjeksiyonunun etkinliğini kontrol etmeniz gerekir . Çoğunlukla Fosfat (PO4) eksikliğinden kaynaklanır, lütfen ana problemi çözmek için daha fazla fosfat eklemeye başlayın .
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato [/URL]
********************************************************************************************
Yeşil noktalar 1 / 2mm'den küçüktür.
Yeşil Nokta Yosunları doğrudan ışığı tercih eder. Akvaryum camında ve güçlü ışığa maruz kalan yavaş büyüyen bitkilerde yeşil noktalar oluşturur. Bu yosunlar, CO2 ve Fosfat (PO4) seviyeleri düşükse ortaya çıkar. Çok sert olduğu için alg yiyiciler bu algleri yok etmede çok fazla şey yapamazlar. Neritina Zebra salyangozu, Yeşil Nokta Yosunlarını tamamen yok edebilen, bilinen tek yosun yiyicidir. Tıraş bıçağı ile elle camdan kazınabilir. Akrilik akvaryumda sadece plastik tıraş bıçakları kullanın. Bu algler az miktarda normal kabul edilir.
Bu yosunları önlemek için dengeli CO2 seviyelerini muhafaza etmelisiniz, NPK'yi düzenli olarak dozlayın ve daha iyi besin taşınımı için tank boyunca su dolaşımını geliştirin. Yavaş gelişen bitkileri daha az ışık alacakları yerlerde tutun.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL]
********************************************************************************************
Cam üzerine ve yavaş büyüyen bitki yapraklarında sert yeşil yuvarlak lekeler şeklinde oluşur.
Tahmin Endeksi (Estimative Index) ile düşük fosfat seviyeleri genellikle GSA salgınını getirir. Ayrıca düşük CO2 ve kötü su akışı, çok uzun bir aydınlatma süresi etkendir.
Tahmini Endeks dozajlaması, monobazik potasyum fosfat veya fleet enema lavman çözeltisi(Ülkemizde eczanelerden reçetesiz temin edebilirsiniz, yanlış hatırlamıyorsam 1ml si 100 lt akvaryum suyunda 1,5ppm fosfat artışını sağlıyordu) ekleyerek fosfat seviyelerini 2-3ppm düzeylerinde tutun. CO2 seviyelerini ve su akışını kontrol edin. Tıraş bıçağı veya iyi bir manyetik cam kazıyıcı kullanarak camdan kazınabilir. 9 - 10 saat aydınlatma bitkiler için bol miktarda ışıklandırma süresi demektir. Eğer daha uzun süre aydınlatma varsa o zaman azaltmak yardımcı olabilir.
PMDD veya PPS-Pro gibi zayıf bir dozlama yöntemi uyguluyorsanız, normalde NO3'ün PO4 oranına değiştirilmesi yardımcı olur. Biraz deneme yanılma gerekebilir
[URL]http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm[/URL]
[B]Yeşil su [/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180509431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180509081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180509091.jpg[/IMG]
Bulutlu durumun 10-14 günden fazla olması çok yaygın bir sorundur. "Yeşil su” yun her zaman görünüşte yeşil olmadığı unutmayın. Yeşil su çok yaygın bir sorundur ve cevabı çözmek için en zoru, çeşitli seçenekleri elden geçirmektir. Yeşil suya neden olan durum genellikle yüksek nitratlar, fosfatlar, amonyak/amonyum kombinasyonlarından biridir. Substrat rahatsızlığı genellikle suçlanır(Tabanı hareketlendirmek, tabanla oynamak).
Bu algler fosfat ve amonyak/amonyum kullanıyorlar ve çoğalıyorlar.
Alglerin, ince hücre duvarları nedeniyle, bitkilerden daha kolay fosfat tüketebildiklerini hatırlayın[B]*** [/B].. Fosfat ve amonyum/amonyak kullanırlar fakat yinede kaybolmazlar.. Çünkü algler çabucak besin maddesi tüketimini değiştirebilirler, nitratlara yönelirler…
Böylece su değişikliklerinin, neden yeşil suyu önleyemeyeceğini anlayabilirsiniz. Besin maddeleri yeşil su'da çok düşüktür, çünkü yeşil su algleri besin maddelerini çok hızlı bir şekilde tüketebilir, ancak diğer besin maddelerini de kullanabilirler, demir ve eser elementleri…
Öyleyse yeşil suya sebep olan sorunları çözmeyle başlanabilir; ancak bu benim öne sürdüğüm nedenlerden dolayı yeşil suyu ortadan kaldırmaz. Yeşil suyu ortadan kaldırmak için beş yöntem vardır.
[B]Karartma
Diatom Filtreleme, (diatomit**)
UV Sterilizasyonu,
Canlı Daphnia ve
Kimyasal Algisidler / Flokulantlar. [/B]
İlk dördü balıkara zarar vermez.
[B]Yöntem No: 1[/B] Karartma, tankı 4 gün boyunca kapamak demektir, bu süre zarfında tank hiç ışık almamalıdır. Depoyu tamamen battaniye veya siyah plastik çöp torbaları ile örtün. Hazır olun, çünkü yosunların öldürülmesiyle birlikte, ölü ve çürümüş yosunlar, suyun kirlenmesine sebep olacaktır. Karartma zamanının başında ve sonunda su değişikliklerine ihtiyaç duyulur, ayrıca amonyak da takip edilmelidir.
[B]Yöntem No. 2[/B] Diatom filtreleri (diatomit**) genellikle LFS'den kiralanabilir(canlı balık satışı yapan yer sanırım). Bu benim tercih ettiğim yöntem. Şahsen, diatomla kaplı Magnum 350 w / Micron Kartuşumu kullanıyorum.. Diatom filtreleme yosunları giderir ve depoda kalmasına, bozulmasına izin vermez. Filtreyi sık sık kontrol etmeniz gerekiyor, gerçekten kötü bir yeşil su yosunu durumunuz varsa, filtreniz oldukça çabuk tıkanabiliyor. Sadece temizleyin ve tekrar çalıştırın. Kristal berraklığında su genellikle birkaç dakika ila birkaç saat sürer.
[B]Yöntem 3 [/B]UV Sterilizatörleri suda serbest yüzen algleri öldürecektir. Ayrıca serbest gezen parazitler ve bakterileri de öldürürler. Ayrıca, bazı önemli besin maddelerinin "parçalanmasına" neden olacağı için, bitkili bir tankta uzun süreli kullanımı problemlidir.
UV sterilizatörler pahalıdırlar, bozulan, çürüyen yosunları çıkaramazlar. Alım gücünüz varsa elinizin altında bulundurabilirsiniz, fakat benim için bir diyatom filtre kadar kullanışlı değildir.
[B]Yöntem No. 4[/B] Deponuza canlı su piresi ilavesi eklemek. Bu biraz zor olabilir. İlk olarak, su piresi ile birlikte başka "zararlılar"(böcek) eklemediğinizden emin olmanız gerekir. İkincisi, su piresini eklediğinizde balıkları ayırmazsanız su pireleri tüm yeşil suyu temizlemeden önce balıklar onları temizleyecektir.
[B]Yöntem No: 5 [/B] En son yöntemden nefret ediyorum, çözeltiler balıkların solungaçlarına yapışır; onları öldürmemesine rağmen solungaç fonksiyonlarını bozarak diğer hastalıklara açık hale getirirler.
[B]***Alglerin fosfat kullanamadıklarına dair ciddi derecede zıt görüşler vardır.[/B]
[URL]http://www.aquariumplants.com/ [/URL], Steve Hampton©
********************************************************************************************
Yeşil su sorunu ve Dusco'nun tembelliği;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180522171.jpg[/IMG]
CO2 işlev bozukluğu nedeniyle çok kötü bir yosunum oluştu (Yeşil Su) . İlk başta ne yapılacağından emin değildim. Çok az boş zamanım vardı ve böyle Yeşil Su durumunda birçok su değişikliği ve ayarlama yapılması gerekiyordu.
Yeni bir şeyler denemeye karar verdim! Her gün su değişiklikleri ve karışıklık yerine neredeyse tüm su yüzeyini kaplayacak olan çok sayıda yüzen bitki kullanmaya karar verdim. Yüzen bitki olarak Salvinia Natans aldım.CO2'yi kapattım.
"Yeşil su algleri" suyun içinde NH4(amonyak) ve güçlü ışıkla geliştiğinden, tankı gölgede bırakmak (karartma gibi) ve NH4'ü su sütunundan çıkarmak için yüzen bitkiler ekledim.
Easy Life FFM(sıvı filtre maddesi), ABD'de aka Easy Neo vermeye başladım. Bu sıvı ürün çok iyi bir CEC'ye (katyon değişim kapasitesi) sahiptir ve NH4'ü (amonyak) çok hızlı bağlayabilir. Easy Life FFM'yi her iki günde bir dozladım (önerilen ayda bir keredir).
Bu sonraki fotoğraf, yüzen bitkileri ve Easy Life'ı ekledikten yaklaşık 10 gün sonra çekildi. Şaşırtıcı !! Hiç su değişimi yapmadım! Bugün bu akvaryum şöyle görünüyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180522341.jpg[/IMG]
CO2'yi ayırdım ve bu tankı yüzen bitkilerle kaplı Yüksek aydınlatmalı Low-tech olarak çalıştırıyorum. Suyun altında kalan bitkiler CO2 olmayan bu alışılmadık koşulları pek kafaya takmıyorlar gibi gözüküyor. Her hafta Tropica + NPK 10ml dozu uyguluyorum. Su değiştirmek yerine sadece buharlaşan suyun üzerine koyup 10 ml Easy Life ile tekrar doz veriyorum. Şuanda hiç yosun yok ve bitkiler sağlıklı.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180522441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/030120180522561.jpg[/IMG]
[URL]
http://aquariumalgae.blogspot.com.tr/[/URL] Dusco Bojic
********************************************************************************************
Yeşil Su, yüzen alglerden kaynaklanır. Chlorella gibi gerçek yeşil alglerden flagellat'lara kadar birçok organizma türünden oluşabilir. Çok hızlı bir şekilde oluşur ve ondan kurtulmak zordur. Bu yosuna, Amonyak pikleri, besin maddeleri düzeyindeki sorunlar veya düşük CO2 neden olur.
Genelde bir çeşit su kalitesi problemi ile tetiklenir - örneğin substratı bozduktan sonra(tabanla oynama yaptığınızda) ortaya çıkan Amonyak gibi..
Su kalitesinin artırılması (örneğin su değişimi ile) sorunu çözmez. Yosunlar oluştuktan sonra düşük besin içeren koşullarında dahi hayatta kalacaklardır. Sorunu çözmek için 4 günlük bir karartma yapabilirsiniz , ancak öldürülen alglerin de Ammonyak artışlarına neden olabileceğini unutmamak gerek. Karartmalarda daima iyi havalandırma sağlamalısınız.
UV filtrelerini kullanmak da Yeşil Suya karşı oldukça etkilidir.
Üçüncü seçenek bir diatom filtresinin kullanılmasıdır, bu hem yosunları saatler içinde sudan temizleyecek hem de ekstra problem çıkarabilecek olan amonyağı oluşturmayacaktır. Bir diatom filtre yapmak kolaydır, sadece biraz Diatomaceous toğrağı (diatomit**) elde edin ve bunu filtrenizde geçici olarak kullanın. Uygulanması kolay görünen diğer kimyasal çözümler vardır, yosunları öldürebilirler, ancak hassas balıklarınıza veya bitkilerinize olumsuz etkileri olabileceklerinden ideal değildirler.
Bulutlu fakat yeşil olmayan suya yüzen ciliate’lar(silliler) (akvaryumcular arasında infusoria olarak da bilinir) neden olur. Bu minik canlılardan bazıları klorofillere sahip olacaktır, böylece ışık kullanabilecekler ve düşük besin koşullarında da gelişeceklerdir. Bir UV filtre, diatom filtre ile birlikte bir karartma gerçekleştirmeniz gerekir .
Yeşil su, akvaryum hobisinde avantaj olarak ta kullanılabilinir: Artemia ve su pireleri için gıda olarak kullanabilirsiniz.
[URL]https://www.greenaqua.hu/en/alga-tajekoztato[/URL]
** Bazı kedi kumları diatomitten imal edilir, örneğin;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/070220181514181.jpg[/IMG]
[B]Yeşil toz yosunu, GREEN DUST ALGAE[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/131220182222431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/131220182223071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/49423/131220182223151.jpg[/IMG]
Bu yosun daha çok yüksek teknoloji tanklarda görünen bir yosundur. Gerçektende küçük yeşil lekeler akvaryum camı ve hardscape üzerinde toz şeklinde tabaka oluşturur. Bu tür algler bitkiler üzerinde görülmez. Bu tür alglerin gerçek kökeni bilinmemektedir, hareket kabiliyeti olan ve tek hücrelerden oluşan bir tür zoospor türüdür. Genelde düşük CO2 seviyeleri ve düşük besin maddelerinden kaynaklanır. Yeni akvaryumlarda daha sıkça görülür. Algleri kazımak bir çözüm değildir, suda yüzen hücreler bir süre sonra sert zemine yapışacaklarından bu bir çözüm olmaz. Semptomları ele almak; Bu algler 10-20 gün boyunca hiç dokunmadan büyümesine izin vermeniz gerekir. Büyük parçalar helinde çıkarılabilen kalın bir yeşil tabaka oluşturacaktır ve kök neden ele alındıktan sonra(CO2 ve düşük besin maddeleri düzeltilince) daha sonra geri dönmeyecektir.
[URL]http://aquariumalgae.blogspot.com/[/URL]
[EDIT]sinan m.d,2018-12-13 22:24:17[/EDIT]
Beğenenler: [T]197725,GokMavisi[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]157881,BiotopeDogan[/T][T]168086,brigantes[/T][T]61025,onenineone[/T][T]12491,Street Parrot[/T][T]122868,Ebubekir ATAR[/T][T]200471,akvaryumozgur[/T][T]118282,JapoJupo[/T][T]198580,Ubasci[/T][T]148285,tekkir[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]161532,S.Bal[/T][T]202711,canumut[/T][T]89683,Aseuz[/T][T]200806,balikhayrani[/T][T]173333,Tcenesbey[/T][T]180012,buno61[/T][T]199996,kptma[/T][T]192460,leventty[/T][T]161304,platinium[/T][T]186313,MustafaCaliskan[/T][T]155878,cankut[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]109051,umerdem[/T][T]200733,ibrahim3444[/T][T]68203,yaguara[/T][T]204237,Sui3452[/T][T]115874,aliemre07[/T][T]204445,sardasert[/T][T]153111,lizuferum[/T][T]203993,Metal06[/T][T]133841,Demasoni34[/T][T]208874,furkans67[/T][T]187047,mrah[/T][T]198353,HobiciBalıkçı[/T][T]125478,msurucu[/T][T]208791,muratantalya007[/T][T]204792,hasanumut[/T][T]204480,subalik[/T][T]167329,capitain[/T][T]188969,Apistotales[/T][T]82360,Delraich[/T][T]153748,HerkesinBirPopisi[/T][T]195265,CMDTetra[/T][T]9253,pilatin[/T][T]150393,arthistory[/T][T]103679,KupaAs[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]210864,s1nan[/T][T]211822,Alcynone[/T][T]197684,gyunda[/T][T]180916,AEfe[/T][T]200574,Fahruddin[/T][T]99042,SmallCandyThing[/T][T]206140,serkantezel[/T][T]206929,MOONLİGHT[/T][T]214352,Çağdaşk[/T][T]197679,Zen Betta[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]156325,ErtanGulen[/T][T]208684,Mtndgn[/T][T]184035,Hsynn[/T][T]99715,ahmet.yildiz[/T][T]187575,EmrullahBoslu[/T][T]204588,Safa_Akd[/T][T]202789,Hamza Özel[/T][T]158054,Tosbicik[/T][T]220767,Captainturk[/T][T]213875,yavgaf[/T][T]194730,M.G.[/T][T]181747,mrtcngltkn[/T][T]137879,yasinbugra[/T][T]167054,mkoç[/T][T]222977,mrcnnn[/T][T]222028,akemal[/T][T]42356,Leontheprof.[/T][T]224599,Hasan117[/T][T]199015,Segkrc[/T][T]205149,hanil[/T][T]13934,balıkhastası[/T][T]198466,OKIRATLI[/T][T]199205,Rafayel[/T][T]90347,sormaneden[/T][T]42276,master[/T][T]228486,Samet039[/T][T]225665,giyotyn[/T][T]225094,Hacanak[/T][T]191630,ahmdkrks[/T][T]197480,Çemşük hobici[/T][T]220997,ismail0532[/T][T]76255,Baltug[/T][T]228768,AliEfeCin[/T][T]134968,asimozcan[/T][T]220110,selfish[/T][T]179863,M.MertKayış[/T][T]230203,firataldemir[/T][T]220392,Selahattinkara[/T][T]229091,bilalturkoglu66[/T][T]205708,OsmanSezen[/T][T]225495,Emre0012[/T][T]153280,Vitalis[/T][T]229632,snc1925[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]229897,byet1m[/T][T]232725,baranashi[/T][T]224662,Tural1010[/T][T]230283,jackiebrown[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]189706,21Murat[/T][T]233447,Taha Şen[/T][T]237098,RockySelim[/T][T]239028,eXoJR[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]237427,Furkan Köse[/T][T]231847,MasterChiefHakan[/T][T]235507,holyline[/T][T]236926,OSCAR[/T][T]238936,Alp3[/T][T]235091,UEK[/T][T]205778,Mert92[/T][T]241968,Aguamentist[/T][T]240121,Vexpy[/T][T]49391,Kazancioglu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]197725,GokMavisi[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]168086,brigantes[/T][T]61025,onenineone[/T][T]179863,M.MertKayış[/T][T]12491,Street Parrot[/T][T]122868,Ebubekir ATAR[/T][T]191520,Abacus[/T][T]39189,okay[/T][T]118282,JapoJupo[/T][T]200379,Mesel[/T][T]148285,tekkir[/T][T]168305,Yas400[/T][T]161532,S.Bal[/T][T]202711,canumut[/T][T]89683,Aseuz[/T][T]200806,balikhayrani[/T][T]173333,Tcenesbey[/T][T]181664,emrah39[/T][T]171663,edizpasha[/T][T]186313,MustafaCaliskan[/T][T]155878,cankut[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]200733,ibrahim3444[/T][T]68203,yaguara[/T][T]204237,Sui3452[/T][T]115874,aliemre07[/T][T]204445,sardasert[/T][T]153111,lizuferum[/T][T]203993,Metal06[/T][T]208874,furkans67[/T][T]187047,mrah[/T][T]133841,Demasoni34[/T][T]198353,HobiciBalıkçı[/T][T]125478,msurucu[/T][T]93324,barasha[/T][T]202214,AmazonSever[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]167329,capitain[/T][T]188969,Apistotales[/T][T]82360,Delraich[/T][T]153748,HerkesinBirPopisi[/T][T]9253,pilatin[/T][T]150393,arthistory[/T][T]103679,KupaAs[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]7262,tolgasüren[/T][T]211822,Alcynone[/T][T]197684,gyunda[/T][T]99042,SmallCandyThing[/T][T]206140,serkantezel[/T][T]206929,MOONLİGHT[/T][T]187568,SerhatZ[/T][T]214352,Çağdaşk[/T][T]197679,Zen Betta[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]208684,Mtndgn[/T][T]99715,ahmet.yildiz[/T][T]187575,EmrullahBoslu[/T][T]202789,Hamza Özel[/T][T]197284,Vatanist[/T][T]158054,Tosbicik[/T][T]220767,Captainturk[/T][T]213875,yavgaf[/T][T]194730,M.G.[/T][T]181747,mrtcngltkn[/T][T]137879,yasinbugra[/T][T]222977,mrcnnn[/T][T]222028,akemal[/T][T]42356,Leontheprof.[/T][T]183837,optimus1[/T][T]224599,Hasan117[/T][T]205149,hanil[/T][T]13934,balıkhastası[/T][T]198466,OKIRATLI[/T][T]78322,simario[/T][T]124785,Aquay[/T][T]90347,sormaneden[/T][T]228486,Samet039[/T][T]225094,Hacanak[/T][T]191630,ahmdkrks[/T][T]173617,zafer3490[/T][T]220997,ismail0532[/T][T]76255,Baltug[/T][T]228768,AliEfeCin[/T][T]134968,asimozcan[/T][T]220110,selfish[/T][T]230203,firataldemir[/T][T]220392,Selahattinkara[/T][T]153280,Vitalis[/T][T]229632,snc1925[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]229897,byet1m[/T][T]232725,baranashi[/T][T]224662,Tural1010[/T][T]230283,jackiebrown[/T][T]116363,TRiunafef[/T][T]233447,Taha Şen[/T][T]237098,RockySelim[/T][T]239028,eXoJR[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]237427,Furkan Köse[/T][T]235507,holyline[/T][T]236926,OSCAR[/T][T]238936,Alp3[/T][T]205778,Mert92[/T][T]241968,Aguamentist[/T][T]240882,KolsuzAhtapot[/T][T]240121,Vexpy[/T][T]49391,Kazancioglu[/T]
+1: [T]202711,canumut[/T][T]200806,balikhayrani[/T][T]173333,Tcenesbey[/T][T]153280,Vitalis[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]99715,ahmet.yildiz[/T][T]204588,Safa_Akd[/T][T]197284,Vatanist[/T][T]194730,M.G.[/T][T]181747,mrtcngltkn[/T][T]13934,balıkhastası[/T][T]191630,ahmdkrks[/T][T]220997,ismail0532[/T][T]228768,AliEfeCin[/T][T]220110,selfish[/T][T]230203,firataldemir[/T][T]229897,byet1m[/T][T]232725,baranashi[/T][T]224662,Tural1010[/T][T]116363,TRiunafef[/T][T]235528,Hoobist3455[/T][T]239028,eXoJR[/T][T]237427,Furkan Köse[/T][T]235507,holyline[/T][T]236926,OSCAR[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2018 19:48
Muhteşem bir derleme olmuş.
Elinize emeğinize yüreğinize sağlık.
Elinize emeğinize yüreğinize sağlık.
Teşekkür Edenler: [T]49423,sinan m.d[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 15:44
Öncelikle çok faydalı teşekkürler..
Güzel bir iç filitreye elyaf sünger ve takviye karışımı kullanmayı düşünüyorum. Alg yiyiciler katil salyangoz ve cüce vatoz toprak havalansın diyede çöpçü. Moss eklemekten vazgeçtim az miktar sazlık kullanacağım. Bakteri ortamını başka bir akvaryumdan alarak sağlamaya çalışacağım. Özellikle alglere karşı Su temizliğiyle alakalı ne önerebilirsiniz? Yüzde ve zaman aralıkları olarak.
Güzel bir iç filitreye elyaf sünger ve takviye karışımı kullanmayı düşünüyorum. Alg yiyiciler katil salyangoz ve cüce vatoz toprak havalansın diyede çöpçü. Moss eklemekten vazgeçtim az miktar sazlık kullanacağım. Bakteri ortamını başka bir akvaryumdan alarak sağlamaya çalışacağım. Özellikle alglere karşı Su temizliğiyle alakalı ne önerebilirsiniz? Yüzde ve zaman aralıkları olarak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 15:48
[QUOTE=canumut]Öncelikle çok faydalı teşekkürler..
Güzel bir iç filitreye elyaf sünger ve takviye karışımı kullanmayı düşünüyorum. Alg yiyiciler katil salyangoz ve cüce vatoz toprak havalansın diyede çöpçü. Moss eklemekten vazgeçtim az miktar sazlık kullanacağım. Bakteri ortamını başka bir akvaryumdan alarak sağlamaya çalışacağım. Özellikle alglere karşı Su temizliğiyle alakalı ne önerebilirsiniz? Yüzde ve zaman aralıkları olarak.[/QUOTE]
Katil salyangoz alg yemez hocam etçil beslenirler. Elma yada nerite salyangoz alg yer.
Güzel bir iç filitreye elyaf sünger ve takviye karışımı kullanmayı düşünüyorum. Alg yiyiciler katil salyangoz ve cüce vatoz toprak havalansın diyede çöpçü. Moss eklemekten vazgeçtim az miktar sazlık kullanacağım. Bakteri ortamını başka bir akvaryumdan alarak sağlamaya çalışacağım. Özellikle alglere karşı Su temizliğiyle alakalı ne önerebilirsiniz? Yüzde ve zaman aralıkları olarak.[/QUOTE]
Katil salyangoz alg yemez hocam etçil beslenirler. Elma yada nerite salyangoz alg yer.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 16:09
Derleme için zaman ve emeğinize teşekkürler.
BGA için antibiyotik kullanımında şahsi tecrübemi paylaşmak isterim, belki ana konuya ekleyebilirisiniz.
Çözüm: Macrol 500 mg tablet (reçeteli bir antibiyotiktir)
100 Litre akvaryum suyuna 250 mg (yarım tablet) ölçüsünde dozlanarak akvaryuma bir küçük bardakta eriterek katılarak kullanılır. Aşağıdaki detaylara dikkat edilirse yararlı bakterilere zararı hissedilmeyecek kadar az oluyor:
Doz: 250 mg/100 litre akvaryum suyu
Uygulama: Gün aşırı 2 doz yeterli.
Detay: Suda eritilmiş ilacı akvaryuma dağıtmadan önce filtreleri kapatıp ilacın dibe çökmesini bekleyin. 15 dakika bekleyin. Dibe çökelen beyaz ilaç partikülleri olacaktır zamanla eriyip yok olurlar dert etmeyin. 15 dksonra filtreyi normal şekilde çalıştırın. Başka hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. İlk dozdan sonra etki eder, 2. doz temkinli olmak adına yapılır. İnatçı ve ileri düzeyde yaygın BGA varsa, 3. doz düşünülebilir ancak benim tecrübem 2 doz ile sınırlıdır.
Balıklar, bitkiler (monte carlo gibi zemin bitkileri dahil) ve salyangozlar üzerinde olumsuz etkisi görülmemiştir. Benim tavsiyemle bu uygulamayı yapan birkaç farklı akvarist de olumlu ve teyit eder sonuçlar aldılar. Güvenle uygulayabilirsiniz, nitrat patlaması veya ekstra su değişimine gerek olacak bir olumsuzluk yaratmaz.
BGA için antibiyotik kullanımında şahsi tecrübemi paylaşmak isterim, belki ana konuya ekleyebilirisiniz.
Çözüm: Macrol 500 mg tablet (reçeteli bir antibiyotiktir)
100 Litre akvaryum suyuna 250 mg (yarım tablet) ölçüsünde dozlanarak akvaryuma bir küçük bardakta eriterek katılarak kullanılır. Aşağıdaki detaylara dikkat edilirse yararlı bakterilere zararı hissedilmeyecek kadar az oluyor:
Doz: 250 mg/100 litre akvaryum suyu
Uygulama: Gün aşırı 2 doz yeterli.
Detay: Suda eritilmiş ilacı akvaryuma dağıtmadan önce filtreleri kapatıp ilacın dibe çökmesini bekleyin. 15 dakika bekleyin. Dibe çökelen beyaz ilaç partikülleri olacaktır zamanla eriyip yok olurlar dert etmeyin. 15 dksonra filtreyi normal şekilde çalıştırın. Başka hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. İlk dozdan sonra etki eder, 2. doz temkinli olmak adına yapılır. İnatçı ve ileri düzeyde yaygın BGA varsa, 3. doz düşünülebilir ancak benim tecrübem 2 doz ile sınırlıdır.
Balıklar, bitkiler (monte carlo gibi zemin bitkileri dahil) ve salyangozlar üzerinde olumsuz etkisi görülmemiştir. Benim tavsiyemle bu uygulamayı yapan birkaç farklı akvarist de olumlu ve teyit eder sonuçlar aldılar. Güvenle uygulayabilirsiniz, nitrat patlaması veya ekstra su değişimine gerek olacak bir olumsuzluk yaratmaz.
Beğenenler: [T]49423,sinan m.d[/T][T]125478,msurucu[/T][T]187575,EmrullahBoslu[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]31983,iki_parmak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]49423,sinan m.d[/T][T]31983,iki_parmak[/T]
+1: [T]187575,EmrullahBoslu[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 16:26
Elinize ve emeğinize sağlık hocam. Forumda ki herkese faydalı olacak bir sorunun çözümü hakkında bizleri bilgilendirdiniz.
Ancak aklıma takılan bir soru var. Şu anda bitkili akvaryumunda bende yeşil nokta yosunu sorunu ile karşı karşıyayım. Yeşil nokta yosunu için bir kaynak nerite tam olarak işe yaramaz diyor diğeri ise kesin çözümü nerite’dir diyor.
Sizlerin bu konuda ki fikirlerini öğrenebilir miyim?
Ancak aklıma takılan bir soru var. Şu anda bitkili akvaryumunda bende yeşil nokta yosunu sorunu ile karşı karşıyayım. Yeşil nokta yosunu için bir kaynak nerite tam olarak işe yaramaz diyor diğeri ise kesin çözümü nerite’dir diyor.
Sizlerin bu konuda ki fikirlerini öğrenebilir miyim?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 16:32
[QUOTE=brigantes]
Katil salyangoz alg yemez hocam etçil beslenirler. Elma yada nerite salyangoz alg yer. [/QUOTE]
Katili özellikle adi salyangoz nüfusunu kontrol etmek için kullanacağım. Yavaş yavaş canlı bitki formatıona çevireceğim ve illaki salyangoz problemi yaşayacağımı düşünüyorum.. Canlı bitki akvaryumlarında faydalı ve olması gerekir zannedersem, ama nüfusları patlasın istemem..[EDIT]canumut,2018-01-10 16:34:22[/EDIT]
Katil salyangoz alg yemez hocam etçil beslenirler. Elma yada nerite salyangoz alg yer. [/QUOTE]
Katili özellikle adi salyangoz nüfusunu kontrol etmek için kullanacağım. Yavaş yavaş canlı bitki formatıona çevireceğim ve illaki salyangoz problemi yaşayacağımı düşünüyorum.. Canlı bitki akvaryumlarında faydalı ve olması gerekir zannedersem, ama nüfusları patlasın istemem..[EDIT]canumut,2018-01-10 16:34:22[/EDIT]
+1: [T]112502,Asamet123[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 16:36
Bitkileri aldığınız yer ile ilgili adi salyangoz durumu. Mesela benim lepiste akvaryumunda aldığım moss’lar ile başladı. Sonra sayıları arttı. 4 adet katil salyangoz aldım. Ama sanırım katillere tepki olarak üreme hızları 10 kat kadar arttı sanırım. :-) daha çok adi salyangoz oldu. Kötü bir görüntüsü oldu akvaryumun. Yani 4 katil 25lt’lik akvaryum ile baş edemedi. Size önerim sorun bu şekilde büyümeden gördüğünüz adi salyangozları imha edin. :-)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 17:10
[QUOTE=Ubasci]Bitkileri aldığınız yer ile ilgili adi salyangoz durumu. Mesela benim lepiste akvaryumunda aldığım moss’lar ile başladı. Sonra sayıları arttı. 4 adet katil salyangoz aldım. Ama sanırım katillere tepki olarak üreme hızları 10 kat kadar arttı sanırım. :-) daha çok adi salyangoz oldu. Kötü bir görüntüsü oldu akvaryumun. Yani 4 katil 25lt’lik akvaryum ile baş edemedi. Size önerim sorun bu şekilde büyümeden gördüğünüz adi salyangozları imha edin. :-)[/QUOTE]
Bende adi salyangoz problemi yoktu 3 aydır heralde yumurtası mı vardı ne şimdi 2 tane çıkmış. Ama ben seviyorum onları renkleri değişik değişik [:)]
Bende adi salyangoz problemi yoktu 3 aydır heralde yumurtası mı vardı ne şimdi 2 tane çıkmış. Ama ben seviyorum onları renkleri değişik değişik [:)]
Beğenenler: [T]230203,firataldemir[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 17:14
[QUOTE=brigantes]
Bende adi salyangoz problemi yoktu 3 aydır heralde yumurtası mı vardı ne şimdi 2 tane çıkmış. Ama ben seviyorum onları renkleri değişik değişik [:)][/QUOTE]
2 tane gördüysen Adi olmayabilir farklı cins yumurtaları da bir şekil de sızabiliyor akvaryuma..[EDIT]canumut,2018-01-10 17:17:08[/EDIT]
Bende adi salyangoz problemi yoktu 3 aydır heralde yumurtası mı vardı ne şimdi 2 tane çıkmış. Ama ben seviyorum onları renkleri değişik değişik [:)][/QUOTE]
2 tane gördüysen Adi olmayabilir farklı cins yumurtaları da bir şekil de sızabiliyor akvaryuma..[EDIT]canumut,2018-01-10 17:17:08[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 17:40
[QUOTE=canumut]
2 tane gördüysen Adi olmayabilir farklı cins yumurtaları da bir şekil de sızabiliyor akvaryuma..[/QUOTE]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/168086/100120181737431.jpg[/IMG]
Şu adi diye biliyorum bide şeffaf kabuklu var oda adidir büyük ihtimal.
2 tane gördüysen Adi olmayabilir farklı cins yumurtaları da bir şekil de sızabiliyor akvaryuma..[/QUOTE]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/168086/100120181737431.jpg[/IMG]
Şu adi diye biliyorum bide şeffaf kabuklu var oda adidir büyük ihtimal.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 17:47
Adi salyangoz gibi görünüyor resimde. İlk zamanlar benimde hoşuma gidiyordu. :-) bir süre sonra sayuları o kadar çok artıyor ki balık değilde salyangoz besliyormuş gibi hissettiriyor. Camlara yumurta bırakıyorlar. Yer gök bitkiler camlar filtre ısıtıcı her yer salyangoz oluyor. Keşke zamanında önlem alsaydım diyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 17:55
[QUOTE=Ubasci]Adi salyangoz gibi görünüyor resimde. İlk zamanlar benimde hoşuma gidiyordu. :-) bir süre sonra sayuları o kadar çok artıyor ki balık değilde salyangoz besliyormuş gibi hissettiriyor. Camlara yumurta bırakıyorlar. Yer gök bitkiler camlar filtre ısıtıcı her yer salyangoz oluyor. Keşke zamanında önlem alsaydım diyorum. [/QUOTE]
Yapma yaw o kadar kötü mü :D Ben sevmiştim halbuki hatta eşim de çok sevdi. Elma salyangozu var yemez mi bunları ? Helena atsam elmalara da saldırır mı _?
Yapma yaw o kadar kötü mü :D Ben sevmiştim halbuki hatta eşim de çok sevdi. Elma salyangozu var yemez mi bunları ? Helena atsam elmalara da saldırır mı _?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir