Yunus.
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2008 18:38
Arkadaşlar malawiye geçeli 2yıl oldu sarı prenses ve yunus besliyyorum sarıprensesten rahatca yavru alıyorum.Ancak daha önceleri cinsiyetleri konusunda sıkıntı yaşadığım yunuslarım da bu kez cinsiyet sorununu çözdüm yumurta da alıyorlar ama ayırma işine gelince ya yumurtaları tükürüyorlar yada yutuyorlar.Valla içim gidiyor.Şimdi dişi yunusum ağzına yine yumurta aldı 2 gün oldu bu kez ayırmak için 10-15 gün olsun diye bekliyorum ama büyük akvaryumda strese girer mi erkekten dolayı.1e 3d yunus var 200 litrede ama erkek için farketmiyor onu da rahatsız ediyor.Bana yunustan ağza yumurta aldıktan sonra yapabileceklerimle ilgili yardımcı olursanız sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2008 19:01
Abdullah bey;öncelikle ağzı dolu yunusunuzu neden ayırmak istiyorsunuz?Erkek çok rahatsız ettiği içinmi?
olcayaksu 2008-09-16 19:06:41
Eğer bunun içinse,ne erkeğinizi nede dişinizi ayırmayın.Erkeği ayırırsanız bu seferde diğer dişileriniz ağzı dolan dişiyi sürekli hırpalayıp ağzındaki yumurtaları attırmaya ve yumurtaları yemeye çalışacaktır.Siz erkek ayırmak yerine,akvaryumunuza,balıklarınızın kaçıp saklanabilecekleri bir ortam yaratın.Mesala bunu kayalardan mağara yaparak elde edebilirsiniz.Bu durumda bile erkek hala kovalayabilse bile,dişiniz bir iki batım aşırı kovalanmaktan yumurta ata ata tutmasını öğrenecektir.
Zira kayalık bir ortamda aynı dişiyi sürekli kovalayamaz erkek.
Yunuslar,yumurtalarına pek sadık balıklar olmadıkları için,yakalayıp ayrı bir yere balığınızı almaya kalktığınız durumda bütün yumurtalarını atacaktır.Bir ayrı konuda,yumurtalarını nasıl olsa atacak korkusuyla balığınızı erken kusturmayın.Bu daha tecrübe aşamasındaki dişinizin,devamlı yumurtalarını erken atma huyuna sahip olmasına neden olur.
Akvaryumunuz biraz daha büyük olmuş olsaydı,size koloninize 2 dişi daha eklemenizi tavsiye ederdim.Kolonide fazla dişi olması erkeği yoracağından,dişilerinizi yumurtalarını attırana kadar kovalayamayacatır.
Şuan sizin yapmanız gereken tek şey,akvaryumunuza kayalardan vb. gibi şeylerden balıklarınıza saklanabilecekleri bir ortam yaratmanızdır.
Ağzı dolu olan bir dişi,çok aşırı kovanmadıktan sonra,kolay kolay yumurtasını atmaz.
Bu arada yazmayı unutmuşum.Ayırmak için 10-15 gün beklemenize gerek yok.15 gün dolduktan sonra tutup kusturun zaten.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2008 19:42
[QUOTE=DAĞLARINKARTALI]yumurta da alıyorlar ama ayırma işine gelince ya yumurtaları tükürüyorlar yada yutuyorlar.[/QUOTE]
özkoçak 2008-09-16 19:44:28
Yukardaki yazıdan anladığım kadarıyla sorun dişinin kovalanması değil, sizin onu ayırmaya çalışmanız. Yunuslar yumurtalarına sp'ler kadar sadık değildirler. Örneğin bir sp'nin ağzındaki yavruların bir kısmını bugün kusturup anneyi akvaryuma geri salıp ertesi gün kalanları kusturabilirsiniz. Yunus ise kepçeye girdiği anda ağzında yumurta veya yavru ne varsa atmaya başlayacaktır.
Benim size önerim hiçbir şey yapmayın, kendi haline bırakın. Ayırmak için 14. günü bekleyin. Eğer ayırırken kusmazsa sorun yok, yavruları birkaç gün içinde kendi bırakacaktır. Eğer kusarsa yine sorun yok, yavrular kendi kendilerine yaşamlarını sürdürebilecek duruma zaten gelmişlerdir.
Not: 14. gün 26 derece akvaryum ısısı için uygundur. Eğer akvaryum ısınız yaz şartlarından dolayı 30 derece civarındaysa aynı işlemi 12. gün yapın.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2008 21:01
Arkadaşlar çok teşekkür ederim cevaplarınız için.Anlaşılan yumurta tutmayı öğrenmesini bekleyez.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir