Akvaryum İçin Saksı


orcristÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8507,1[/B] [B]6660,3[/B]
Kayıt: 16/02/2010
İl: Samsun
Mesaj: 585
orcristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2010 00:03

Bitkiler için; minik plastik saksıları nereden bulabilirim?
Ya da pratik olarak ne kullanabilirim, fikir verirseniz sevinirim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2010 08:11
Plastik yerine cam veya gerçekten kil saksı kullanmanı daha iyi olur. Bunun için ufak içki bardakları, akvaryumcularda satılan ve vatozlarla malawiler için kullanılan kil çömlekler iş görecektir.
Kağıdı soyulmuş ve temizlenmiş peynir, yoğurt kabı gibi plastik kaplar da iş gören şeylerdir. Sadece kenarlarının keskin olmamasına dikkat etmeniz gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orcristÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8507,1[/B] [B]6660,3[/B]
Kayıt: 16/02/2010
İl: Samsun
Mesaj: 585
orcristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2010 19:05
Bardaklar ya da çömlekler kapalı oluyor sanırım?
bu köklerini salmasını engellemez mi ya da olumsuz etkilemez mi?
ben de 2 tane var bir tanıdığım verdi, plastik çamaşır selelerinin minyatür şekli çok kullanışlı bence ama hiçbir yerde bulamadım buna benzer bir şey.
orcrist2010-04-12 19:06:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BaykalbulÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2011
İl: Adana
Mesaj: 63
BaykalbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2021 19:29
Ben de bu konu üzerinde düşünüyordum, düşünüyorum..

Öncelikle taban Hagen siyah kum olacak 2-3 mm lik ve kalınlığı 1-2 cm yapmayı düşünüyorum ama bitki de istiyorum ama 5-7 cm kum koymak istemiyorum.

Neden 5-7 cm kum koymak istemiyorum çünkü akvaryum çok ağır olacak. Bu ağırlığın iyi yanları var denge olarak ama kötü yanları da var. Kötü yanı diyelim ki akvaryumun kaldırılması gerekti ve suyu azaltarak bile dipteki 5-7 cm lik Hagen kum çok ağırlık olacak ve Akvaryum kaldırılması riskler taşıyabilir. Gerçi konacak büyük saksılar da ağırlık ama taşıma sırasında kolayca akvaryumdan çıkarılıp geri konabilir.. Gerçi su azaltılıp akvaryum kaldırılırsa akvaryum patlamaz diyen usta var. En azından ağırlıktan kurtulunmuş olur ve kirlilikten...

Neden akvaryum kaldırmak zorunda kalırız derseniz mesela yer taşımak veya alt straforu değiştirmek. Gerçi strafor uzun ömürlü bir madde kolay kolay çürümeyecek ve değişime ihtiyaç uzun süre duymayacaktır. Dolap üstü laminat bile olsa pamuk bez örtü konmuşsa suyu yanlara verip kurutsun diye, örtü değişimi için de akvaryum kaldırılmak zorunda kalınabilir. 80*40*7=22.400 yani 22.4 litre yapar ve bunu 1.5 , 2 veya 3 ile çarpmamız gerekecek kumun ağırlığını ölçmek için (taşın yoğunluğuna göre rakam değişir). Yani en az 30 kilo yapar bu rakam.

Üstelik kum içine giren pislikler yoğun nitrat üretimi, başka toksin maddeler üretecek ve bu hem Akvaryum canlıları için hem de Akvaryum netliği için kötü olabilir. Ben bunu yaşamıştım kumu karıştırınca tozlanma falan oluyordu. Ee böyle yapıp su çekimi yapılabilinir ama bu zaten bitkileri de rahatsız edecek. Zaten i önceden yazmış oldum deminki cümlede, açıklayacağım inşallah..

1 cm Hagen siyah kum sersem ve büyük Akvaryum saksısı kullansam bitkiler için harika bir yöntem bence. Hem bitkiler tüm akvaryuma dağılıp balıklar için yüzmek alanını azaltmamış olacak özellikle kimi bitkilerde.. Hagen siyah kum ve yeşil, parlak yeşil bitki renk birleşimi, görünümü gerçekten harika bir şey Elhamdulillah..

Arkadaşlar sizden de tavsiye alalım lütfen saksı şekli, ebatı ve maddesi için..

Hazır cam kaplara bakılabilinir. Silikonla köşeli saksı da bir seçenek ama silikonlar güzel görüntü vermeyebilir. En arkaya ince uzun saksı yapılacaksa silikonla yapıştırılmış cam saksı düşünülebilir ama buhar camından da çıkması gerek bu yapının eğer buhar camı sabitse.. Ben sabit buhar camı sevmiyorum hatta tüm kızak yuvaları bile çıksın isterim..

Pişmiş Toprak saksı akvaryum için diğer seçenek. Akvaryuma koyup siyah ile birleşiminde bakmak lazım, zevke kalmış. Saksı kilden yapılıyor ama içinde zehirli madde varsa bu kötü haber... Ben şu an cam düşünüyorum.

Yukarıdaki arkadaşa, arkadaşlara da teşekkürler, cam bardak da değişik sanatsal yaratımlar oluşturabilir ama şu var dipdeki 1-2 cm lik taban kumdan da çok uzaklaşmak olmamalı her bitki için. Mesela ışığı çok seven bitkiler uzun, kahideli, ayaklı bardaklara dikilebilir hele de akvaryum 55h, 60h (y) yükseklikte ise.

Ben deneyip yorumlarımı yazarım inşallah. Buradan fikirler olursa da değerlendiririz inşallah hayırlısı ile :)

Ha kabın yüksekliği 7-9 cm olacak ve cam olursa Hagen kum siyah olarak görünmüş olur veya 9 cm den de uzun, yüksek olabilir büyük bitki saksısı. Ben camdan yanayım şu an akvaryuma koyacağım büyük bitki saksısı için. Alanı ise bitkiye göre değişecek. Mesela Akvaryum Saz bitkisi kökten yayılan bir bitki ve arasında balıklar yüzebilir her balık olmasa da ve bu yüzden saz gibi. Saz bitkisi kök veriyor özel ve bu tüp kök uzakta yeni bitki veriyor. Yani saz bitkisi bardağa ekilmemeli derim, geniş alanlı cam kap falan çok iyi olur saz gibi yayılan bitkiler için..

Bu büyük saksı kaplarına ise küçük plastik saksılı ama delikli olacak, ekilebilir bitkiler. Gerçi plastik salım yapma durumu ayrı bir konu, kaliteli plastik olmalı en azından..

Link veriyorum (yasaksa adminler bu linki silebilir tabiki) : https://turkparfum.net/konu/akvaryum-dibine-bueyuek-bitki-cam-falan-saksisi-yararlari.915/

Bitki konusunda da yazarız da inşallah şunu da söyleyeyim bitki için ben dibe kürdan (odun kürdan) saplıyorum bitki yanına acaip iştahlanıyor su bitkileri. Sakın demir çivi koymayın derim çünkü bu saf demirin başka artıkları oluyor ve akvaryum tabanı kirlenir. Demir için kürdan yeterli olmayabilir. Belki sıvı gübre ek, iyice denediğimde yazarım inşallah..

Konacak kap kum rengine yakın olabilir mi bu da ayrı seçenek.. Ben şu an saydam deneyeceğim inşallah.[EDIT]Baykalbul,2021-03-04 20:01:18[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir