40lt Keyhole Akvaryumu (Yavrular sf.:7)
Akvaryumda 5 keyhole, 2 platy, 1 albino 2 komando cory, 2 cüce vatoz (5-5,5cm), 3 elma salyangozu bulunuyor.
Bitki miktarını fazla tutmaya çalıştım ayrıca iyi de bir gelişme var gibi bitkilerde. Filtre pimaş pis su borularından kendi yapmış olduğum bir filtre, Atman 102 kafa motoru ile çalışıyor. İçerisinde sırasıyla seramik, Eheim fix, mavi biyolojik sünger, yine aynı süngerden kesilmiş küp şeklinde parçalar ve en son olarak elyaf var. Filtrenin iç hacmi 5lt.
Su 26 derecede, geceleri 25'e düşüyor, gün içerisinde tekrar 26 oluyor.
Zeminde de bir inşaattan tırtıkladığım kum bulunuyor :)
Önce resimleri ekleyelim, sonra birkaç sorum olacak:
Soru 1:
Akvaryumun genel görünümündeki fotoğrafta gözüken hindistan cevizi kabuğu cüce vatozlar için uygun bir yuva mıdır?
Soru 2:
Fotoğrafara bakarak cüce vatozların cinsiyetleriyle ilgili fikir edinebilir miyiz?
Soru 3:
Elimde Eheim Torf Pellets isimli filtre malzemesi var. Bunu kullanmam uygun mudur? Yoksa çay kullanımı daha mı iyidir? Yoksa her ikisini de mi kullanmalıyım?
Soru 4:
Çay eklemek istediğimizde nasıl demlenmiş bir çay ekliyoruz? Sabahları kendimiz için hazırladığımız çaydan mı? Yoksa daha mı demli? Yoksa açık demlenmiş mi?
Şimdilik aklıma gelen sorular böyle, konu ilerledikçe ben de aklıma gelen soruları sorarak kendimi geliştirme çabasında olacağım.
Bu sorular haricinde bütün yorum, eleştiri ve önerilerinizi esirgemeyin lütfen. Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tombul keyholeler. Öncelikle tebrikler. Çok şirin bir türü besliyorsunuz. Umarım yavrusunuda alırsınız. Şu ana kadar keyholelerden yumurtlama haberleri duydum. Ama yumurtların açıldığını hiç duymadım. Umarım bir ilk olursunuz..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yücel bey; benim grupta eş tutma davranışlarına dair pek bir gelişme yok. Yalnız, iki tanesi diğerlerini çoğu zaman kovalıyorlar ancak birbirlerini gördükleri zaman kovalamıyorlar. Yan yana geldiklerinde solungaçlarının altı kabarıyor ve bir tanesi hafif titreme gibi bir hareket yapıyor. Bu kurlaşma yada eş tutma göstergesi midir? Bunun haricinde eş tutmaya dair her hangi bir faaliyet gözlemleyemedim. Ayrıca bu ikisi genelde renklerini daha parlak gösteriyor, gövdelerindeki sihay bant (keyhole- anahtar deliği izi) çok daha belirgin bir halde. Tam olarak eş tutan yada eş tutacak çiftler nasıl davranışlar içerisinde bulunurlar?
Zaten bir eş çıkarabilirsem ve buna emin olabilirsek iğerlerini çıkartıcam akvaryumdan. Bunun yanısıra, diğer hemcinslerine saldırgan tavır gösteren iki keyhole, yanına yaklaşan platy, cüce vatoz yada çöpçülere hiç bir tepki vermiyolar. Ancak eş tutup da onlara karşı da saldırgan tavır gösterirlerse tabi ki onları da göndermem gerekecek.
Aynen dediğiniz gibi, akvaryumun önünde yanlışlıkla ani bir hareket yapmaya gelmiyor, arkalarından azrail kovalarmışçasına kaçıyorlar, o anda önlerine gelen bitki, kütük, cam ne varsa tam sürat çarpıyorlar.
Ahmet bey; resimdeki balıklar platy'dir. Resimde önde görülen hamile dişi bir platy, arkadaki ise erkektir. Kılıçkuyruk olmadıklarına ve 1 dişi 1 erkek olduklarına eminim, ayrıca çiftleştiklerini defalarca gördüm, buna dair videolar da var :D
Caner bey; öncelikle teşekkürler. Bitkilerin yarattığı gölge alanlar var tabi ve bunların yeterli olmasını umuyorum. Ayrıca timer'a bağlı aydınlatma öğlen saatlerinde bir ara 1 saatlik bir mola veriyor. Sabah 08:00-12:30 / 13:30-22:00 arası aydınlatma var.
Cüce vatozlarda anlamadığım nokta şu, her ikisinde de ufak diken benzeri çıkıntılar var ancak ikisinin de diken yapısı birbirinden farklı. Sanırım kesin bir netice için biraz daha büyümelerini beklemek gerekecek.
Peki diyelim çayı ekledik. Mesela 40 litre için ekleyeceğimiz çay 4 yemek kaşığı olacak, bunu 2 gün gibi bir süreye yaysak? ilk gün 2 kaşık, 2. gün 2 kaşık daha gibi? Bundan sonra asıl soru; su değişimleri hariç (su değişimlerinde ekleyeceğimiz suyla orantılı çay eklediğimizi varsayıyorum) ilk başta akvaryuma eklediğimiz çay ne kadar süre fayda sağlıyor. Sorumu tam açıklayabildim mi bilmiyorum. Şöyle anlatmaya çalışayım bir de; diyelim ki hiçbir zaman su değişimi yapılmıyor ve yapılmayacak. Bu akvaryuma ekleyeceğimiz çaya bir daha ne zaman çay eklemeliyiz? Yada eklemeli miyiz?
Akvaryum ölçüeri 60x20(küsür)x30(küsür) gibi birşeydi tam hatırlamıyorum ancak, kurarken aldığım ölçülerle anasayfadaki hesaplama bölümünde hesaplamıştım, 42 litre gibi birşey çıkmıştı. Yuvarlak 40 demişim :)
Daha fazla öneri ve yorumları memnuniyetle kabul ederim :)
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yarın sabahtan itibaren çay eklemeye başlıyorum ancak, önce çayla ilgili sorularımın cevaplarını öğrenmem lazım :) Ayrıca ilk filtre temizliğinde de torf'u ekleyeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bahsettiğiniz şeyi anladım. Sanırım çayın akvaryumda bozulma ihtimalini, bozulursa ne kadar sürede bozulacağını. Ve yararlı etkisinin ne kadar süre devam edeceğini soruyorsunuz. Yanılmıyorumdur umarım. Zaten çayı sıvı olarak eklediğimiz için bozulma probleminin olacağını sanmıyorum. Ama köpürme yapabiliyor. Ne kadar ekleyeceğinizin en güvenilir yöntemi. Sürekli olarak pH ölçümü yapmanız. Miktar olarak, pH' ı sabit bir değerde tutacak kadar eklenilmeli. Başka bir yöntem olarakta su rengini izlemekte olabilir. Çay akvaryum suyunu sarartır. Su değişiminden sonra baktınız. Su berraklaşmışsa, bir miktar çay ekleyebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ancak malsef şu an elimde pH ölçmek için herhangi bir ekipman bulunmuyor. Daha önce Onur bey'in de çayla ilgili yazılarını okumuştum, önerilen miktarda eklediğim zaman bir sorun yaşayacağımı sanmıyorum.
Yine Onur Bey'in yazıları ve diğer konu, tartışmalarda öğrendiğim kadarıyla ve bana mantıklı, aynı zamanda doğala yakın gelmesi sebebiyle dip çekimi yapmıyorum. Hortumu suyun ortasına biryere daldırıp suyu çekiyorum ve dinlenmiş su ekliyorum. Şimdiye kadar bu suya Tetra'nın Blackwater ürününü ekliyordum ancak tükendi, bundan sonra da torf ve çay ile devam edeceğim.
Yarın çay eklemeye başlıyorum. Gelişmeleri aktarmaya devam ederim.
Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sormayı unuttuğum bir nokta var; yukarıda, ilk resimdeki balık tüpçük mü çıkarmış? Çünkü bahsettiğim kurlaşma belirtileri ilk resimdeki dişi olduğunu düşündüğüm balık ile hemen altındaki ikinci resimdeki erkek olduğunu düşündüğüm balık arasında oluyor. Titreme tarzı davranış erkek tarafından yapılıyor ancak, dişi buna pek fazla tepki vermiyor. Yine de ikisi bir olup diğerlerini kovalamaya devam ediyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Geri kalan iki tanesi aynı şekilde davranmaya devam ediyorlar.
Canlı yem değil ama elimde dondurulmuş canlı yemler var (kurutulmuş değil) bunlarla yükleme yapıyorum :)
Az önce de kurlaşma olduğunu sandığım bir hareketi videoya kaydedebildim. Video ilk başladığı saniyede titreme hareketini görebilirsiniz, daha sonra da taşın arkasınada devam ediyor ve daha önce de gözlemlediğim şekilde titrerken kumu ağzıyla iteliyor.
Buyrun video:
(youtube açamayan var mı?)
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=BNZK945ksSo[/VID]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arman bey tebrik ederim eş tutmuşlar.Eğer cinsiyet tayinin bilmiyorsanız fotoğraflarını tek tek çekip koyun yardımcı olalım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir