Ağlasam Yeridir
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2015 22:52
Her şey 1,5 sene önce evimizin neşesi, evimizin ilk evcil hayvanı muhabbet kuşumuzun ölümü ile başladı. Uzunca bir süre üzüldükten sonra hanım "balık bakalım, akvaryum alalım" diye tutturmaya başladı. Balık mı? Kesinlikle hayır diyerek cevapladım her seferinde. Balık, akvaryum soğukkanlı sevimsiz hayvanlar. Sevsen sevemezsin, sesleri çıkmaz, eline gelmezler, kendi kendilerine yaşar giderler diye düşünüyordum. Eşimin akvaryum sevdası ara ara hortluyordu. Ben bir hiddet ve mantık dalgasıyla bu hortlamayı anında yerlebir ediyordum.
Dupondii 2015-06-02 23:32:37
Günlerden 1 gün artık canıma tak etti. Atladık gittik bir akvaryumcuya. Akvaryumcu dedimse 2 ceşit balık 3 çeşit yem. Dükkan asıl parayı ineklerden ( veterinerlik ) kırıyor. Girdik dükkana hemen gözüme ufakça ( muhtelemen 20-30 lt ) bir akvaryum çarptı. Almak istedik. Satıcı bana daha sonradan garip gelen bir profosyonellik sergileyerek " Bu akvaryum sonra sonra size küçük gelin. Bence daha büyük bir tane alın." dedi. Tamam dedik 50 Lt bir akvaryum aldık. Kumu, ısıtıcısı, süsleri, iç filtresi adam bize ne verdiyse sorgusuz aldık. Geldik eve kurduk 2-3 gün bekledik. Balıkları aldık. O gün bende bir şeyler başladı. "Süs bitkisi şurda dursun, hayır hayır suyu kesti orda durmasın. Bu balık neden böyle yüzüyor. Bu filtre çok hava üflüyor. " O akşam bu foruma üye oldum. Bu macera o gün başladı.
Öyle aman aman balık baktığımı sanıyorsanız yanılıyorsunuz dostlar. Altı üstü lepistes :) Altı üstü lepistes dediğine göre bu adam hala öğrenememiş bu işi dediğinizi duyar gibiyim. Neyse 2 adet süs bitkim ve 1 adet akvaryum içinde fırtınalar yaratan bir iç filtrem vardı. İşkillendim. İlk önce onu değiştirdim. Ufak bir model aldım. Almadan önce tabi binbir araştırma, forumda geçen saatler... Sonra yapay bitkinin birini çıkardım bir adet anubias barteri aldım. Çok da güzel monteledim. Her şey harikaydı. Ama bir yanlışlık vardı. Balık ölümleri başladı. Bir de yavru yoktu yavru. Araştırdım, okudum. Doğal iyidir dediler. Doğala dönmeye karar verdim. Binbir araştırma ile bir yati kökü almaya karar verdim. İnternet üzeinden aldım. Bu forumda ne okduysam birebir uyguladım. İlaçlar, su değişiminde dikkat edilmesi gerektiren şeyler, yemleme düzenleri vs. Yati köküne binbir işlem uyguladım. Koydum akvaryuma ( evet battı :) ) Gel zaman git zaman akvaryumun rengi kahverengiye döndü. Normaldir dediler, sabrettim. 1 hafta, 2 hafta, 3 hafta... Tepemin tası attı. Aldığım iç filtrenin yetersiz olduğuna kanaat getirdim. Daha güçlü yeni bir iç filtre aldım. Bu arada ısıtıcım bozuldu. Akvaryumcuya gittim litremi söyledim. Bana 50 Watt bir ısıtıcı verdi. Parmak kadar... Yati kökü artık iyice canımı sıktı. Bu böyle olmaz dedim. Çıkardım attım. Bu arada yine yavru falan görmedim. Bir zaman sonra doğal ve bitkili akvaryum isteğim yine arttı. Bir internet sitesinden eloeda ve tilki kuyruğu aldım. Bakımının gayet kolay olduğu yazılıp çiziliyordu. Diktim. Gerekenleri yaptım. Ya da yaptığımı sandım.... Bitkilerin yaprakları döküldü, sarardı. Akvaryum yine battı çıktı. Ne eksik diye düşünürken. Birden kafamda bir ışık yandı. " Işık " dedim. Elimdeki masa lambasından bir ışık düzeneği kurdum. Düzenli aralıklarla bitkilere ışık verdim. Olmadı. Dökülme sararma azalmadı. Bitkilerde olmayacak dedim. Sökmeye karar verdim. Bitkileri söktüm attım. Forumdan rafya sistemini öğrendim. Rafya yaptım. Akvaryuma koydum. O esnada forumda da çok popüler olan Bio-Life filtre aldım. Tabi bu filtrenin çalışması için de bir hava motoru aldım. 50 Watt ısıtıcının 100 Watt olanından aldım. Hava motoru 2 çıkışlıydı. Bende boşta kalacak bir çıkışı için uzun ince bir hava taşı aldım. Akvaryumda kum biraz az geldi. Akvaryumcudan biraz da kum aldım. Bu arada Bio-Life filtre bana uymadı. Bir kere denedim, kaldırdım kenara... Kumu getirdim. Defalarca yıkadım. Çok az ( 1 kilo kadar ) akvaryuma koydum. Su felaket bulandı. Su çok bulanınca balıkları acilen bir kovaya aldım.
Ne yapacağını bilemez haldeyim. Hava motoru traktör misali kafamı ütülerken ne yapacağımı bilmez, bitkin, şaşkıni hafif buğulu gözlerle bu yazıyı yazdım. Balıkların olduğu ufak kovayı pc'nin yanına koydum. Ben onlara bakıyorum onlar bana bakıyor.
Bu arada 20'ye yakın balık öldürdüm. Dünyanın masrafını yaptım. Hala ne yapacağımı bilmez haldeyim. Tek istediğim 1 tane yavru büyütmekti. 1-2 canlıdoğuran yavrusunun akvaryumunda muhtelif yerlerde saklandığını görmek istedim. Herkezin her işte başarılı olması mümkün değil. Ama 2 tane balığa layıkıyla bakamamkta acı verici.
Bu saçma yazıyı boş vakti olan siz hobiciler okusun. İyi ya da kötü yorumlarınıza açığım. Nerde hata yaptım diye sormayacağım. İlla ki hatalarım var. Sadece size duygularımı paylaşmak istedim.
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2015 22:55
Bende bu şekilde başlamıştım kucuk bir akvaryum icinde karisik yunus ve prenses vardi. İnternetten bilmeden aldik iste. 15. Gun 30 litre hacimdeki 40 baliktan 30 u oldu gece yarı baygin yarı ayik araştırıp bu forumu bulup yazmistim. Giden gitti saglari kurtarmak lazimdi. Geri kalan 10 baliktan 4 ude sabaha kadar oldu. 6 balik kaldi akvaryumda diye baya sogumusken forum arastirmamla o hacimde o baliklarin bile cok oldugunu ogrendim. Kademe kademe 30 dan 50 ye 50 den babamdan kalma 75 e simdi de net hacim 125 e oda yetmiyor hedef artik 300 litre. Kucuk akvaryumda hem balik rahat etmiyor hemde bi elimi sokup çıkarsam bile suyun dengesi degisiyor. Ha bu demek degil degil ki onca masrafa bide yeni akvaryum alin tecrübe onemli bu akvaryum ile eldekk baliklarda devam etmelisiniz
Yeni kum koyunca yada yeni akvaryum kurunca bu beyazlik cok cok normal. Benim size tavsiyem 20 litre bi su degisikligi yapin birde mumkunse bakteri kültürü sera yada azoo marka ne bulabilirseniz cevrenizde uygun olcude bi damlatin. Ertesi gun baliklari da atin akvaryuma. Havalar sicak ısiticiya hic gerek yok gibi filtre on cama vurarak calissin yeter haftada bir de 10 15 litre dip cekimi yaparsaniz bi sorun kalcagini sanmıyorum daha sonra yavas yavas dekorlandirin diyorum birde unutmadan hava moturunun altina pamuk koyun yada bez bska biseye temas etmesin 2 çıkışıda kullanin bu sesi azaltir ve birde mümkünse biolife kullanin ve 2 aydan önce filtre sungerini temizlemeyin o filtre kaba pislikleri yakalamak icin degil biyolojik bakterileri gelistirmek icin saygilarTHERACULA 2015-06-03 09:38:13
Yeni kum koyunca yada yeni akvaryum kurunca bu beyazlik cok cok normal. Benim size tavsiyem 20 litre bi su degisikligi yapin birde mumkunse bakteri kültürü sera yada azoo marka ne bulabilirseniz cevrenizde uygun olcude bi damlatin. Ertesi gun baliklari da atin akvaryuma. Havalar sicak ısiticiya hic gerek yok gibi filtre on cama vurarak calissin yeter haftada bir de 10 15 litre dip cekimi yaparsaniz bi sorun kalcagini sanmıyorum daha sonra yavas yavas dekorlandirin diyorum birde unutmadan hava moturunun altina pamuk koyun yada bez bska biseye temas etmesin 2 çıkışıda kullanin bu sesi azaltir ve birde mümkünse biolife kullanin ve 2 aydan önce filtre sungerini temizlemeyin o filtre kaba pislikleri yakalamak icin degil biyolojik bakterileri gelistirmek icin saygilar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 01:17
Merhaba Mehmet Bey. Bundan 2 sene önce almış olduğum 60 litrelik akvaryumla benzer sıkıntıları bende yaşadım. 2 Hafta sonra kafam attı gittim 600 litrelik bir akvaryum yaptırdım. Sumpla beraber 850 litre. Balıklarımda, bende 2 senedir mutluyuz. Hanım hariç. İnanın büyük akvaryumu yönetmek küçük akvaryumu yönetmekten çok daha kolay.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir