Akvaryum içindeki su hareketi
Arkadaşlar evimdeki akvaryumda kuvvetli bir hava motoruyla akvaryumun arka tarafının büyük kısmından (arka cama paralel olacak şekilde) hava çıkışı sağlamaktayım.
Ve bu hava çıkışı tankın içinde bir miktar su hareketi sağlıyor. Bu su hareketi balıkları rahatsız etmeyecek kadar yavaş ancak balık atıklarını ya da diğer maddeleri (yoğunluğu suya yakın olan) aşağıda çizmeye çalıştığım şekilde tankın içinde döndürüyor. Bu hareket yandan bakıldığında maddelerin hareketinden net bir şekilde anlaşılıyor. Filtrenin tanka su giriş borusu da bu döngüyü destekleyecek pozisyonda.
Bu şekilde katı atıkların bir kısmının dipte birikmeden döne döne bir şekilde filtre girişine kadar ulaşmasını sağlıyorum. Taşların aralarına sıkışıp kalan bir miktar mutlaka oluyor. Bu olay ilk başta çok hoşuma gitti ve iş yerimdeki yavru balıklarımın bulunduğu 2 tankta da uyguladım. Sonradan düşündükçe bir artı ve bir eksi yönü olduğunu hissettim.
1. Katı atıkların dipte nispeten daha az birikmesi ve dış filtreye ulaşması sudaki amonyak birikimini yavaşlatıyor, dış filtreye daha çok ve çabuk ulaşarak nitrite ve sonra nitrata dönmesi daha kolaylaşıyor. En azından bu olayın dış filtre içinde gerçekleşme oranı artıyor. Böylece tank içinde daha az amonyak ve nitrit oranları sağlanıyor.
2. Bildiğim kadarıyla tank içindeki nitrat birikimi alt kısımlarda oluyor (yanılıyorsam lütfen düzeltin). Ve bu şekilde nitratı da tankın içinde döndürerek dip çekimiyle ondan kurtulma oranını oldukça düşürüyorum.
Bu düşündüklerim doğru mudur? 2. maddede yazdığım eğer doğruysa haftalık bakımlarda yapılan su değişim miktarını arttırmam (%50 mesela) risk taşır mı, ya da faydalı mı olur?
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
merhaba
Sizin sisteme benzer bir sistemde benim akvaryumumda mevcut.Yanliz benim hava taslarim sag ve sol tarafda olmak uzere iki tarafdan hava cikisi var .Iki ayri hava motoru kullaniyorum.Suyun icindeki hareket aslinda baliklara icin faydali.Hareketsiz kalmalarini engellemis oluyorsunuz.Hatta ben ayni olayi yavru baliklar icin uyguladim ve daha cok hareket ettikleri icin daha cabuk gelistiklerine sahit oldum.Suda ki nitrat miktarina gelince (Nitratin dip kisimda toplandigini sanmiyorum.Cunku oyle olmus olsa nitrat testi yaparken suyu dip kisimdan almamiz gerektigi yazar test prospektusunde.Eger bunun dogrulugunu test etmek isterseniz.Bir dipten aldiginiz su ile birde ust taraftan aldiginiz suyu kontrol edebilirsiniz.
Haftalik bakim ile ilgili sorunuza gelince;Bence % 50 su degisimi baliklar icin iyi olmayabilir.Dogal ortamlarinda oyle temiz bir su olmadigindan eminim.% 50 su degisimi bence hem cok fazla hemde gereksiz.Neden bu kadar su degistirmek istiyorsunuz onuda anlamadim.Eger dis filtre yeterli gelmiyorsa filtreyi buyultun derim.
Ben kendi akvaryumum da yaptigim denemelerde balikla su degisimi fazla oldugunda garip hareketle yapiyorlar.Kafalarini titretiyorlar .Su oturana kadar da huzursuz oluyorlar.O yuzden bende filtreyi kuvvetlendirdim birde ic filtre attim.Su degisiminide %25 oraninda yapiyorum 8 gunde.Gayet mutlular su aralar.Zaten 1 senedir kayipsizda gidiyoruz Allaha sukur.Hatta nufus artiyor.
Yardimci olabildiysem ne mutlu..Sizde bana yardimci olmustunuz.kelly im konusunda.Saglikli gunler dilerim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkürler Bilal bey. Eğer nitrat suda homojen olarak dağılıyorsa zaten su değişimindeki artışın da gereği kalmıyor. Bahsettiğim su döngüsü balıkların gelişimine etki etmeyecek kadar yavaş, hatta hissettiklerinden bile şüpheliyim. Ancak yoğunluğu suya çok yakın olan maddelerin, özellikle balık atıklarının yavaş bir şekilde dönmesini sağlıyor.
Bu durumda sadece faydası var gibi görünüyor. Umarım düşündüğüm gibidir.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir