Akvaryum Fotoğrafçılığı Süreci - Fotoğraflama


nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2008 02:30

Bir önceki Akvaryum Fotoğrafçılığı Süreci - Hazırlık isimli makalede akvaryum fotoğrafçılığı için kurulumdan budamaya kadar geçen sürede yapılması gerekenleri anlatmıştım. Burada ise fotoğraf çekimi öncesi hazırlıklardan bahsedeceğim.

Fotoğraflama Aşaması:

Bitkileriniz gelişerek istediğiniz düzenlemeye uygun hale gelmeye başladıklarında ne zaman fotoğraf çekeceğinizi planlamanız gerekir. Çünkü hızlı gelişen akvaryumlarda fotoğraf çekmek için en uygun dönem genellikle bir haftadan kısa sürer. Fotoğraf çekmek için vakit yaklaştıkça akvaryumunuza daha fazla özn göstermeniz gerekir. Fotoğraf için hazırlıklara bir hafta kala başladığınızda aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

7 gün önce: Çok hızlı gelişen bitkiler için bile fotoğraftan önceki yedinci gün son budamanın yapıldığı gün olmalıdır. Budama tüm bitkilerde değil sadece düzenlemeyi etkileyecek kadar uzamış bitkilerde yapılmalıdır.

5 gün önce: Su değişimini her zamanki gibi yapabilirsiniz. Camlardaki yeşil yosunları kazımayı ve zeminin yüzeyini temizlemeyi unutmayın. Bu aşamada ışıklandırma veya gübreleme gibi çevresel etkenleri değiştirmeyin, özellikle su sıcaklığı sabit kalmalıdır. Eğer su sıcaklığında değişmeler olursa bitkiler büzüşebilirler.

2 - 3 gün önce:
Otocinclus sp. gibi çalışkan balıkları ayırın. Bu fotoğraf çekimi sırasında cama yapışmalarını önleyecektir. Bu balıkları daha ileri bir tarihte çıkarmayı denemeyin çünkü bitkilerin kırılması ve zeminin karışması gibi risklerle karşılaşırsınız. Bu çalışkan balıkları çıkardıktan sonra düzenlemenizi daha cazip hale getirmek için tetra türü balıklar eklemelisiniz. Yeni bir çevrede balıklar sürü özelliklerini daha iyi göstereceklerdir. Eğer balıkları çok erken eklerseniz ortama uyum sağlayacaklarından sürü özelliklerini göstermeyecekler, geç kalırsanız da korkacak ve saklanacak yer arayacaklardır.
 
Fotoğraftan önceki son gece: Suyun 1/5'ini değiştirin ve cama yapışmışbir şey olup olmadığını kontrol edin. Tecrübelerime göre son su değişiminde suya eklenen PSB bütün küçük organik tanecikleri çözecek ve ertesi gün kristal bir berraklık sağlayacaktır. Fotoğraf çekiminde sorun yaşamamak için pillerinizin durumlarını da kontrol etmelisiniz.

Fotoğraf çekimine başlamadan önceki son 2 saatte yapılacaklar:
1. Siyah mukavva kullanarak akvaryumun her yanını kapatın, sadece ön taraftaki cam görünsün,
2. Su yüzeyini dalgalandıracak havalandırma tertibatını çalıştırın. Oluşan etkiyi fotoğraf makineniz ile kontrol edip gerekli ayarlamaları yapın,
3. Tüm hortum ve diğer aparatları çıkartın, su yüzeyinde bir şey varsa toplayın,
4. Eğer ışık kaynağı olarak flaş kullanacaksanız, ışıkkutusunu şimdi kurmalısınız. Bir kaç deneme çekimi yaparak siyah çerçeveden ışık kaçağı olup olmadığını kontrol edin. Pozlama konusunda da son küçük ayarlamaları yapabilirsiniz, daha büyük denemeleri bir kaç gün önce yapmıştınız zaten.

Fotoğraf için en iyi zaman bitkilerin uyanışından sonraki bir saattir, çünkü fotosentezin başlamasının ardından oksijen doygunluğa ulaşacak ve kabarcıklar görünecektir. Filtreyi ve su içinde hareketi sağlayacak diğer şeyleri kapattığımızdan oksijen kabarcıkları normalden daha erken görünmeye başlayacaklardır. İlk bir saat aydınlatmayı azaltabilirsiniz. Eğer tankınız pencereye yakınsa doğal gün ışığı bitkilerin uyanmasını tetikleyecektir.

Eğer fotoğraf çekimi için sabah saatlerini ayarlayamayacaksanız, fotoğraf çekiminden en az bir ay önceden başlamak kaydıyla ışıklandırmaya ara verip tekrar başlatmayı deneyebilirsiniz. Vereceğiniz ara dört saatten az olmamalıdır. Işıkların tekrar yakıldığı saatler fotoğraf çekimi için bir başka harika zaman olacaktır. Önerilen saatlerin dışında fotoğraf çekildiğinde öngörülemeyen etkiler olabilir. Çok erken ya da geç olması durumunda bir çok bitki dinlenmeye geçecektir, çünkü yapraklarını bütün gün açık tutmazlar. Işıkların yanmasının üzerinden bir saatten fazla zaman geçmesi durumunda oksijen kabarcıkları belirecek ve fotoğrafta bir çok beyaz benek görülecektir.

Her şey hazır olduğunda düzenlemenizin en çekici halini fotoğraflayabilirsiniz.

*Creative Aquascape Union sitesinden alıntıdır, aşağıda orijinal linki verilen sayfadan tercüme edilmiştir:

http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=39

Bu çeviriyi özgürce dağıtabilirsiniz, değiştirebilirsiniz ve değiştirdiğiniz hallerini dağıtabilirsiniz. Çeviriyi yapan olarak ismimi korursanız sevinirim ama bu bir zorunluluk değildir.

Beğenenler: [T]202069,Barış Mat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2008 09:11
Tadından yenmez bu yazıya bilmeyenler için küçük bir ekleme (açıklama) yapmak istedim. Yazıda geçen PSB; photosynthetic bacteria yani kullandığımız bakteri kültürü (örneğin nitrivec) anlamına gelmekte.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2008 11:03
Çok iyi bir paylaşım.Bilgime bilgi ekledim.Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErtugÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8879,2[/B] [C]2,3,27254[/C]
Kayıt: 09/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 622
ErtugÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2008 00:33
Süper, elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir