Zeolit dikkat
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2014 19:06
Merhaba;
2 ay önce kurduğum akvaryuma dış filtrenin en üst sepetine zeolit eklemiştim.Su değerlerim çok iyiydi.Nitrit 0 nitrat 10 günde 20 pmm değerlerine çıkıyordu.Fakat 3 gün önce ölçüm yaptığımda bir anda nitrit ve nitratın inanılmaz yükseldiğini gözlemledimAkvaryuma balık eklemeden yemleme herzaman ki gibiydi.Bu arada bir balığım öldü.Su değişimleri yaptım hiç değişme olmadı.Zeoliti filtreden çıkarıp yüzde 20 su değişimi yaptığımda nitrit düştü.Ben zeolit kullanmanın faydası değil zararı olduğu düşünüyorum.Bir kaç makale de zararını okumuştum ayrıca kanser etkisi varmış diye de biliyorum.Dış filtre dizilimim;
1. Sepet:seramik
2. Sepet:Eheim subsrat
3. Sepet biyolojik sünger
4. Sepet Zeolit ve elyaf idi.
4. sepette kullanabileceğim ve başımı ağrıtmayacak bir malzeme tavsiye ederseniz çok sevinirim.Saygılar.
+1: [T]214817,Akaybaha[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2014 19:36
Geçmiş olsun. Zeolit belli bir doyuma ulaştıktan sonra içinde topladığını tekrar kusar. Bu da su değerlerinde ani yükselmeye ve hemen tedbir alınmazsa balık kaybına yol açar. Zannederim başınıza gelen durum budur. Tank büyüklüğü , tanktaki balık yükün vb. nedenlere orantılı olarak belirli aralıklarla (Ben ayda bir yapıyorum.) zeolitin filtre ya da sumptan çıkarılıp tuzlu su vasıtasıyla kendini temizlemesini sağlamak gereklidir. Tekrar böyle bir talihsizlik yaşamamanız dileğiyle geçmiş olsun.
xp78 2014-06-06 19:42:25
Bahsettiğiniz sepete diatomit (kedi kumu) kullanmanızı öneririm. Hem ucuz hem de etkili bir malzeme. Forumda konusu var. Okursanız olumlu olumsuz fikriniz olacaktır
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2014 19:38
Zeolitin de bir doyma noktası vardır. Ayrıca zeolit var diye rutin su değişimlerini aksatmamak gerekir. Kanserojen olan bazı türlerinin tozunun solunmasıdır. Ben yeni doğmuş japon yavru tankında bile kullanıyorum. Yani zeolitin suçu yok bence bu olayda.
SerkanAkın 2014-06-06 19:40:20
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2014 19:47
Zeolit, tıpkı aktif karbon gibi doyuma ulaştığında salınım yapan bir maddedir.
Benim gözlemlediğim şey şu oldu. Yeni kurulan bir akvaryumda aktif karbon (Zeolit denemediğim için onu katamıyorum buraya) çok hızlı doyuma ulaşıyor ve salınım yapmaması için kısa sürede değiştirmek gerekiyor, daha sonrasında eklenen karbon ise daha yavaş sürede doyuma ulaşıyor.
Zeolit de aynı prensipte bir madde ise ilk kurulumda doyuma çok hızlı ulaşmış olabilir benim gözlemlediğim gibi ve ardından salınıma geçmiş olabilir. Miktar/Litre oranı da işin içinde bu noktada o konuda çok bilgim yok bir şey demem yanlış olabilir.
Filtre dizilimimiz aynı bu arada onu da belirtmek isterim. Şu an son 3 aydır şu şekilde kullanıyorum dış filtreyi: Eheim Mech, Eheim Mavi Sünger, Eheim Substrat Pro ve Elyaf. 2213 kullandığım için sepetinin üstü kapandığından motor kısmına elyaftan hiçbir iplik kaçmıyor ki şansıma kaliteli bir malzeme geldi, aldığım yer yorgancıydı. 3 ayın sonucunda suyumda hafif sararma söz konusu, 3 ayda 2 tane dişi ay moliden 4 doğumda 60 yavru kurtardım bu yükün bir anda artması da buna sebep olmuş olabilir tabiki.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2014 10:44
Merhabalar zeolit,le , diatomit (kedi kumu) arasındaki fark nedir ikiside aynı madene yakınlar aynı sonuç olmazmı sonuçta her madenin zararı doyma noktası var su bile fazla içersen zehirlerKOÇUM ALEX 2014-06-07 10:45:36
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2014 15:04
Okan Bey Dünya Sağlık Örgütü'nün arşivlerinde zeolit'in tozunun solunması(uzun süreli)kansere yol açıyor diye beyanlar var.
M.Tuna 2014-06-07 15:05:14
Balıkesir'de bu işle uğraşan bir yakınım var ve yurt dışına ihraç edilen çuvalların üstüne 'tozunun solunması zararlıdır'diye yazmak zorundalarmış.
Benim de bir kaç yıl önce aldığım akvaryum malzemesi için üretilen bir zeolit markasının kutu üzerinde ki uyarısında ''yıkama aşamasında çıkacak tozu solumayınız '' uyarıları vardı.
Doğrudur kanser yapabilir.
Fakat ona bakarsanız çok değerli bir mineral olan''selenyum'' da kanser maddesidir ama vitaminler eczanelerde bir sürü paraya satılıyor.
Sonuç olarak ben zeolit ilk aldığımda yıkarken tozundan uzak durmuştum.
Ömer Bey diatomit çok değerli bir hammadde değildir.
Çok gözenekli bir maddedir.
Bu gözenek sayesinde ''nitrifikasyon'' bakterilerine yuva olabilir.
Bu durum dış filtre malzemesi olarak diatomit ve zeoliti bizim yakın dostlarımız haline getiriyor.
İkisi de yararlı bakteri yuvası olarak kullanılır.
Ayrıca bazı zararlı mineralleri gerek toprakta gerekse de suda kendi bünyesinde toplayabilirler.
(Ziraatte ,toprak arındırılmasında ve organik üretimde zeolit kullanılır)
Akvaryum hobisinde dış filtre malzemesi olarak çuvallarla satılan yerlerden kilo ile son derece ucuzaa alarak bir sürü pahalı markaya para vermekten bizleri kurtaran ve Türkiye'de üretilen hammaddelerdir.
50 Kiloluk çuvalı 55 ya da 60 Lira'ydı yanlış hatırlamıyorsam geçen sene.(Zeolit)Balıkesir menşei.
Bu maddeyi ambalaja sok ve markanı yaz bu kez 1 litresi 10 lira olacaktır.
Beğenenler: [T]224820,furkanguler[/T]
+1: [T]222260,Mematiesk[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir