Akvaryum Aydınlatması


nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2008 02:05

Bitkilerin gelişimlerini desteklemek için yeterli aydınlatma yapılmalıdır. Doğadaki bitkilerin büyük çoğunluğu fotosenteze bağımlıdır. Bu sucul bitkiler için de böyledir. Uygun spekturm çoğu kez gözlenebilir ama gözle görünmeyen (UV ev IR gibi) başka etmenler de vardır.

Doğru tipte bir ışıklandırma satın alabilmeniz düzenlemenizde kullanacağınız bitki çeşitlere bağlıdır. Çünkü çok fazla veya çok az ışığın eşit derecede istenmeyen etkileri olacaktır. Gereğinden az ışık bitkilerin gövdelerinin uzamasına, gereğinden fazla ışığın ise bitkilerin solmasına yol açan alg patlaması ve sıcaklık yükselmesi gibi etkileri olur.

En çok kullanılan ışıklandırma seçenekleri floresanlar ve metal halide HQI'lardır. 

Floresan Aydınlatması

FL iki ucundan bağlı ince bir tüptür. T8 ile T5'i ayıran tüpün çapıdır.

T8 evde kullanılan tipik aydınlatma aracıdır. Sucul bitkiler için uygun olan versiyonları da vardır.

T5 T8'den çap olarak daha küçük olmasına rağmen aynı parlaklığı sağlar. Çağın küçük olması aynı alana daha fazla T5 yerleştirilebileceği anlamına gelir. Bu lambaların iki türü vardır; HE(yüksek ferformans) ve HQ(yüksek verim).


PL genellikle yemek çubuğu lambası olarak anılır ve başka tip bir floresan ışığıdır. Ya bir birine paralel iki floresanın ya kaynaştırılmasından ya da U-şeklinde bir floresandan oluşur. Tek bir bağlantı noktaları vardır ve çıkışı ve performansı normal floresanları gölgede bırakır.


Metal halide HQI

Metal halide aydınlatması spekturmun tamamına en yakın aydınlatmadır. Bunun yanında ışık üretme yeteneği azdır ve diğerlerine göre daha fazla sıcaktır.

Renk Sıcaklığı


Renk sıcaklığı; parlaklıktan algılanan renktir. Birimi K(Kelvin)'dir. Genellikle 5500K ile 8000K arasında değişir. Kelvin değeri azaldıkça lambanın rengi sarıya, arttıkça maviye doğru döner.

Işıklandırma

Sucul bitkiler biyolojik saatlerinin ritmlerine dayalı olarak gelişirler. Gündüzleri aktif, geceleri pasif durumda olurlar. Güneş ışığıyla başlayan fotosentez güneş batana kadar durmaz. Aydınlatmanın yeterli kullanımı bu  süreci zenginleştirir ve bitkilerin sağlıklı gelişimini sağlar. Bitkiler gece pasif duruma geçmişlerse (bu genellikle yapraklarını kapamalarıyla olur) çok güçlü ışıkla bile tekrar aktif olmayabilirler. Hızlı büyüyen bitkiler yavaş gelişenlere oranla daha fazla aydınlatma zamanına ihtiyaç duyarlar. Günlük 10 saat aydınlatma en iyisidir.

Aydınlatma kalitesi ve bitkilerin gelişimine etkisi

Fotosentez ışığın farklı dalga boylarında eşit olarak gerçekleşen bir olay değildir. Farklı renkte ışıkların bitkiler üzerinde farklı etkileri olur. Örneğin; kırmızı renkli bitkiler ultra viyoleye çok yakın olan mavi spekturmu daha fazla kabul ederler. Bu tip aydınlatma uygun besinlerle birleştirildiğinde kırmızı bitkileri çok göz alıcı hale getirecektir. Floresan lambalar dengeli spekturm dağılımı olmayan bitkiler için kullanılırlar. Yoğunlukları da zamanla azalacaktır. Bu bitkilerin daha yavaş gelişmelerinden ve daha az renkli hale gelmelerinden anlaşılabilir. Bu süreçte bitkiler daha az gelişirken kullanılmayan besinler farklı ışık ihtiyaçları olan yosunlar tarafından kullanılırlar. Bu yüzden lambaların düzenli değişimleri bitki gelişimine etkilerini garanti altına almış olur. Floresan lambalar her üç ayda bir, daha yüksek verimli T5'ler ise altı ayda bir değiştirilmelidir.

Aydınlatma Miktarı

Elimizde bir tankın sahip olması gereken lamba miktarını belirleyen kurallar yoktur. Bazıları 1 litre su için 1 W ışık kullanılması gerektiğini söylerler. Bu hesaba göre 100 litre bir tankta 100W ışığa ihtiyaç duyulur. Ama her tankın su derinliği ve içindeki bitkinin cinsi ve yoğunluğu farklıdır. Bu yüzden kendi tankınız için doğru miktarı ancak deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. Genellikle hızlı gelişen bitkiler litreye 1 W'tan daha fazlasını isteyeceklerdir. Derin ve hızlı gelişen bitkileri fazlaca ihtiva eden tanklarda bu oran 1.5'den 1.7'ye kadar değişebilir. Yani 100 litrelik bir tankta 150W veya daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir.

Nüfuz Etme

Nüfuz etme ile kastedilen şey ışığın suyun içerisine girmesi ve bu yüzden suyun derin bölgelerinde parlaklığın azalmasıdır. Farklı lümenlerin farklı nüfuz edişleri olacaktır, en zayıf olanı kırmızı ışıktır. Derin denizlerde kırmızı ışığın aşağı inmesi mümkün olmadığından sadece mavi ışık görünür. Farklı aydınlatma ekipmanlarının farklı nüfuz etme güçleri vardır.

*Creative Aquascape Union sitesinden alıntıdır, aşağıda orijinal linki verilen sayfadan tercüme edilmiştir:

http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=41


Bu çeviriyi özgürce dağıtabilirsiniz, değiştirebilirsiniz ve değiştirdiğiniz hallerini dağıtabilirsiniz. Çeviriyi yapan olarak ismimi korursanız sevinirim ama bu bir zorunluluk değildir.nyucel2008-06-18 23:26:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2008 09:23
Çok değerli bilgiler mevcut.Kısa ve öz anlatımla hepimizin anlayabileceği bir yazı olmuş.Çeviri için çok teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2008 01:04
Ekledim teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2008 01:16
Yeni tankımda nasıl bir aydınlatma yapmalıyım derken, bu başlığı gördüm. Çok teşekkür ederim. Fazlası ile yardımcı oldunuz.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilker67Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2008
İl: Zonguldak
Mesaj: 42
ilker67Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2008 15:30
Teşekkür ederimClap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacobsen__Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,33377[/C] [C]4,2,33377[/C] [B]2813,3[/B]
Kayıt: 16/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7157
jacobsen__Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2008 16:23
Necdet Bey, gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Konudan en fazla şekilde yararlanılması adına konuyu iğneliyorum.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mdilekÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 12
mdilekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2008 21:33
Metal  Halidenin ışık üretme yeteeği azdır diye belitilmiş. Bu doğru mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhanuygurÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 55
serhanuygurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2008 10:22
Ya karşamık fikirler içindeydim yazınız sayesinde tekrar aydınlandım teşekkürler.
 
Bayram tatilinde akvaryumuma bakması için komşuma ricada bulunmuştum  sağolsun kabul etti. Akşamları ışıklandırmayı kapatmasını da söylemiştim fakat hiç kapatmadığını söyledi (meşguliyetten dolayı unuttugunu) ama geldiğimde 10 gün sonra bitkilerimde ciddi bi gelişme vardı. (Cabomba sanırım bitkinin adı) ben bayramdan önce hep geceleri ışığiı kapatıyordum... sanırım bunlar hep ışık istiyor dedm kendi kendime. sonraki 10 gün hiç ışıkları kapamadım akvaryumda... bu seferde kararmaya başladı bitkiler. Bu yazıyı okuduktan sonra yanlış yaptığımı anladım. şimdi yine geceleri kapatıyorum, umarım bitkilerim tekrar canlı yeşil renklerine dönerler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonrisaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 176
sonrisaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2008 10:35
Burda da sorayım, ben kayaların üstünde yosun elde etmek istiyorum, sizce ne tür bir lamba eklemeliyim, veya kelvin değeri vs ne olmalıdır?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2008 23:48
Ne tür lamba eklerseniz ekleyin zamanla kayaların üzerinde yosun oluşacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2009 22:39
Metal halide denilen aydınlatma açık alanları aydınlatmada kullanılan projektöre benzeyen bir şey mi acaba? Yani akvaryum için küçük boyda projektör kullanmamız mümkün olabilir mi( benim tankım 150x45x60h boyutlarında)? Ancak bu tür aydınlatmanın elektrik sarfiyatı çok fazla olabilir sanırım. mico2009-01-30 22:40:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAREKATÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2008
İl: KKTC
Mesaj: 24
HAREKATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2009 00:24

Merhaba size akvaryumumdan kısaca söz edecek olursam 150 litre akvaryumuma bir iç filitre takılı birde ucunda hava taşı olan hava motoru ile kayaların arasından hava pompalanıyor.2 florasan ve ısıtıcı takılı.Tankımın alt kumu lavkırığı,sağ arka tarafında labirent ve mağra şeklinde kayalar var. Bitkilere gelince10 kök zeytin,1kök anubias (mango kökü üzerine bağlı),3 kök gül (fakat çok çelimsiz),1 kök sumatra fern(ceratopteris thalictroides),ikisi kahverengi 5 kök amozon (echinodorus marti). Son olarak balıklarıma gelirsek 2 yetişkin eş zebra melek,4 tetra,3 vatos,5 karışık çöpcü,1yetişkin 1 yavru 2 botia macracantha makrakanta,6 kılıç kuyruk,2 kryptopterus minor (hayalet kedibalıgı),1 balantiocheilos melanopterus(kristal kopekbalığı)var.

 
 
Benim bu düzende bir sorunum var.!!!
ben florasanı hiç kapatmadan haftalarca açık bırakıyordum ve yosun oluşumu başladı balıklaım için skıncalı olacağını düşündüm ve  şimdi geceleri florasanı kapatıyorum sabah tekrar açıyorum benim öğrenmek istediğim işiklandırma saat olarak kaç saat yanık kalmalı yani doğadaki gibi hava kararınca kapatsak uygun olurmu? yoksa farkı bir yöntem uygulanmalımı?
bu konuyu uzun zandıre düşünüyorum ve forumlarda beni aydınlatacak bilgiler var fakat tam olarak istediğim düzeyde değil sizin bana yardım edebileceğinize inaniyorum.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAREKATÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2008
İl: KKTC
Mesaj: 24
HAREKATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2009 23:17
^^alıntı^^
Işıklandırma

Sucul bitkiler biyolojik saatlerinin ritmlerine dayalı olarak gelişirler. Gündüzleri aktif, geceleri pasif durumda olurlar. Güneş ışığıyla başlayan fotosentez güneş batana kadar durmaz. Aydınlatmanın yeterli kullanımı bu  süreci zenginleştirir ve bitkilerin sağlıklı gelişimini sağlar. Bitkiler gece pasif duruma geçmişlerse (bu genellikle yapraklarını kapamalarıyla olur) çok güçlü ışıkla bile tekrar aktif olmayabilirler. Hızlı büyüyen bitkiler yavaş gelişenlere oranla daha fazla aydınlatma zamanına ihtiyaç duyarlar. Günlük 10 saat aydınlatma en iyisidir.

Çok özürdilerim bu yazıyı kaçırmışım şimdi bu doğrultuda hareket edeceğim. Utangaç

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karakızılÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 119
karakızılÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2009 19:59
Kaç haftadır hazır balastlı floresan lamba arıyorum hangi elektirikçiye gittiyse t4 dün ne olduğunu bilmiyor kelvin teriminden bile bir haberler biz elektirikçiye gittiğimizde derdimizi nasıl anlatabiliriz ben anlatamıyorum çünki anlamıyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir